TEDx spreker worden? Wat is TEDx? Overzicht van alle TEDx evenementen en steden in Nederland, inclusief links. Mijn ervaring om TEDx spreker te worden, inclusief: hoe word je gevonden, selectieproces, oefenen, repetitie & de dag zelf. Tips (3x) over hoe jij je verhaal moet opbouwen, presentatie vaardigheden en wat doen op dag zelf.

TEDx spreker Nederland

Ik stond achter de coulissen. Mijn oordopjes had ik in. Ik luisterde naar het nummer Feels van Calvin Harris, met Katy Perry, Pharrel en Big Sean. Dat is mijn standaard nummer als ik mezelf wil afleiden voor een belangrijke presentatie en in de stemming wil komen.

Aan de andere kant van de gordijnen zaten een kleine 1.300 mannen en vrouwen. Amber kondigde me aan en nadat ze mijn naam had genoemd klopte de productieleider op mijn rug. Ik mocht op. Mijn debuut als Nederlandse TEDx spreker op TEDxDelft 2018.

Dit is mijn verhaal van het hele traject:

Tot slot staat onderin het artikel een leeslijst, inclusief een lijst met alle Nederlandse TEDx organisaties.

Op het podium. Alle foto zijn van Flickr.

Hoe wordt je gevraagd om te spreken op TEDx?

TEDx spreker worden

Hoe word je gevraagd om een TEDx spreker te worden? Eind oktober 2017 kreeg ik een email van Marjolein, de curator van TEDxDelft. De organisatie van TEDxDelft had een lijst opgesteld met potentiële sprekers voor het evenement. Op die lijst stonden maar liefst 100 mensen.

Marjolein had mij een paar maanden eerder zien spreken op een evenement in Leiden. Van de lijst van 100 voerde Marjolein samen met Anouk (de project manager) met ongeveer 25 mensen een gesprek. Van die 25 mochten er uiteindelijk 7 op het podium van de aula van de Technische Universiteit staan. Op de avond zelf waren er 8 sprekers, één van de plekken was namelijk bestemd voor de winnaar van een pitch wedstrijd.

De winnaar van die wedstrijd, Jonathan Schoenmaker, hield overigens een fantastisch persoonlijk en kwetsbaar verhaal over depressie.

Nederlandse TEDx sprekers

Wie zijn Nederlandse TEDx sprekers? Er zijn ruim 30 Nederlandse TEDx organisaties, dus de groep met sprekers is niet heel beperkt. Aan de andere kant waren op TEDxDelft 2018, waar ik sprak, 2 niet Nederlandse sprekers. Een van de bekendste Nederlandse TEDx-sprekers is Rutger Bregman. Hij sprak zelfs op het hoofdevenement, TED (zonder de x).

Een Nederlandse spreker die veel indruk op mij heeft gemaakt is de voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Hij sprak op TEDx Amsterdam 2011 over waarom hij kiest voor het geweer, maar niet per se voorstander van oorlog is. Tijdens de lezing deelt hij zijn visie dat we legers nodig hebben als we vrede willen.

De lezing van Peter van Uhm

Wat is TEDx?

Wat is TEDx?

TED is een jaarlijkse bijeenkomst van 4 dagen. De afkorting staat voor Technology, Entertainment, Design. In 1984 werd deze bijeenkomst voor het eerst gehouden. De kern van het evenement is dat sprekers hun idee op een open en toegankelijke manier presenteren in maximaal 18 minuten tijd.

In 2000 nam internetondernemer Chris Anderson met zijn stichting TED over. In 2009 besloot deze organisatie om TEDx te introduceren. Hiermee kunnen locale groepen hun eigen TEDx eendaagse evenement organiseren. Een organisatie kan dan een licentie krijgen, maar hier gelden wel strikte voorwaarden voor. Zo werd mijn verhaal ook uitvoerig gecheckt tegen deze voorwaarden.

Naast de TEDx evenement is er jaarlijks het TED congres. Daar spraken onder meer Tim Ferriss (2017), Elon Musk (2017), Bill Gates (2010) en ook Rutger Bregman (2016).

Bij de start

Wat zijn TEDx evenementen in Nederland?

TEDx Nederland

Wat zijn TEDx evenementen in Nederland? In juli 2009 werd het eerste officiële TEDx evenement georganiseerd in Den Haag. In november van datzelfde jaar volgde Amsterdam. Nu zijn er rond de 29 plaatsen in Nederland die een TEDx evenement organiseren. In het kaartje verderop staat een overzicht.

Wat ik leuk vind om te vertellen is dat mijn lezing bij TEDxDelft niet op zichzelf staat. Een jaar eerder heb ik meegedaan aan een pitch wedstrijd van TEDxEindhoven. Daar ging ik toen niet door naar het grote evenement.

Nederland, Amsterdam, 2023 Speak to inspire, 10-jarig bestaan, de Kleine Komedie Foto: Bob Bronshoff

Een paar maanden eerder werd ik benaderd door Schiphol die een zogenaamde satelliet evenement organiseerde van Amsterdam. Daar kozen ze voor iemand anders. Achteraf hoorde ik overigens dat dit iemand was die ik kende, namelijk Kasper van der Meulen.

Destijds baalde ik er heel erg van dat zowel Eindhoven als Schiphol niets waren geworden. Maar beide afwijzingen had ik wel nodig om mijn idee voor Delft verder aan te kunnen scherpen. Uiteindelijk was ik heel blij met Delft. De stad, de link met de technische universiteit en qua gevoel past het heel goed bij me.

TEDx locaties in Nederland. Onderin het artikel staat een lijst met alle TEDx evenementen in Nederland. Mis je nog een stad of plaats? Laat dan een reactie achter onder het artikel en ik vul het overzicht aan.

Hoe gaat de selectie in zijn werk?

Selectie TEDx spreker

Begin december 2017 sprak ik met Marjolein en Anouk af in een koffiezaak in het centrum van Delft. Het was een gesprek van ruim anderhalf uur. Vijf kwartier ging het over mij: wie ik ben, wat mijn ouders doen, wat mijn slechte eigenschappen zijn en nog meer persoonlijke vragen. Pas in het laatste kwartier ging het om de vraag wat ik zou kunnen vertellen op het podium. Ze wilden eerst mij doorgronden en dan pas overgaan op de inhoud.

Mijn eerste poging was niet sterk genoeg: ‘Ik kan wat vertellen over mijn persoonlijke experimenten.’ Zij reageerden: ‘Wat kan alleen jij vertellen? Wat maakt je uniek?’ Ik noemde wat ideeën. Ze waren nog niet overtuigd: ‘Ons thema dit jaar is As a matter of faith. Kun je daar wat mee?’

Wat kan alleen jij vertellen? Wat maakt je uniek?

Organisatie TEDx Delft

Ik moest grinniken: ‘Ik ben niet gelovig, maar soms lijkt het of biohacking mijn geloof is.’ Aan de andere kant van de tafel zag ik geknik. Dat was iets waar ze iets mee konden.

TEDxDelft 2018 was uitverkocht. Dit is een foto tijdens het zogenaamde smartphone orkest.

Voorgesprek

Aan hun geknik merkte ik dat het een goed begin was. Ik ging door: ‘Opvallend genoeg zijn veel van mijn persoonlijke experimenten gegrond in oude rituelen, zelfs in oude religies.’ Dit leek iets te zijn wat bij ze aansloeg.

Ze waren op zoek naar een afwisseling in het programma. Een van mijn eerste ideeën over kunstmatige intelligentie en de toekomst van de mensheid werd daarom al snel aan de kant gezet: ‘Daar hebben we al genoeg potentiële sprekers voor.’

We spraken af dat ik ze later die week mijn opzet zou sturen. Er gingen een paar weken overheen toen ik een email van Marjolein zag binnenkomen. Ik was nerveus. Nadat ik de inhoud van haar email had gelezen sprong ik door de kamer.

Het was me gelukt!

Trailer van TEDx Delft 2018. Als je deze video ziet, dan snap je dat ik enthousiast was over het thema. De video is een mix van een Black Mirror met CrossFit.

Ok, je mag een TEDx lezing geven? Wat nu?

Proces TEDx lezing

Oud topjudoka Edith Bosch heeft in 2017 een indrukwekkende lezing gegeven op TEDxMaastricht. Via mijn studentenroeivereniging kwam ik in contact met Rutger Mollee, de coach van Edith. Rutger Mollee is al jaren actief als dagvoorzitter en traint sprekers om beter te presteren. Nu spreek ik een aantal keren per jaar met hem af om mijn spreekvaardigheden te trainen.

In december ging ik naar de workshop ‘Speech in a Day’ die door onder meer Rutger Mollee werd gegeven. Tijdens de workshop had ik al de eerste opzet van mijn TEDx lezing klaar. Ik was opgelucht en tevreden. Je kan immers niet vroeg genoeg beginnen!

Coaching spreken

Mijn goede gevoel veranderde toen ik mijn eerste afspraak had met de coach die me vanuit TEDxDelft werd toegewezen. Daarvoor had ik eerst een half uur gebeld met Jonathan Talbot, de head coach van TEDxDelft. Mijn coach was Sjaak Baars. Hij is al jarenlang verbonden aan de organisatie als coach van één van de sprekers. Ja, dat lees je goed. Elke spreker heeft een eigen coach.

Wat is je idee in één zin?

Sjaak Baars, mijn coach bij TEDx Delft

Bij onze eerste afspraak vertelde ik Sjaak dat mijn verhaal al klaar was. ‘Niet zo snel’, zei hij. ‘Wat is je idee in één zin?’ Ik moest eigenlijk weer opnieuw beginnen. Destijds maakte mij dat nerveus, maar na verloop van tijd merkte ik hoe ervaren Sjaak was als coach. In de week voor het evenement zei hij ook tegen mij: ‘De timing is prima. Je moet ook echt niet te vroeg je verhaal klaar hebben.’

Titel van mijn verhaal

Oefenen

Tijdens een week wintersport in Tsjechië heb ik de eerste versie van mijn verhaal afgemaakt. Dat deed ik door te werken in blokken. Elk blok staat voor een centraal idee. Het voordeel van werken met blokken is dat het mij structuur gaf en dat ik later kon werken aan het kleuren van elk blok met een emotie.

Zeker de eerste keren dat ik ging oefenen was ik nog teveel met het verhaal bezig. Rutger Mollee maakte de vergelijking met het opzeggen van een spreekbeurt op de basisschool. ‘In een zaal met 1.300 personen hoef jij je niet druk te maken of je alle geleerde zinnen perfect hebt opgenoemd! Het gaat om de energie en de lichaamstaal die je overbrengt!’

Voor mij was het wennen om een uitgeschreven verhaal uit mijn hoofd te leren. In de presentaties en lezingen die ik meestal geef, onthoud ik mijn verhaal aan de hand van een paar kernwoorden die ik op een papiertje heb gekrabbeld.

Aantekeningen van een paar oefeningen. Ik schrijf mijn aantekeningen op een papiertje naast de zogenaamde slides (dat zijn de vierkantjes).

Repetitie

In de 2 weken voor het evenement, ging ik mijn lezing bijna dagelijks oefenen. Niet alleen thuis, maar ook op evenementen en voor groepen zoals Toastmasters Amersfoort (waar ik lid van ben), op de Permanent Beta dag, bij de Mastermind en voor een gastles die ik gaf bij de Technische Universiteit Eindhoven. Bij de TU Eindhoven vonden ze dat leuk: ‘Wij zijn lekker eerder dan Delft!’

Elke oefening voor een groep nam ik op met mijn smartphone. Die oefeningen zette ik op mijn YouTube kanaal en deelde ik via een privé-link met Sjaak. Ik ben één keer in Delft geweest om te oefenen met Sjaak, voor de rest hadden we contact via mail en Skype.

Kleding

De avond voor het evenement was de generale repetitie. Dit was vooral om de techniek en de timing af te stemmen. In mijn geval zouden een paar van mijn gadgets aan het begin van mijn lezing worden gefilmd. Het was erg fijn om het podium alvast te voelen en naar de tribunes te kijken. Dat probeer ik eigenlijk altijd te doen als ik ergens een lezing of presentatie geef.

Tot aan de repetitie maakte ik me druk over mijn kleding. Wat moest ik aan? Tot de avond van tevoren. Met Susan keek ik naar de TED-talks van Tim Urban en Tim Ferriss, twee voorbeelden voor mij. Toen ik zag dat ze allebei gewoon een spijkerbroek met een simpel T-shirt droegen met sneakers, besloot ik dat ook aan te trekken.

Lege zaal bij de repetitie

In de coulissen

Sjaak had het me verteld en met Rutger had ik contact via WhatsApp. ‘Het heeft geen zin meer om de zinnen te studeren op de dag zelf. Je moet nu gewoon je energie over brengen op de zaal.’ Ik was na de pauze. Tijdens het eerste deel van het programma zat ik op de tribune met Susan en Maik, een goede vriend.

Aan de ene kant vond ik het fijn om de sfeer te voelen, maar aan de andere kant wilde ik dat ik zo snel mogelijk aan de beurt zou zijn. Dan was het klaar! Na de pauze werd ik opgeroepen voor de make-up en daarna voor de microfoon check. Daarna zette ik Feels op en deed ik ademhalingsoefeningen om in een staat van ontspannen focus te komen.

Toen was het moment daar.

Showtime.

Twee pagina’s van mijn uitgeschreven speech toen deze definitief was.

Op het podium

Onder luid applaus liep ik het podium op. Het licht stond fel. Ik kon net de eerste twee rijen zien, maar de rest van de zaal kon ik wel voelen. De eerste paar zinnen gingen prima. Van Jonathan en Sjaak moest ik nog meer tijd nemen bij het demonstreren van mijn gadgets.

Toen gebeurde het. Halverwege mijn verhaal kreeg ik een gekke realisatie: ‘Wow, ik sta hier op TEDxDelft!’ Dat leidde me even af. Achteraf had niemand het door en dat is ook de crux.

Na afloop baalde ik ook omdat ik de laatste slide was vergeten, een zin niet had genoemd en ik had me twee keer een beetje versproken. Dat heb ik overigens altijd na het geven van een lezing. Direct na afloop ben ik ontevreden. Maar Sjaak had het vooraf al gezegd: ‘Het publiek weet niet wat je wil zeggen. Maak je daarom niet te druk op het perfect onthouden van je zinnen!’

Na afloop

Na afloop kreeg ik een high-five van de productieleider, werd mijn microfoon ontkoppeld en veegde ik met een doekje mijn gezicht schoon van de make-up. Mijn telefoon haalde ik van de vliegtuigstand en de berichtjes stroomden binnen. Van Sjaak, Susan en van Maik. Zij waren enthousiast. Sjaak stuurde een sms: ‘Heel goed man! Was het leuk?’

Toen daalde het bij mij ook in. Zeker toen ik naar de sprekers kamer liep, waar ik complimenten kreeg van een paar andere sprekers en hun coaches. Langzamerhand maakte de ontevredenheid plaats voor een voldaan, tevreden, blij en trots gevoel.

Na afloop kreeg ik veel aanspraak op de borrel. Samen met Susan had ik een kamer in een hotel in de buurt geboekt. Het was tijd om dit moment ook echt even te vieren. De volgende ochtend konden we uitslapen en genoten we van een uitgebreid ontbijt in de binnenstad van Delft. Die dagen zweefde ik nog op een soort van roes, zeker toen ik op social media alle lieve, betrokken en enthousiaste reacties zag binnenkomen.

Tot slot, het spreken op een TEDx evenement is een bijzondere ervaring. Mijn presentatie was niet perfect, maar ik denk wel dat ik er met de hulp van mijn coaches en dankzij al die uren oefenen, er wel het maximale uit heb gehaald.

Kun je (TEDx) spreker zijn als je introvert bent?

Spreker introvert

Heel lang heb ik overigens gedacht dat ik als introvert niet geschikt zou zijn als spreker. Het is zeker nog een gedachte die af en toe opkomt, maar ik heb het meer een plek gegeven. Soms hoor ik ook weer terug dat het publiek het juist fijn vindt dat ik af en toe terugschakel en iets rustig uitleg.

En oh ja, op de terugreis vind ik het vaak weer fijn om even op mezelf te zijn!

In 2020 maakte ik hier een post over op Linkedin:

Mijn post over introvert zijn als spreker. Gelukkig wordt het herkend door anderen en is het niet per se een nadeel!

Wat zijn mijn tips?

Tips (3x)

Wat heb ik geleerd van mijn eigen proces om een TEDx spreker te worden?

#1 Coach. Volgens mij is de kracht van een goed TEDx evenement de organisatie. Dat wordt gedaan door vrijwilligers. Waar ik als spreker het meeste contact mee heb gehad zijn de hoofdcoach en de individuele coach.

Ik had geluk met Sjaak die mij heeft geholpen mijn verhaal en presentatie vaardigheden. Daarnaast had ik een aantal sessies met mijn eigen coach Rutger, die zijn eigen ervaring en toevoegingen weer inbracht.

#2 Oefenen. Als je verhaal staat, dan is het een kwestie van eindeloos oefenen. Bijna al mijn oefeningen heb ik opgenomen, soms op video en soms op audio. De video gebruikte ik om met Sjaak en Rutger te delen. De audio luisterde ik soms terug tijdens het fietsen of hardlopen, om het verhaal me echt eigen te maken.

#3 Loslaten. Als je punt #2 goed hebt toegepast, dan moet je op de avond zelf alles loslaten. Het heeft geen zin om de keihard te studeren. Op de dag zelf had ik wat uitgeslapen, mijn lezing nog één keer geoefend en daarna ging ik nog naar CrossFit om een training te doen. Na een kop koffie en een ontspannen lunch ging ik samen met Susan naar Delft. Na het inchecken in ons hotel, liepen we samen naar het auditorium van de Universiteit.

Op de avond zelf probeerde ik een beetje te ontspannen en vooral ook te genieten. Toen ik het podium op ging, was ik in flow. Hier had ik op geoefend. Hier had ik gewacht. Nu moet ik erop vertrouwen dat de woorden wel komen.

Boeken

Wil je naast dit artikel meer lezen over beter leren spreken? Dit zijn een aantal goede boeken die ik in de afgelopen jaren heb gelezen:

  • TED Talks van Chris Anderson. Omvat alles voor een goede TEDx Talk, van onderwerpkeuze tot oefenen en kleding. Geldt als het officiële boek van TED.
  • Verbaal Meesterschap van Remco Claassen. Grappige, soms wat ongepolijste, adviezen van een van de beste sprekers van Nederland.
  • Het Speechboekje van Huib Hudig. Handzaam boekje met praktische tips.

Toch is mijn belangrijkste advies om de theorie in de praktijk te brengen. Jarenlang ben ik lid geweest van Toastmasters Amersfoort (er zijn overal in Nederland en ter wereld clubs). Tijdens de clubavonden oefende ik lezingen, kreeg hele goede feedback, beoordeelde andere sprekers en scherpte mijn improvisatievaardigheden aan.

Tijdens mijn presentatie

Hoe is het gegaan met mijn lezing op TEDx?

Video TEDx spreker

De TED organisatie beoordeelt de video’s voordat deze op hun platformen wordt geplaatst. Zodra mijn video gereed is, zal ik deze hieronder plaatsen.

Hieronder staat het eindresultaat!

Mijn TEDx lezing!

Tot slot, een lijst met artikelen, boeken en meer.

Leeslijst

Wil jij mij boeken voor een lezing:

Lijst TEDx Nederland

Dit zijn de websites van TEDx organisaties in Nederland op alfabet. Niet alle organisaties hebben overigens evenementen gepland staan voor de komende maanden. Mocht je een TEDx evenement missen, laat dan een reactie achter onder het artikel. Als de links ontbreken, dan is de website (tijdelijk) offline.

Ben jij een TEDx spreker of wil je het worden? Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Wat opdrachtgevers zeggen over Peter

Mooie presentatie, super interactief en bovendien heel interessant en inspirerend.

Ik raad Peter van harte aan als spreker!

Anna van Oenen, Visma Nmbrs

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie.

Kortom: een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Gerelateerde berichten

Als je dit een leuk artikel vond, lees dan ook mijn andere artikelen.

Reacties

  1. Pauline 12 oktober 2018 at 21:07 - Reply

    Hi Peter,

    Dank voor je boeiende verhaal over hoe je TedX en de voorbereiding daarvan hebt beleefd. Graag zou ik TedX-spreker willen worden omdat ik echt wat te vertellen heb over: gaan voor wat jij wil en daarbij tegelijkertijd trouw aan jezelf blijven ondanks omstandigheden. Ik heb o.a. wij staan op, opgericht.

    Groeten,
    PAuline.

  2. Jolanda Gortzak 18 november 2018 at 15:01 - Reply

    Hai Peter,
    Dank je voor je verhaal tijdens ons NVM congres in de Flint met als titel innovatie in de mondzorg.Wij hebben even kort gesproken met elkaar over je presentatie en over mijn nieuwe ideeen voor de toekomst met als inzet preventie in het bedrijfsleven # gezonde mond in een gezond lichaam # misschien een idee om samen voor de specifieke (mond) zorg een tedx dag te organiseren?

    Een automatische groet :-)
    Jolanda Gortzak,
    Oral-Vision, kliniek voor mondhygiene

  3. Samira Ahale 21 april 2022 at 15:43 - Reply

    Ik heb alles in huis om het te doen. Nu nog stappen zetten, het proces aangaan en iets moois neerzetten. Zo kwam ik op je website terecht, weer de zoveelste die me zegt dat ik lezingen moet geven (geef ik soms als auteur).
    Dank voor het uitschrijven van jouw proces.

    In vrede,
    Samira Ahale
    Auteur De Spirituele Allochtoon & Het Kusjeshuis

    • Peter Joosten MSc 2 mei 2022 at 13:57 - Reply

      Leuk Samira, succes!

  4. Sel 24 mei 2022 at 03:55 - Reply

    Beste Peter,

    Mooi en indrukwekkend hoe goed je bezig ben. Ik zou heel graag je presentatie bij willen wonen en graag kennis met je willen maken. Daarnaast wil ook een spreker worden omdat ik sterk in geloof dat ik met mijn verhaal mensen meeneem en hen kan inspireren. Ik ben ook bezig om een persoonlijke boek te schrijven. Zou je mij kunnen mailen. Alvast bedankt

    • Peter Joosten MSc 25 mei 2022 at 14:43 - Reply

      Ha Sel,

      Leuk! Als jij je abonneert op mijn nieuwsbrief dan zie je wanneer en waar ik spreek.

      Peter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.