OVERHEID

We worden continu geconfronteerd met technologische en maatschappelijke veranderingen. Sterker nog, het tempo versnelt waarin nieuwe ontwikkelingen zich aandienen. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan jij je organisatie hierop voorbereiden?

Mijn expertise is biohacking en human enhancement. Dit betekent dat technologische ontwikkelingen niet alleen invloed hebben op de buitenwereld, maar ook op de mens zelf. Wat zijn de gevolgen hiervan op organisaties, de overheid, het onderwijs en de samenleving? Hoe ziet de toekomst van de mens eruit?

o.a. gesproken bij:

gemeente spreker

METHODE

Voordat ik in 2017 fulltime spreker ben geworden, heb ik zeven jaar als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem gewerkt dat actief is in de publieke sector. Mijn werk bestond uit onderzoeken naar besluitvorming en politieke thema’s, maar ook advies over bedrijfsvoering en projectleiding om processen te digitaliseren. 

Nog steeds heb ik affiniteit met de politieke, culturele, sociale en ethische kant van technologische ontwikkelingen. 

Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever ligt de nadruk van mijn verhaal op een ander aspect. Bij commerciële organisaties ligt het accent veelal op de potentie van nieuwe technologie. Hierin maak ik ook bijvoorbeeld de vergelijking van het inbreken op computers met biohacking; het inbreken op het menselijk lichaam. Of de toekomst van duurzame inzetbaarheid aan de hand van biohacking, zoals cognitieve verbetering met nootropics en exoskeletten voor fysieke ondersteuning. 

Bij (semi-) publieke organisaties zoals overheden of onderwijsinstellingen is het zwaartepunt vaker de maatschappelijke impact en ethische dilemma’s. Op welke niveaus heeft biohacking invloed? Welke politieke dilemma’s, binnen welk raamwerk kunnen we hierover nadenken en hoe vullen we het maatschappelijk debat in?

In mijn lezingen richt ik me op vier fasen: verkenning, impact, debat en actie

  • Verkenning: welke technologische ontwikkelingen komen er op de mens en de samenleving af?
  • Impact: wat zijn de mogelijke voordelen, nadelen en consequenties van deze ontwikkelingen? 
  • Debat: welke dilemma’s en ethische vraagstukken brengen deze ontwikkelingen met zich mee? 
  • Actie: op welke wijze kunnen we hiermee aan de slag en welke vaardigheden vraagt dit (van collega’s, samenwerkingspartners, inwoners, etc.)?

IMPACT & UITDAGINGEN

Wat zijn de uitdagingen voor organisaties en bedrijven die aan de slag willen met het vraagstuk van mensverbetering en de impact van technologische op de samenleving?

Peter Joosten biohacker

VOORBEELDEN

Universiteit Twente

Technologie Ethiek

Breda Photo Festival

Summer School Universiteit Twente

“Peter was als gastspreker aanwezig op ons ‘event’ over biohacking voor een groep HBO studenten van Toegepaste psychologie en van HRM. Zijn verhaal gaf een duidelijk inzicht in deze voor velen nog onbekende wereld met nieuwe mogelijkheden en zijn persoonlijke verhaal heeft zichtbaar indruk gemaakt op de aanwezige studenten. Ik zou hem zo weer uitnodigen voor een volgend event.”

Sebas Nouwen, Provincie Flevoland

“Begin 2019 heb ik Peter gevraagd een trendlezing datagedreven werken te houden voor mijn collega’s (ambtenaren en bestuurders gemeente). Dit heeft hij echt voortreffelijk gedaan. Ik heb als organisator veel complimenten over Peter gekregen en zijn trendlezing heeft ‘mijn project’ erg geholpen.

Peter is heel benaderbaar en down-to-earth. Voor hem is dit geen ‘trucje’. Je merkt bij hem de natuurlijke interesse voor het onderwerp en hij vertelt over zijn eigen ervaringen. Daarom maakt hij echt de connectie met het publiek. Daarnaast waardeer ik de goede communicatie in de voorbereiding (voorbespreking etc), heeft hij goed geluisterd naar onze opdracht en wensen en zoekt hij op een hele fijne manier de interactie met de zaal op. Ik geef hem een dikke ‘10’!”

Stefan Raedts, Strateeg en Innovatieadviseur gemeente Roermond

“Peter heeft voor onze Kenniswerkplaats Urban Big Data een heel interessante lezing gegeven over de impact van nieuwe data / technologie op onze samenleving. Zaal zat bomvol; iedereen was enthousiast. De interactieve werkvormen en gedachtenoefeningen werden erg gewaardeerd. Zijn lezingen en publicaties zijn relevant voor alle overheidsinstellingen, bedrijven en media die in het thema big data / smart city geïnteresseerd zijn.”

Fadi Hirzalla, Assistent Professor, Erasmus Universiteit Rotterdam

MEER
WETEN?

NEEM CONTACT OP