BOEKENTIPS
Boeken over de toekomst, wetenschap en technologie fascineren me. Naast dat ik zelf auteur ben van het boek Biohacking (2018) en Supermens (2020), verlies ik me vaak in boeken. Door het lezen van boeken kom ik aanraking met concepten, ideeën, successen, fouten en filosofieën van experts en ervaringsdeskundigen.
Hieronder staat per thema een overzicht van de beste boeken die ik tot nu toe over dat betreffende thema heb gelezen. Wil je weten wat ik nog meer heb gelezen, wat ik momenteel lees en wat ik nog wil lezen? Volg me dan op Goodreads, een soort socialmediaplatform voor boeken.
Klik direct door naar de categorieën:
- Mijn boeken
- Toekomst top 6
- Technologie top 6
- Toekomstonderzoek top 6
- Innovatie top 6
- Gezondheidszorg top 6
- Overheid top 6
- Sciencefiction top 12 (!)
Veel leesplezier! En laat me weten als je een boek van de lijst hebt gelezen en wat je er van vond.
MIJN BOEKEN
Biohacking
Biohacking is een verzamelnaam voor alles op het gebied van mensverbetering met behulp van technologie. Wat zijn de trends hierin en hoe zal dit zich ontwikkelen in de toekomst? En welke impact heeft dit op ons als mens, bedrijven en de maatschappij?
In dit boek zet ik uiteen wat wordt verstaan onder de term biohacking aan de hand van het Biohacking Model. Vervolgens schets ik verschillende scenario’s voor de toekomst, bespreek ik de ethische grenzen en hoe we nu concreet verder moeten gaan.
Supermens
Pillen om slimmer te worden. Een ring die je slaap meet. Implantaten waarmee je kan betalen. Genetische modificatie om gespierder te worden. Machines aansturen met je gedachten. De supermens is geen sciencefiction meer.
In dit boek neem ik je mee op reis. Van LSD microdoseren in Silicon Valley tot oogimplantaten in Hoofddorp. Van robotpakken op het Groningse platteland tot gekloonde honden in Zuid-Korea. Van onderhuidse chips in een Rotterdamse discotheek tot nieuwe zintuigen in Finland.
ONTVANG MAANDELIJKS MIJN BOEKENTIPS
Iedere maand deel ik in mijn nieuwsbrief interessante boeken, series, films en andere media op het gebied van technologie en de toekomst.
Wil je die ontvangen? Schrijf je hieronder gratis in, ik heb alleen je e-mailadres nodig.
TOEKOMST
Omarm de chaos – Jan Rotmans
Hoe komen ingrijpende en onomkeerbare kantelingen van systemen in de samenleving tot stand? Hoe worden die kantelingen gestuurd en hoe kun je ze beïnvloeden? Dit zijn vragen waar Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, zich mee bezig houdt. In dit boek werkt hij zijn ideeën en visie over transities, kantelingen en systeemveranderingen verder uit. Overigens: niet dat alle veranderingen, transities en kantelingen slagen. Het huidige systeem, met al haar belangen en macht, kan zich uiteindelijk aanpassen of toch te sterk blijken. Maar ook: als individu heb je meer impact dan je denkt. Want mensen maken systemen. Een hoopvol boek.
The Ministry for the Future – Kim Stanley Robinson
In dit fictief verhaal volg je een soort agentschap in Zurich, Zwitserland, dat is opgericht om klimaatverandering tegen te gaan. Ik vind het een subliem boek, omdat het allerlei kanten van het probleem én mogelijke oplossingen belicht. Het grootste inzicht voor mij is de mate waarin alles moet veranderen. Met alleen technologie zijn we er niet. Bijvoorbeeld: oliemaatschappijen en naties hebben nog voor miljarden euro’s aan toekomstige olie, gas en kolen in hun boeken staan. Als we stoppen met deze fossiele brandstoffen, gaan zij deze activa dan zomaar afschrijven en dikke verliezen maken?
Web of Meaning – Jeremy Lent
In dit fraaie boek laat Lent zien dat dominante wereldbeelden, zoals het wetenschappelijk reductionisme en het kapitalisme, vaak gebaseerd zijn op verkeerde of misleidende veronderstellingen. Op basis van wetenschap, inzichten uit de natuur en lessen van inheemse volkeren blijkt dat veel conventionele wijsheden eigenlijk niet kloppen. Zijn betoog is dat we voor diepgaande verandering op een fundamenteel andere manier naar de wereld moeten kijken. Meer integraal, holistisch en verbonden (met elkaar, de natuur en de wereld). Klinkt zweverig, maar het boek is dat niet.
Next Nature – Koert Van Mensvoort
Koert van Mensvoort heeft een bijzonder profiel. Hij is kunstenaar, filosoof en wetenschapper. Hij is vooral bekend als oprichter van het Next Nature Network (NNN), een organisatie dat staat voor een nieuw perspectief op de verhouding tussen technologie en natuur. Dit boek legt die filosofie op een duidelijke manier uit: natuur en technologie staan niet los van elkaar.
Zwaarden, paarden en ziektekiemen – Jared Diamond
Verplicht lezen als je de huidige machtsbalans in de wereld wil begrijpen. De huidige heerschappij van het Westen is bijvoorbeeld te verklaren door de grote hoeveelheid makkelijk te domesticeren gewassen en dieren, in combinatie met nog een aantal andere geografische factoren. Deze voorsprong leidde onder meer tot de ontwikkeling van het schrift en politieke organisatie. Deze krachten zijn nog steeds van toepassing, daarom relevant om te lezen als je de toekomst wil begrijpen.
Antifragile – Nassim Nicholas Taleb
Het tegenovergestelde van fragiliteit is niet stevigheid, maar antifragiliteit. De uitgesproken econoom Taleb betoogt dat organisaties en mensen moeten streven om sterker te worden door tegenslag. Naast ideeën deelt hij ook strategieën (zoals de barbell strategie) in dit complexe en soms lastig leesbare boek.
TOEKOMSTONDERZOEK
Thinking about the Future – Peter Bishop & Andy Hines
Een praktische gids over hoe we de toekomst kunnen benaderen. Het boek laat zien dat de toekomst niet één vast pad is, maar dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn. De auteurs presenteren een methode om strategisch na te denken over toekomstige ontwikkelingen. Zo kun je actiever met toekomstverkenningen om te gaan. Uitgebreid en soms wel wat schools.
Een boek dat laat zien hoe we de toekomst kunnen verkennen door collectieve verbeelding. McGonigal, gamedesigner en toekomstonderzoeker, onthult hoe we door samen na te denken over mogelijke scenario’s tot verrassende inzichten kunnen komen. Het grootste punt is dat toekomstverkenning geen solo-activiteit is, maar juist werkt als we zoveel mogelijk verschillende perspectieven bij elkaar brengen. Een praktische gids voor iedereen die niet wil voorspellen, maar de toekomst actief wil vormgeven.
Een boek dat de manier waarop we naar de toekomst kijken compleet omgooit. Housel stelt dat we niet zozeer vooruit moeten kijken, maar juist achteruit. Door te begrijpen welke patronen in het verleden onvermijdelijk waren, kunnen we iets zeggen over de toekomst. Het gaat over constanten in menselijk gedrag: ons onvermogen om risico’s in te schatten, hoe crises innovatie aanjagen, en onze behoefte aan verhalen. Een boek dat laat zien dat de toekomst vaak een herhaling is van oude patronen, alleen in een nieuw jasje. Aanrader!
TECHNOLOGIE
Life 3.0 – Max Tegmark
Zeer toegankelijk boek over de vorderingen in kunstmatige intelligentie. Hoe automatisering ons leven zal veranderen, of we bang moeten zijn voor een wedloop in automatische wapens (het antwoord: ja) en of machines het menselijk leven zullen vervangen. Fijne schrijfstijl, met een onderbouwing die je van een professor natuurkunde mag verwachten. Vooral de proloog over het Omegateam was smullen.
Co-intelligence – Ethan Mollick
Hoe gaan we om met AI als het straks overal om ons heen is? Mollick laat zien dat AI niet alleen een technologische tool is, maar een fundamentele verschuiving in de manier waarop we werken, denken en samenwerken. Het grootste inzicht is misschien wel dat we AI niet moeten zien als een bedreiging of vervanger, maar als een intelligente partner waarmee we samen kunnen optrekken. Geen technologische apocalyps, maar een samenwerking tussen menselijke creativiteit en AI. Nuchter, praktisch en optimistisch.
The Inevitable – Kevin Kelly
Een van mijn favoriete toekomstdenkers is technologiefilosoof Kevin Kelly. In dit boek beschrijft hij 12 onvermijdbare trends voor de toekomst. Zonder claims over de precieze uitwerking op ons leven, maar op een hoger abstractieniveau en toch zonder dat het vaag is. Fijn om huidige ontwikkelingen aan zijn ideeën te spiegelen. Zijn handgeschreven persoonlijke boodschap voorin het boek maakt het voor mij af.
The Singularity is Near – Ray Kurzweil
De messias van Silicon Valley, Ray Kurzweil, betoogt dat de singulariteit nabij is. In de 21e eeuw zal kunstmatige intelligentie het menselijke intellect overstijgen. In dit boek onderbouwt hij zijn voorspellingen en onderstreept dat de transformatie naar een kunstmatige levensvorm een logische stap is.
Technology vs. Humanity – Gerd Leonhard
In dit boek merkte ik dat Gerd Leonhard als Zwitser de Europese school van futuristen vertegenwoordigt, als je tenminste van zo’n dergelijke school kan spreken. Hij richt zich namelijk meer dan zijn Amerikaanse collega’s op de sociale en culturele impact van technologische verandering. De kernboodschap: we hebben moraal en ethiek nodig om onszelf niet opzij te laten schuiven door giftige technologie(bedrijven).
Een fascinerende duik in de geopolitieke strijd rond halfgeleiders, waar technologie, macht en nationale belangen samenkomen. Miller onthult hoe microchips de nieuwe strategische grondstof zijn geworden, crucialer dan ooit olie of uranium. Het boek toont de intense rivaliteit tussen Amerika en China, met Taiwan als cruciale schakel in de mondiale chipproductie. Belangrijkste inzicht is misschien wel hoe kleine technologische voorsprangen complete economische en militaire machtsverhoudingen kunnen verschuiven. Een meeslepend verhaal over hoe iets zo kleins als een chip de toekomst van landen kan bepalen.
INNOVATIE
Een verhelderend boek over de kunst van het heroverwegen. Grant introduceert vier denkstijlen en laat overtuigend zien waarom de wetenschappelijke aanpak – constant je eigen aannames uitdagen – het beste werkt in een snel veranderende wereld. Het meest treffende inzicht: afleren is vaak belangrijker dan bijleren. Een essentieel boek voor iedereen die vastgeroeste denkpatronen wil doorbreken. Voor innovatieteams is zijn boodschap cruciaal: alleen door continu je eigen overtuigingen ter discussie te stellen, blijf je voorop lopen.
Loonshots – Safi Bahcall
Auteur Safi Bahcall is zowel natuurkundige en innovatieadviseur. In dit boek toont hij bedrijven baanbrekende innovaties creëren en implementeren. Hij doet dit aan de hand van vier vuistregels (zoals fasescheiding en dynamisch evenwicht). Die regels illustreert hij met natuurkundige principes en praktische voorbeelden. Het boek veranderde mijn blik op ondernemerschap, vernieuwing en innovatie.
Een diepgaand boek over de kracht van kwetsbaarheid, gebaseerd op jarenlang onderzoek. Brown laat zien dat échte moed niet gaat over onkwetsbaar zijn, maar juist over het durven tonen van je onzekerheden. Het grootste inzicht voor mij is hoe cruciaal deze vorm van kwetsbaarheid is voor innovatie en leiderschap: zonder openheid geen vernieuwing. Vooral haar concrete voorbeelden van ‘fail forward’ sessies maken het praktisch toepasbaar. Voor innovatieve organisaties is dit boek goud waard: het laat zien hoe een cultuur van psychologische veiligheid de basis vormt voor vernieuwing.
How Innovation Works – Matt Ridley
Innovatie volgt vaak een verrassend patroon: niet de grote doorbraak van één genie, maar een gradueel proces van vallen en opstaan door vele mensen. Ridley vertelt meeslepend hoe uitvindingen als de stoommachine of vaccins echt tot stand kwamen. Fascinerend vond ik zijn observatie dat de beste innovaties meestal bottom-up ontstaan, niet door centrale planning. Een boek dat korte metten maakt met de mythes rond innovatie.
Een verfrissend perspectief op effectief management in de 21e eeuw. McAfee laat zien hoe technologiebedrijven fundamenteel anders werken dan traditionele organisaties: meer datagestuurd, transparanter en sneller lerend. Het grootste inzicht is hoe deze ‘geek principles’ ook buiten de techwereld steeds relevanter worden. Want of je nu een school runt of een ziekenhuis: de principes van snelle feedback, openheid en wetenschappelijk denken werken overal.
Clear Thinking – Shane Parrish
Dit boek ontrafelt waarom we vaak vastlopen in ons denken en hoe we daar vanaf komen. Parrish combineert inzichten uit psychologie, filosofie en besliskunde tot een praktische gereedschapskist voor beter denken. Het grootste inzicht is dat heldere beslissingen niet komen van meer informatie, maar van betere denkmodellen. Vooral voor innovatieteams is dit boek waardevol: je leert herkennen welke mentale modellen je vooruitgang blokkeren.
TOEKOMST VAN DE ZORG
Behave – Robert Sapolsky
Geweldig boek. Mijn belangrijkste take-away: de invloed van biologie op gedrag is echt genuanceerd. Genen, hormonen en de structuur van bepaalde hersenengebieden zijn belangrijk, maar niet allesbepalend. Context is essentieel, van opvoeding en omgeving tot wanneer je voor het laatst hebt gegeten of wat je ziet (in een rommelige sfeer worden mensen conservatiever). Inhoud voelt soms droog, maar de persoonlijke verhalen en leuke grapjes tussendoor maken dit boek zeer lezenswaardig.
The Gene – Siddhartha Mukherjee
Van de Oostenrijkse monnik Mendel, via Watson, Crick en Franklin, naar het Human Genome Project en CRISPR/cas9. Gerenomeerd kankeronderzoeker en begenadigd schrijver Siddhartha Mukherjee vertelt met enthousiasme het chronologische verhaal van DNA. Hij geeft context bij explosieve thema’s zoals de relatie tussen genetica en seksuele voorkeur, persoonlijkheid en succes. Na het lezen van dit boek heb je meer dan uitgebreide basiskennis over de bouwstenen van het leven.
De Geknipte Genen – Hetty Helsmoortel
Jennifer Doudna en Emmanuelle Charpentier wonnen in 2020 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun onderzoek naar CRISPR/cas9. In dit boek legt Helsmoortel de methode voor genetische bewerking duidelijk uit, inclusief de toepassing op mensen en ethische dilemma’s. Verhelderend. PS. In de podcast Nerdland (aanrader!) geeft ze maandelijks een update over de vooruitgang in het onderzoek naar en toepassingen van CRISPR/cas9.
Het Lichaam – Bill Bryson
De magnifieke schrijver Bryson beschrijft in elk hoofdstuk een lichaamsdeel of onderdeel van ons lichaam. Op een fijne manier weet hij feiten over de menselijke biologie te combineren met wonderlijke anekdotes van pionierende artsen tot bijzondere experimenten. Bijvoorbeeld de aderlating van George Washington of het verhaal van de eerste pacemaker door Åke Senning en Rune Elmqist. Mijn grootste inzicht: ongelofelijk hoe veel de natuur eigenlijk zelf al fantastisch regelt in ons lijf.
Bad Blood – James Carreyrou
Technologiebedrijven, met name in Silicon Valley, doen vaak grote beloftes. Als ik onderzoek doe in mijn werk naar de toekomst van de zorg, kom ik dat regelmatig tegen. Dit boek beschrijft de veelbelovende en spraakmakende opkomst en ondergang van Theranos. Hun toezegging: met een druppel bloed kun je tientallen aandoeningen analyseren. Het wonderkind Elizabeth Holmes kon het dankzij haar charisma en netwerk lang volhouden, maar uiteindelijk dondert alles in elkaar. Meeslepend, zeker als luisterboek.
De Mensmachine – Mark O’Connell
O’Connell maakt een rondgang langs allerlei substromingen binnen het transhumanisme. Van Randal Koene die hersenen wil uploaden tot een presidentskandidaat die sterfelijkheid wil uitbannen. Een fijn geschreven boek met kleurrijke personages, waarin de schrijver zijn eigen twijfels en fascinaties deelt.
TOEKOMST VAN DE OVERHEID
Future Politics – Jamie Susskind
In welke mate willen we dat onze levens worden bestuurd en gecontroleerd door machtige digitale systemen? Geschreven door een bevlogen Britse advocaat en dat merk je: eloquent geschreven, heldere opbouw van overtuigende argumenten en onderkoelde humor. Hij legt de impact van technologische ontwikkelingen naast politieke concepten zoals macht, vrijheid, democratie en gerechtigheid. Niet alleen relevant voor politici, bestuurders en ambtenaren, maar voor iedereen.
Jouw baan gaat verdwijnen en dit is de oplossing – Andrew Yang
Kunstmatige intelligentie, robotisering en automatisering hebben een steeds grotere invloed op de maatschappij. Hoewel de focus van de voormalige presidentskandidaat ligt op de VS, is het voor Nederland en Europa ook heel relevant. Heel goed: hij doet concrete voorstellen, zoals een sociale dienstplicht, mensgericht kapitalisme en het basisinkomen. Leest lekker weg.
Op de vleugels van Icarus – Peter-Paul Verbeek
In de zomer van 2018 maakte ik onder leiding van Robin Rotman samen met professor Peter-Paul Verbeek voor BNR en het Financieele Dagblad een podcast over de toekomst van de mens. Verbeeks persoonlijkheid weerspiegelt in dit boek. Hij is niet pessimistisch of restrictief tegenover nieuwe technologie, maar positief en opbouwend. Soms wat academisch, maar verplichte kost voor technologie-ethici in Nederland.
To Save Everything, Click here – Evgeny Morozov
Met alle hosanna van utopische vooruitzichten door technologische vooruitgang leek het me verstandig een tegengeluid te lezen. Morozov voldoet hier zeker aan: scherpzinnig, bijdehand en af en toe nukkig haalt hij allerlei fabels en overtuigingen onderuit. Dit boek maakte dat ik anders naar quantified self ging kijken en kritischer werd naar online diensten die ik gebruik.
Donut Economie – Kate Raworth
Econoom Kate Raworth pleit voor een nieuw economisch model. Omdat woorden en beelden een grote invloed hebben op ons denken, introduceert ze het model van de donut. Het draait niet om winstmaximalisatie en aandeelhouderswaarde, maar om de economie binnen de grenzen van de donut te houden: die van menselijk welzijn en van de planeet. Must read.
Het is oorlog, maar niemand die het ziet – Huib Modderkolk
Aan de hand van een aantal verhalen beschrijft Modderkolk de wereld van hackers en geheime diensten. Zonder dat we er bewust van zijn, worden we continu aangevallen en gaan we (als Nederland) ook in het offensief. Modderkolk heeft jarenlang aan dit onderwerp gewerkt en wordt daarom (af en toe) vertrouwd door medewerkers van Nederlandse inlichtingendiensten. Door de anekdotes en verhalen leest dit boek als een trein.
SCIENCEFICTION
Brave New World – Aldous Huxley
Klassieker die mij aan het denken zette over de rol van macht en politiek. In de heerlijk nieuwe wereld van dit boek zet Huxley een optimale en gestandaardiseerde maatschappij aan, waarin alle emotie (waaronder ook seks, kunst en cultuur) is uitgebannen. Kan je je daar nog tegen verzetten? In welke mate kan je daarin nog autonome keuzes maken? In welke mate lijkt onze huidige tijd al op die wereld? Het boek ijlde nog lange tijd na in mijn gedachten.
The Expanse – James Corey
In de niet zo verre toekomst leeft de mensheid verdeeld in de ruimte: een deel op aarde, een deel op Mars en een deel in de asteroïdengordel. Hoewel de karakters soms wat vlak zijn, zijn de verhaallijnen meeslepend en de plotwendingen verrassend. Boeiend is hoe ondanks technologische vooruitgang de mensheid nog steeds opgaat in stamculturen en onderlinge conflicten in het streven naar macht en overheersing. Ook te zien als serie op Netflix en Amazon Prime.
Nexus – Ramez Naam
Eerste deel in een trilogie. Vlot geschreven verhaal over technologie met drinkbare nanorobots waarmee mensen telepathisch kunnen communiceren of vaardigheden kunnen downloaden. Gedramatiseerde en speculatieve uitwerking van hedendaagse wetenschappelijke ontwikkelingen, zonder dat het als een fantasieverhaal voelt. Vooral zijn aandacht voor militaire, geopolitieke en sociale consequenties maakt de reeks leerzaam. Prachtvoorbeeld waarin fictie een grote impact heeft op mijn denken over de toekomst.
Het Drielichamenprobleem – Cixin Liu
Sciencefiction trilogie over een buitenaardse beschaving. Een episch verhaal met bizarre ideeën en veel wetenschappelijke dialogen. Het liet me verward, maar gefascineerd achter. Leuk aspect: de Chinese auteur verweeft historische gebeurtenissen en figuren uit zijn vaderland in het verhaal. Met de volgende twee delen van de trilogie is dit een epos op kosmische schaal. Indrukwekkend. In 2024 zijn deze boeken verfilmd door Netflix.
Hyperion – Dan Simmons
Zeven eigenzinnige pelgrims vertrekken op een gevaarlijke missie naar de planeet Hyperion. Sciencefiction met een onwaarschijnlijke hoeveelheid fantasie: superintelligente systemen, teleportatie en een gigantische boom als ruimteschip (echt waar). Lees niet alleen het eerste boek. In het tweede boek Fall of Hyperion ontvouwt zich een boeiend plot van astronomische aard. Alle losse verhaallijnen komen dan bij elkaar.
This Perfect Day – Ira Levin
Dystopie in dezelfde lijn als Brave New World van Huxley. Inwoners zijn verdoofd door continue toediening van farmaceutische middelen en supercomputer UniComp lijkt alles te controleren en beheersen. Het is een perfecte wereld: geen agressie, verdriet, spijt, haat, hebzucht of armoede. Tegelijkertijd zijn er amper emoties, gevoelens of vrijheid. Hoofdpersonage Chip komt in opstand. De plotwending richting het einde was een aangename verrassing.
1984 – George Orwell
Veel mensen zien onze huidige maatschappij als een soort manifestatie van het beeld van Orwell. Het boek uit 1949 gaat over een autoritaire wereld die wordt geregeerd door de Partij. De meeste mensen kennen de uitspraak ‘Big Brother is watching you’, maar dat doet deze klassieker tekort. Het is een ijzingwekkend schets als we alle vrijheid en autonomie inleveren voor controle en veiligheid.
Dune – Frank Herbert
Een wonderlijke mix van avontuur, mystiek en leiderschap. Dune speelt zich af op de woestijnplaneet Arrakis. Hoofdpersonage is Paul Atreides, erfgenaam van een adellijke familie die heerst over de onherbergzame wereld reusachtige zandwormen en een bijzonder specerij. Dit specerij is extreem waardevol, vanwege de levensverlengende werking. Het verhaal is eind 2020 verfilmd door regisseur Denis Villeneuve.
Oryx en Crake – Margaret Atwood
Margaret Atwood is vooral bekend van haar verfilmde boek The Handmaid’s Tale. Oryx en Crake is het eerste deel van de MadAddam trilogie. Dit deel is een spannend verhaal met absurde hoofdrolspelers in een oncomfortabele (maar niet onrealistische) toekomstige wereld. Naast dat het lekker leest, helpt dit soort fictie mij om na te denken over de impact van technologische vooruitgang.
Neuromancer – William Gibson
Dit boek kwam uit in 1984, mijn geboortejaar. Neuromancer is een fascinerend boek, met bionische ledematen, kunstmatige intelligenties en computerhackers die met hun brein kunnen inloggen op een soort van internet. De hoofdpersonen blijven wat vlak, maar het boek is niet voor niets een van de kroonjuwelen van het genre cyberpunk. Baanbrekend voor zijn tijd. Ik kon het boek moeilijk wegleggen.
Snow Crash – Neal Stephenson
Snow Crash uit 1992 is een klassieker in het genre cyberpunk. Het is een wonderlijke mix van leven in alternatieve (virtuele) realiteit, computervirussen, een anarchistische wereld en bijzondere personages zoals de nucleaire Russische schurk. Het voelt als een bizarre satirische uitvergroting van het huidige Amerika. Zalig boek om in te verdwijnen.
Exhalation – Ted Chiang
Een bundel met korte verhalen, vaak met een technologische of een wetenschappelijk element. Denk aan virtual reality, vrije wil, bio-ethiek, kunstmatige intelligentie en quantum mechanica. Kortom, allemaal onderwerpen waarin ik geïnteresseerd ben. Chiang schrijft fijn: weloverwogen en precies. Soms voelt het als de serie Black Mirror, maar dan in de vorm van een verhalenbundel. De auteur werpt boeiende filosofische en ethische vragen op, zonder het op te dringen of de toekomst te negatief voor te stellen.
ONTVANG MAANDELIJKS MIJN BOEKENTIPS
Iedere maand deel ik in mijn nieuwsbrief interessante boeken, series, films en andere media op het gebied van technologie en de toekomst.
Wil je die ontvangen? Schrijf je hieronder gratis in, ik heb alleen je e-mailadres nodig.