Biohackers is een nieuwe serie op Netflix. Waar gaat de serie over? Mijn voorbeschouwing en recensie van de serie over biohacking. Waarom zou je moeten kijken? Bonus: extra kijktips voor op Netflix!

Serie Biohackers

De serie Biohackers is opgenomen in Duitsland. De serie bestaat uit zes delen en speelt zich voornamelijk af in de stad Freiburg (al is de stad München volgens IMDB ook één van de filmlocaties). De acteurs in de serie spreken Duits. Onder de comments van de trailer op Youtube werden daarom allemaal opmerkingen gemaakt over een andere Duitse sciencefiction Netflix-hit met reizen door tijd en dimensies: Dark.

Nou, als Biohackers net zo goed is als Dark, dan belooft dat veel goeds! Volgens actrice Caro Cult (zij speelt de kamergenoot van hoofdpersoon Mia) is de serie een spannende thriller met komische onderdelen. Nu kan ik hier natuurlijk een grapje maken over Duitse humor, maar dat zou te makkelijk zijn. 😉

Dit is de opbouw van dit artikel:


Voorbeschouwing

Dit is er bekend over Biohackers. Volgens de omschrijving probeert studente geneeskunde Mia Akerlund (gespeeld door Luna Wedler) het vertrouwen te winnen van haar professor Tanja Lorenz (actrice Jessica Schwarz). De reden hiervoor is dat ze vermoedt dat zij iets te maken heeft met haar tragische familiegeschiedenis. Op basis van de trailer lijkt het erop dat professor Lorenz vroeger experimenten op Mia en haar broertje heeft uitgevoerd. Mia wil nu wraak nemen op Tanja.

Eind juli 2020 bracht Netflix de eerste trailer uit. De voice-over zegt: ‘Let’s talk about the future. Synthetic biology has turned us from creatures to creators. It is not only the future of medicine but of humankind.’ Dat klinkt wat duister, zeker in tijden van het coronavirus en de samenzweringstheorieën die rond gingen dat het virus in een laboratorium was gemaakt. Dat is ook de reden dat de serie is verplaatst. In eerste instantie zou Biohackers al in april 2020 op Netflix verschijnen.

Bekijk de trailer hieronder:

Trailer Biohackers op Netflix

Dit is biohacking!

Waar ik blij mee ben, is dat de term biohacking in deze serie wordt gebruikt voor het (illegaal) doen van genetische modificatie. Begrijp me goed: ik ben geen voorstander van illegale of gevaarlijke activiteiten, dat is niet het punt. Mijn punt is dat de mogelijkheden van synthetische biologie en biohacking breder bekend worden door de aandacht hiervoor, en dat dit ons kan helpen om daar continu met elkaar over te kunnen spreken.

Nog even terug naar waarom ik blij ben met de serie. De term biohacking kent een aantal definities. In mijn artikel over biohacking ga ik hier dieper op in, maar in grote lijnen zijn dit de drie belangrijkste categorieën:

  1. DIY-biologie. Open delen van biotechnologie, in de vorm van hardware, experimenten en kennis.
  2. Lifestyle optimaliseren. Het hacken van je leefstijl door diëten, koude baden en voedingskeuzes.
  3. Radicale mensverbetering. Het wijzigen en upgraden van de mens met wetenschap en technologie.

In de populaire media krijgt de tweede categorie de meeste aandacht. Dit gaat over het drinken van bulletproof coffee (koffie met boter en een extract van kokosolie), het volgen van het ketogeen dieet (hierin neem je amper koolhydraten en matig je in eiwitten) of je lichaam prikkelen met ijsbaden (zoals de Wim Hof-methode).

Aandacht in populaire media

Tot een paar jaar geleden was ik een fanboy van categorie 2: ‘lifestyle optimaliseren’. Overigens pas ik nog steeds elementen uit die leefstijl toe, zoals winterzwemmen en het testen van bijzondere gadgets.

Maar de derde categorie, ‘radicale mensverbetering’, heeft een veel grotere impact op ons als mens. Niet dat we onszelf genetisch moeten aanpassen, maar wel dat het thema vaker moet terugkomen in maatschappelijke en politieke discussies. Welke methoden willen we toepassen, wanneer, voor wie, wie beslist daarover, enzovoorts? Dat zijn allemaal morele en maatschappelijke vragen die steeds relevanter worden.

Documentaires en wetenschappelijke discussies helpen daarbij, maar voor een breder debat is het belangrijk dat er ook films en series worden gemaakt. Daarom ben ik blij met de insteek van Biohackers.

Lichtgevende muis

De trailer van Biohackers laat geen twijfel. Naast beelden van het studentenleven en collegezalen, gaat het ook over laboratoria voor biologische proeven. Dit is dan weer wat meer richting categorie 1 (DIY biologie), iets dat ik ook herken van open wetlabs zoals De Waag in Amsterdam. Bij De Waag volgde ik in 2019 trouwens de Biohack Academy (om het verwarrende gebruik van de term biohacking maar weer eens te illustreren).

Zo duikt er in de trailer van Biohackers een glow-in-the-dark muis op, een bekend fenomeen voor als je de vooruitgang in biotechnologie volgt [link onderin]. Bij het beestje zijn genen ingebracht van een ander organisme – een lichtgevende kwal. Hierdoor licht de muis op in het donker.

Kortom, eigenlijk is Biohackers dan een mix van categorie 1 (DIY biologie) en categorie 3 (radicale mensverbetering).

Mia met een glow-in-the-dark muis

Recensie Biohackers

Lees niet verder als je de serie nog wil kijken. In de volgende alinea’s deel ik namelijk een aantal spoilers!

De eerste twee afleveringen vond ik een beetje tegenvallen. De focus lag vooral op Mia die in Freiburg komt wonen en haar huisgenoten leert kennen. Lotta heeft niet zoveel interesse in studeren, maar meer in feesten en mannen. Chen-Lu is met haar Chinese afkomst een beetje stereotiep. Ze studeert biotechnologie, maakt lichtgevende planten met genetische modificatie en spreekt aan één stuk door. Van alle bijrollen vind ik haar het leukste.

Ole de typische biohacker

Mia’s derde huisgenoot is Ole. Hij brengt een paar grappige elementen van biohacking in de serie, zoals een implanteerbare NFC chip (die ik ook heb), oogdruppels voor nachtzicht en magneten in zijn vingertoppen. Hij kijkt tutorials op YouTube voor instructies en deelt zijn eigen experimenten op Instagram.

Op de Universiteit probeert Mia een baan te krijgen als onderzoeksassistent van professor Lorenz. Ze papt aan met haar huidige assistent Niklas. Later blijkt hij zijn eigen redenen te hebben om Lorenz te helpen. Wat in een volgende aflevering ook duidelijk wordt, is dat zijn huisgenoot Jasper ook interesse heeft in Mia. Dit zorgt uiteraard voor een liefdesdrama, maar lag er wat mij betreft te dik bovenop.

Genetisch gemodificeerde vliegen

In de laatste afleveringen krijgt de serie meer vaart, met illegale therapieën voor genetische afwijkingen, project Homo Deus (een mooie verwijzing naar het boek van Yuval Noah Harari) en genetisch gemodificeerde vliegen. De serie eindigt met een verrassende en verontrustende cliffhanger.

Waarschijnlijk komt er nog een tweede seizoen, ik ben benieuwd. Ik vind Biohackers zeker onderhoudend. Het laat de mogelijkheden en gevaren van CRISPR-Cas9 goed zien, maar de acteurs zijn niet helemaal overtuigend en de serie mist de sublieme spanning van bijvoorbeeld Dark.

Screenshot uit BIohackers

Kijktips Netflix

Als biohacker vind ik het sowieso leuk om te zien dat er steeds meer interesse komt in biohacking. In dit laatste deel nog twee tips: Unnatural Selection en Human Nature. Dit zijn documentaires, dus geen fictieve series zoals Biohackers.

Unnatural Selection

Eind 2019 verscheen de vierdelige documentaire Unnatural Selection al op Netflix. In die documentaire volg je een aantal onderzoekers en amateur-biotechnologen die aan de slag gaan met genetische modificatie. De makers spreken trouwens ook met Tristan Roberts. Hem heb ik voor mijn eigen YouTube-kanaal nog geïnterviewd over het experimenteren met gentherapie op zijn eigen lichaam. Bekijk het interview! 🎬

Net als in de serie Biohackers kozen de makers ervoor om biohacking te gebruiken in de context van genetische modificatie en biotechnologie. Categorie 1én 3 van mijn indeling. In Unnatural Selection kwamen ook experts aan bod die spraken over de impact op de gezondheidszorg en ecosystemen.

Bekijk de trailer hieronder:

Trailer Unnatural Selection

Human Nature (documentaire)

Iets anders dat ik kan aanraden op Netflix is de documentaire Human Nature. De docu gaat over de ontdekking van CRISPR-Cas9, een recente techniek voor het bewerken van genen. De makers leggen CRISPR duidelijk uit en spreken met de belangrijkste hoofdrolspelers (zoals wetenschapper Jenniffer Doudna, prominent geneticus George Church en mijn journalistieke voorbeeld Antonio Regalado van MIT Technology Review).

Richting het einde gaan de makers in op de impact van genetische modificatie, zoals het helpen van patiënten maar ook het maken van supersoldaten (met een beangstigende speech van Vladimir Poetin).

Bekijk de trailer hieronder:

Trailer Human Nature

Spreker biohacking

Regelmatig geef ik lezingen en (online) presentaties over biohacking:

Dit is mijn uitgebreide artikel over biohacking:

Dit zijn de externe links die ik heb gebruikt:


Wat vind jij van de serie Biohackers op Netflix? Laat een reactie achter!

LEER ALLES OVER MENSVERBETERING

Vul je gegevens in en ontvang GRATIS hoofdstuk 1 van mijn nieuwe boek Supermens.
DOWNLOAD NU
Ik ga zorgvuldig met je gegevens om, lees meer in mijn privacy statement.
Supermens