Bekend van BNNVARA, RTL 5, NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio, 3FM, Tegenlicht, De Correspondent en meer: In de media | Telefoon: 06-53555875
Spreker biohacking: Nederland, trends & kansen2018-04-04T09:42:07+00:00

Biohacking spreker: lezingen en presentaties. Wat gebeurt er in Nederland rond biohacking? Wat is de impact van biohacking? Wat zijn trends in biohacking? Wat zijn kansen en mogelijke nadelen? Alles over biohacking in Nederland (en in de wereld)!

Biohacking Nederland spreker

Biohacking Nederland. Wat gebeurt er in Nederland rond biohacking? Ik houd dat bij. Regelmatig geef ik lezingen over biohacking. Ik doe dat aan de hand van het onderstaande model. In mijn artikel over biohacking heb ik de onderdelen van het model verder uitgewerkt [link onderin].

Model biohacking

Inhoud lezingen

Tijdens de lezingen praat ik over Meten (quantified self, zie link onderin), maar vooral over Wijzigen en Impact. Onder wijzigen gaat het over DNA/RNA hacking, 3D bio printen en DIY grinding. Dit komt met name aan bod bij presentaties in de gezondheidszorg of de overheid.

Onder Impact gaat het over de gevolgen van biohacking als trend. Wat betekent de invloed van kunstmatige intelligentie daarbij? Wat als we meer capaciteiten krijgen (life enhancement) en langer gaan leven (life extension). Dat leidt tot transhumanisme, een stroming die er van uit gaat dat we nu in staat zijn om onze biologische grenzen te doorbreken.

Lezingen biohacking

Tijdens de lezingen vertel ik wat biohacking is, wat het voor mij betekent, wat ik er mee doe en welke impact het gaat hebben op de maatschappij. Hieronder staan de meest recente lezingen en presentaties.

 • 2017: De maakbare Mens (Hogeschool van Utrecht)
 • 2016: Biohacking Guide: How to start with biohacking (op Biohacking Meetup in Utrecht)
 • 2016: Biohacking. Impact. Life (op Darefest Festival 2016 in Antwerpen)
 • 2016: Biohacking ontwikkelingen. 8 trends in biohacking (op Permanent Beta Dag 2016 in Amsterdam)
 • 2015: 4 trends in biohacking (op Super Lifestyle Summit 2015 in Amersfoort)
 • 2015: Oogdruppels voor nachtzicht (op Permanent Beta Dag 2015 in Amersfoort) 

Verderop staat per lezing de presentatie en wat ik heb verteld.


Spreker Maakbare mens (2017)

Door de School van Journalistiek van de Hogeschool van Utrecht werd ik uitgenodigd om een lezing te geven over biohacking en quantified self. Na een korte introductie konden de studenten vragen aan me stellen.

We hadden het over of zelfmeting geen obsessie wordt, de voordelen, de gevaren die ontstaan zoals tweedeling in de maatschappij en de serie Black Mirror.

Lezing bij Hogeschool van Utrecht


Starten met biohacking (2016)

In december 2016 gaf ik een presentatie tijdens de Biohacking Meetup. Normaal zijn er andere sprekers die ik uitnodig om te vertellen over een specifiek onderwerp. Nu gaf ik zelf een lezing.

Het was een samenvatting. Een samenvatting van de 9 voorgaande Biohacking Meetup over genetica, epigenetica, brainhacking, DIY biologie, flow, darmflora, langer leven, human enhancement en 3D bio printen.

Pas een kwartier voor aanvang kwam ik er achter dat het eigenlijk wel een mooie gelegenheid was. Een jaar geleden was namelijk de eerste Meetup die ik organiseerde. De presentatie staat hieronder.

Presentatie Biohacking Guide: How to start biohacking


Biohacking impact (2016)

In augustus gaf ik een lezing op Darefest in Antwerpen. Darefest is een festival van drie dagen over de impact van nieuwe technologie en innovatie. Darefest vond plaats op het Eilandje. Het hippe en getransformeerde havengebied vlakbij het Museum aan de Stroom (MAS).

Ik sprak op het ‘Human+ stage’, dat is één van de 12 podia op het festival. Wat mij aanspraak in de opzet van het festival is dat het niet gaat om blind vertrouwen in technologie. Of beter gezegd: aanbidding van technologie.

Bij Darefest, Antwerpen

Dat was ook de insteek van mijn presentatie. Ik vertel wat volgens mij de 7 belangrijkste trends zijn in biohacking op dit moment. Wat kun je daarmee in je eigen leven? Wat is de bredere context van de trend? Wat voor impact heeft dit op de maatschappij?

Als bonus gaf ik nog 10 praktische tips weg om je leven te optimaliseren. Hieronder de presentatie die ik heb gebruikt. Hier de links en websites die ik heb laten zien: klik hier.

UPDATE: Op de Permanent Beta 2016 in Amsterdam gaf ik een lezing over de impact van biohacking. Het was een soort ’round-up’ van alle Biohacking Meetups, over genetica, epigenetica, flow, hersenonderzoek, darmflora, DIY biologie en 3D Bio Printen.


Biohacking trends (2015)

Op de Super Lifestyle Summit vertelde ik over 4 trends in biohacking. Deze trends heb ik opgedaan in het laatste half jaar. Van experts zoals Ben Greenfield en Tim Noakes, tot de lezingen bij de Biohacker Summit in Helsinki en het het Ancestral Health Symposium in Groningen.

Wat zijn de 4 trends dan?

 1. Het gaat om je hele leefstijl
 2. Vermijd chronische stress
 3. Zoek prikkels op
 4. Alleen technologie of ook biologie?

#1 Het gaat om je hele lifestyle. Van voeding, beweging, slaap, meditatie en nog veel meer. Alleen het drinken van een smoothie met superfoods maakt je echt niet gezond.

#2 Vermijd chronische stress. Stress op zichzelf is niet slecht. Minder goed: langdurige chronische stress zoals deadlines op je werk. Wat is de oplossing? Ik zie er twee, namelijk meditatie en drugs.

Meditatie krijgt steeds meer de aandacht die het verdient, nu ook wetenschappelijk gevalideerd. Ten tweede krijgen de positieve effecten van drugs steeds meer aandacht. CBD olie uit hennep en wiet op zichzelf zijn bewezen effectief tegen stress.

[pullquote]Prikkel je lichaam[/pullquote]

#3 Prikkels. Chronische stress is niet goed voor je. Incidentele stress wel. Het is goed om je lichaam te prikkelen. Neem Wim Hof, zij methode wordt zelfs in de Verenigde Staten steeds meer opgepikt. Maar niet alleen koude, maar ook warmte en ademhaling zijn elementen waarmee jij je lichaam kan prikkelen.

#4 Mijn zoektocht. Ik vertelde over mijn eigen zoektocht. Die bestaat uit de balans tussen natuur en technologie. Neem een chip in mijn lichaam implanteren. Dat lijkt me heel gaaf, zeker als die chip real-time allerlei waarden in mijn lichaam kan meten.

Maar aan de andere kant, je stopt toch iets in je lichaam dat er niet hoort. Is dat erg? Of neem wetenschappers en bedrijven die bezig zijn met onderzoeken naar langer leven. Sterker nog, die bezig zijn met ontwikkelingen om sterfelijkheid tegen te gaan.

Zie hier mijn presentatie op Slideshare.


Kansen in biohacking (2015)

Eind juni 2015 gaf ik een lezing over biohacking op de Permanent Beta dag in Amersfoort. In de lezing werd alles verbonden. Van ‘open source’ flow, sex in het bejaardentehuis, nieuwe manieren van hardlopen, ijsbad nemen en ontbijten met koffie, boter en kokosolie.

Ik vertelde vooral over de persoonlijke experimenten die ik in de afgelopen 2 jaar heb gedaan. Welke software, apps, gadgets, wearables en tools kun je gebruiken om je leven te verbeteren?

Bijna alles in je leven kun je tegenwoordig meten en monitoren. Het gaat dan niet alleen om het meten van je beweging met een activity tracker of stappenteller. Maar ook het meten van hoe lang je in bed ligt, hoe goed je slaapt, wat je hartslag is als je op staat en wat het CO2 gehalte is in de slaapkamer.

Alles is meetbaar. Alles.

Je kan meten hoe gezond je bent, wat je fitheid is, hoe gestrest je bent, hoeveel focus je hebt, wat je humeur is, wat je eet en drinkt, hoe snel je leest, etc. Je kan zelfs nog verbanden ontdekken, bijvoorbeeld tussen wat je eet en hoe je slaapt. Of hoe fit je bent en wat je humeur is.

Een stap verder is om die deelonderdelen van je leven te verbeteren. Zo heb ik o.a. ontdekt hoe je beter kan eten, slimmer kan bewegen en minder gestrest kan zijn. Apps, gadgets en andere tools kunnen je hier ook mee helpen. Denk eens een stap verder. Technologie kan je helpen om je doelen te bereiken en zelfs om bewuster te leven. Maar, wil je eigenlijk wel alles van je leven meten (en verbeteren)? Ik wel!*

* daarnaast geloof ik in andere hacks in je lifestyle, zoals voeding, beweging, supplementen en je denken. Maar de focus van mijn lezing op Permanent Beta dag lag wel op (technologische) apps en tools. 

Mijn lezing over biohacking op Permanent Beta dag 2014

Mijn presentatie had ik onderverdeeld in vier onderdelen.

 1. Wat is biohacking?
 2. Welke onderdelen van je leven (en biologie) kun je meten en verbeteren?
 3. The new frontier: de laatste ontwikkelingen
 4. Hoe ver wil je gaan?

Hier staan alle linkjes die ik heb gebruikt in de presentatie (en nog een paar extra): linkjes presentatie biohacking en de presentatie (op Slideshare) die ik heb gebruikt.

#1 Wat is biohacking? Ik starte mijn lezing met een korte introductie van biohacking, ook in relatie tot self tracking en quantified self. Bekende biohackers zijn Teemu Arina (interview op de blog), Neil Harbisson en Dave Asprey. Voor mij is biohacking het verbeteren van je lichaam (biologie) en je leven.

Het optimaliseren van mijn slaap of intelligentie is voor mij bijvoorbeeld ook biohacking. Misschien is ‘lifestyle hacking’ nog een beter woord. Of een ‘super lifestyle’?

#2 Apps en gadgets. De focus van mijn presentatie lag op technologie; apps, gadgets en tools om je leven te meten en te verbeteren. Dat kan op alle aspecten van je leven. Van eten, bewegen, sporten, slapen, stress, humeur, denken, meditatie, gezondheid, sex en meer.
Dat gaat steeds verder.

Nu hebben we onze smartphones of andere gadgets nog nodig. Maar de technologie wordt steeds goedkoper en op den duur onzichtbaar. Zo is je eten loggen best vervelend als je voor het eerst uit eten bent met je date. Of denk aan het vrijgeven van de code om een flowstate te bereiken of hoofdbanden waar je slimmer en blijer van wordt.

#3 Toekomst. Wat is de toekomst van biohacking? Niet alleen wordt sensortechnologie steeds krachtiger, goedkoper en betrouwbaarder, ook op allerlei andere gebieden zijn er radicale doorbraken. Neem 3D printen. Hoe lang duurt het nog voordat je organen kan bestellen die 3D zijn geprint.

Maar ook: nootropics die je kan slikken of kan spuiten. Zoals celebrities (Justin Timberlake, Katy Perry, etc.) tegenwoordig doen: vitamine B12 in hun achterwerk spuiten. Dat schijnt je meer energie te geven.

Of een groep biohackers die met oogdruppels iemand ‘nightvision’ hebben gegeven. Hoe cool is dat! Handig ook als je ‘s nachts naar de wc moet…

#4 Discussie. De presentatie eindigde met een discussie over biohacking. Hoe ver zou jij willen gaan? Zou je een pil slikken die alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt? Krachttraining doen met elektroden? Zelf een apparaat met zwakstroomstimulatie om je hoofd doen? Twee uur per dag slapen als dat kon? Voor eeuwig leven?


Leeslijst biohacking

Wil je meer weten over biohacking? Ik kom regelmatig in de media over biohacking. Zo was ik te zien bij het programma Galileo van RTL 5 en Valerio4ever van BNNVARA.

Daarnaast werd ik voor een aantal radioprogramma’s en podcasts geïnterviewd, zoals BNR Nieuwsradio, New Business Radio en Nootrofit.

Mijn interview bij radioprogramma BNR Startup over biohacking. Luisteren kan hieronder:

Interview BNR Nieuwsradio


Referenties

Ben je benieuwd wat de impact van biohacking is voor je organisatie? Nodig mij dan uit om een lezing of presentatie te geven.

Darefest Antwerpen


Filmhuis Focus Arnhem

Hij gaf een uitstekende schets over de recente ontwikkelingen, mogelijkheden voor de toekomst en de risico’s die aan de techniek kleven.

Klaas Stap (Focus): Hij gaf een uitstekende schets over de recente ontwikkelingen en mogelijkheden voor de toekomst.


Permanent Beta

“Peter is een goede spreker. Hij staat nog aan het begin van zijn carrière maar als hij spreekt lijkt het alsof hij het al veel vaker heeft gedaan, hij brengt zijn verhaal duidelijk en kalm over.

De kracht van Peter zijn verhaal over biohacking en Quantified Self is dat het echt is. He walks his talk! Hij vertelt er niet alleen over maar hij is zelf ook druk bezig met testen en uitproberen.”

Kim van den Berg (Permanent Beta): De kracht van Peter zijn verhaal over biohacking en Quantified Self is dat het echt is.


Neem contact op

Neem vrijblijvend contact met me op als je meer wil weten over biohacking en of het passend is bij je organisatie of voor je evenement.

Neem contact op!