Lezingen2023-08-07T09:17:01+02:00

LEZINGEN

Huur mij in voor een lezing over (technologische) trends, zorgtechnologie, de toekomst van de overheid of de supermens.

Op zoek naar een inspirerende, prikkelende en diepgaande lezing over de toekomst? Als futurist spreek ik uit eigen jarenlange ervaring over technologische ontwikkelingen, innovatie in de gezondheidszorg en mijn persoonlijke experimenten. Wat heb je aan deze ontwikkelingen als mens? Wat voor impact heeft dat op het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, het onderwijs, de overheid en de maatschappij?

WAAROM PETER JOOSTEN?

Mijn expertises zijn de supermens, zorginnovatie en nieuwe technologische toepassingen. Qua inhoud gaan mijn bijdragen voornamelijk over de impact van deze ontwikkelingen op de mens, organisaties, de zorg en de samenleving.

De insteek van mijn lezingen en webinars is praktisch van aard, met veel concrete voorbeelden en interactie met het publiek. Hierdoor gaan de deelnemers na afloop met waardevolle inzichten en bruikbare handvatten naar huis.

Verwacht geen holle goeroe verhalen, maar praktisch met een vleugje humor en ook serieus!

Roel Smabers, Parantion

Roel Smabers, Parantion

Veel leuke, enthousiasmerende voorbeelden, humor en interactie met het publiek kenmerkte de lezing van Peter.

Kikki Vergoossen, Diakonessenhuis

Kikki Vergoossen, Diakonessenhuis

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie. Kortom; een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Jorien van den Akker, Demcon

MEER WETEN?

Download mijn sprekerskit

Wil je meer weten over de mogelijkheden, tarieven, mijn expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat?

In mijn sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

OVERZICHT LEZINGEN

Hoe ziet de wereld er in 2040 uit? Hoe hebben technologische veranderingen en megatrends onze planeet, de samenleving en bedrijven gevormd?

Megatrends zijn langdurige structurele ontwikkelingen die onze economie, politiek en maatschappij in een grote mate beïnvloeden. Denk aan de klimaatcrisis, technologische vooruitgang en demografische veranderingen zoals vergrijzing en immigratie. Welke megatrends hebben de grootste invloed op de toekomst van je organisatie? Welke impact hebben deze trends op je strategie en werkzaamheden? Welke acties kun je nu nemen om beter voorbereid te zijn op de toekomst?

De gezondheidszorg staat onder druk. Door de toenemende levensverwachting hebben steeds meer mensen voor langere tijd zorg nodig. Daarnaast zijn er minder mensen bereid om in de gezondheidszorg te werken, worden patiënten steeds assertiever en leggen pandemieën een enorm beslag op het zorgstelsel.

Deze ontwikkelingen worden ook nog eens vergezeld door de enorme technologische vooruitgang binnen en buiten de zorg. Denk aan big data, kunstmatige intelligentie en biotechnologische ontwikkelingen als CRISPR/cas9, stamceltherapie en organoïden. Boek mij als Trendwatcher Gezondheidszorg om weer helemaal op de hoogte te zijn!

lezing AI zorg

Artificiële Intelligentie (AI) in de gezondheidszorg. AI, oftewel kunstmatige intelligentie, speelt een steeds grotere rol in het zorgproces. Denk aan data-analyses die helpen bij diagnoses, tools die helpen om het risico op infectie in te schatten, sensoren die het valrisico van ouderen meten, beeldanalyses van afbeeldingen bij radiologie en pathologie en de de inzet van ChatGPT om behandelplannen op te stellen.

Kunstmatige intelligentie is een van de belangrijkste thema’s in de gezondheidszorg de komende jaren. Wat is de impact van AI op je werk als arts, verpleegkundige, paramedisch specialist of zorgprofessional?

We worden continu geconfronteerd met technologische en maatschappelijke veranderingen. Denk aan demografische veranderingen zoals de vergrijzing en migratie, sociale trends zoals ongelijkheid en de netwerksamenleving en technologische ontwikkelingen: kunstmatige intelligentie, robotisering, de metaverse, blockchain en nog veel meer.

Het tempo waarin nieuwe ontwikkelingen zich aandienen lijkt te versnellen. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan jouw organisatie zich hierop voorbereiden? Wat betekent dit voor ambtenaren en publieke professionals? En voor bestuurders, toezichthouders en politici?

9 voorbeelden van technologische ontwikkelingen

De Supermens, Mens 2.0, Homo Deus. Met behulp van technologie gaan we de mens steeds verder verbeteren. Wat is de supermens en welke ontwikkelingen zijn er? Denk aan gadgets, wearables en geïmplanteerde chips tot aan het experimenteren met biotechnologie (biohacking), het verbinden van de hersenen aan een computer en het aanpassen van ons DNA.

Welke kansen en nadelen heeft dit? En welke impact heeft dit op ons als mens, bedrijven en de maatschappij?

EXPERT BIJ PANELGESPREKKEN

Je kan mij ook vragen om deel te nemen aan een panelgesprek of discussie, zowel bij interne als openbare evenementen en zowel offline als online. Van te voren stem ik mijn rol en bijdrage af met de organisatie. Desgewenst kan ik ook een korte presentatie geven om de discussie op gang te brengen.

Dit deed ik onder andere bij het Rathenau Instituut (over genetische modificatie bij de mens), Utrecht Science Week (over mensverbetering), Autoriteit Persoonsgegevens (gebruik van persoonlijke data), Epicenter Amsterdam (transhumanisme), de Nederlandse Zorgautoriteit (toekomst van de zorg), Design Museum Den Bosch (de maakbare mens) en een Tegenlicht Meetup bij Pakhuis de Zwijger (technologie als religie).

Dit zeggen opdrachtgevers over mijn rol in panelgesprekken, discussies en andere bijeenkomsten:

“Toen we Peter benaderden om te spreken bij ons online-evenement bij Therapieland kwamen we al snel tot de conclusie dat dit een leuke en fijne samenwerking ging worden. Peter dacht vanaf het begin al mee en de avond is mede dankzij zijn ideeën, hulp, humor en bijdrage als tafelgast een groot succes geworden.

Bijzonder om te zien hoe Peter de verschillende onderdelen en de verschillende sprekers en aanwezigen weet te verbinden. Het bleef niet alleen bij een leuke presentatie, maar Peter gaf het evenement meer kleur en diepgang met zijn kritische, interessante en luchtige vragen, het modereren van de chat en het af en toe samenvatten en daarmee het samenbrengen van alle onderdelen van de avond.

We werken graag nog eens met je samen!”

Eva van Beek, Adviseur Therapieland

“Voor ons online NZa festival hebben we Peter gevraagd een podcast te maken en deel te nemen aan een live te volgen rondetafelgesprek. Zijn bijdragen waren zeer geslaagd! Met de podcast over data en techniek, die beluisterd kon worden tijdens een ochtendwandeling, motiveerde Peter ons om te bewegen, boeide hij met diverse actuele voorbeelden in de (buiten)wereld om ons heen en legde hij het verband met het werkveld van de NZa.

Het rondetafelgesprek leverde inspirerende inzichten op over de gevolgen van de ontwikkelingen op gebied van data en techniek voor de maatschappij en de gezondheidszorg. We hebben Peter leren kennen als een enthousiaste, inspirerende en bevlogen spreker. De samenwerking, in aanloop naar en tijdens het festival, was erg prettig. Met name zijn professionaliteit en kennis, duidelijke wijze van communiceren, snelle schakelen en creativiteit vielen daarin op.”

Henrieke de Jager, Secretaris Bedrijfsvoering & Informatie, NZa

“We invited Peter to be part of a panel discussion about Transhumanism, during our Grand Opening. He has a clear vision on what the future will bring regarding upgrading your body. He is experienced and very interesting to listen to. Peter is super friendly and approachable. The communication before, during and after went perfect. We will definitely book him again for events we host on an international level!”

Dana Rastad, Content Manager, Epicenter Amsterdam

“Eind 2020 is Peter te gast geweest bij onze podcast serie Digital Waves. De desbetreffende aflevering was een panelgesprek over biohacking en emotionele intelligentie. De voorbereiding van het gesprek met Peter heb ik als erg prettig en vlot ervaren, met name omdat hij zelf veel input leverde over de mogelijke inhoud en richting van het gesprek. Tijdens het panelgesprek vielen zijn leuke, praktische voorbeelden een goede vragen op. Dank voor de fijne samenwerking!”

Anisha Sivakumaran, Projectmanager Node1

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Leuk dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan krijg je binnen 24 uur een reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp of SMS. Ik ben bereikbaar op 0623692159.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.

Deze bedrijven en organisaties werkten al met Peter
samen als spreker voor congressen en
(digitale) evenementen met impact:

Ga naar de bovenkant