GEZONDHEIDSZORG

De gezondheidszorg staat onder druk. Door de toenemende levensverwachting hebben steeds meer mensen voor langere tijd zorg nodig. Daarnaast zijn er minder mensen bereid om in de gezondheidszorg te werken, worden patiënten steeds assertiever en leggen pandemieën (zoals het coronavirus) een enorm beslag op het zorgstelsel.  

Deze ontwikkelingen worden ook nog eens vergezeld door de enorme technologische vooruitgang binnen en buiten de zorg. Voorbeelden hiervan zijn de diensten van grote techbedrijven als Amazon, Google en Apple, de toename van big data en kunstmatige intelligentie en biotechnologische ontwikkelingen als CRISPR/cas9, stamceltherapie en organoïden.

In mijn lezingen geef ik een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, mogelijkheden en uitdagingen in de zorg. Mijn insteek is praktisch, met veel concrete voorbeelden en interactie met het publiek.

o.a. gesproken bij:

THEMA’S

In de gezondheidszorg bied ik twee type lezingen aan, namelijk Innovatie in de Zorg en de Maakbare Mens.

INNOVATIE IN DE ZORG

In deze lezing ga ik in op de betekenis van zorginnovatie, voorbeelden (in Nederland) en lessen voor vernieuwing. De belangrijkste drijfveren van vernieuwing in de zorg zijn big data, kunstmatige intelligentie en biotechnologie, maar ik vertel ook over de rol van technologiebedrijven en patiënten die hun eigen data verzamelen.

Hoe kunnen zorgprofessionals zelf aan de slag met innovatie? Hoe kan een zorginstelling inspelen op technologische veranderingen en vragen rondom privacy? 

Deze lezing gaf ik onder meer bij:
Hilverzorg (2020), het Leids Universitair Medisch Centrum (2019), het UMC Utrecht (2019), Activite thuiszorg (2019), Vilans (2019) en Medireva (2019).

DE MAAKBARE MENS

Biohackers passen (experimentele) technologie toe om zichzelf te meten en te verbeteren. Denk aan de groeiende populariteit van genetische testen of smartwatches om allerlei dingen te meten. Extremere voorbeelden wat betreft verbeteren zijn patiënten die hun pacemaker hacken of die zichzelf injecteren met genetisch gemodificeerde cellen 

Welke impact heeft dit op de zorg? Hoe ga je zorginstelling hiermee om? Wat is de toekomst van mensverbetering en wat voor ethische, filosofische en maatschappelijke kwesties ontstaan hierbij? 

Deze lezing gaf ik onder meer bij:
Het Erasmus Medisch Centrum (2020), de najaarsvergadering van de Nederlandse Longartsen (2019) en op het Nationaal Congres Gezondheidsrecht (2019).

spreker biohacking

PRAKTISCH

Insteek

Mijn lezingen hebben een praktische insteek. Ik geef veel concrete voorbeelden aan de hand van recente ontwikkelingen, prikkel de verbeelding met sciencefiction en deel mijn persoonlijke anekdotes als biohacker. Interactie met het publiek vind ik ontzettend belangrijk, door mijn hele lezing zitten vragen en kleine werkvormen verwerkt.

Bekijk hier een korte compilatievideo voor een indruk hoe ik op het podium ben, zoals mijn energie en interactie met de zaal.

Tarief

Bekijk hier mijn tariefkaart. De prijs is afhankelijk van de inzet, kenmerken van de bijeenkomst (online of offline), duur en aanvullende wensen. Neem voor de mogelijkheden contact met mij op.

Werkvorm

De werkvorm bepalen we in overleg. Meestal is dit een lezing van 45 minuten met tussendoor een aantal oefeningen en afsluitend en Q&A met de zaal.

Webinar

Naast het spreken op evenement en bijeenkomsten, kun je me ook inschakelen voor een webinar, een online workshop of een live Q&A. Hiervoor gelden aangepaste tarieven. Bekijk meer informatie over mijn webinars of neem direct contact met me op.

Expertise

Als biohacker doe ik al jaren allerlei experimenten met wearables, gadgets en andere nieuwe technologie. In 2015 liet ik een chip in mijn hand zetten onder toeziend oog van RTL5. Ik put uit mijn kennis van 100+ interviews voor mijn podcast en YouTube-kanaal met vooraanstaande wetenschappers, filosofen en experts op het gebied van mensverbetering, biotechnologie, kunstmatige intelligentie, genetica, algoritmes en nog veel meer.

Daarnaast blijf ik continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen door het volgen van relevante cursussen, het lezen van vakliteratuur, het laatste nieuws en relevante boeken over deze thema’s. Hierover schrijf ik ook artikelen op mijn website en ik schreef de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020, Bot Uitgevers).

Opdrachtgevers​ in de zorg

O.a.: Erasmus MC, Martiniziekenhuis Groningen, Medireva, ASML, ‘s Heerenloo, Nationaal Congres Gezondheidsrecht, Radboudumc en de Vegro Publieksacademie.

VOORBEELDEN

Martiniziekenhuis Groningen

CM Gent (België)

MediReva Symposium (2019)

Vegro Publieksacademie (2019)

“Peter Joosten was een van de keynote speakers op de Sophia Research Day, een dag voor jonge onderzoekers in het ErasmusMC-Sophia. Hij hield een inspirerende en goed presentatie die aansloot op het thema en het publiek. Ook was er genoeg ruimte voor interactie. Zijn verhaal was een mooi overzicht van huidige technologische ontwikkelingen en de invloed hierop in de maatschappij. Prettige samenwerking. Highly recommended!”

Nienke Hagedoorn, Erasmus MC

Peter is een enthousiaste spreker die onze stafadviseurs en managers heeft meegenomen in een inspirerend verhaal met als kernboodschap: de impact van technologie op het ziekenhuis. Zijn verhaal gaf duidelijke inzichten en raakvlakken voor alle betrokken afdelingen. Leuke interactie met het publiek! Voor herhaling vatbaar!”

Maarten Cornelissen, Martiniziekenhuis Groningen

“Peter was gastspreker op een (mede) door mij georganiseerd event en heeft een goed verhaal verteld over Quantified Self en biohacking op een leuke, toegankelijke manier voor het algemene publiek.

Voor veel mensen was dit een vernieuwend onderwerp en zette het mensen aan het denken over de toekomst van gezondheid en de invloed van technologie daarop.”

Inge Wouters-Vorstenbosch, Technology Promotion Specialist bij ASML

“Toen we Peter benaderden om te spreken bij ons online-evenement bij Therapieland kwamen we al snel tot de conclusie dat dit een leuke en fijne samenwerking ging worden. Peter dacht vanaf het begin al mee en de avond is mede dankzij zijn ideeën, hulp, humor en bijdrage een groot succes geworden.

Bijzonder om te zien hoe Peter de verschillende onderdelen en de verschillende sprekers en aanwezigen weet te verbinden. Het bleef niet alleen bij een leuke presentatie, maar Peter gaf het evenement meer kleur en diepgang met zijn kritische, interessante en luchtige vragen, het modereren van de chat en het af en toe samenvatten en daarmee het samenbrengen van alle onderdelen van de avond.

We werken graag nog eens met je samen!”

Eva van Beek, Adviseur Therapieland

CONTACT

Vul het contactformulier in als je een verzoek voor een lezing, webinar of workshop hebt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Voor een lezing, webinar of workshop starten we met een vrijblijvend telefonisch gesprek van maximaal 30 minuten. Daarna stuur ik je per mail een beschrijving van wat we hebben besproken. Desgewenst ontvang je daarbij een offerte.

Ik ben ook bereikbaar op 06-53555875.

Neem contact met me op!