Biohacking. Wat is het? Wat is de definitie van biohacking? Dit valt onder biohacking (8x): van body- & mindhacking voor optimaal leven en jezelf te verbeteren tot technologische ontwikkelingen, bv. onsterfelijkheid. Inclusief een model met alle onderdelen van biohacking, 3 video’s over biohacking en 2 presentaties.

Biohacking is een persoonlijke én technologische ontwikkeling die een grote impact gaat hebben op ons leven en onze maatschappij. Wat is de definitie van biohacking? Wat zijn interessante ontwikkelingen? Wat betekent dat?

Dit is de opbouw van het artikel:

Tot slot: meer informatie zoals video’s, media, meetups, mogelijkheden om mij in te huren voor een lezing of webinar en een lijst met bronnen. Heb je een vraag of opmerking, laat dan een reactie achter!


Wat zijn definities van biohacking?

Biohacking definitie

Wat is biohacking? Volgens sommigen gaat het om de omgang met biologie, met de instelling van een hacker. De term heeft nog geen scherpe definitie. Dit zijn namelijk andere definities:

 • ‘Het is de symbiose van je lichaam met technologie.’
 • ‘Het optimaliseren van je lichaam door gebruik van biologie en technologie.’
 • ‘Het beïnvloeden van je omgeving om optimaal te functioneren.’
 • ‘Biohacking is klooien aan je lijf.’

Op mijn Engelse YouTube-kanaal maakte ik deze video over biohacking:

Mijn video over biohacking

Lezing biohacking

Eind 2019 gaf ik een lezing over biohacking op het Handpicked Festival in Breda. Bekijk de video hieronder of op mijn YouTube kanaal:

Mijn lezing over biohacking op het Handpicked Festival 2019 in Breda.

Introductie van biohacking. Wie noemen zichzelf biohackers en wat is de oorsprong?

Biohackers

Biohacking omvat een heel breed spectrum. Er zijn een aantal groepen die zichzelf met de term identificeren:

 1. Zijn het de enthousiastelingen die in hun keuken aan de slag gaan met biotechnologie?
 2. Zijn het de wannabee cyborgs die onderhuidse chips laten zetten?
 3. Zijn het de mensen die streven naar optimale prestaties door een perfecte leefstijl?

Alle geschetste voorbeelden zijn waar. Zowel de amateur-biotechnologen, de cyborgs als de aanhangers van een gezonde leefstijl afficheren zich met de term biohacking. Dit zorgt grappig genoeg ook voor wrevel tussen de drie groepen, vooral tussen groep 2 en 3.

Dave Asprey

Binnen de laatste groep, die ik de leefstijl optimaliseerders noem, is Dave Asprey de goeroe. Asprey is het uithangbord van het Amerikaanse merk Bulletproof.

Dit merk verkoopt onder meer speciale koffie dat je moet mengen met boter en kokosolie. Het beloofde resultaat: instant focus, zonder suikerdip en een urenlange verzadiging. Voor een aantal maanden was ik een groot fan van deze drank.

Sterker nog, ik maakte er zelfs een video over op mijn YouTube kanaal:

Video over het maken van boterkoffie

Oorsprong

Welke groep heeft historisch gezien gelijk? Of anders gesteld: wie was er het vroegst bij? In 1988 werd de term biohacking voor het eerst gebruikt in de Washington Post.

Het artikel beschreef de mogelijkheden om thuis allerlei technologische experimenten uit te voeren. Denk hierbij aan DNA analyse, het kweken van bacteriën en het testen van het effect van virussen op schimmels. Deze definitie is nog steeds dominant voor de 2e groep van amateur biotechnologen. 

Computer metafoor

Door de andere twee groepen (de cyborgs en leefstijl optimalisatie) wordt biohacking meer op de mens gericht, waarbij de metafoor met de computer wordt gebruikt. Waar computerhackers inbreken op hard- en software, doen biohackers dit op wetware. 

Sommige groepen zoals groep 2 van de cyborgs nemen dit letterlijk. Deze biohackers associëren zichzelf ook vaak met biopunk, transhumanisme of techno-progressivisme.

De 3e groep, van de leefstijl optimalisatie, gelooft dat je het menselijk lichaam kan verbeteren met slimme voeding, hacks voor je gezondheid en handige gadgets. Dit doen ze om beter te presteren, zowel in hun cognitief als fysiek.

Essentie

Dit is voor mij de essentie: biohacking draait om het optimaliseren van je leven en lichaam, met technologie, biologie, systeemdenken en persoonlijke experimenten

Zoals je verderop zult lezen, is dit nog steeds een brede omschrijving waar verschillende dingen onder vallen. Daarbij is voor mij in de afgelopen jaren de nadruk verschoven naar technologie (oftewel naar groep 2 van de cyborgs). Dat heeft namelijk een veel grotere impact op de toekomst van de mens, dan de (marginale) voordelen van leefstijl optimalisatie (groep 3).

Mensverbetering

De term biohacking is nauw verbonden met de term mensverbetering. Dit komt het beste naar voren in een citaat in het rapport ‘Goed, beter, betwist’ van het Rathenau Instituut. Zij schrijven: ‘Het menselijk lichaam is een kwantificeerbaar object geworden, een verzameling nullen en enen die je kunt meten, uitlezen, manipuleren, monitoren, pimpen en verbeteren en waarop je kunt ingrijpen, bezuinigen, sturen en controle uitoefenen.’

Voor mij is deze definitie het meest compleet en treffend. Om die reden gebruik ik deze definitie altijd in lezingen en presentaties die ik geef over biohacking.

Ik vind dat heel interessant en prikkelend. Hoe kan ik mijn lichaam en leven verbeteren? Welke technologische en niet-technologische hulpmiddelen gebruik ik daarbij? Wat voor impact heeft dat op mijn leven en de rest van de samenleving?

Mijn video over human enhancement (mensverbetering).

Wat is biohacking? Uitleg aan de hand van het Biohacking Model.

Wat is biohacking?

Om het onderscheid te maken in onderdelen die vallen onder biohacking, heb ik het Biohacking Model opgesteld. Dit model is tevens de basis van mijn boek Biohacking, de toekomst van de maakbare mens.

Biohacking valt voor mij uiteen in drie onderdelen: Self Tracking, Human Performance Improvement en Human Enhancement. Onder deze onderdelen vallen diverse thema’s. In het onderstaande model staat de samenhang tussen de onderdelen en thema’s.

biohacking uitleg
Biohacking Model

Self tracking

Onder Self Tracking vallen quantified self en lifelogging/streaming.

Quantified self: het meten, monitoren en analyseren van diverse onderdelen van je leven. Denk aan activity trackers om te meten of je genoeg beweegt gedurende de dag, apps waarmee je je eten en drinken kan loggen of sensoren die meten hoe goed je slaapt.

Lifelogging en streaming: het registreren van allerlei aspecten in je leven (logging) en het continu en/of real time delen van onderdelen van je leven (streaming).

Interview bij Brandpunt Plus over quantified self.

Human performance Improvement

Onder Human Performance Improvement vallen body, mind en consciousness hacking.

Body hacking: manieren om je lichaam, gezondheid en/of fysieke prestaties te verbeteren. Dit omvat beweging en training, maar ook leefstijl en voeding.

Mind hacking: manieren om je cognitieve prestaties te verbeteren. Technieken en strategieën om sneller te denken, creatiever te worden of je geheugen te trainen. Gerelateerd aan mind hacking is Consciousness Hacking, dat gaat om technologie voor spirituele groei.

 • In dit artikel heb ik de meest aansprekende en spraakmakende experimenten, hacks en gadgets op het gebied van Human Performance Improvement beschreven: persoonlijke experimenten.
Voorbeeld van een van mijn persoonlijke experimenten: cryotherapie.

Human Enhancement

Onder Human Enhancement vallen drie onderdelen, namelijk Human Augmentation, Biotechnologie en Transhumanisme.

Human Augmentation. Deze term lijkt heel erg op Human Enhancement, maar het verschil is dat Augmentation staat voor het toevoegen van elementen aan het lichaam. Een voorbeeld hiervan is electronica. Zo heb ik zelf een NFC chip laten implanteren in mijn linkerhand.

Het laatste voorbeeld staat voor DIY Grinding. DIY Grinding is het modificeren van het lichaam met behulp van technologie. Samen met Neurotechnologie is dit een subonderdeel onder Human Augmentation. Neurotechnologie is het onderzoek naar en het ingrijpen op het menselijke brein. Een voorbeeld is het bedrijf Neuralink, opgericht door o.a. Elon Musk, dat werkt aan hersenimplantaten.

Biotechnologie. Biotechnologie houdt zich bezig met de technieken om biologie te gebruiken voor praktische doeleinden. Dit is een erg breed terrein. Om die reden heb ik het onderverdeeld in twee subonderdelen, namelijk genetische modificatie en epigenetica. 

Genetische modificatie is het wijzigen van DNA en RNA in levende organismen. Epigenetica is hieraan verwant. Dit staat voor studie naar de uitwerking van genen op de ontwikkeling van een organisme. Andere ontwikkelingen zoals 3D bioprinten, DIY biologie, synthetische biologie, stamcellen en het kweken van vlees in een laboratorium heb ik beschreven in mijn artikel over biotechnologie.

Transhumanisme is een filosofische stroming die probeert de door de natuur gestelde grenzen aan het menselijk bestaan te doorbreken. Dit zijn de grenzen in allerlei gedaanten, zoals vaardigheden en leeftijd, maar ook de vorm waarin de mensheid leeft.

Onder Transhumanisme vallen de subonderdelen onsterfelijkheid en supermens. Onsterfelijkheid staat voor visies waarmee technologie en wetenschappelijke doorbraken de mens in staat stelt om significant ouder te worden tot wellicht onsterfelijkheid.

De Supermens is een ontwikkeling waarbij mensen straks in staat zijn om niet alleen veel ouder te worden, maar ook om meer capaciteiten en vermogens te hebben (onder andere door de andere onderdelen die ik heb beschreven zoals genetische modificatie en neurotechnologie).

Video met uitleg over het transhumanisme.

Ondersteunende technologieën

Enkele technologische ontwikkelingen vallen onder mijn model niet onder biohacking, maar zijn wel ondersteunend en versnellend aan thema’s die onder biohacking vallen. Dit zijn onder meer kunstmatige intelligentie, nanotechnologie en materiaalkunde.

Een term voor de versmelting en versnelling van technologieën is singulariteit. Tevens wordt hiermee het moment aangeduid dat  kunstmatige intelligentie slimmer is dan menselijke intelligentie.

Dit brengt dan zo’n versnelling met zich mee, dat we dat met onze huidige menselijke intelligentie niet kunnen begrijpen. Deze nieuwe vorm van intelligentie en een samenballing van exponentiële technologie betekent dat alle afzonderlijke onderdelen van biohacking versneld kunnen worden.

Impact

Waarom is het nodig om je te verdiepen in de ontwikkelingen die onder biohacking vallen?

De reden is dat veel vernieuwingen en innovaties ontstaan aan de randen van systemen. Door pionierswerk van freaks, weirdo’s, nerds, hackers, buitenstaanders en randgevallen. Straks zijn het niet de computerhackers die een grote impact op de wereld en onze toekomst hebben, maar de biohackers.

Video over de ethiek van human enhancement.

Een belangrijk onderdeel zijn persoonlijke experimenten. Sommige mensen gaan daar behoorlijk ver in.

Persoonlijke experimenten

Zelfverbetering is de motivatie van veel mensen die biohacking beschouwen als methode om alles uit hun leven te halen en optimaal te presteren. Een pijler hieronder zijn persoonlijke experimenten. Zoals je eerder in de paragraaf over Human Performance Improvement hebt kunnen lezen, kan dit voor allerlei verschillende doelen zijn.  Van meer focus en concentratie, tot sneller hardlopen en sterker worden en van meer ontspanning tot spirituele groei.

In sommige gevallen gaat dit mis. Zo was ik in mei 2018 te gast in het Radio 1 programma ‘Met het Oog op Morgen’ met Wilfried de Jong. De video van het interview staat verderop. De aanleiding van de tragische dood van de Amerikaan Aaron Traywick. Hij was één van de meest prominente figuren in de scene. Met zijn bedrijf Ascendance wilde hij medicijnen en medische toepassingen sneller en voor iedereen beschikbaar maken. Volgens hem duurt het proces waarbij deze methoden worden getest in laboratoria veel te lang.

Hij voegde de daad bij het woord door regelmatig dingen op zichzelf uit te testen. In mei 2018 werd een experiment hem fataal. Hij werd dood aangetroffen in een floating tank met een overdosis ketamine (een harddrug).

Met Wilfried de Jong in de studio:

Interview bij Met het Oog op Morgen

Tristan Roberts

Een compagnon van Aaron Traywick is Tristan Roberts. Hij besloot zichzelf genetische gemodificeerde plasmide in te spuiten met als doel dat zijn lichaam N6 antilichamen tegen het HIV-virus in zijn lichaam zou gaan maken.

In november 2018 heb ik Tristan geïnterviewd over zijn experiment, de impact op de gezondheidszorg, de farmaceutische industrie, de gevaren en ethische dilemma’s.

Bekijk het interview hieronder.

Interview met Tristan Roberts over doe-het-zelf genetische modificatie

Hoe zit het met die andere stroming, van de amateur biotechnologen?

Open Wet Lab

Zoals ik in de introductie al schreef heeft biohacking van oudsher een andere betekenis. Bij de Waag Society in Amsterdam wordt de term biohacking nog steeds voor gebruikt zoals gesteld door de Washington Post. Namelijk de mogelijkheden om thuis biotechnologische experimenten te doen, de definitie van groep 1. Dat doen ze daar in een zogenaamde open wet lab.

Zelf heb ik Roland van Dierendonck van de Waag een keer uitgenodigd voor een meetup over het onderwerp DIY biologie. In een interview met het Algemeen Dagblad, waar ik zelf ook voor ben geïnterviewd, geeft hij aan dat de term de afgelopen jaren twee betekenissen gekregen: ‘Voor mij gaat biohacking om burgerwetenschap en op eigen kracht onderzoek doen. Maar de term wordt steeds vaker gebruikt voor zelfverbetering. Dat is een andere cultuur.’

Kortom, om het duidelijk te maken: biohackers willen zichzelf verbeteren in de breedste zin van het woord, qua gezondheid, cognitie en fysieke prestaties. Hiervoor gebruiken ze producten en diensten die door bedrijven onder de naam biohacking in de markt zijn gezet, passen ze ook radicale methoden toe (zoals het implanteren van electronica in hun lichaam) of proberen ze recente wetenschappelijke inzichten op zichzelf uit.

Doe-het-zelf biologie

Zelf beschouw ik de activiteiten van de Waag als DIY biologie. Dit betekent dat biologisch onderzoek niet alleen maar voorbehouden is aan grote bedrijven of wetenschappelijke instellingen, maar dat leken ook aan de slag kunnen met het onderzoeken en ingrijpen in de biologie.

In de Biohack Academy van de Waag kun je bijvoorbeeld zelf aan de slag met het bewerken van algen, het kweken van bacteriën en het zelf analyseren van je DNA. Je kan er zelf ook je eigen laboratorium apparatuur maken. In 2019 volgde ik deze opleiding. De Waag zet zich ook in om het maatschappelijk debat rondom biotechnologie te stimuleren. Dit doen ze door het organiseren van lezingen en workshops.

Verslag van DIY-biologie.

Hoe zal biohacking zich ontwikkelen?

Toekomst

Mijn verwachting is dat het gebruik van het woord biohacking in de komende jaren enorm gaan groeien en dat de definitie van biohacking zich gaat verbreden. Dan gaat het niet alleen om het verbeteren van je lichaam gaat met technologie, maar ook juist de verbinding met de natuur. Dan is het niet alleen op je eigen lichaam gericht, maar ook op de impact op anderen en de planeet.

Om een paar voorbeelden te noemen, kun je denken aan het genetisch modificeren van gewassen om het voedselprobleem op te lossen, ingrijpen op het menselijk lichaam om ziektes te voorkomen en het gebruik van persoonlijke data om het onderwijs, de gezondheidszorg en de overheid te verbeteren.

Juist dan gaat het nog meer dan nu allerlei maatschappelijke, culturele, sociologische, economische en filosofische vraagstukken opleveren.

Wellicht is daar weer de verbinding naar het eerste gebruik van de term en hoe de Waag het gebruikt: biohackers testen biotechnologie zelf en besluiten dat vervolgens al dan niet ook om het op zichzelf te gebruiken. Zoals het voorbeeld van Aaron Traywick laat zien is dat overigens niet zonder risico. 

Trend

In 2018 werd biohacking voor het eerst opgepikt in de toonaangevende in de Gartner Hype Cycle rapport [link onderin]. Zij maken een onderscheid in vier onderdelen: technological augmentation, nutrigenomics, experimental biology en grinder biohacking. Deze onderdelen vallen ook samen met thema’s binnen mijn model. De enige die wat bijzonderder is, dat is nutrigenomics. Dit is het vakgebied dat de effecten van voeding op genen en genexpressie onderzoekt [link onderin].

Gartner schrijft dat er steeds meer methoden voor het hacken van biologie beschikbaar komen en dat het populairder wordt. Het wordt mogelijk om het menselijk lichaam aan te passen aan de hand van je wensen qua leefstijl, interesses en gezondheid. Tegelijkertijd signaleren ze ook dat het zal zorgen voor een nadruk op de sociale consequenties, ethiek en ons beeld van mens zijn.

Mike Walker is de vicepresident van de onderzoekstak van Gartner. Hij zegt: ‘Ondernemers en bedrijven krijgen te maken met versnellende technologische trends. Ze moeten bewust afwegen waar ze wat mee doen en zo niet: waarom niet?’ [link onderin]. Dit geldt dus ook voor biohacking. Hoe kun je hierop anticiperen?

Biohacking op televisie

De term biohacking duikt steeds vaker op in populaire media. Eind 2019 verschenen een drietal series op NPO en Netflix over biohacking.

 • Biohackers (Netflix) is een fictieve serie die zich afspeelt in de Duitse stad Freiburg. Het gaat over een groep studenten die de biotechnologie die ze leren op de Universiteit voor zichzelf willen inzetten. Op mijn blog schreef ik ook een recensie van de serie Biohackers.
 • Unnatural Selection (Netflix) is een vierdelige documentaire over de mogelijkheden van genetische modificatie met CRISPR/cas9. In de serie komen ook de eerder genoemde Tristan Roberts en Aaron Traywick aan het woord.
 • De toekomst is fantastisch (VPRO) is een zesdelige serie met speculatieve fictie, gevoed door wetenschappers en denkers van nu. De serie, die een beetje doet denken aan Black Mirror (Netflix), gaat in op allerlei thema’s zoals het manipuleren van het geheugen, kunstmatige intelligentie en het genetisch manipuleren van embryo’s.
Trailer van de serie Biohackers op Netflix

Boeken & concepten

Ik maakte deze video over de 3 beste boeken over biohacking op mijn Engelse YouTube-kanaal:

Mijn video over de 3 beste boeken over biohacking.

Voor mij is biohacking een vorm van (extreme) zelfverbetering. Om die reden hangt het ook nauw samen met concepten zoals de supermens, human enhancement en transhumanisme. Hoe dit onderling met elkaar samenhangt en verschilt, heb ik beschreven in een mindmap die je hieronder kunt bekijken.

Mindmap met een samenvatting van welke concepten ik belangrijk vind en hoe ze met elkaar samenhangen.


Hieronder volgt een deel met extra informatie, zoals presentaties, video’s, podcasts en media over biohacking.

Spreker biohacking

Regelmatig word ik ingehuurd door bedrijven en instellingen om een lezing te geven over biohacking. In 2019 heb ik zelfs besloten om me volledig hier op te richten:

Ben je benieuwd naar mijn lezingen over biohacking? Hieronder staan een paar voorbeelden uit de afgelopen jaren.

In november 2019 gaf ik een Engelstalige lezing op het Van der Waals Symposium in Eindhoven over biohacking. De video staat op mijn Engelstalige YouTube kanaal.

Bekijk de video hieronder:

Bekijk de presentatie hieronder.

Video’s biohacking

Zelf ben ik een paar maal op de Nederlandse televisie geweest om te vertellen over biohacking, onder meer in de programma’s Galileo (RTL5) en Valerio4ever (BNNVARA).

In het voorjaar van 2016 werd ik geïnterviewd door Shelly Sterk voor het RTL5 programma Galileo over biohacking.

Interview bij Galileo (RTL 5)

Ik kom sinds 2015 in Helsinki en Londen voor de Biohacker Summit. Ik sprak daar veel bekende internationale biohackers en experts, waaronder Rhonda Patrick.

Interview met Rhonda Patrick op Biohacker Summit Helsinki

Podcast biohacking

Zelf heb ik een podcast waarin me exclusief richt op biohacking, human enhancement en de impact van technologie op de mens: podcast Peter Joosten.

Eind september 2018 sprak ik bij De Technoloog over mijn boek Biohacking.

Interview bij BNR De Technoloog

Daarnaast ben ik voor verschillende radioprogramma’s en podcast shows geïnterviewd over biohacking, onder andere Radio 1, Radio 3FM, BNR Nieuwsradio en de podcasts Decoding Superhuman (EN) en Biohacking Secrets (EN).

In 10 afleveringen van de podcast Bionic Man (BNR en Financieel Dagblad) bespraken we in 2018 diverse onderdelen van biohacking:

Media biohacking

Naast de video’s en podcasts word ik ook regelmatig door andere media over dit onderwerp geïnterviewd. Eerder in dit artikel staan de video’s van Met het Oog op Morgen en Galileo (RTL5)

Dit zijn andere video’s:

Dit zijn artikelen:

 • Artikel Handleiding voor zelfverbetering (NEMO Kennislink)
 • Artikel De hackar systemet för att förvandla sig till supermänniskor (digital.di.se, Zweden)
 • Artikel Biohacken om gezond te blijven (Algemeen Dagblad)
 • Artikel Biohacking, de mens met een bewustere leefstijl (Philip Schotte)
 • Artikel Biohacking is niet alleen voor nerds (Reporters Online)

Biohacking Meetups

Voor Permanent Beta organiseer ik de meetups rondom biohacking. Hoe gaaf is dat! Biohacking kan namelijk ook gaan over hoe je je eigen biologische systeem kan optimaliseren. Daaronder valt onder andere geneesmiddelen, voeding en (elektronische) technologie. Daar herken ik mezelf zeker in.

Dit waren de laatste meetups over biohacking die ik heb georganiseerd: DNA hacking, neuroscience, 3D bio printen, darmflora, DIY biologie, epigenetica, flow, langer leven, human enhancement, nanotechnologie en stress.


Huur mij in!

Wil je meer weten over biohacking? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of webinar te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst.

Zo sprak ik op Darefest Antwerpen over biohacking:

Kijk trouwens naar mijn lezingen pagina voor een overzicht van waar en waarover ik heb gesproken. Of ga naar mijn pagina met referenties.


Bronnen

In dit stuk staan de links naar gerelateerde artikelen op mijn website bij de desbetreffende alinea’s en paragraven.

Eerder schreef ik deze gerelateerde artikelen:

Dit zijn externe links die ik in dit artikel heb gebruikt:

Hoe kijk jij aan tegen biohacking? Laat een reactie achter!

LEER ALLES OVER MENSVERBETERING

Vul je gegevens in en ontvang GRATIS hoofdstuk 1 van mijn nieuwe boek Supermens.
DOWNLOAD NU
Ik ga zorgvuldig met je gegevens om, lees meer in mijn privacy statement.
Supermens