TRENDWATCHER OVERHEID

We worden continu geconfronteerd met technologische en maatschappelijke veranderingen. Sterker nog, het tempo versnelt waarin nieuwe ontwikkelingen zich aandienen. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan jij je organisatie hierop voorbereiden?

Mijn expertise is biohacking en mensverbetering. Dit betekent dat technologische ontwikkelingen niet alleen invloed hebben op de buitenwereld, maar ook op de mens zelf. Wat zijn de gevolgen hiervan op organisaties, de overheid, het onderwijs en de samenleving? Hoe ziet de toekomst van de mens eruit?

In mijn lezingen geef ik een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, mogelijkheden en uitdagingen. Mijn insteek is praktisch, met veel concrete voorbeelden en interactie met het publiek.

o.a. gesproken bij:

METHODE

Voordat ik in 2017 fulltime spreker, schrijver en podcastmaker werd, werkte ik zeven jaar als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem dat actief is in de publieke sector.

Mijn werk bestond uit onderzoeken naar besluitvorming en politieke thema’s, maar ook advies over bedrijfsvoering en projectleiding om processen te digitaliseren. Nog steeds heb ik affiniteit met de politieke, culturele, sociale en ethische kant van technologische ontwikkelingen.

Voor de overheid bied ik twee type lezingen aan: de Impact van technologie en Homo Deus.

IMPACT VAN TECHNOLOGIE

In deze lezing ga ik in op de invloed van technologische innovatie. Hoe vormt technologie ons als mens, onze organisaties en de samenleving als geheel? Maar ook andersom: hoe beïnvloeden onze waarden, voorkeuren, meningen en institutionele krachten de ontwikkeling van technologie? Wat zijn negatieve effecten, zoals fake news, groeiende ongelijkheid en de klimaatcrisis?

Op welke niveaus heeft technologische vooruitgang invloed? Welke politieke dilemma’s, binnen welk raamwerk kunnen we hierover nadenken en hoe vullen we het maatschappelijk debat in? Wat betekent dit voor onderwijsinstellingen, publieke organisaties en overheidsinstellingen?

In deze lezing ga ik met de deelnemers in gesprek over technologie-ethiek. Als werkvorm hiervoor gebruik ik bijvoorbeeld een casus waarbij ik met het publiek een innovatief idee afzet tegen publieke waarden. 

Deze lezing gaf ik onder meer bij het Inlichtingenbureau (2021), B&T adviseurs (2020), Universiteit van Twente (2019), het Ministerie van Binnenlandse Zaken (2019), de Nederlandse Politie (2019) en het Urban Big Data Kenniscentrum (2019). 

HOMO DEUS

Singulariteit is een verzamelterm voor de belangrijkste opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en biotechnologie. De convergentie van deze technologieën leidt tot fundamentele veranderingen in zowel de mens als samenleving. Professor Yuval Noah Harari schetst in zijn gelijknamige boek de Homo Deus als opvolger van onze huidige soort, de Homo Sapiens. 

Wat betekent het om in een bovenmenselijke samenleving te leven? Wat zijn de belangrijkste drijfveren van deze ontwikkeling, wat voor impact heeft het op onze levens en hoe zal de samenleving veranderen? Welke maatschappelijke, morele en ethische vragen komen op en hoe moeten we daar nu mee omgaan?

Afhankelijk van het doel van het publiek en het doel van de bijeenkomst pas ik de focus aan. Dit kan liggen bij praktische toepassingen, zoals duurzame inzetbaarheid, of bij de maatschappelijke impact en ethische dilemma’s. 

Deze lezing gaf ik onder meer bij de Jonge Ambtenaren Dag (2021), Bohn Stafleu van Loghum (2020), de Rijks ICT Noord Tech Meetup (2019), Dyade Academy (2019), Reclassering Nederland (2019) en het Breda Photo Festival (2018).

PRAKTISCH

Insteek

Mijn lezingen hebben een praktische insteek. Ik geef veel concrete voorbeelden aan de hand van recente ontwikkelingen, prikkel de verbeelding met sciencefiction en deel mijn persoonlijke anekdotes als biohacker. Interactie met het publiek vind ik ontzettend belangrijk, door mijn hele lezing zitten vragen en kleine werkvormen verwerkt.

Bekijk hier een korte compilatievideo voor een indruk hoe ik op het podium ben, zoals mijn energie en interactie met de zaal.

Tarief

Bekijk hier mijn tariefkaart. De prijs is afhankelijk van de inzet, duur en aanvullende wensen. Neem voor de mogelijkheden contact met mij op.

Werkvorm

De werkvorm bepalen we in overleg. Meestal is dit een lezing van 45 minuten met tussendoor een aantal oefeningen en afsluitend en Q&A met de zaal.

Webinar

Naast het spreken op evenement en bijeenkomsten, kun je me ook inschakelen voor een webinar, een online workshop of een live Q&A. Hiervoor gelden aangepaste tarieven. Bekijk meer informatie over mijn webinars of neem direct contact met me op.

Expertise

Als biohacker doe ik al jaren allerlei experimenten met wearables, gadgets en andere nieuwe technologie. In 2015 liet ik een chip in mijn hand zetten onder toeziend oog van RTL5. Ik put uit mijn kennis van 100+ interviews voor mijn podcast en YouTube-kanaal met vooraanstaande wetenschappers, filosofen en experts op het gebied van mensverbetering, biotechnologie, kunstmatige intelligentie, genetica, algoritmes en nog veel meer.

Daarnaast blijf ik continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen door het volgen van relevante cursussen, het lezen van vakliteratuur, het laatste nieuws en relevante boeken over deze thema’s. Hierover schrijf ik ook artikelen op mijn website en ik schreef de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020, Bot Uitgevers).

Opdrachtgevers​ bij de overheid

O.a.: Ministerie van Binnenlandse Zaken, Reclassering, Rijkswaterstaat, Provincie Gelderland, Universiteit Utrecht, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Erasmus Universiteit.

VOORBEELDEN

Universiteit Twente (2019)

Inlichtingenbureau (2021)

Breda Photo Festival

Summer School Universiteit Twente

“Tijdens de (online) Jonge Ambtenarendag ’21 gaf Peter een collegetour over Biohacking, waarin hij werd geïnterviewd over dit onderwerp gedurende ruim anderhalf uur. Peter weet waar hij het over heeft en brengt zijn kennis en ervaring met veel enthousiasme over. Het publiek werd door Peter goed bij de collegetour betrokken via polls, quizvragen en interactie via de chat. Knap werk! Tijdens de voorbereidingen heb ik Peter ervaren als benaderbaar, enthousiast en iemand die zich goed en tijdig voorbereidt.”

Erna Krusemann Ph.D., Jonge Ambtenaren Dag

“In onze jubileumweek hebben wij Peter gevraagd om een webinar te geven over de impact van digitalisering op de maatschappij. Door een gedegen voorbereiding kent Peter zijn publiek. Erg fijn, want de inhoud van het webinar sloot daardoor prima aan op actuele ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Door de verschillende werkvormen, zoals een poll en een korte quiz, was er ruimte voor interactie en discussie. Dit leverde genoeg stof op om over na te praten. Kortom, een meer dan geslaagd webinar!”

Jeroen Walraven, Inlichtingenbureau

“Begin 2019 heb ik Peter gevraagd een trendlezing datagedreven werken te houden voor mijn collega’s (ambtenaren en bestuurders gemeente). Dit heeft hij echt voortreffelijk gedaan. Ik heb als organisator veel complimenten over Peter gekregen en zijn trendlezing heeft ‘mijn project’ erg geholpen.

Peter is heel benaderbaar en down-to-earth. Voor hem is dit geen ‘trucje’. Je merkt bij hem de natuurlijke interesse voor het onderwerp en hij vertelt over zijn eigen ervaringen. Daarom maakt hij echt de connectie met het publiek. Daarnaast waardeer ik de goede communicatie in de voorbereiding (voorbespreking etc), heeft hij goed geluisterd naar onze opdracht en wensen en zoekt hij op een hele fijne manier de interactie met de zaal op. Ik geef hem een dikke ‘10’!”

Stefan Raedts, Strateeg en Innovatieadviseur gemeente Roermond

“Peter was als gastspreker aanwezig op ons ‘event’ over biohacking voor een groep HBO studenten van Toegepaste psychologie en van HRM. Zijn verhaal gaf een duidelijk inzicht in deze voor velen nog onbekende wereld met nieuwe mogelijkheden en zijn persoonlijke verhaal heeft zichtbaar indruk gemaakt op de aanwezige studenten. Ik zou hem zo weer uitnodigen voor een volgend event.”

Sebas Nouwen, Fontys Hogeschool

“Peter heeft voor onze Kenniswerkplaats Urban Big Data een heel interessante lezing gegeven over de impact van nieuwe data / technologie op onze samenleving. Zaal zat bomvol; iedereen was enthousiast. De interactieve werkvormen en gedachtenoefeningen werden erg gewaardeerd. Zijn lezingen en publicaties zijn relevant voor alle overheidsinstellingen, bedrijven en media die in het thema big data / smart city geïnteresseerd zijn.”

Fadi Hirzalla, Assistent Professor, Erasmus Universiteit Rotterdam

“‘De presentatie van Peter Joosten maakte het weer duidelijk: álles is ICT. Of het nu over zelfrijdende auto’s of het menselijk lichaam gaat. Enorm boeiend!’”

Hans van den Berg, Samenwerking Rijk Noord

CONTACT

Vul het contactformulier in als je een verzoek voor een lezing, webinar of workshop hebt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Voor een lezing, webinar of workshop starten we met een vrijblijvend telefonisch gesprek van maximaal 30 minuten. Daarna stuur ik je per mail een beschrijving van wat we hebben besproken. Desgewenst ontvang je daarbij een offerte.

Ik ben ook bereikbaar op 06-53555875.

Neem contact met me op!