Wat zijn de meest relevante en spannende trends voor 2022? In dit artikel ga ik in op mijn fascinatie met technologische ontwikkelingen, maar ook geopolitiek.

Dit zijn de trends van 2022:

  • Brain Computer Interfaces;
  • Human Augmentation;
  • Spanningen tussen China en Verenigde Staten;
  • Synthetische biologie;
  • Gedecentraliseerde Autonome Organisaties (met blockchain).

Ben je benieuwd naar de trends van andere jaren: Trends 2024, Trends 2023 en Trends 2021.

Als je me wil inhuren voor een lezing of presentatie over dit onderwerp, neem dan contact met me op. Of kijk eerst op de pagina Trends 2040 voor meer informatie, voorbeelden en referenties.

Brain Computer Interfaces

Met hoofdbanden of met hersenchips kunnen we hersensignalen aflezen en analyseren. In eerste instantie voor patiënten met neurologische aandoeningen, maar later ook voor gezonde mensen om zichzelf te verbeteren? Lees hier meer brain-computer interfaces of bekijk deze video waarin ik een hoofdband test waarmee ik computerspellen kan spelen.

Video waarin ik de NextMind review.

Human Augmentation

Hoe gebruiken bedrijven technologie om hun werknemers te ondersteunen in hun werk? Denk aan brain computer interfaces om machines en robots aan te sturen (zie de vorige trend), maar ook exoskeletten en het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie. Dit wordt ook wel Human augmentation genoemd.

Mijn video waarin ik human augmentation uitleg.

China en Verenigde Staten

De toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China als het gaat om kunstmatige intelligentie, biotechnologie en (militaire) technologie. Culturele, economische en politieke factoren beïnvloeden wetenschappelijk onderzoek, technologische ontwikkelingen en innovatie.

Bijvoorbeeld: de Chinese overheid heeft een rol gespeeld in de eerste genetisch gemodificeerde kinderen ter wereld, de Chinese baby’s Lulu en Nana. Dit kwam naar voren in het boek The Mutant Project van Eben Kirksey. Kijk hier naar mijn gesprek met hem:

Mijn interview met Eben Kirksey.

Synthetische biologie

Het tijdperk van de synthetische biologie breekt aan. Wetenschappers en bedrijven zijn steeds beter in staat om kunstmatige genen, cellen en eiwitten zelf te maken. De verwachtingen zijn hoog: van een betere voedselvoorziening tot biologisch afbreekbare kleding en vervanging van chemische producten.

Toch laat de misinformatie rondom de COVID-19-vaccins (en de discussies rondom genetisch gemodificeerde gewassen) zien dat de acceptatie van zulke fascinerende toepassingen spaak kan lopen.

Decentrale autonome organisaties

DAO’s, decentralized autonomous organizations, die volgens sommigen de potentie hebben om organisaties en andere samenwerkingen op een betere manier op te zetten. Met meer rechten en profijt voor de medewerkers en de gemeenschap.

Denk aan een soort Uber, maar dan met alle chauffeurs als werknemers én aandeelhouders. Of Facebook, waarbij je niet alleen gebruiker bent, maar ook kan stemmen over de regels op het platform.

Alleen bekruipt me dan ook het gevoel: met de opkomst van het internet of social media platformen waren dit soort hoopvolle verhalen ook dominant. Zullen we het nu beter doen? Of blijft het voor ons als mens lastig om los te komen van het kapitalisme en de neiging om met elkaar te concurreren?


Dank voor het lezen!

Als je me wil inhuren voor een lezing of presentatie over dit onderwerp, neem dan contact met me op. Of kijk eerst op de pagina Trends 2040 voor meer informatie, voorbeelden en referenties.

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Wat opdrachtgevers zeggen over Peter

Mooie presentatie, super interactief en bovendien heel interessant en inspirerend.

Ik raad Peter van harte aan als spreker!

Anna van Oenen, Visma Nmbrs

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie.

Kortom: een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.