TOEKOMSTVERHALEN

Toekomstverhalen om te informeren, te inspireren en te confronteren.

Mijn verhalen over de toekomst hebben niet als doel om de toekomst te voorspellen. Het is verkenning die de lezer aan het denken zet en nieuwsgierig maakt. Gebaseerd op historische inzichten en menselijke behoeften, uitvergroot naar futuristische vergezichten. Het is een uitermate geschikt middel voor begrip en verbeelding.

Ik maak verhalen in opdracht en op maat. De toekomstverhalen zijn input voor strategische bijeenkomsten of toekomstverkenningen.

o.a. verhalen voor:

PROCES

Dit is het proces waarin ik kom tot een toekomstverhaal:

 • Kick-off. Bespreking van het doel, de scope van de opdracht, relevante randvoorwaarden (zoals aantal verhalen, aantal woorden en omvang van rapport) en planning. 
 • Onderzoek. Met aanvullende bronnen en eventueel aanvullende interviews om voldoende context op te doen voordat ik het verhaal kan schrijven. 
 • Workshops (optioneel). Tijdens de workshop gaan de deelnemers na een korte kick-off over relevante (technologische) ontwikkelingen zelf aan de slag met het schrijven van scenario’s, gevolgd door een bespreking in groepjes en plenair. Deze scenario’s dienen als input voor mijn toekomstverhaal. Daarnaast kunnen ze worden toegevoegd aan het eindrapport.   
 • Creatieproces. Met de informatie uit de eerdere stappen ga ik aan de slag met het toekomstverhaal. In deze fase hebben we nog één of twee keer contact over de tussentijdse voortgang.
 • Bespreking. Het eindrapport stuur ik minimaal één week van tevoren naar jullie toe. Het resultaat kan ik toelichten tijdens een online call of op locatie.

RESULTAAT

Het toekomstverhalen (of verhalen) lever ik op in de volgende vorm:

 • Inleiding. Schets van de opdracht en beschrijving van welke trends en/of technologieën de basis zijn van het verhaal/verhalen.
 • Toekomstverhaal of verhalen. Een of meerdere korte verhalen die de verbeelding prikkelen, afgestemd op jullie wensen en behoeften.
 • Analyse. Korte beschouwing van de denkstappen die ik heb gemaakt om tot het verhaal te komen.
 • Gebruik: Opsomming van een aantal vragen en dilemma’s die de verhalen opwerpen voor jullie organisatie, haar medewerkers en/of klanten.
 • Conclusie. Afronding van de rapportage.
 • Bronnenlijst. Lijst met geraadpleegde papers, boeken, experts, websites en andere documentatie.

Wil je met mij aan de slag? Neem dan contact met me op en we maken een afspraak voor een vrijblijvend telefoongesprek over jullie behoeften, wensen en budget.

GESCHREVEN SCENARIO’S IN OPDRACHT

Clingendael Spectator

Voor de Clingendael Spectator schreef ik het verhaal Preparing for the Era of Brain-Controlled Machines.

Future Based

Voor Future Based schreef ik het verhaal The Feels.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Leuk dat je interesse hebt in een samenwerking. Vul de gegevens hieronder in, dan krijg je binnen 24 uur een reactie. Je zit nergens aan vast.

Je kunt ook direct een bericht sturen via Whatsapp of SMS. Ik ben bereikbaar op 0623692159.

Denk aan locatie, doel evenement, publiek, context, etc.

Deze bedrijven en organisaties werkten al met Peter samen als spreker voor congressen en (digitale) evenementen met impact: