Toekomstverkenning2024-04-30T16:10:50+02:00

TOEKOMSTVERKENNING

Concreet aan de slag met de onzekerheden van de toekomst.

Laat je collega’s of relaties nadenken over de toekomst van je organisatie, afdeling, team, producten of dienstverlening. 

Het resultaat: nieuwe inzichten, input voor jullie strategie, reflectie op wat jullie nu doen en gespreksstof voor frisse ideeën voor de toekomst. 

Ga zelf aan de slag in een workshop scenarioplanning, ga met mij op een Toekomst Expeditie, of laat een toekomstscenario tot leven komen in een podcast op maat.

o.a. opdrachten voor:

WAAROM TOEKOMSTVERKENNING?

Managers en bestuurders zien toekomstverkenningen als een instrument om beter met onzekerheden om te kunnen gaan. Die onzekerheid ontstaat door allerlei mogelijke veranderingen in de omgeving, zoals een recessie, natuurrampen, acties van concurrenten, opkomst van nieuwe technologieën of veranderende behoeften bij klanten.

Een organisatie die in staat is om zich aan te passen, heeft een groot adaptief vermogen. Dit vermogen uit zich in een robuuste strategie en innovaties. Toekomstverkenningen leveren scenario’s op, die helpen om los te breken uit bekende en vaste patronen. Scenario’s zijn geen voorspellingen, maar het gaat oud denken tegen, levert nieuwe inzichten op en verruimt het wereldbeeld.

Toekomstscenario’s informeren, inspireren en confronteren. Ze leren je nieuwe dingen, kietelen de nieuwsgierigheid en zetten aan het denken. Op die manier helpen scenario’s om de toekomst vorm te geven!

Workshop scenarioplanning bij de Universiteit van Gent, België

Toekomst Expeditie bij De Wolden Hoogeveen

Gastcollege toekomstscenario’s voor studenten van de master Human Technology Interaction bij de TU Eindhoven

OVERZICHT DIENSTEN

Op een interactieve manier aan de slag met de onzekerheden van de toekomst.

Scenarioplanning is een leuke manier om de toekomst te verkennen. In de vorm van een workshop of een interactieve lezing neem ik je mee in het hele proces: van het identificeren van relevante ontwikkelingen, tot het maken van scenario’s, deze te bespreken en hieruit lessen te trekken voor het hier en het nu.

Toekomstgericht denken en werken vraagt nogal wat de organisatie en de collega’s. De uitdaging is dat het niet blijft bij een leuke lezing of workshop, maar dat het beklijft en mensen aanzet tot nieuwe ideeën, een ander perspectief en een andere manier van werken.

Daarom werk ik graag met Toekomst Expedities. Ten opzichte van een eenmalige workshop, is de Expeditie een langere samenwerking: minimaal twee workshops, een grondiger vooronderzoek en een uitgebreider eindresultaat.

Een podcast als manier om een toekomstscenario tot leven te laten komen, of als een bijzondere aanvulling op je congres of evenement. Zo heb ik podcasts gemaakt die deelnemers konden luisteren voordat een webinar begon, in de pauze of na afloop. Het is een leuke manier om op een andere manier naar een gesprek te luisteren en hiervan te leren.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Leuk dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan krijg je binnen 24 uur een reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp of SMS. Ik ben bereikbaar op 0623692159.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.

Deze bedrijven en organisaties werkten al met Peter samen als spreker voor congressen en (digitale) evenementen met impact:

Ga naar de bovenkant