LEZING TRENDS 2040

wereld 2040

Hoe ziet de wereld er in 2040 uit? Hoe hebben technologische veranderingen en megatrends onze planeet, de samenleving en bedrijven gevormd? 

Megatrends zijn langdurige structurele ontwikkelingen die onze economie, politiek en maatschappij in een grote mate beïnvloeden. Denk aan de klimaatcrisis, technologische vooruitgang en demografische veranderingen zoals vergrijzing en immigratie. Welke megatrends hebben de grootste invloed op de toekomst van je organisatie? Welke impact hebben deze trends op je strategie en werkzaamheden? Welke acties kun je nu nemen om beter voorbereid te zijn op de toekomst?  

In mijn lezingen geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen. Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden en veel interactie met de deelnemers.

Doe een vrijblijvende boekingsaanvraag!

o.a. gesproken bij:

INHOUD

In mijn lezing ga ik in op de impact van megatrends op bedrijven, (publieke) instellingen, ons als burgers en de samenleving. Wat zijn de meest belangrijkste megatrends voor jullie organisatie? Hoe kun je organisatie zich daarop voorbereiden? Wat vraagt dit qua vaardigheden en mindset van de medewerkers? Wat kun je nu al doen om beter voorbereid te zijn op toekomst?  

Als futurist bespreek ik tijdens de lezing de meest relevante megatrends, zoals klimaatverandering, vergrijzing, verstedelijking, immigratie, verschuivende economische machtsbalans en technologische ontwikkelingen. Niet alleen bespreek ik de trends op zichzelf, maar ik verken met het publiek ook de tweede orde-effecten of de gevolgen van trends die elkaar versterken. 

Wat betreft technologische innovatie als megatrend vertel ik over kunstmatige intelligentie, biotechnologie, metaverse, robotisering, ​​geo-engineering, en nog veel meer. Technologie kan op haar beurt namelijk ook weer een rol spelen in het versterken van een andere megatrend. Bijvoorbeeld: door medische innovaties stijgt de levensverwachting. De stijgende levensverwachting heeft op haar beurt weer gevolgen voor het pensioenstelsel, het onderwijssysteem, de manier waarop we naar carrières kijken, liefdesrelaties en familiestructuren kijken. 

Afhankelijk van het doel van de sessie pas ik de focus aan. Dit kan liggen bij praktische toepassingen, zoals concrete acties waarmee de deelnemers direct aan de gang kunnen, bij strategische keuzes voor de koers van de organisatie, of bij de maatschappelijke impact en politieke dilemma’s. In zijn lezingen gebruik ik veel concrete voorbeelden en werkvormen.

Na de lezing gaat het publiek met een frisse blik over de megatrends naar huis. De lezing geeft stof tot napraten én praktische inzichten voor hun eigen werk en leven.

PRAKTISCH

Insteek

Mijn lezingen hebben een praktische insteek. Ik geef veel concrete voorbeelden aan de hand van recente ontwikkelingen, prikkel de verbeelding met sciencefiction en deel mijn persoonlijke anekdotes als biohacker. Interactie met het publiek vind ik ontzettend belangrijk, door mijn hele lezing zitten vragen en kleine werkvormen verwerkt.

Bekijk hier een korte compilatievideo voor een indruk hoe ik op het podium ben, zoals mijn energie en interactie met de zaal.

Tarief

Bekijk hier mijn tariefkaart. De prijs is afhankelijk van de inzet, duur en aanvullende wensen. Neem voor de mogelijkheden contact met mij op.

Werkvorm

De werkvorm bepalen we in overleg. Meestal is dit een lezing van 45 minuten met tussendoor een aantal oefeningen en afsluitend en Q&A met de zaal.

Webinar

Naast het spreken op evenement en bijeenkomsten, kun je me ook inschakelen voor een webinar, een online workshop of een live Q&A. Hiervoor gelden aangepaste tarieven. Bekijk meer informatie over mijn webinars of neem direct contact met me op.

Expertise

Als biohacker doe ik al jaren allerlei experimenten met wearables, gadgets en andere nieuwe technologie. In 2015 liet ik een chip in mijn hand zetten onder toeziend oog van RTL5. Ik put uit mijn kennis van 100+ interviews voor mijn podcast en YouTube-kanaal met vooraanstaande wetenschappers, filosofen en experts op het gebied van mensverbetering, biotechnologie, kunstmatige intelligentie, genetica, algoritmes en nog veel meer.

Daarnaast blijf ik continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen door het volgen van relevante cursussen, het lezen van vakliteratuur, het laatste nieuws en relevante boeken over deze thema’s. Hierover schrijf ik ook artikelen op mijn website en ik schreef de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020, Bot Uitgevers).

VOORBEELDEN

Fontys Hogeschool Eindhoven

Studium Generale Universiteit Twente

Incluzio

Plank Proudly Presents

TESTIMONIALS

Bij Incluzio heeft Peter met zijn interactieve keynote bijgedragen aan een waardevolle sessie over onze toekomstige dienstverlening. Peter brengt prikkelende toekomstbeelden, maar houdt ook voldoende oog voor maatschappij en realiteit. Dit doet hij op een enthousiaste, authentieke en oprechte manier. Dank voor de fijne voorbereiding en dito samenwerking!

Maarten Toornvliet, senior projectmanager Business Development Incluzio

Peter was als gastspreker aanwezig op ons ‘event’ voor een groep HBO studenten van Toegepaste psychologie en van HRM. Zijn verhaal gaf een duidelijk inzicht in deze voor velen nog onbekende wereld met nieuwe mogelijkheden en zijn persoonlijke verhaal heeft zichtbaar indruk gemaakt op de aanwezige studenten. Ik zou hem zo weer uitnodigen voor een volgend event.

Sebas Nouwen, Fontys Hogeschool

De presentatie van Peter Joosten maakte het weer duidelijk: álles is ICT. Of het nu over zelfrijdende auto’s of het menselijk lichaam gaat. Enorm boeiend!

Hans van den Berg, Samenwerking Rijk Noord

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Bedankt dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan heb je binnen 24 uur reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp. Ik ben bereikbaar op 0653555875.

– Peter Joosten MSc.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.