Lezing

TRENDWATCHER OVERHEID

Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan een overheidsorganisatie zich hierop voorbereiden?

We worden continu geconfronteerd met technologische en maatschappelijke veranderingen. Denk aan demografische veranderingen zoals de vergrijzing en migratie, sociale trends zoals ongelijkheid en de netwerksamenleving en technologische ontwikkelingen: kunstmatige intelligentie, robotisering, blockchain en nog veel meer.

Het tempo waarin nieuwe ontwikkelingen zich aandienen lijkt te versnellen. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan jouw organisatie zich hierop voorbereiden? Wat betekent dit voor ambtenaren en publieke professionals? En voor bestuurders, toezichthouders en politici?

In mijn lezingen geef ik een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, mogelijkheden en uitdagingen. Mijn insteek is praktisch, met veel concrete voorbeelden en interactie met het publiek.

Inhoud

In mijn lezingen ga ik in op de invloed van maatschappelijke veranderingen en technologische innovatie op de overheid en samenleving. Hoe vormt technologie ons als mens, onze organisaties en de maatschappij als geheel? Maar ook andersom: hoe beïnvloeden onze waarden, voorkeuren, meningen en institutionele krachten de ontwikkeling van technologie? Wat zijn negatieve effecten, zoals fake news, algoritmes en biases (zoals met de toeslagenaffaire), groeiende ongelijkheid en de klimaatcrisis?

Ik bespreek de belangrijkste opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en biotechnologie. De convergentie van deze technologieën en maatschappelijke ontwikkelingen leidt tot fundamentele veranderingen bij bedrijven, overheidsorganisaties en de samenleving.

Wat zijn de belangrijkste drijfveren van deze ontwikkelingen, wat voor impact heeft het op onze levens en hoe zal de samenleving veranderen? Welke maatschappelijke, morele en ethische vragen komen op en hoe moeten we daar nu mee omgaan? Wat is daarmee de rol van de ambtenaar, bestuurder of politicus?

Ervaring in publiek domein (2010-2017)

Voordat ik in 2017 fulltime spreker en schrijver werd, werkte ik zeven jaar als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem dat actief is in de publieke sector. Mijn werk bestond uit onderzoeken naar besluitvorming en politieke thema’s, maar ook interimwerk bij gemeenten en advies over bedrijfsvoering en projectleiding om processen te digitaliseren. Nog steeds heb ik affiniteit met de politieke, culturele, sociale en ethische kant van technologische ontwikkelingen.

Meer weten?
Download de sprekerskit

Wil je meer weten over de mogelijkheden, tarieven, mijn expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat?

In mijn sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

A&O Fonds Gemeenten

Wethoudersvereniging

Inlichtingenbureau

Provincie Drenthe

Ik was onder de indruk van zijn grondige voorbereiding, waardoor zijn verhaal perfect aansloot bij het niveau van de groep. In het kort: superenergieke spreker, interessant en informatief verhaal met leuke grapjes en weetjes erdoorheen geweven, iedereen ging geïnspireerd en vol energie weer naar huis.

Grietje Wittekamp
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Door een gedegen voorbereiding kent Peter zijn publiek. Erg fijn, want de inhoud sloot daardoor prima aan op actuele ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Door de verschillende werkvormen, zoals een poll en een korte quiz, was er ruimte voor interactie en discussie. Top!

Jeroen Walraven
Inlichtingenbureau

Peter weet waar hij het over heeft en brengt zijn kennis en ervaring met veel enthousiasme over. Het publiek werd door Peter goed bij de collegetour betrokken via polls, quizvragen en interactie via de chat. Knap werk! Tijdens de voorbereidingen heb ik Peter ervaren als benaderbaar, enthousiast en iemand die zich goed en tijdig voorbereidt.

Erna Krusseman
Jonge Ambtenaren Dag

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Leuk dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan krijg je binnen 24 uur een reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp of SMS. Ik ben bereikbaar op 0623692159.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.

Deze bedrijven en organisaties werkten al met Peter samen als spreker voor congressen en (digitale) evenementen met impact: