OVERHEID

Een opdrachtgever zei eens tegen mij: ‘De wereld om ons heen verandert zo ontzettend snel. Als overheid kun je dan haast niet anders. Je moet ook mee doen!’ Veel publieke instellingen realiseren zich dit en pakken dit op in inspiratiesessies en projectgroepen. Mijn specialiteit is de impact van technologische veranderingen op de mens en de samenleving.

gemeente spreker

METHODE

Ik heb zeven jaar als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem gewerkt dat actief is in de publieke sector. Mijn werk bestond uit onderzoeken naar besluitvorming en politieke thema’s, maar ook advies over bedrijfsvoering en projectleiding om processen te digitaliseren.

Deze ervaring breng ik mee, samen met de kennis over nieuwe technologieën en de impact daarvan op (publieke) organisaties. Ik heb voor mijn Youtube-interviews en podcasts uitgebreid met beslissers en wetenschappers gesproken over onder meer big data, smart cities en human enhancement.

In mijn lezingen en workshops richt ik me op vier fasen: verkenning, impact, debat en actie.

  • Verkenning: welke technologische ontwikkelingen komen er op de mens en de samenleving af?
  • Impact: wat zijn de mogelijke voordelen, nadelen en impact van deze ontwikkelingen?
  • Debat: welke dilemma’s en ethische vraagstukken brengen deze ontwikkelingen met zich mee?
  • Actie: op welke wijze kunnen we hiermee aan de slag en welke vaardigheden vraagt dit?

IMPACT & UITDAGINGEN

Wat zijn de uitdagingen voor (semi) publieke instellingen die aan de slag willen met het vraagstuk van mensverbetering en de impact van technologie op de samenleving?

Peter Joosten biohacker

VOORBEELDEN

Woonstad Rotterdam

Technologie Ethiek

Urban Data Centre

Biohacker Summit Stockholm 2018

“Peter heeft samen met zijn collega een helder adviesrapport geschreven met concrete aanbevelingen en een gefundeerde business case. Gedurende het adviestraject over de digitale informatievoorziening waren ze flexibel, werkten ze projectmatig en waren ze in staat relevante stakeholders bij het verbeterproces te betrekken.”

Pieter Liedekerken, Provincie Flevoland

“Begin 2019 heb ik Peter gevraagd een trendlezing datagedreven werken te houden voor mijn collega’s (ambtenaren en bestuurders gemeente). Dit heeft hij echt voortreffelijk gedaan. Ik heb als organisator veel complimenten over Peter gekregen en zijn trendlezing heeft ‘mijn project’ erg geholpen.

Peter is heel benaderbaar en down-to-earth. Voor hem is dit geen ‘trucje’. Je merkt bij hem de natuurlijke interesse voor het onderwerp en hij vertelt over zijn eigen ervaringen. Daarom maakt hij echt de connectie met het publiek. Daarnaast waardeer ik de goede communicatie in de voorbereiding (voorbespreking etc), heeft hij goed geluisterd naar onze opdracht en wensen en zoekt hij op een hele fijne manier de interactie met de zaal op. Ik geef hem een dikke ‘10’!”

Stefan Raedts, Strateeg en Innovatieadviseur gemeente Roermond

“Peter heeft een prima klus geklaard in een lastige politiek bestuurlijke omgeving. Zijn kennis en charme hebben ervoor gezorgd dat het Peter is gelukt om uiteindelijk in een creatieve vorm zijn onderzoek (zonder dat het een saai en lijvig boekwerk werd) te presenteren. Niet alleen dat; het is verder erg aangenaam om met Peter samen te werken.”

Djimmer Petrusma, Gemeente Dronten

“Ik heb Peter Joosten mee gemaakt als een zeer toegewijde projectleider van het project voor de verbetering en digitalisering van het bestuurlijke besluitvormingsproces in de provincie Noord-Holland. Hij is goed op de hoogte van de moderne digitale mogelijkheden en neemt mensen daar goed in mee.”

Frank Ossewaarde, Provincie Noord-Holland

“Peter heeft voor onze Kenniswerkplaats Urban Big Data een heel interessante lezing gegeven over de impact van nieuwe data / technologie op onze samenleving. Zaal zat bomvol; iedereen was enthousiast. De interactieve werkvormen en gedachtenoefeningen werden erg gewaardeerd. Zijn lezingen en publicaties zijn relevant voor alle overheidsinstellingen, bedrijven en media die in het thema big data / smart city geïnteresseerd zijn.”

Fadi Hirzalla, Assistent Professor, Erasmus Universiteit Rotterdam

MEER
WETEN?

NEEM CONTACT OP