SCENARIOPLANNING

Op een interactieve manier aan de slag met de onzekerheden van de toekomst.

Scenarioplanning is een leuke manier om de toekomst te verkennen. In de vorm van een workshop of een interactieve lezing neem ik je mee in het hele proces: van het identificeren van relevante ontwikkelingen, tot het maken van scenario’s, deze te bespreken en hieruit lessen te trekken voor het hier en het nu.

Ben je benieuwd naar een langdurige samenwerking met meerdere workshops? Bekijk dan de Toekomst Expeditie.

o.a. scenario’s voor:

WAAROM SCENARIOPLANNING?

Het werken met verhalen en scenario’s maakt de toekomst beter inleefbaar en voorstelbaar. Het is een open vorm, niet om de toekomst te voorspellen, maar om ons te helpen om nu de juiste keuzes te maken om de kans op wenselijke toekomstbeelden te vergroten (en de kans te verkleinen op ongewenste toekomstbeelden). Werken met toekomstscenario’s spreekt daarbij ook de creativiteit en verbeelding aan.

Daarbij is het maken van een toekomstscenario een actief, leerzaam en leuk project. Het zorgt er vaak voor dat de deelnemers aan de workshop los komen van de actualiteit en zich echt betrokken voelen bij het proces, het eindresultaat en mogelijke vervolgstappen.

Workshop bij Eindhoven Engine, TU Eindhoven

Samen met professor Nico van Yperen gaf ik een workshop Scenarioplanning bij Topsport Community op de KNVB Campus in Zeist.

Workshop bij AIO’s psychiatrie, Erasmus Medisch Centrum

THEMA’S

GEZONDHEIDSZORG

Technologie verandert de gezondheidszorg in vele facetten. In deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met vragen zoals: hoe ziet de zorg er in de toekomst uit en wat betekent dat voor verzorgenden, verpleegkundigen en artsen?

In het laatste deel van de bijeenkomst vertalen we deze scenario’s naar concrete actiepunten en toekomstbestendige strategieën. 

Ik verzorgde workshops in dit thema onder bij het Martiniziekenhuis Groningen, Zorgonderwijsvernieuwers van Bohn Stafleu van Loghum en de Bildung Academie.

INNOVATIE

De klimaatcrisis, de vergrijzing en verdere technologisering zijn relevante megatrends die de toekomst van organisaties, overheden en de samenleving beïnvloeden.

In deze workshop verken ik met de deelnemers hoe een consument, gebruiker of inwoner in de toekomst leeft, wat ze doen en wat hen drijft. Met behulp van praktische tools gaan we aan de slag met een creatieve werkvorm die helpt om buiten de bestaande kaders te denken.

Ik verzorgde workshops in dit thema onder meer bij Etos en de Nederlandse Politie.

MENSVERBETERING

Door methoden zoals genetische modificatie, brain-computer interfaces en nanotechnologie zijn wetenschappers en bedrijven steeds beter in staat om de mens te verbeteren. Andere aanduidingen voor deze trend zijn Homo Deus, de maakbare mens en de supermens. In deze sessie beschrijven en verbeelden de participanten verbetertechnologieën in de toekomst, de voordelen, de risico’s en consequenties.   

Ik verzorgde workshops in dit thema onder meer bij Beam Gent (België), het Goois Lyceum en de Universiteit van Eindhoven

TESTIMONIALS

“Ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Namelijk over hoe je door middel van storytelling in korte tijd bepaalde toekomstscenario’s kunt schetsen.”

Nesrin Gunes, deelnemer workshop, student TU Eindhoven

“Peter neemt de leerlingen mee de toekomst in, laat hen nadenken over kansen en risico’s rondom techniek (brain-computer interfaces) en zorgt voor een actieve houding in de lessen. Leerlingen worden geprikkeld om te anticiperen en komen met de creatieve en vernieuwende ideeën.”

Jorien de Nigtere, docent Goois Lyceum Bussum

“Ik vond het vooral interessant dat we vier simpele kaartjes kregen waarmee we een scenario moesten maken. Het was daarmee heel makkelijk om er al een heel verhaal omheen te bedenken en om te kijken hoe de toekomst er straks uit kan gaan zien.”

Julie van der Hijde, deelnemer workshop, student TU Eindhoven

WORKSHOPS & LEZINGEN

Wat is scenarioplanning?

Scenarioplanning methode

Toekomstverhalen

Scenarioplanning model

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Leuk dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan krijg je binnen 24 uur een reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp of SMS. Ik ben bereikbaar op 0623692159.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.

Deze bedrijven en organisaties werkten al met Peter
samen als spreker voor congressen en
(digitale) evenementen met impact: