Singularity University Nederland. Wat is de Singularity University? Wat doet de hub in Eindhoven? Inclusief een interview met Yuri van Geest over de impact van nieuwe technologie.

Na dit artikel

Na het lezen van dit artikel weet je wat de Singularity University is en wat hun Nederlandse hub doet. Je leest de samenvatting van de Summit van 2016 in Amsterdam en 2017 in Haarlem. Daarnaast heb ik een aantal interviews en deel ik de 6 lessen uit het boek Exponential Organizations.

Op de Singularity University Summit Europe sprak ik met Yuri van Geest over quantified self, de Singularity University en het boek Exponentiële Organisaties. Daarnaast sprak ik met mede-oprichter Maarten den Braber over quantified self.


Singularity University Eindhoven

De Nederlandse hub van Singularity University gaat zich in eerste instantie richten op innovatie op het gebied van water, voedsel en gezondheid.

Grote aanjagers van de Nederlandse hub zijn Yuri van Geest en Maarten den Braber. Yuri van Geest is de Nederlandse ambassadeur van de Singularity University. Vanuit deze functie was hij de ‘managing director’ van de Singularity Summit Europe in Amsterdam.

Wat is Singularity University?

Wat is Singularity University? [een link staat onderin] Het is geen traditionele universiteit. Topmanagers kunnen intensieve tiendaagse of tienweekse programma’s volgen. Deze programma’s gaan over de impact die ontwrichtende technologieën gaan hebben op de maatschappij en het bedrijfsleven.

De missie van de Singularity University is om haar capaciteiten in te zetten en anderen te inspireren om de grote wereldproblemen op te lossen. Zoals het tekort aan drinkwater in veel landen, de klimaatcrisis en de energiecrisis.

Maar wat doet die University dan in Nederland? Op de website (link onderaan) staat het volgende:

Singularity University the Netherlands will provide educational programs and community events that will enable Dutch individuals, businesses and public institutions to understand cutting-edge technologies, and how to utilize these technologies to positively impact billions of people.

Vrij vertaald: ze richten zich niet exclusief op hippe technologie start-ups, maar juist ook op publieke organisaties en ‘gewone’ bedrijven, als het gaat om de impact van nieuwe technologie en innovatie.

Waar kun je dan het beste zitten in Nederland? In Eindhoven, de brain port van Nederland. Voor de opleidingen en evenementen zijn ze echter niet gebonden aan Eindhoven. Zo worden de Summits georganiseerd in Amsterdam en Haarlem.


Singularity University Summit 2017

De Singularity University the Netherlands Summit 2017 vond plaats in Haarlem. Ten opzichte van de vorige twee edities lag de nadruk op de impact van exponentiële technologie op de samenleving volgens Diederick Croese van de organisatie.

Ik maakte een video waarin ik een aantal deelnemers, sprekers en de organisatoren van de Summit heb geïnterviewd.

Vlog van de Singularity University the Netherlands Summit 2017

Een van de meest interessante verhalen vond ik de lezing van Rutger Bregman. Zijn visie is dat we nu ook de mogelijkheid hebben voor een fundamentele wijziging, namelijk een basisinkomen. De grootste uitdaging ligt volgens hem niet zozeer in de financiering of technologie, maar vooral met ideologie. We hebben afgesproken dat ik hem nog een keer kan interviewen voor mijn podcast.

Met Rutger Bregman.

Singularity Summit 2016

De Singularity Summit gaat om de invloed van exponentiële technologie. Wat zijn de ontwikkelingen en wat is de impact daarvan op het bedrijfsleven, publieke organisaties en de maatschappij?

Qua technologie kun je denken aan blockchain, robotica, quantum computing, klimaat, mobiliteit (auto’s die zelf rijden) en ook biohacking. Daarom is het voor mij zo interessant. Al deze technologie heeft daarnaast ook impact op biohacking. Denk aan de combinatie van kunstmatige intelligentie met data uit quantified self.

Yuri van Geest: Hoe komen deze technologieën samen en wat kunnen beslissers en ondernemers daarmee?

Wat is er anders dan de vorige editie? Ik vroeg het aan Yuri van Geest:

“De afgelopen zes jaar hebben wij veel aandacht aan individuele technologieën besteed. Nu zullen wij de focus met name leggen op hoe deze technologieën samenkomen en door beslissers en ondernemers kunnen worden ingezet om urgente en relevante veranderingen in de maatschappij te bewerkstelligen” .

Daarnaast is de inhoud en vorm anders:

  • Inhoud: thema’s als energie, quantum computing, nanotechnologie en kunstmatige intelligentie
  • Vorm: een thematische indeling, zoals over de toekomst van energie of werk.

Hij verwacht ook dat het publiek wat meer gemêleerd is dan de vorige keer.

“Ik denk dat er naast managers nu meer ondernemers en ambtenaren zijn”.

Waar lopen ze dinsdag mee weg?

“Ze weten wat er speelt, zowel in Nederland, als Europees en wereldwijd. Ze hebben een beter beeld van hoe de interactie is van al die technologieën. Misschien gaan ze dinsdag weg met een gevoel van spanning en inspiratie.”

Hoe past de Summit in de activiteiten van Singularity University Nederland?

“Het is echt ons Flagship evenement. Het is een mooi moment om kennis te bundelen en door te geven. Veel dingen die doen we in de luwte, bij bedrijven en op onze campus. Met de Summit treden we echt naar buiten”.

Met Yuri sprak ik nog even over de toekomst van werk, één van de thema’s op de Summit.

“Heel veel banen worden beïnvloed door technologie. Werk blijft bestaan, maar je moet mensen opnieuw gaan opleiden. Wie had er 10 jaar geleden bedacht dat hij app developer zou worden?” Dat zorgt nog wel voor onzekerheid:  “Mensen doen er vaak heel somber over. Maar technologische innovatie betekent niet dat er banen verdwijnen, alleen banen veranderen. Of de invulling van je baan verandert.”

Tilly met haar bionische arm (foto: Sebastiaan ter Burg)


SUnlSummit16 verslag

Ik speelde vroeger graag Deus Ex. Dat was een computerspel waarin je als hoofdrolspeler je lichaam kon modificeren. Zoals nieuwe ogen kopen om door muren te kijken of een verandering aan je arm zodat je nauwkeuriger kan schieten. Of een extra arm als je nog een extra wapen wil gebruiken. Kortom, een soort naar en dystopisch beeld van de toekomst. Immers, de vijanden waren ook allemaal gemodificeerd.

Daarom was het zo stoer dat de organisatie van de Singularity Summit een ontwikkelaar van de nieuwe versie van Deus Ex had uitgenodigd. Dit stond in een contrast met Tilly Lockey. Ze stond ook op het podium in het De La Mar theater. Ze heeft een armprothese, vergelijkbaar met de hoofdrolspeler in Deus Ex.

De arm is ontwikkeld door de gamestudio Eidos in samenwerking met Open Bionics, producent van vooruitstrevende protheses. Dat was voor mij een voorbeeld van hoe technologie mensen al heel praktisch kan helpen. Wat is de toekomst?

Die van Deus Ex? Of die van Tilly? Of allebei?

Voor mij is dat de kern van de Summit. De exponentiële technologieën komen er aan. Denk aan kunstmatige intelligentie, zonne-energie, blockchain, bitcoin, biotechnologie, nanotechnologie, zelfrijdende auto’s, virtual reality en neurowetenschappen.

Misschien lijkt het op dit moment niet zo, maar dat komt omdat we de toekomst vanuit het heden bekijken. Als mens kun je lineair denken, niet exponentieel. Bijeenkomsten zoals de Singularity University Summit kunnen je daar bij helpen.

Is het allemaal wel zo positief? Wat dat betreft was de opbouw van het congres in orde met lezingen over veiligheid en ethiek. Neem veiligheid. Karen Elazari en Melanie Rieback spraken over hackers. Interessante visie, waar ik het wel mee eens ben: “Hackers zijn het immuunsysteem van het internet”.

Karen Elazari: Hackers zijn het immuunsysteem van het internet

Ethiek dan. Hoe ziet onze toekomst eruit? Is het eng dat zelfrijdende auto’s ongelukken maken? Niet volgens Neil Jacobstein:

“Er gaan nog meer ongelukken met zelfrijdende auto’s in de media komen. Maar mensen vergeten heel vaak de 1,2 miljoen doden per jaar door mensen die zelf auto rijden”

Sommige dingen kunnen robots, computers en software gewoon beter. De uitdaging is om onszelf af te blijven vragen wat ons mens maakt.

Karen Elazari (foto Sebastiaan ter Burg)


Wie is Yuri van Geest?

Eerder sprak ik Yuri van Geest na de Summit in het najaar van 2014.  Yuri was tevreden over de opkomst van de Summit: “In januari van dit jaar waren we van plan om dit te gaan organiseren. We rekenden op iets van 500 bezoekers. Maar het hele theater zit vol met 900 mensen!”.

Naast programma’s van enkele dagen tot enkele weken voor topmanagers organiseert de Singularity University overal ter wereld zogenaamde Summits.

Technologische singulariteit

Wat is het doel van de Singularity University? Een vrije vertaling is dat in de komende jaren een aantal ontwrichtende technologieën zich zo exponentieel ontwikkelen en samen komen, dit wordt singulariteit genoemd. Deze technologische singulariteit kan ons helpen om de grote problemen van de mensheid op te lossen. Van de klimaatcrisis, ebola en de hongersnood in ontwikkelingslanden.

Welke technologieën vallen hieronder? Denk aan 3d printen, klonen, zelfrijdende auto’s, robots, drones en nog veel meer. Ook technologie die we al kennen staat nog in de kinderschoenen. Salim Ismael (executive director): “We zijn nog maar op één procent van wat er allemaal mogelijk is met internet”.


Boek: Exponentiële Organisaties

Yuri van Geest is één van de auteurs van het boek Exponentiële Organisaties. Hij schreef het samen met Salim Ismael en Michael Malone. Michael Malone is een auteur over technologie, zowel in boeken als voor de Wall Street Journal en Forbes. Salim Ismael is Executive Director van de Singularity University en was eerder betrokken bij het start-up programma van Yahoo.

Welke 6 lessen heb ik geleerd uit het boek Exponential Organizations? Van de notie dat “alles gaat veranderen en snel ook” tot aan de meetbare werknemer, de razendsnelle ontwikkeling van sensortechnologie en Big Data. En ja, ook je baan (of bedrijf) gaat veranderen.

Het boek krijgt veel lovende kritieken. En terecht. Het boek laat zien wat er nu al gebeurt qua technologie, wat er nog gaat komen en nog belangrijker: concrete acties wat jij daar aan kan doen als persoon of organisatie.

Het boek Exponentiële Organisaties. Wat heb ik geleerd?

Alles gaat veranderen

De titel van het boek zegt het al. In de komende jaren zien we exponentiële groei van radicaal vernieuwende technologieën die elkaar versterken. Van 3d printen, biotechnologie, nanotechnologie, deep learning, machine learning, robots, drones en meer. De overeenkomst hiertussen is dat alles wordt gedigitaliseerd en alles wordt informatie.

Het gevaar? Dat is dat je op basis van lineaire analyses van het verleden bepaalde keuzes gaat maken over de toekomst. Dan ben je gezien. In het boek beschrijven de auteurs bijvoorbeeld AT&T. Die werden begin jaren tachtig door nota bene McKinsey geadviseerd om niet in de mobiele telefonie te gaan.

Op dat moment niet vreemd, aangezien mobiele telefoons toen nog groot en onhandig waren. Maar de technologie groeide exponentieel en de telefoontjes werden exponentieel sneller, beter en kleiner.

Quantified Self

Technologie wordt steeds sneller, goedkoper en kleiner. Dat geldt ook voor sensoren. De auteurs noemen het zelfs de ‘sensor revolutie’. Er is nog voldoende ruimte voor ontwikkeling. Nu wordt meestal alleen nog maar temperatuur, hartslag en bloeddruk gemeten. Terwijl het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 10 triljoen cellen. Waarom kunnen we niet al die cellen meten, real-time?  Dat gaat ook sneller gebeuren dan je denkt.

Later vroeg ik Yuri hier nog naar:

“Op strategisch niveau staat de ontwikkeling van de nieuw ontwrichtende technologieën. Op operationeel niveau heb je de principes van lean startup. Eigenlijk is ‘quantified self’ die binnen ons model daar verticaal op staat, zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau”.

Quantified self is daarmee niet een technologische ontwikkeling an sich, maar een beweging die op strategisch en operationeel niveau impact heeft. Of al die nieuwe technologie ons als mens niet ontwricht? Wij hebben als mens namelijk al lang geen update meer gehad. Yuri: “Het gaat in de toekomst juist om de menselijke waarden. Mens en machine gaan samenwerken”.

Klanten beheren eigen data

Weg is de tijd dat we als klanten zijn overgeleverd aan bedrijven die onze data beheren. Volgens Malone, Ismael en Van Geest gaan we als klanten onze eigen data beheren. Maar denk ook aan ons als patiënten en als burgers. Wij gaan zelf bepalen wie bij welk gedeelte van de data mag.

Ik sprak hierover met Yuri op de Permanent Beta dag, na zijn lezing: “Is dit een optimistisch geloof in technologische vooruitgang? Of wordt privacy iets voor de rijken?”.

Hij gelooft er zeker in. Jij ook?

Yuri van Geest. Ik sprak hem op de Permanent Beta dag. Toen sprak ik hem, net als na de Summit in 2014 en 2016. 


Quantified Self is een thema binnen Singularity University. Ik sprak hierover met Maarten den Braber.

Visie van Maarten den Braber

Een van de andere voortrekkers van Singularity University in Nederland is Maarten den Braber. Eerder sprak ik met hem over quantified self. Quantified self is één van de technologische ontwikkelingen die onder de singulariteit valt.  Ik interviewde hem. We spraken over persoonlijke gezondheid, zijn Basis polshorloge en de komende shake out in de markt.

NB. Later heb ik een podcast opgenomen met Maarten. Een link staat onderin.

“Ik richt me meer op gezondheid dan op gezondheidszorg” begint Maarten. “In de loop van de jaren kwam ik erachter dat ik de persoonlijke kant van gezondheid interessant vind. Interessanter dan de gezondheidszorg als systeem”.

In 2007 en 2008 begon hij met het organiseren van evenementen zoals Mobile Monday en Health 2.0. De persoonlijke kant van gezondheid. Volgens Maarten is dat quantified self.

Beter verhaal vertellen

“Quantfied self helpt de patiënt om de huisarts of de medisch specialist een beter verhaal te vertellen”. Hij haalt het voorbeeld aan van een patiënt die de dokter vertelt dat hij genoeg beweegt. Door data te laten zien van een activity tracker kan de patiënt dat onderbouwen.

Maarten maakt onderscheid tussen Quantified Self en quantified self. Met hoofdletter beschrijft het de beweging van mensen die samenkomen om ervaringen uit te wisselen. Intrinsiek gemotiveerd om van elkaar te leren. Met kleine letters is het meer een marketingterm: “Fabrikanten noemen de term omdat deze nu goed scoort.”

Continu en event-driven metingen

Wat meet Maarten zelf? “Ik maak onderscheid tussen continu en event-driven”. Wat is het verschil? “Mijn Basis horloge meet continu. Als ik ga hardlopen dan doe ik mijn Runkeeper aan en uit. Dat is event-driven”. Verder gebruikt hij apps zoals Moves, Human en de Withings weegschaal. Dat ik een opmerking maak dat zijn weegschaal elke week het gewicht van Maarten twittert, triggert hem.

Door mijn data te delen, kunnen anderen daar op reflecteren.Maarten den Braber

“Dat is bewust, niet alleen omdat het leuk is. Ik heb mijn eigen reflectie op de data. Door mijn data te delen kan iemand anders daar ook op reflecteren”.

Voor hem is daarmee ook duidelijk een onderscheid tussen meten en weten. Je kan continu zaken over jezelf meten om die data op een later moment rustig te analyseren.

“Mensen vragen me wel eens of ik niet horendol wordt van al mijn metingen”. Heel herkenbaar voor mij, mijn vrienden vragen dat ook met grote regelmatig aan mij. Maarten:

“Ik zie dat zelf anders. Steeds meer apps en tools meten alles volautomatisch. Als ik er zelf zin in heb of door kunstmatige intelligentie kan ik op een ander moment mijn data interpreteren. Ik ben niet altijd bezig om mijn data te analyseren.”

Uitdagingen

“Van wie is je data?” Volgens Maarten is dat de grootste uitdaging van dit moment. “Alle grote fabrikanten hebben in hun overeenkomsten opgenomen dat ze je individuele data mogen verkopen aan andere bedrijven.” Volgens hem wordt dat een steeds groter issue. Wat vinden mensen belangrijker? Gebruiksgemak door je data bij bijvoorbeeld Fitbit te laten, of eigen gebruiksrecht als je de data op je eigen server gaat opslaan?

“De industrie gaat ook veranderen.” Hij wijst naar de Jawbone die ik draag. “Jawbone doet nu alles zelf. Van hardware, technologie, data analyse en visualisatie.”

Wat betekent dit voor de markt? “Net als bij de auto-industrie gaat dat volgens hem snel veranderen. Bedrijven gaan zich steeds meer specialiseren op een bepaald onderdeel. Of alleen de hardware, de data-verwerking, analyse of visualisatie.” Kortom, zoals de markt er nu uitziet zal niet lang hetzelfde zijn.

Wearables worden een commodity

“Nu zie je dat allemaal fabrikanten op de trend springen.” Volgens Maarten zal dat niet lang duren. Hij verwacht over 1 a 2 jaar een shake out.

“Technologie en hardware wordt steeds goedkoper. Wellicht gaan we naar een situatie toe waar Chinese fabrikanten wearables maken die een ‘commodity’ vormen. De plus zit dan in de toegevoegde waarde die andere bedrijven weer over die basistechnologie kunnen leveren.”

Even later drinken we onze thee en cappuccino op. Maarten moet zijn trein halen. We praten nog even verder over persoonlijke experimenten. Zoals koud douchen of een koolhydraat arm dieet. Lachend laat hij een grafiek zien van zijn Withings weegschaal.

“Toen begon ik daar meer op te letten. Zie die daling. Mooi dat het ook zo blijft. Dat is voor mij quantified self. Meten voor blijvende gedragsverandering.”


Meer lezen

Wil je nu alvast meer verkennen, lees dan deze gerelateerde artikelen die ik eerder heb geschreven:

Dit zijn podcasts die ik heb opgenomen. Je kan er ook naar luisteren op je iOS of Android app.

Mijn interview met Yuri van Geest (aflevering 28).

Mijn interview met Maarten (aflevering 11).

Dit zijn externe links:

Houd jij je bezig met technologische ontwikkelingen en de impact op jou, het bedrijfsleven en de samenleving? Heb jij het boek gelezen? Wat denk jij?

Over de auteur

Peter Joosten is futurist, biohacker en spreker. Hij geeft lezingen, webinars en workshops over mensverbetering en de impact daarvan op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.
Meer over Peter

Discussie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat anderen zeggen

“Peter is niet alleen ervaringsdeskundige, hij beschikt ook over een hoop achtergrondkennis over quantified self, technologie, innovatie, en de invloed daarvan op de moderne samenleving.”

Catrien Spijkerman – Hogeschool van Utrecht

Gerelateerde berichten

Als je dit een leuk artikel vond, lees dan ook mijn andere artikelen.

Alle artikelen

MEER
WETEN?

NEEM CONTACT OP