De schuifdeur staat half open. De vale blauwe badjas zit losjes over zijn pezige schouders.

Voorzichtig kijkt Mike naar het ovale gazon. Is de egel vannacht nog geweest? Het heeft iets fragiels, vindt hij. Zo’n klein diertje met gevaarlijke stekels, maar ook liefelijk en een beetje naïef. Het doet hem denken aan zijn ex. Carlos had hetzelfde. Naar buiten toe scherp en stoer, maar ook onhandig en met een klein hartje.

Herinneringen komen op. Eerst zijn het flarden. Een zweterige discotheek in Barcelona. Sambuca. Een opgewonden gevoel in zijn onderbuik.

Zijn humeur slaat om. Hij vraagt aan Alexa om de playlist met instrumentele jazz te starten. Dat is waar Carlos he-le-maal los op ging. Mike sluit zijn ogen. Zijn hoofd beweegt mee met het ritme van de saxofoon.

Het schuurt in Mike’s hoofd. Het is altijd hetzelfde. De eerste gedachten zijn fijn, maar dan dwaalt hij onvermijdelijk af. Die avond met de theatervoorstelling van Glengarry Glen Ross. De discussie na afloop over de gelijkenis met de film. Carlos vond Alec Baldwin een betere Blake dan de acteur op het podium. ‘Een miezerig mannetje,’ sneerde hij. ‘Geen echte verkoper. Dat ventje straalde niets uit!’

Het is een neerwaartse spiraal. Hij denkt aan wat er daarna gebeurde in hun appartement om 1.00 ’s nachts. Glazen die op de vloer uiteen spatten. Geschreeuw. Bovenburen die op de vloer stampten.

De laatste keer dat hij Carlos zag.

Hij baalt van zijn gedachten. Waarom ontvouwt zich dit scenario altijd op dezelfde manier? Waarom kan hij niet blijven bij de gelukzalige momenten? Het is alsof alle neurale banen met een vleugje Carlos direct naar die bewuste nacht leiden.

Het is genoeg.

Mike loopt naar de dispenser op de keukentafel. ‘Drie doses Flow.’ Drie groene pilletjes vallen op een wit emaillen schoteltje. Hij aarzelt. ‘En twee doses Boost.’

Een subtiel blauw lichtje omringt de dispenser, een korte zoem en dan een zachte vrouwelijke stem: ‘Waarschuwing: de combinatie van Flow en Boost is niet optimaal voor je huidige functioneren, gebaseerd op je DNA, analyse van je feces en slaapkwaliteit.’

Mike negeert haar: ‘Doe het toch. Weg met de negativiteit.’

Ik wist niet dat egels konden drijven?

Verdieping. Hieronder lees je meer over de achtergrond van dit toekomstscenario, mijn eigen werk over dit thema en interessante lees- en kijktips.

Achtergrond van het scenario

Het thema van dit korte verhaal zijn farmaceutische middelen om jezelf cognitief te verbeteren.

Meer weten? Lees mijn artikel of bekijk deze video over dit onderwerp.

Misschien ken je ze wel als nootropics of smart drugs. Voor dit verhaal vond ik het leuk om hier in te duiken, maar niet per se met het doel om slimmer te worden of meer concentratie te hebben. Nee, gaan we dit soort middelen gebruiken om onprettige gedachten weg te duwen? In zekere zin doen we dat natuurlijk al, denk aan Prozac of andere antidepressiva. Of met alcohol en andere drugs.

Het is een onderwerp waar ik de laatste tijd vaker over nadenk: hoe neemt technologie de frictie en het ongemak in ons leven weg? Als ik me niet lekker voel, dan is het heerlijk om doelloos te scrollen door Instagram of een serie te bingen op Netflix. Dit helpt nooit, het is eerder het uitstellen van die negatieve gevoelens dan het verhelpen. Een goed gesprek met mijn vriendin Susan, een boswandeling met vrienden of een stuk hardlopen, dat zijn interventies die beter helpen.

Maar blijft dat zo? In het verhaal verken ik een toekomst waarin de wetenschap de samenstelling van neurotransmitters, hormonen en hersengolven zo goed in kaart heeft gebracht, dat je met pillen alle negatieve gedachten en gevoelens kan blokkeren. Is dat iets wat je zou willen?

In het boek en in de gelijknamige serie Brave New World gebruiken de burgers Soma om zich altijd gelukkig te voelen. Maar in hoeverre is dat nog een echt, waarachtig leven?

Into the Rabbit Hole

Artikelen, boeken, podcasts, video’s, documentaires en meer over dit thema:

BOEK 1 / Het boek Het Pijnstillerimperium gaat over de steenrijke familie Sackler. Ze staan bekend als vrijgevige filantropen van universiteiten en musea. De herkomst van hun immense kapitaal was jarenlang onbekend. Tot bekend werd dat ze pijnstiller OxyContine verkopen, een verslavend medicijn dat honderdduizenden mensen fataal werd. Een fascinerend boek over winstbejag in een (farmaceutisch) bedrijf, de nauwe banden met overheidsinstanties, verwende narcistische personages en compleet disfunctionerende familierelaties door al die overvloed. Verfilmd als serie Dopesick op Amazon.

DOCUMENTAIRE 2 / De documentaire Take Your Pills (Netflix) volgt een aantal gebruikers van Adderall, zoals studenten, sporters en jonge moeders. Adderall is een middel om ADHD te behandelen, maar gezonde mensen gebruiken het soms voor een boost van hun concentratie of focus. Best aardig gemaakt, maar wat mij betreft is er te weinig aandacht voor de competitieve cultuur waarin dit gebruik ontstaat.

PODCAST 3 / De podcast Huberman Lab vind ik op dit moment veruit het beste als het gaat om tips om (cognitief) beter te presteren. Host Andrew Huberman is een serieuze neurowetenschapper, heeft droge humor en deelt praktische tips. In het thema van dit scenario: luister vooral naar ‘Increase your Focus’ (episode 8) en ‘Nutrients for Brain Health & Performance’ (episode 42).

Mijn video over farmaceutische middelen om jezelf te verbeteren.

Bedankt voor het lezen! Heb jij een vraag of een opmerking, laat dan een reactie achter!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat anderen zeggen over Peter

“Peter neemt de leerlingen mee de toekomst in, laat hen nadenken over kansen en risico’s rondom techniek (brain-computer interfaces) en zorgt voor een actieve houding in de lessen. Leerlingen worden geprikkeld om te anticiperen en komen met de creatieve en vernieuwende ideeën.”

Jorien de Nigtere, docent Goois Lyceum Bussum

Gerelateerde berichten

Als je dit een leuk artikel vond, lees dan ook mijn andere artikelen.

MEER
WETEN?