Biohackers is een nieuwe serie op Netflix. Waar gaat de serie over? Mijn voorbeschouwing en recensie van de serie over biohacking. Waarom zou je moeten kijken? Bonus: extra kijktips voor op Netflix!

Serie Biohackers

De serie Biohackers is opgenomen in Duitsland. De serie bestaat uit zes delen en speelt zich voornamelijk af in de stad Freiburg (al is de stad München volgens IMDB ook één van de filmlocaties). De acteurs in de serie spreken Duits. Onder de comments van de trailer op Youtube werden daarom allemaal opmerkingen gemaakt over een andere Duitse sciencefiction Netflix-hit met reizen door tijd en dimensies: Dark.

Nou, als Biohackers net zo goed is als Dark, dan belooft dat veel goeds! Volgens actrice Caro Cult (zij speelt de kamergenoot van hoofdpersoon Mia) is de serie een spannende thriller met komische onderdelen. Nu kan ik hier natuurlijk een grapje maken over Duitse humor, maar dat zou te makkelijk zijn. 😉

Dit is de opbouw van dit artikel:

Voorbeschouwing op seizoen 1, inclusief de trailer.

Voorbeschouwing Seizoen 1

Dit is er bekend over Biohackers. Volgens de omschrijving probeert studente geneeskunde Mia Akerlund (gespeeld door Luna Wedler) het vertrouwen te winnen van haar professor Tanja Lorenz (actrice Jessica Schwarz). De reden hiervoor is dat ze vermoedt dat zij iets te maken heeft met haar tragische familiegeschiedenis. Op basis van de trailer lijkt het erop dat professor Lorenz vroeger experimenten op Mia en haar broertje heeft uitgevoerd. Mia wil nu wraak nemen op Tanja.

Eind juli 2020 bracht Netflix de eerste trailer uit. De voice-over zegt: ‘Let’s talk about the future. Synthetic biology has turned us from creatures to creators. It is not only the future of medicine but of humankind.’ Dat klinkt wat duister, zeker in tijden van het coronavirus en de samenzweringstheorieën die rond gingen over dat het virus in een laboratorium was gemaakt. Dat is ook de reden dat de serie is verplaatst. In eerste instantie zou Biohackers al in april 2020 op Netflix verschijnen.

Bekijk de trailer hieronder:

Trailer Biohackers op Netflix

Dit is biohacking!

Waar ik blij mee ben, is dat de term biohacking in deze serie wordt gebruikt voor het (illegaal) doen van genetische modificatie. Begrijp me goed: ik ben geen voorstander van illegale of gevaarlijke activiteiten, dat is niet het punt. Mijn punt is dat de mogelijkheden van synthetische biologie en biohacking breder bekend worden door de aandacht hiervoor, en dat dit ons kan helpen om daar continu met elkaar over te kunnen spreken.

Nog even terug naar waarom ik blij ben met de serie. De term biohacking kent een aantal definities. In mijn artikel over biohacking ga ik hier dieper op in, maar in grote lijnen zijn dit de drie belangrijkste categorieën:

 1. DIY-biologie. Open delen van biotechnologie, in de vorm van hardware, experimenten en kennis.
 2. Lifestyle optimaliseren. Het hacken van je leefstijl door diëten, koude baden en voedingskeuzes.
 3. Radicale mensverbetering. Het wijzigen en upgraden van de mens met wetenschap en technologie.

In de populaire media krijgt de tweede categorie de meeste aandacht. Dit gaat over het drinken van bulletproof coffee (koffie met boter en een extract van kokosolie), het volgen van het ketogeen dieet (hierin neem je amper koolhydraten en matig je in eiwitten) of het prikkelen van je lichaam met ijsbaden (zoals de Wim Hof-methode).

Aandacht in populaire media

Tot een paar jaar geleden was ik een fanboy van categorie 2: ‘lifestyle optimaliseren’. Overigens pas ik nog steeds elementen uit die leefstijl toe, zoals winterzwemmen en het testen van bijzondere gadgets.

Maar de derde categorie, ‘radicale mensverbetering’, heeft een veel grotere impact op ons als mens. Niet dat we onszelf genetisch moeten aanpassen, maar wel dat het thema vaker moet terugkomen in maatschappelijke en politieke discussies. Welke methoden willen we toepassen, wanneer, voor wie, wie beslist daarover, enzovoorts? Dat zijn allemaal morele en maatschappelijke vragen die steeds relevanter worden.

Documentaires en wetenschappelijke discussies helpen daarbij, maar voor een breder debat is het belangrijk dat er ook films en series worden gemaakt. Daarom ben ik blij met de insteek van Biohackers.

Lichtgevende muis

De trailer van Biohackers laat geen twijfel mogelijk. Naast beelden van het studentenleven en collegezalen, gaat het ook over laboratoria voor biologische proeven. Dit is dan weer wat meer richting categorie 1 (DIY biologie), iets dat ik ook herken van open wetlabs zoals De Waag in Amsterdam. Bij De Waag volgde ik in 2019 trouwens de Biohack Academy (om het verwarrende gebruik van de term biohacking maar weer eens te illustreren).

Zo duikt er in de trailer van Biohackers een glow-in-the-dark muis op, een bekend fenomeen voor als je de vooruitgang in biotechnologie volgt [link onderin]. Bij het beestje zijn genen ingebracht van een ander organisme – een lichtgevende kwal. Hierdoor licht de muis op in het donker.

Kortom, eigenlijk is Biohackers dan een mix van categorie 1 (DIY biologie) en categorie 3 (radicale mensverbetering).

Mia met een glow-in-the-dark muis

Recensie van het eerste seizoen.

Recensie Biohackers (seizoen 1)

Lees niet verder, als je de serie nog wil kijken. In de volgende alinea’s deel ik namelijk een aantal spoilers! 🚨

De eerste twee afleveringen vond ik een beetje tegenvallen. De focus lag vooral op Mia die in Freiburg komt wonen en haar huisgenoten leert kennen. Haar nieuwe huisgenoten zijn Lotta, Chen-Lu en Ole. Lotta heeft niet zoveel interesse in studeren, maar meer in feesten en mannen. Chen-Lu is met haar Chinese afkomst een beetje stereotiep. Ze studeert biotechnologie, maakt lichtgevende planten met genetische modificatie en spreekt aan één stuk door. Van alle bijrollen vind ik haar het leukste.

Ole de typische biohacker

Mia’s derde huisgenoot is Ole. Hij brengt een paar grappige elementen van biohacking in de serie, zoals een implanteerbare NFC chip (die ik ook heb), oogdruppels voor nachtzicht en magneten in zijn vingertoppen. Hij kijkt tutorials op YouTube voor instructies en deelt zijn eigen experimenten op Instagram.

Op de Universiteit probeert Mia een baan te krijgen als onderzoeksassistent van professor Lorenz. Ze papt aan met haar huidige assistent Niklas Jasper. Later blijkt hij zijn eigen redenen te hebben om Lorenz te helpen. Wat in een volgende aflevering ook duidelijk wordt, is dat zijn huisgenoot Jasper Niklas ook interesse heeft in Mia. Dit zorgt uiteraard voor een liefdesdrama, maar lag er wat mij betreft te dik bovenop.

Genetisch gemodificeerde vliegen

In de laatste afleveringen krijgt de serie meer vaart, met illegale therapieën voor genetische afwijkingen, project Homo Deus (een mooie verwijzing naar het boek van Yuval Noah Harari) en genetisch gemodificeerde vliegen. De serie eindigt met een verrassende en verontrustende cliffhanger.

Waarschijnlijk komt er nog een tweede seizoen, ik ben benieuwd. Ik vind Biohackers zeker onderhoudend. Het laat de mogelijkheden en gevaren van CRISPR-Cas9 goed zien, maar de acteurs zijn niet helemaal overtuigend en de serie mist de sublieme spanning van bijvoorbeeld Dark.

Screenshot uit BIohackers

Seizoen 2 van Biohackers kwam in juli 2021 op Netflix.

Voorbeschouwing seizoen 2 van Biohackers (2021)

Op 9 juli 2021 verschijnt seizoen 2 van Biohackers exclusief op Netflix. Waarschijnlijk verschijnen alle afleveringen weer tegelijkertijd, zodat de liefhebbers de serie kunnen bingen. Net als bij seizoen 1 is Christian Ditter de schrijver en producent. In een interview zegt hij over dit seizoen: ‘Seizoen 2 zal behoorlijk snel zijn en heeft een serieuzere en volwassen look. Het is onze bedoeling om de kijkers te verrassen met seizoen 2. ‘

Het is onze bedoeling om de kijkers te verrassen met seizoen 2.

Christian Ditter, producent

De cast van seizoen 1 speelt ook weer in seizoen 2, zoals de hoofdrolspelers Mia (Luna Wedler) en professor Tanja Lorenz (Jessica Schwarz). Daarnaast speelt Thomas Kretschmann een rol. Deze Duitse acteur is bekend van films zoals King Kong, Resident Evil en The Pianist.

Voorbeschouwing

Het vorige seizoen eindigde voor mij verrassend. Let op: ik deel zo een paar spoilers uit seizoen 1! 🚨

In de laatste aflevering (titel Fate) werd Mia ontvoerd, iets wat niet heel onverwacht was. Wat me wel verraste is dat professor Lorentz onder druk werd gezet door een grotere en machtigere organisatie. In het tweede seizoen zal Mia daarom een verbond moeten aangaan met Tanja Lorentz, iemand die ze op basis van haar eigen familieverleden totaal niet vertrouwt.

Mijn hoop voor seizoen 2 is dat de producent zijn woorden kan waarmaken. Dus meer vaart in de afleveringen, meer mysterie (mag ook wel duister zijn en richting horror gaan) en meer diepgang. Het zou daarnaast nog leuk zijn als ze aandacht besteden aan andere onderdelen in biohacking, zoals hersenimplantaten (denk aan Neuralink) en radicale ideeën uit het transhumanisme (zoals mind uploading). En, een grotere rol voor Chen-Lu, mijn favoriete personage uit seizoen 1.

Trailer seizoen 2

Recensie van het tweede seizoen.

Recensie seizoen 2

Lees niet verder, als je dit seizoen nog wil kijken. In de volgende alinea’s deel ik namelijk een aantal spoilers! 🚨

Aflevering 1 van het tweede seizoen vond ik sterk beginnen. Mia wordt wakker tijdens een practicum op de Universiteit. Ze heeft geen idee wat er de afgelopen drie maanden in haar leven is gebeurd. Haar leven blijkt behoorlijk veranderd te zijn:

 • Ze heeft (weer) een relatie met Jasper, ondanks wat er gebeurd was in het vorige seizoen. Niklas wil niet meer met haar praten.
 • Ze heeft haar huisgenoten grotendeels genegeerd. Vooral Chen-Lu had het daar moeilijk mee.

De scene dat Mia haar huisgenoten weer ontmoet (in een ander huis) vond ik best grappig. Ok, hoe het besturen van een drone met een brain-machine interface afloopt, dat was wel te voorspellen. Maar toch vond ik die situatie best grappig, vooral de lompe manier waarop Lotta reageert. Ook het gesprek daarna was leuker en beter geacteerd dan ik in seizoen 1 heb gezien.

Goede schurk

De volgende afleveringen houdt de serie dit hogere niveau vast, al komt niet in de buurt van Dark of andere series die ik erg goed vind (zoals Breaking Bad, Mr. Robot en The Wire).

Wat ik leuk vind is Baron von Fürstenberg, een rol van acteur Thomas Kretschmann. Hij is erg geschikt als de schurk van de serie. De baron is een rijke filantroop die het onderzoek van professor Lorentz heeft gefinancierd. Daarnaast blijkt hij ook verantwoordelijk voor de ontvoering van Mia en professor Lorentz, de cliffhanger uit het eerste seizoen.

Wat de onderlinge verhoudingen in het studentenhuis (op een nieuwe locatie overigens) op het spel zet, inclusief een aantal gesprekken over ethiek: Lotta is de dochter van Baron von Fürstenberg.

Tot slot, het seizoen eindigt met het overlijden van professor Lorentz. Voor mijn gevoel is dit te snel afgeraffeld, zeker in vergelijking met de opbouw en het tempo in de eerdere afleveringen. De laatste aflevering liet ook minder ruimte over voor een derde seizoen, maar wellicht stuurt schrijver en producent Christian Ditter nog met een interessant voorstel naar Netflix.

We wachten af!

Screenshot uit seizoen 2. Ole bestuurt met een brain-machine interface een drone.

Dit zijn extra kijktips.

Kijktips Netflix

Als biohacker vind ik het sowieso leuk om te zien dat er steeds meer interesse komt in biohacking. In dit laatste deel nog twee tips: Unnatural Selection en Human Nature. Dit zijn documentaires, dus geen fictieve series zoals Biohackers.

Deze twee documentaires staan in mijn top 3, zoals je in deze video kunt zien:

Top 3 documentaires over genetische modificatie, o.a. Unnatural Selection en Human Nature

Unnatural Selection

Eind 2019 verscheen de vierdelige documentaire Unnatural Selection al op Netflix. In die documentaire volg je een aantal onderzoekers en amateur-biotechnologen die aan de slag gaan met genetische modificatie. De makers spreken trouwens ook met Tristan Roberts. Hem heb ik voor mijn eigen YouTube-kanaal nog geïnterviewd over het experimenteren met gentherapie op zijn eigen lichaam. Bekijk het interview! 🎬

Net als in de serie Biohackers kozen de makers ervoor om biohacking te gebruiken in de context van genetische modificatie en biotechnologie. Categorie 1én 3 van mijn indeling. In Unnatural Selection kwamen ook experts aan bod die spraken over de impact op de gezondheidszorg en ecosystemen.

Bekijk de trailer hieronder:

Trailer Unnatural Selection

Human Nature (documentaire)

Iets anders dat ik kan aanraden op Netflix is de documentaire Human Nature. De docu gaat over de ontdekking van CRISPR-Cas9, een recente techniek voor het bewerken van genen. De makers leggen CRISPR duidelijk uit en spreken met de belangrijkste hoofdrolspelers (zoals wetenschapper Jenniffer Doudna, prominent geneticus George Church en mijn journalistieke voorbeeld Antonio Regalado van MIT Technology Review).

Richting het einde gaan de makers in op de impact van genetische modificatie, zoals het helpen van patiënten maar ook het maken van supersoldaten (met een beangstigende speech van Vladimir Poetin).

Bekijk de trailer hieronder:

Trailer Human Nature

Extra informatie, zoals andere artikelen of websites.

Spreker biohacking

Regelmatig geef ik lezingen en (online) presentaties over biohacking:

Dit is mijn uitgebreide artikel over biohacking:

Samen met Susan besprak ik Biohackers in de podcast Supermens. Luister op iOS of Spotify. Vanaf 14.07 bespreken we de serie.

Podcast 114 Biohackers op Netflix, Tour de France & The Wire 🚴

Dit zijn de externe links die ik heb gebruikt:

Wat vind jij van de serie Biohackers op Netflix? Laat een reactie achter!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Wat opdrachtgevers zeggen over Peter

Mooie presentatie, super interactief en bovendien heel interessant en inspirerend.

Ik raad Peter van harte aan als spreker!

Anna van Oenen, Visma Nmbrs

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie.

Kortom: een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Reacties

 1. Marcel van der Kuil 15 augustus 2020 at 13:08 - Reply

  Dank voor je persoonlijke analyse, Peter. Het lijkt me een leuk idee om het Duitse initiatief op te volgen in andere landen, dit omdat het nogal per land verschilt hoe Biohacking beleefd wordt. Ik hoop dat Nederland zich niet onbetuigd laat!

 2. Wim 18 oktober 2020 at 14:44 - Reply

  Ik ben bang dat je enthousiasme voor biohacking je oordeel over deze serie behoorlijk heeft beïnvloed! Het is gewoon een super simpel verhaaltje met enorme gaten en louter clichés, het uitbundige studentenleven waaraan de hoofdpersoon als 1e jaars vanaf dag 1 al aan deelneemt, de eendimendionale personages… En dan, inderdaad, maar te zwijgen over de ‘humor’… Nee, wat mij betreft is 2 sterren al aardig ruim bemeten voor dit makkelijke werkje.

  • Peter Joosten MSc 19 oktober 2020 at 10:19 - Reply

   Hi Wim,

   Bedankt voor je reactie! Ik ben het eens met het de diepte van de personages en de cliches van het studentenleven (en het liefdesleven van Mia).
   Zoals je zegt ben ik gekleurd omdat biohacking aandacht krijgt op Netflix.
   Ik ga dan voor 3 sterren :)

   Peter

 3. N Bos 14 juli 2021 at 23:44 - Reply

  Hoi,
  In begin in je stuk draai je de namen Niklas en Jasper om. Niklas is zijn huisgenoot

  Top serie!!

  • Peter Joosten MSc 19 juli 2021 at 10:26 - Reply

   Hey,
   Dank! Ik heb het aangepast.
   Peter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.