TRENDWATCHER OVERHEID

Mijn lezing bij Dyade met dagvoorzitter Eva Jinek.

We worden continu geconfronteerd met technologische en maatschappelijke veranderingen. Denk aan demografische veranderingen zoals de vergrijzing en migratie, sociale trends zoals ongelijkheid en de netwerksamenleving en technologische ontwikkelingen: kunstmatige intelligentie, robotisering, de metaverse, blockchain en nog veel meer. 

Het tempo waarin nieuwe ontwikkelingen zich aandienen lijkt te versnellen. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan jouw organisatie zich hierop voorbereiden? Wat betekent dit voor ambtenaren en publieke professionals? En voor bestuurders, toezichthouders en politici? 

In mijn lezingen geef ik een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, mogelijkheden en uitdagingen. Mijn insteek is praktisch, met veel concrete voorbeelden en interactie met het publiek.

o.a. gesproken bij:

INHOUD

In mijn lezingen ga ik in op de invloed van maatschappelijke veranderingen en technologische innovatie op de overheid en samenleving. Hoe vormt technologie ons als mens, onze organisaties en de maatschappij als geheel? Maar ook andersom: hoe beïnvloeden onze waarden, voorkeuren, meningen en institutionele krachten de ontwikkeling van technologie? Wat zijn negatieve effecten, zoals fake news, algoritmes en biases (zoals met de toeslagenaffaire), groeiende ongelijkheid en de klimaatcrisis?

Ik bespreek de belangrijkste opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en biotechnologie. De convergentie van deze technologieën en maatschappelijke ontwikkelingen leidt tot fundamentele veranderingen bij bedrijven, overheidsorganisaties en de samenleving.

Wat zijn de belangrijkste drijfveren van deze ontwikkelingen, wat voor impact heeft het op onze levens en hoe zal de samenleving veranderen? Welke maatschappelijke, morele en ethische vragen komen op en hoe moeten we daar nu mee omgaan? Wat is daarmee de rol van de ambtenaar, bestuurder of politicus? 

Ervaring in publiek domein (2010-2017)

Voordat ik in 2017 fulltime spreker en schrijver werd, werkte ik zeven jaar als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem dat actief is in de publieke sector. Mijn werk bestond uit onderzoeken naar besluitvorming en politieke thema’s, maar ook interimwerk bij gemeenten en advies over bedrijfsvoering en projectleiding om processen te digitaliseren. Nog steeds heb ik affiniteit met de politieke, culturele, sociale en ethische kant van technologische ontwikkelingen.

MEER WETEN?

Download mijn sprekerskit

Wil je meer weten over de mogelijkheden, tarieven, mijn expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat?

In mijn sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

VOORBEELDEN

Wethoudersvereniging

Jonge Ambtenaren Dag

Urban Data Centre

Jonge Ambtenaren Dag

Inlichtingenbureau

Provincie Flevoland

TESTIMONIALS

“Peter heeft een superleuke lezing verzorgd voor onze directie bij het Ministerie van IenW. Ik was onder de indruk van zijn grondige voorbereiding, waardoor zijn verhaal perfect aansloot bij het niveau van de groep. Peter trad bij ons na zijn lezing ook op als dagvoorzitter, dat was een goede combi.

In het kort: superenergieke spreker, interessant en informatief verhaal met leuke grapjes en weetjes erdoorheen geweven, iedereen ging geïnspireerd en vol energie weer naar huis.”

Grietje Wittekamp, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

“In onze jubileumweek hebben wij Peter gevraagd om een webinar te geven over de impact van digitalisering op de maatschappij. Door een gedegen voorbereiding kent Peter zijn publiek. Erg fijn, want de inhoud van het webinar sloot daardoor prima aan op actuele ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Door de verschillende werkvormen, zoals een poll en een korte quiz, was er ruimte voor interactie en discussie. Dit leverde genoeg stof op om over na te praten. Kortom, een meer dan geslaagd webinar!”

Jeroen Walraven, Inlichtingenbureau

“Tijdens de (online) Jonge Ambtenarendag ’21 gaf Peter een collegetour over Biohacking, waarin hij werd geïnterviewd over dit onderwerp gedurende ruim anderhalf uur. Peter weet waar hij het over heeft en brengt zijn kennis en ervaring met veel enthousiasme over. Het publiek werd door Peter goed bij de collegetour betrokken via polls, quizvragen en interactie via de chat. Knap werk! Tijdens de voorbereidingen heb ik Peter ervaren als benaderbaar, enthousiast en iemand die zich goed en tijdig voorbereidt.”

Erna Krusemann Ph.D., Jonge Ambtenaren Dag

“Ik heb Peter gevraagd een trendlezing datagedreven werken te houden voor mijn collega’s (ambtenaren en bestuurders gemeente). Dit heeft hij echt voortreffelijk gedaan. Ik heb als organisator veel complimenten over Peter gekregen en zijn trendlezing heeft ‘mijn project’ erg geholpen.

Peter is heel benaderbaar en down-to-earth. Voor hem is dit geen ‘trucje’. Je merkt bij hem de natuurlijke interesse voor het onderwerp en hij vertelt over zijn eigen ervaringen. Daarom maakt hij echt de connectie met het publiek. Daarnaast waardeer ik de goede communicatie in de voorbereiding (voorbespreking etc), heeft hij goed geluisterd naar onze opdracht en wensen en zoekt hij op een hele fijne manier de interactie met de zaal op. Ik geef hem een dikke ‘10’!”

Stefan Raedts, Strateeg en Innovatieadviseur gemeente Roermond

“Peter heeft voor onze Kenniswerkplaats Urban Big Data een heel interessante lezing gegeven over de impact van nieuwe data / technologie op onze samenleving. Zaal zat bomvol; iedereen was enthousiast. De interactieve werkvormen en gedachtenoefeningen werden erg gewaardeerd. Zijn lezingen en publicaties zijn relevant voor alle overheidsinstellingen, bedrijven en media die in het thema big data / smart city geïnteresseerd zijn.”

Fadi Hirzalla, Assistent Professor, Erasmus Universiteit Rotterdam

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Leuk dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan krijg je binnen 24 uur een reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp of SMS. Ik ben bereikbaar op 0623692159.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.

Deze bedrijven en organisaties werkten al met Peter
samen als spreker voor congressen en
(digitale) evenementen met impact: