Zes drones schieten ogenschijnlijk nerveus drie meter boven de straat. Handig wijken ze uit voor een groepje duiven. Binnen een tel vliegen ze weer in formatie.

Op het Europees hoofdkantoor in Brussel kijkt Jennifer met een schuin oog naar de dronebeelden op de schermen aan de wand. Op haar tablet leest ze de nieuwe briefing van Interpol door. Met de wijsvinger van haar linkerhand tikt ze door het bestand. Op zoek naar de SB-updates.

Het oortje van een halfvol kopje koud geworden thee met blaadjes munt hangt aan de wijsvinger van haar rechterhand. De geur en smaak van munt geeft haar het fijne gevoel van ontspannen alertheid.

Ze vertrouwt op de drones, maar nog meer op COP: het Continuous Operational Policing systeem. Een kunstmatige intelligente assistent die de data uit de camera’s, microfoons, stralings- en biosensoren oppikt en razendsnel analyseert. De COP alarmeert haar als er iets aan de hand is.

Jennifer is met haar collega’s verantwoordelijk voor het afstellen en updaten van de algoritmes die de data uit de biosensoren verzamelen. De biosensoren zitten op de patrouilledrones en politieauto’s en hangen op lantaarnpalen, openbare gebouwen en in de riolering.

De vooruitgang in synthetische biologie heeft de wereld onverwachts veel gebracht. Van vlees uit bioreactoren en afbreekbare maatkleding, tot olie gemaakt van algen, biologische batterijen en fungi die schadelijke chemicaliën opeten.

Maar technologische innovatie is niet immuun voor criminelen en terroristen.

Daar is Jennifer naar op zoek in de briefing. De SB-updates. SB staat voor synthetische biologie. De lijst lijkt elke maand langer te worden: DNA-gepersonaliseerde virussen gericht op wereldleiders, dreiging van biologische SPAM om beurskoersen te manipuleren, een DOS-aanval met pathogenen op het personeel van het belangrijkste cybersecurity bedrijf van het land en de zoveelste aangekondigde kunstmatig gefabriceerde pandemie.

Jennifer bolt haar wangen met lucht, tuit haar lippen en blaast langzaam uit. Tijd om te checken of Interpol bijbehorende de DNA-, mRNA- en proteïne-codes al in hun COP heeft gezet. In de simulatieomgeving start ze de testen.

‘Melding 74’ verschijnt op het scherm. Ze pakt de kop koude muntthee stevig vast in haar hand. Ze staart even naar de drooggevallen blaadjes onderin het kopje. ‘Ok, hier gaan we.’

Verdieping! Hieronder lees je meer over de achtergrond van dit toekomstscenario, mijn eigen werk over dit thema en interessante lees- en kijktips.

Achtergrond van het scenario

Dit korte verhaal heb ik geschreven op basis van een opdracht die ik recent heb gedaan voor de Nederlandse Politie. Vorige maand gaf ik een lezing en een workshop toekomstscenario’s voor de leden van het project Next Generation over het politiewerk in de toekomst.

Het veiligheidsdomein is geen onbekend thema voor me. Zo gaf ik in april nog een lezing voor studenten van de Politieacademie en eind vorig jaar aan medewerkers van de penitentiaire inrichting Veenhuizen.

De deelnemers gingen in groepjes aan de slag om na te denken over een dag in het leven van een politieagent in 2040. De groepjes kwamen met leuke vondsten: op meerdere plekken tegelijk zijn met hologrammen, de invloed van China, extreme levensverlenging en samenwerken met drones.

Op weg naar huis dacht ik na hoe ik de opdracht zou uitwerken. Hierbij werd ik op het spoor gezet van synthetische biologie, juist omdat ik een lezing daarover aan het voorbereiden ben voor TBX 2022 over dat onderwerp.

In het bovenstaande verhaal heb ik beide elementen gecombineerd. Wat is de dreiging van synthetische biologie in de toekomst en hoe kan de politie zich daar tegen wapenen? Het leek me vervolgens ook leuk om dat te verwerken in een werkdag van een politieagent in de toekomst. In het geval van Jennifer: in welke mate verandert dat het aard van het politiewerk en daarmee ook de nodige vaardigheden en capaciteiten?

Uitgelicht: mijn lezing op TBX 2022!

Into the Rabbit Hole

Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema:

1. VERDER LEZEN / Marian Elgabry promoveerde aan de University College Londen met haar onderzoek naar de toekomst van criminaliteit met biotechnologie.

Marc Goodman schreef dit artikel over biotechnologische toepassingen van hedendaagse computercriminaliteit. Hoewel dit stuk uit 2013 is, is het nog steeds relevant en spreekt het nog steeds tot de verbeelding.

De combinatie van biotechnologie met kunstmatige intelligentie biedt nieuwe kansen en bedreigingen. Zoals dit stuk over een onderzoek waarin een algoritme ongeveer 40.000 hypothetische biowapens ontwerpt.

2. BOEK / Paul Le Roux is een soort schurk uit een recente James Bond film: hij koopt drugs in Noord-Korea, met zijn technische kennis bouwt hij een online imperium op om die drugs te verkopen, hij verkoopt wapens aan Iran en heeft een huurlingenleger in Somalië. Met verbazing en ontzetting was ik getuige van de jacht op Le Roux in het boek The Mastermind van Evan Ratliff. Ook fijn als luisterboek.

3. KIJKEN / In de serie Brooklyn 99 op Netflix volg je een politieteam in New York. Susan en ik kijken graag een aflevering voordat we naar bed gaan. Waarom? De afleveringen zijn 20 minuten per stuk, de humor is best slim en de karakters hebben een leuke onderlinge dynamiek. Rechercheur Jake Peralta (gespeeld door comedian Andy Sandberg) is de hoofdpersoon, maar thuis zijn we vooral fan van commandant Raymond Holt (Andre Braugher).

Trailer van Brooklyn 99.

Bedankt voor het lezen van dit scenario! Heb jij een vraag of een opmerking, laat dan een reactie achter!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat anderen zeggen over Peter

“Peter neemt de leerlingen mee de toekomst in, laat hen nadenken over kansen en risico’s rondom techniek (brain-computer interfaces) en zorgt voor een actieve houding in de lessen. Leerlingen worden geprikkeld om te anticiperen en komen met de creatieve en vernieuwende ideeën.”

Jorien de Nigtere, docent Goois Lyceum Bussum

Gerelateerde berichten

Als je dit een leuk artikel vond, lees dan ook mijn andere artikelen.

MEER
WETEN?