Lezing

WORKSHOP SCENARIOPLANNING

Op een interactieve manier aan de slag met de onzekerheden van de toekomst.

Scenarioplanning is een leuke manier om de toekomst te verkennen. In de vorm van een workshop of een interactieve lezing neem ik je mee in het hele proces: van het identificeren van relevante ontwikkelingen, tot het maken van scenario’s, deze te bespreken en hieruit lessen te trekken voor het hier en het nu.

Ben je benieuwd naar een langdurige samenwerking met meerdere workshops? Bekijk dan de Toekomst Expeditie.

Inhoud

Het werken met verhalen en scenario’s maakt de toekomst beter inleefbaar en voorstelbaar. Het is een open vorm, niet om de toekomst te voorspellen, maar om ons te helpen om nu de juiste keuzes te maken om de kans op wenselijke toekomstbeelden te vergroten (en de kans te verkleinen op ongewenste toekomstbeelden). Werken met toekomstscenario’s spreekt daarbij ook de creativiteit en verbeelding aan.

Daarbij is het maken van een toekomstscenario een actief, leerzaam en leuk project. Het zorgt er vaak voor dat de deelnemers aan de workshop los komen van de actualiteit en zich echt betrokken voelen bij het proces, het eindresultaat en mogelijke vervolgstappen.

Thema’s

Workshops faciliteer ik veelal in de volgende thema’s:

  • Gezondheidszorg;
  • Overheid;
  • Innovatie.

Workshop: toekomst van de zorg

Technologie verandert de gezondheidszorg in vele facetten. In deze workshop gaan de deelnemers aan de slag met vragen zoals: hoe ziet de zorg er in de toekomst uit en wat betekent dat voor verzorgenden, verpleegkundigen en artsen?

In het laatste deel van de bijeenkomst vertalen we deze scenario’s naar concrete actiepunten en toekomstbestendige strategieën.

Ik verzorgde workshops in dit thema onder bij het Martiniziekenhuis Groningen, Zorgonderwijsvernieuwers van Bohn Stafleu van Loghum en de Bildung Academie.

Workshop: overheid van de toekomst

De klimaatcrisis, de vergrijzing en verdere technologisering zijn relevante megatrends die de toekomst van organisaties, overheden en de samenleving beïnvloeden.

Ik verzorgde workshops in dit thema onder meer bij A&O Fonds Gemeenten, gemeente Gorinchem en ABGL Geerts en Partners. 

Workshop: innovatie

In deze workshop verken ik met de deelnemers hoe een consument, gebruiker of inwoner in de toekomst leeft, wat ze doen en wat hen drijft. Met behulp van praktische tools gaan we aan de slag met een creatieve werkvorm die helpt om buiten de bestaande kaders te denken.

Ik verzorgde workshops in dit thema onder meer bij Etos, Hogeschool van Amsterdam Incubator Programma en de Nederlandse Politie.

Meer weten?
Download de sprekerskit

Wil je meer weten over de mogelijkheden, tarieven, mijn expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat?

In mijn sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Wat is scenarioplanning?

Scenarioplanning methode

Toekomstverhalen

Scenarioplanning model

Ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Namelijk over hoe je door middel van storytelling in korte tijd bepaalde toekomstscenario’s kunt schetsen.

Nesrin Güneş
TU Eindhoven

Peter neemt de leerlingen mee de toekomst in, laat hen nadenken over kansen en risico’s rondom techniek en zorgt voor een actieve houding in de lessen. Leerlingen worden geprikkeld om te anticiperen en komen met de creatieve en vernieuwende ideeën.

Jorien de Nigtere
Goois Lyceum Bussum

Ik vond het vooral interessant dat we vier simpele kaartjes kregen waarmee we een scenario moesten maken. Het was daarmee heel makkelijk om er al een heel verhaal omheen te bedenken en om te kijken hoe de toekomst er straks uit kan gaan zien.

Julie van der Hijde
TU Eindhoven

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Leuk dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan krijg je binnen 24 uur een reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp of SMS. Ik ben bereikbaar op 0623692159.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.

Deze bedrijven en organisaties werkten al met Peter samen als spreker voor congressen en (digitale) evenementen met impact: