In april 2013 begon ik met de blog Project Leven. In het begin schreef ik reviews van sporthorloges en apps. Na een aantal maanden ging ik persoonlijke experimenten doen van meestal dertig dagen. In dit artikel een overzicht van de beste experimenten én een terugblik op de eerste jaren van mijn onderneming.

Waarom ik blog Project Leven offline heb gehaald?

In het najaar van 2020 realiseerde ik me dat ik de website projectleven.nl al een tijd niet meer bijhield. Al mijn aandacht en energie lag bij deze website, het geven van lezingen en webinars, het schrijven van het boek Supermens, het maken van video’s voor mijn YouTube-kanaal, het sturen van mijn maandelijkse nieuwsbrief en het publiceren van de podcast.

Ik richtte me niet meer op persoonlijke experimenten en leefstijl, maar op de toekomst van de zorg en de mens. Om die reden heb ik de website projectleven.nl offline gehaald.

Hieronder vind je nog wel een overzicht met de persoonlijke experimenten en een terugblik op de eerste jaren van Project Leven (inclusief lessen en mijn verdienmodel). Zoek je een specifiek artikel of heb je een vraag over een stuk dat op Project Leven stond? Laat dan een reactie achter onderin!

Hieronder deel ik een terugblik op de experimenten die ik deed voor Project Leven.

Persoonlijke experimenten

Voor Project Leven probeerde ik allerlei dingen uit, van 30 dagen challenges tot eenmalige experimenten zoals het uitproberen van cryotherapie, neurofeedback en het testen van mijn DNA. Wat werkt wel en wat werkt niet voor mij? Wat heb ik ervan geleerd, hoe heb ik het gemeten en hoe beviel de app, activity tracker, website of andere gadget?

Ik maakte onderscheid tussen vijf categorieën van persoonlijke experimenten:

Alle projecten die ik heb gedaan, staan hieronder kort per categorie.

Iets wel doen

Dit zijn persoonlijke experimenten waarbij ik een periode (meestal 30 dagen) iets wél doe. Een bepaald dieet, elke dag yoga of mediteren, enzovoort. Hieronder een overzicht.

  • Eten, zoals het veganistisch dieet (mei 2017), detox maand (februari 2017), vloeibaar voedsel dieet (december 2016), Weston Price dieet (juni 2016), ketogeen dieet en ketose (februari 2016), slow carb dieet experiment (oktober 2015), vegetarische, veganistische en rauw-veganistische dieet (juni 2015), bulletproof dieet (april 2015), paleo dieet (februari 2015), calorieën tellen (januari 2015) en eiwit bulken (oktober 2014);
  • Bewegen, zoals elke dag yoga (september 2017), 30 minuten squatten per dag (oktober 2016) en 10.000 stappen per dag (augustus 2013);
  • Mind, zoals elke dag een gesprek met een onbekende (januari 2016) en elke dag mediteren (juni 2013);
  • Spiritueel, zoals LSD microdosering (december 2018) en ayahuasca (juni 2016).
Een voorbeeld is het bulletproof dieet. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor bulletproof coffee, wat ik bijna elke ochtend dronk.

Iets niet doen

In deze persoonlijke experimenten probeerde ik voor een periode (vaak 30 dagen) iets weg te laten, zoals koffie, vlees of warme douches. Hieronder een overzicht.

  • Eten & drinken, zoals 5 dagen niet eten (september 2016),  intermittent fasting (december 2014), cafeïne detox (september 2014), geen vlees (september 2013), geen alcohol (juli 2013) en geen koffie (mei 2013).
  • Zelfonthouding, zoals geen smartphone (augustus 2017), een maand geen orgasme en ejaculatie (december 2015) en elke dag koud douchen (december 2013)
Door mijn persoonlijke experimenten kreeg ik ook regelmatig vragen uit de media, zoals dit interview bij 3FM

Optimaliseren

De derde categorie experimenten is dat ik iets optimaliseer. Ik probeerde allerlei technieken om beter te slapen, in flow te komen of slimmer te worden. Hieronder een overzicht.

  • Slaap, zoals lucide dromen (november 2016) en beter slapen (april 2015);
  • Mind, zoals beter leren (januari 2017), leven op gevoel (april 2016), in flow komen (maart 2016), een vreemde taal leren (juli 2015) en slimmer worden (mei 2015);
  • Leefstijl, zoals mannelijkheid (april 2017), beter bergen opfietsen (juli 2016), sneller hardlopen (mei 2016) en een optimale ochtendroutine (september 2015).
Vlog over lucide dromen

Overige testen

Een aantal maanden heb ik geen persoonlijke experiment van een maand gedaan, maar een ander experiment (één dag of één meting). Hieronder een overzicht:

  • Bloedwaardentest
  • DNA analyse
  • Analyse van mijn darmbacteriën
  • Testen van mijn hormonen
  • Sporttest
  • Cryotherapie
  • Neurofeedback
  • Total Body Scan van Prescan Nederland
  • Sauna 
  • Ademhalingsoefeningen
Vlog over cryotherapie

Gadgets en technologie

Regelmatig testte ik gadgets, wearables en apps. Hieronder een overzicht.

  • Gadgets, zoals de SomniResonance Delta Sleeper, Oura ring, Chilipad en de Muse Headband;
  • Sport, zoals Zwift, Strava en Strava Premium;
  • Apps, voor het meten van je stappen, registreren van je CrossFit workout, voor op wintersport en bij het hardlopen.
Vlog over de beste apps voor op wintersport

Hieronder deel ik een terugblik op de eerste jaren van mijn bedrijf.

Terugblik Project Leven

Als ik lezingen of presentaties geef op evenementen of bij bedrijven, dan vertel ik vaak waarom ik ben begonnen met een blog. Het exacte verhaal is leuker om te horen dan om te lezen, dus ik zal het niet helemaal uitschrijven. De kern is dat ik mijn nieuwsgierigheid heb gevolgd en dat ik daarover ben gaan schrijven. Ik had echt geen flauw benul wat voor verdienmodel er achter zou zitten. Ik was een paar weken eerder gestuit op het begrip quantified self en dat vond ik interessant. Ik begon met het testen van sporthorloges, activity trackers en apps, maar al snel bezocht ik de Quantified Self Meetups en leerde ik steeds meer mensen kennen die er ook mee bezig waren.

Vanaf dat moment ging het lopen. Hieronder een chronologisch overzicht van wat ik in al die jaren heb beleefd en gedaan.

2013

In april 2013 kwam mijn eerste artikel online. Het was een overzichtsartikel over quantified self en ik had een vage vakantiefoto gebruikt als illustratie bij het artikel. Als ik het teruglees dan krijg ik kippenvel. Niet omdat het zo episch is, maar omdat ik het ontzettend slecht geschreven vind. Ach, iedereen moet ergens beginnen.

Project Leven, dat is een leuke naam voor wat je wil met je blog!

Susan (mijn vriendin)

Waarom de naam en het domein Project Leven? Dat was het idee van mijn vriendin Susan. Het leven zien als een project. Zij bracht me trouwens ook op het idee om persoonlijke experimenten te gaan doen en daarover te bloggen. Een paar maanden nadat ik was begonnen met schrijven was het december. Toen deed ik het eerste experiment waarin ik een maand niet warm mocht douchen.

In het begin lag de focus vooral op technologie en persoonlijke experimenten, maar na een paar jaar ging ik ook schrijven over reizen. Zoals een artikel over tips voor een weekend met vrienden, met daarin deze vlog over Napels, Italië.

2014

Begin 2014 werd ik door de Rode Hoed uitgenodigd om als expert mee te doen aan een paneldiscussie onder leiding van Arie Boomsma. De reden? Het onderwerp was zelfonthouding en ze vonden mijn experiment met koud douchen tot de verbeelding spreken. Toen was dat nog heel vernieuwend, tegenwoordig is het veel populairder.

Het optreden bij de Rode Hoed was niet mijn eerste publieke optreden. Eind 2013 gaf ik een lezing op het najaarsweekend van Mensa, de vereniging voor hoogbegaafden in Nederland. De combinatie van schrijven over onderwerpen en daar over vertellen sprak me al snel heel erg aan. Blijkbaar ging het me ook goed af, want na mijn eerste bijdrage aan het debat in de Rode Hoed werd ik uitgenodigd voor een volgende bijeenkomst.

2015

Het leek me heel leuk om lezingen en presentaties voor een breder gezelschap te doen. Ik nam het initiatief voor een bijeenkomst met gelijkgestemden over biohacking. Want rond die tijd raakte ik hier, naast quantified self, in geïnteresseerd. 

Dat kwam vooral door vragen van vrienden: ‘Wat leuk dat je allerlei dingen meet met quantified self, maar wat kun je er eigenlijk mee?’ Een stap verder dan quantified self is biohacking: het optimaliseren van je lichaam door middel van biologie, technologie en wetenschap. Niet alleen meten, maar ook daadwerkelijk verbeteren.

Wat leuk dat je allerlei dingen meet met quantified self, maar wat kun je er eigenlijk mee?

Vrienden over mijn blog en quantified self

Die bijeenkomst over biohacking noemde ik de ‘Bulletproof Lifestyle Meetup’. Bulletproof is een bekend merk met koffie en supplementen van biohacker en ondernemer Dave Apsrey. Dit word door veel (leefstijl) biohackers gebruikt en ik was daar ook erg enthousiast over. De tweede editie in het najaar had ik omgedoopt naar de Super Lifestyle Summit. In mijn beleving is biohacking breder dan alleen het merk Bulletproof en draait het om het creeëren van een ‘super lifestyle’.

Het najaar van 2015 was ook mijn eerste bezoek aan Helsinki. Daar werd voor de tweede keer de internationale Biohacker Summit georganiseerd. De dag na de Summit ging ik koffie drinken met Martijn Aslander en Kim van den Berg van Permanent Beta. Zij vroegen me of ik een Meetup reeks wilde organiseren over biohacking vanuit Permanent Beta, wat al een groot bereik had. 

Vlog van mijn bezoek aan de Biohacker Summit

2016

Eind 2015 en in de loop van 2016 organiseerde ik bijna elke maand een Biohacking Meetup. Van Seats2Meet op Hoog-Catharijne tot bij de Beurs van Berlage in Amsterdam. De onderwerpen varieerden van genetica tot neurowetenschap en het verbeteren van je darmflora.

Voor dat laatste onderwerp had ik Nienke Gottenbos (de Groene Vrouw) gevraagd. Voor de Meetup had ik ook een podcast interview met haar opgenomen. Begin 2016 was ik namelijk gestart met een eigen podcast. Ik zat er al langer aan te denken en te dubben, maar twijfelde of ik het wel kon.

Heb je eigenlijk ook een podcast? Het gaat je zo makkelijk af!

Thijs na de Super Lifestyle Summit

Nadat ik als dagvoorzitter de Super Lifestyle Summit had begeleid, sprak bezoeker Thijs me aan: ‘Heb je eigenlijk ook een podcast? Het spreken gaat je zo makkelijk af.’ Dat was het laatste zetje om het toch te gaan doen en ziedaar: de Project Leven Show ging live! Later werd dit Biohacking Impact en inmiddels Supermens.

Rond die tijd was ik ook gestart met mijn eigen Youtube kanaal. Soms maakte ik vlogs van de uitkomsten van mijn persoonlijke experimenten. Zo worden de video’s over een maand leven op poedershakes of leren lucide te dromen best veel bekeken. Maar ik heb ook allerlei internationale experts geïnterviewd, zoals Ben Greenfield, Andreas Antonopoulos en Rhonda Patrick.

Met Ben Greenfield op de Biohacker Summit in Helsinki

2017

Vanaf 2010, sinds mijn afstuderen, werkte ik als onderzoeker en adviseur voor bureau Necker van Naem. Dit is een bureau die veel opdrachten doet in het lokale bestuur. Dan kun je denken aan onderzoeks- en advieswerk voor gemeenteraden, griffies (ondersteuning van de gemeenteraad) en Colleges van B&W.

In 2015 ging ik al van 40 naar 32 uur, om meer tijd te hebben voor mijn eigen onderneming. In 2016 kon ik de stap maken naar een contract van 24 uur per week. In de zomer van 2017 heb ik de knoop doorgehakt: ik wil en kan volledig zelfstandig gaan ondernemen. Verderop lees je meer over mijn verdienmodel. Voor meer focus op het geven van lezingen zette ik een aparte website op. Dat is deze site, peterjoosten.net.

Het moment dat ik mijn baan ging opzeggen en dat aan iedereen kon vertellen? Dat was heerlijk. Ik vond het wel heel spannend, maar had er tegelijkertijd ontzettend veel zin en vertrouwen in.

Mijn podcast, toen nog met de naam Biohacking Impact, stond in 2018 bij Nieuw en Noemenswaardig van Apple Podcast.

2018

Het jaar 2018 was bijzonder voor mij. Het was namelijk mijn eerste jaar volledig als zelfstandig ondernemer. Aan het begin van het jaar schreef ik nog een aantal artikelen op Project Leven, maar ik merkte steeds vaker dat mijn aandacht en energie lag bij mijn zakelijke blog voor lezingen en advies.

Dat was overigens niet zonder reden. Naast mijn eigen interesse en aandacht, kwamen daar vooral mijn inkomsten vandaan. Een katalysator in dat proces is mijn TEDx lezing in Delft geweest. Zo werd ik naar aanleiding van dat verhaal door KPN gevraagd om in het Rijksmuseum, na de CEO, mijn verhaal te mogen doen. Tot vandaag is dat mijn meest bijzondere opdracht!

Mijn lezing op TEDx Delft 2018

2019

In 2019 kon ik vooral doorgaan op het pad dat ik al was ingeslagen. Dat betekende eigenlijk nog meer focus op het geven van lezingen en presentaties over biohacking, mensverbetering en de toekomst van de zorg.

Een belangrijke stap daarin was ook de publicatie van mijn boek Biohacking. Hoewel het boek eind 2018 verscheen, kreeg ik de meeste terugkoppeling in 2019 terug. Achteraf was het erg bevredigend om een eigen boek in handen te hebben, maar het schrijven was regelmatig een worsteling en een uitdaging. Maar dat schijnen de meeste auteurs te vinden, dus dat maakt het al wat minder erg.

2020

Het jaar 2020 was een beetje gek, maar dat zal voor de meeste mensen wel gelden. Het was het jaar van het coronavirus, wat natuurlijk enorme impact had op de zorg, bedrijven en evenementen.

Never waste a good crisis‘ is een gevleugelde uitspraak. Soms was ik in 2020 terneergeslagen, maar toen ik rond de feestdagen terugkeek op het jaar realiseerde ik me ook de pluspunten en ontwikkelingen voor mij als zzp’er. Dit zijn ze, in willekeurige volgorde:

  • Ik schreef mijn tweede boekSupermens;
  • Ik deed veel webinars en dat vond ik verrassend leuk;
  • Ik mocht opdrachten doen voor gerenommeerde klanten zoals de NWO, Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit;
  • In plaats van lezingen, deed ik meer maatwerk, zoals het maken van podcasts voor klanten, expert in paneldiscussies en gespreksleider bij interne en externe evenementen;
  • Door meer tijd om na te denken, kreeg ik veel nieuwe inzichten. Zoals een andere opzet van mijn podcast, met nog verdieping rond het thema mensverbetering.
Bij de talkshow 5 uur show mocht ik vertellen over mijn boek Supermens.

Wat heb ik geleerd?

Lessen

Als ik het chronologische overzicht zo lees, dan lijkt het allemaal heel logisch. Dan klinkt het alsof het allemaal heel makkelijk is gegaan. Maar dat was niet altijd zo. In de afgelopen jaren heb ik wat het online ondernemen en bloggen betreft ook wat tegenslagen en uitdagingen gehad.

Dit is wat ik vooral heb geleerd:

  1. Online kritiek
  2. Hackers
  3. Geen rust nemen

#1. De media wisten mij al snel te vinden. Het begon met een artikel in Trouw in 2014 over quantified self en snel daarna een interview voor de Volkskrant over bulletproof coffee. De echte hoogtepunten (tot nu toe) waren mijn televisieoptredens. In 2016 was ik te zien bij het programma Galileo op RTL 5. Ik had vreselijk slecht geslapen en ik zag er enorm tegenop. Achteraf hoorde ik van anderen dat ik juist heel ontspannen overkwam. Later was ik nog bij veel andere uitzendingen te gast, zoals bij Valerio4ever op BNN/VARA, talkshow De 5 Uur Show op SBS6, EditieNL op RTL4 en De Nachtzoen van de EO.

Anyway, waar ik wel een beetje van schrok was een felle reactie die ik kreeg op Twitter. Ik probeer mezelf altijd een beetje in te houden op social media, maar dat is niet aan iedereen besteed.

Kritiek op Twitter na de uitzending van Galileo

#2. Mijn blog begon flink te groeien, al ging dat in horten in stoten. Het was nooit een rechte lijn schuin omhoog. Ik heb nog screenshots op mijn computer waarin ik trots laat zien dat ik 2.000 bezoekers per maand had. Het is bizar dat ik in oktober 2017 op Project Leven de 32.000 aantikte. Ik probeer me al die mensen voor te stellen in een voetbalstadion. Dat is best een gekke gedachte.

Het gevolg van die groei is dat ik ook doelwit van hackers werd. Dat is zelfs twee keer gebeurd. De eerste keer was het meest ludiek: her en der werden links naar Russische sites geplaatst waar je viagra en andere middeltjes kon kopen. Op zich niet eens zo gek voor de fanatieke biohackers. ;)

Mijn site werd gehacked. Hackers plaatsten links op allerlei plekken in artikelen.

#3. Het derde punt is nog steeds een uitdaging voor me. Als blogger is mijn privéleven deels ook werk, omdat ik allerlei dingen van mezelf test en deel. Het onderscheid tussen werk en privé kan ik daardoor moeilijk maken.

Wellicht geldt dat voor bijna elke ondernemer, maar een moment ‘even niets doen’ kan ik bijna niet. Terwijl ik weet dat het wel beter is om regelmatig te ontspannen. Momenten in de dag, in de week, in de maand en het jaar inbouwen waarin ik weer even op adem kan komen en de tijd te nemen om na te denken over welke kant ik op wil.

De Super Lifestyle Summit in de Prodentfabriek in Amersfoort in 2015.

Hoe verdien ik eigenlijk mijn geld?

Verdienmodel

Veel mensen vragen wat mijn verdienmodel is. In grote lijnen valt het uiteen in deze onderdelen:

  1. Lezingen
  2. Zakelijke samenwerkingen
  3. Digitale producten

#1. Wat begon met een lezing op een weekend van Mensa is uitgegroeid tot een serieus onderdeel van mijn huidige werk. De lezingen, presentaties en workshops gaan vooral over de supermens, de toekomst van de zorg en de impact van nieuwe technologie op de mens, op bedrijven en organisaties. In het begin deed ik maar wat, maar ik heb later veel trainingen gevold om een betere spreker te worden, zoals bij Toastmasters en een sprekerscoach.

Naast lezingen doe ik onder andere door Corona ook steeds meer webinars of maatwerk, zoals gespreksleiding of het maken van een podcast voor bedrijven.

#2. Daarnaast schrijf ik artikelen voor andere websites als freelance wetenschapsjournalist. Deze gaan ook vaak specifiek over biohacking of gerelateerde onderwerpen. Zo heb ik voor het Nationaal Archief twee artikelen geschreven in de aanloop naar een grote lezing over quantified self. Met Trubendorffer werkte ik samen aan een artikel over ‘een maand geen alcohol‘ en met Monozorg over daglichtlampen.

#3. De derde categorie zijn digitale producten. De kennis van alle persoonlijke experimenten, artikelen en podcast interviews heb ik gebundeld in e-books. Ik wilde dit uitbouwen met allerlei online programma’s, exclusieve video en audiofragmenten. Momenteel heeft dit niet mijn focus, omdat het geven van lezingen en presentaties het meeste werk oplevert en ik het leukste vind om te doen. Maar wellicht ga ik dit in de toekomst wel weer doen.

Meer weten?

Zijn er dingen waar je meer over wil weten, zoals over mijn persoonlijke experimenten, tips voor het starten van een blog, het maken van video’s of het geven van lezingen?

Laat een reactie achter!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Wat opdrachtgevers zeggen over Peter

Mooie presentatie, super interactief en bovendien heel interessant en inspirerend.

Ik raad Peter van harte aan als spreker!

Anna van Oenen, Visma Nmbrs

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie.

Kortom: een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Gerelateerde berichten

Als je dit een leuk artikel vond, lees dan ook mijn andere artikelen.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.