TRENDWATCHER OVERHEID

Mijn lezing bij Dyade met dagvoorzitter Eva Jinek.

We worden continu geconfronteerd met technologische en maatschappelijke veranderingen. Denk aan demografische veranderingen zoals de vergrijzing en migratie, sociale trends zoals ongelijkheid en de netwerksamenleving en technologische ontwikkelingen: kunstmatige intelligentie, robotisering, de metaverse, blockchain en nog veel meer. 

Het tempo waarin nieuwe ontwikkelingen zich aandienen lijkt te versnellen. Hoe ziet de toekomst eruit? Hoe kan jouw organisatie zich hierop voorbereiden? Wat betekent dit voor ambtenaren en publieke professionals? En voor bestuurders, toezichthouders en politici? 

In mijn lezingen geef ik een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, mogelijkheden en uitdagingen. Mijn insteek is praktisch, met veel concrete voorbeelden en interactie met het publiek.

Doe een vrijblijvende boekingsaanvraag!

o.a. gesproken bij:

INHOUD

In mijn lezingen ga ik in op de invloed van maatschappelijke veranderingen en technologische innovatie op de maatschappij. Hoe vormt technologie ons als mens, onze organisaties en de samenleving als geheel? Maar ook andersom: hoe beïnvloeden onze waarden, voorkeuren, meningen en institutionele krachten de ontwikkeling van technologie? Wat zijn negatieve effecten, zoals fake news, algoritmes en biases (zoals met de toeslagenaffaire), groeiende ongelijkheid en de klimaatcrisis?

Ik bespreek de belangrijkste opkomende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en biotechnologie. De convergentie van deze technologieën en maatschappelijke ontwikkelingen leidt tot fundamentele veranderingen bij bedrijven, overheidsorganisaties en de samenleving.

Wat zijn de belangrijkste drijfveren van deze ontwikkelingen, wat voor impact heeft het op onze levens en hoe zal de samenleving veranderen? Welke maatschappelijke, morele en ethische vragen komen op en hoe moeten we daar nu mee omgaan? Wat is daarmee de rol van de ambtenaar, bestuurder of politicus? 

Eerdere opdrachtgevers

Afhankelijk van het doel van de bijeenkomst en het publiek pas ik de focus aan. Dit zijn een aantal opdrachtgevers uit de afgelopen jaren:

 • Wethoudersvereniging
 • Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)
 • Jonge Ambtenaren Dag
 • Rijkswaterstaat
 • Reclassering
 • Penitentiaire Inrichting Veenhuizen
 • Politieacademie
 • Gemeente Roermond
 • Provincie Gelderland
 • Rijks ICT Gilde
 • Inlichtingenbureau
 • BMC
 • PinkRoccade Local Government
 • Urban Data Centre
 • Ministerie van Binnenlandse Zaken
 • Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ervaring in publiek domein

Voordat ik in 2017 fulltime spreker en schrijver werd, werkte ik zeven jaar als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem dat actief is in de publieke sector. Mijn werk bestond uit onderzoeken naar besluitvorming en politieke thema’s, maar ook interimwerk bij gemeenten en advies over bedrijfsvoering en projectleiding om processen te digitaliseren. Nog steeds heb ik affiniteit met de politieke, culturele, sociale en ethische kant van technologische ontwikkelingen.

PRAKTISCH

Insteek

Mijn lezingen hebben een praktische insteek. Ik geef veel concrete voorbeelden aan de hand van recente ontwikkelingen, prikkel de verbeelding met sciencefiction en deel mijn persoonlijke anekdotes als biohacker. Interactie met het publiek vind ik ontzettend belangrijk, door mijn hele lezing zitten vragen en kleine werkvormen verwerkt.

Bekijk hier een korte compilatievideo voor een indruk hoe ik op het podium ben, zoals mijn energie en interactie met de zaal.

Tarief

Bekijk hier mijn tariefkaart. De prijs is afhankelijk van de inzet, duur en aanvullende wensen. Neem voor de mogelijkheden contact met mij op.

Werkvorm

De werkvorm bepalen we in overleg. Meestal is dit een lezing van 45 minuten met tussendoor een aantal oefeningen en afsluitend en Q&A met de zaal.

Webinar

Naast het spreken op evenement en bijeenkomsten, kun je me ook inschakelen voor een webinar, een online workshop of een live Q&A. Hiervoor gelden aangepaste tarieven. Bekijk meer informatie over mijn webinars of neem direct contact met me op.

Expertise

Als biohacker doe ik al jaren allerlei experimenten met wearables, gadgets en andere nieuwe technologie. In 2015 liet ik een chip in mijn hand zetten onder toeziend oog van RTL5. Ik put uit mijn kennis van 100+ interviews voor mijn podcast en YouTube-kanaal met vooraanstaande wetenschappers, filosofen en experts op het gebied van mensverbetering, biotechnologie, kunstmatige intelligentie, genetica, algoritmes en nog veel meer.

Daarnaast blijf ik continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen door het volgen van relevante cursussen, het lezen van vakliteratuur, het laatste nieuws en relevante boeken over deze thema’s. Hierover schrijf ik ook artikelen op mijn website en ik schreef de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020, Bot Uitgevers).

Daarbij werkte ik vanaf mijn afstuderen in 2010 tot 2017 bij bureau Necker van Naem. Necker doet onderzoek, advies en interim-werk in het decentraal bestuur. Een aantal van mijn verantwoordelijkheden in deze jaren:

 • Interim bij raadsgriffie gemeente Nijmegen;
 • Invoering papierarm vergaderen bij diverse gemeenten;
 • Digitalisering bestuurlijke stukkenstroom bij gemeenten Blaricum, Eemnes, Laren en BEL-Combinatie (ambtelijk samenwerkingsverband);
 • Digitalisering bestuurlijke stukkenstroom bij provincie Noord-Holland;
 • Ambtelijk secretaris bij rekenkamercommissie Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel;
 • Technische projectleiding van stemwijzer DeStemVan bij diverse gemeenten en provincies.

Door deze rollen heb ik veel ervaring en affiniteit met de publieke sector.

VOORBEELDEN

Wethoudersvereniging

Jonge Ambtenaren Dag

Urban Data Centre

Jonge Ambtenaren Dag

Inlichtingenbureau

Provincie Flevoland

TESTIMONIALS

“In onze jubileumweek hebben wij Peter gevraagd om een webinar te geven over de impact van digitalisering op de maatschappij. Door een gedegen voorbereiding kent Peter zijn publiek. Erg fijn, want de inhoud van het webinar sloot daardoor prima aan op actuele ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Door de verschillende werkvormen, zoals een poll en een korte quiz, was er ruimte voor interactie en discussie. Dit leverde genoeg stof op om over na te praten. Kortom, een meer dan geslaagd webinar!”

Jeroen Walraven, Inlichtingenbureau

“Tijdens de (online) Jonge Ambtenarendag ’21 gaf Peter een collegetour over Biohacking, waarin hij werd geïnterviewd over dit onderwerp gedurende ruim anderhalf uur. Peter weet waar hij het over heeft en brengt zijn kennis en ervaring met veel enthousiasme over. Het publiek werd door Peter goed bij de collegetour betrokken via polls, quizvragen en interactie via de chat. Knap werk! Tijdens de voorbereidingen heb ik Peter ervaren als benaderbaar, enthousiast en iemand die zich goed en tijdig voorbereidt.”

Erna Krusemann Ph.D., Jonge Ambtenaren Dag

“Begin 2019 heb ik Peter gevraagd een trendlezing datagedreven werken te houden voor mijn collega’s (ambtenaren en bestuurders gemeente). Dit heeft hij echt voortreffelijk gedaan. Ik heb als organisator veel complimenten over Peter gekregen en zijn trendlezing heeft ‘mijn project’ erg geholpen.

Peter is heel benaderbaar en down-to-earth. Voor hem is dit geen ‘trucje’. Je merkt bij hem de natuurlijke interesse voor het onderwerp en hij vertelt over zijn eigen ervaringen. Daarom maakt hij echt de connectie met het publiek. Daarnaast waardeer ik de goede communicatie in de voorbereiding (voorbespreking etc), heeft hij goed geluisterd naar onze opdracht en wensen en zoekt hij op een hele fijne manier de interactie met de zaal op. Ik geef hem een dikke ‘10’!”

Stefan Raedts, Strateeg en Innovatieadviseur gemeente Roermond

“Peter heeft voor onze Kenniswerkplaats Urban Big Data een heel interessante lezing gegeven over de impact van nieuwe data / technologie op onze samenleving. Zaal zat bomvol; iedereen was enthousiast. De interactieve werkvormen en gedachtenoefeningen werden erg gewaardeerd. Zijn lezingen en publicaties zijn relevant voor alle overheidsinstellingen, bedrijven en media die in het thema big data / smart city geïnteresseerd zijn.”

Fadi Hirzalla, Assistent Professor, Erasmus Universiteit Rotterdam

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Bedankt dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan heb je binnen 24 uur reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp. Ik ben bereikbaar op 0653555875.

– Peter Joosten MSc.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.