Bitcoin en Ethereum. Als digitaal geld de toekomst is, is bitcoin dan de munteenheid van de toekomst? Wat is bitcoin eigenlijk? Wat zijn alternatieven van bitcoin? Hoe werkt de onderliggende technologie?

Wat is bitcoin?

Wat is bitcoin? Bitcoin is een digitale munteenheid. Een ander woord voor digitale munteenheid is cryptocurrency. In het najaar van 2016 waren er ongeveer 700 digitale munteenheden. Bitcoin is de grootste, met een financiële omvang van 80%. Ethereum is de 2e grootste munteenheid.

Vaak wordt bitcoin verward met blockchain. In essentie is de eerste de technologie (en munt) en blockchain de onderliggende database.


Eerst schrijf ik over hoe je bitcoin kan kopen. Daarna schrijf ik over de toekomst aan de hand van een aantal interviews die ik heb gehouden, inclusief 2 video interviews.

Bitcoin kopen

Om bitcoin te kopen, heb je een wallet nodig.  De ‘wallet’ is je portemonnee, maar eigenlijk meer een e-mailadres. Het is een code van tekens die uniek is. Je hebt bij je wallet 2 keys nodig. Dit zijn de ‘public key’ en je ‘private key’.

Je ‘public key’ kun je met anderen delen (als je bijvoorbeeld geld van ze wil ontvangen), maar je ‘private key’ houd je voor jezelf.

Je kan op verschillende manieren een wallet maken.

 1. Paper wallet
 2. Hardware wallet
 3. Online wallet

#1 Paper wallet. Het voordeel is dat je ‘wallet’ niet aangevallen kan worden door hackers. Het nadeel is dat je voldoende back-ups moet maken van je ‘private key’. Als je die code vergeet of niet meer kan terugvinden, dan is je geld definitief weg. Op diverse websites kun je een paper wallet aanmaken. Voer ‘paper wallet generator’ in op Google.

#2 Hardware wallets. Zogenaamde ‘hardware wallets’ plug je in je computer. Het voordeel is dat deze dan niet continu in verbinding staat met het internet. Een voorbeeld is de Ledger Wallet.

#3 Tot slot heb je ‘online wallets’. Die kun je bijvoorbeeld aanmaken bij Coinbase [link onderin]. Daar maak je een account met wachtwoord aan. Als je wil, kun je daar nog meer beveiligingsstappen in aanmaken. Een voorbeeld van een dienst waar je een online wallet kan kopen, is Coinbase of Kraken.

Met een wallet kun je Bitcoins ontvangen, bewaren en het doen van Bitcoin betalingen. Naast je wallet kun je ook een vault hebben. Dat is, zoals de naam al doet vermoeden, een kluis voor je bitcoins. Je moet extra stappen doorlopen om bij je bitcoins te komen.

Handleiding bitcoin iDeal

Hoe kun je dan echt bitcoin (BTC) kopen? Dat kun je doen vanaf je bankrekening of direct via iDeal.

A Paper en hardware wallet: hier heb jij je ‘public’ key nodig. Dit is als het ware je rekeningnummer. Bij een aantal diensten, zoals BitonicBTC Direct of Anycoin kun je vervolgens met iDeal BTC kopen. Je moet daarbij je public key van je wallet invullen. Ik kopieer deze vaak via Control C (kopiëren) en Control V (plakken), zodat ik zeker weet dat ik geen fout maak.

B Online wallet: Op Coinbase moet jij je bankrekening verifiëren. Vervolgens kun je geld overmaken vanuit je rekening naar een rekening in Estland van Coinbase. Daarbij moet je een referentienummer geven.

Een paar dagen later krijg je bericht dat het geld op Coinbase staat. Vervolgens kun je op Coinbase je euro’s inwisselen voor BTC, Ethereum of Litecoin.

Nadelen

Let goed op wat je doet. Cryptovaluta zijn erg interessant voor hackers en oplichters. Ik heb al een keer lesgeld moeten betalen. Midden 2016 heb ik de cryptovaluta Dash gekocht voor 180 dollar. Deze heb ik bij een online wallet gestald, waarvan ik dacht dat het veilig er uit zag.

Na een paar maanden kon ik niet meer inloggen: de website was offline. Dat vond ik irritant, want de waarde van mijn investering was al gestegen naar ruim 600 dollar. Toen ik ging zoeken naar de website via Google, kwam ik er achter dat meer mensen waren opgelicht. Achteraf had ik het kunnen zien aan bijvoorbeeld de emailadressen waaruit de berichten werden verstuurd, alleen had ik het destijds niet door.

Kortom, stal je digitale valuta bij erkende online wallets zoals Coinbase of zet het op ‘paper’ dan wel ‘hardware’ wallet. Sla vervolgens je ‘private key’ op een veilige plek op, zodat je altijd nog toegang hebt tot je reserves.


Bitcoin waarde

De waarde van bitcoin is in de afgelopen jaren flink gefluctueerd. Op sites zoals die van Coinbase, kun je de actuele stand bekijken. Dit is de huidige waarde in Euro:

Hieronder staat een grafiek (in dollars) van bitcoin.com.

Een van de belangrijkste tips die ik heb gekregen van Lykle de Vries is dat je alleen in cryptocurrency als bitcoin moet investeren met geld dat je kan missen. De koers van digitale valuta heeft namelijk wel een enorme volatiliteit: soms gaat de koers fors omhoog, om daarna weer flink te zakken.

Voordelen bitcoin

Wat is de toekomst van bitcoin? Op Darefest draaide Sam Wouters het om. Wat is het probleem met het huidige monetaire stelsel? Dit zijn de nadelen van het huidige systeem en daarmee de voordelen van valuta zoals bitcoin:

 • Internationale geldoverdracht duurt lang
 • Hoge tarieven voor internationale geldoverdracht (denk aan Western Union)
 • Geen gouden standaard meer
 • Wat te doen met buitenlandse valuta?

Het huidige geldsysteem is niet meer houdbaar. Dat is de mening van alle experts die zich bezighouden met cryptocurrency. Neem bijvoorbeeld de gouden standaard. Centrale banken kunnen nu geld bijdrukken zonder onderpand. Bitcoin kent een grens. Bij 21 miljoen bitcoins is het klaar. De laatste munt wordt na verwachting in 2140 gemijnd. Tenzij het netwerk op veranderingen stemt, via Github.

Github laat overigens wel zien wat de potentie van de virtuele munt is. Volgens Brock Pierce zie je een exponentiële groei van ontwikkelaars aan bitcoin op Github, zelfs vergeleken met PayPal. Toch niet de minste.

Trouwens, een leuke anekdote is dat de eerste 10.000 bitcoins werden gebruikt voor het kopen van één pizza. Tegenwoordig zou dat een waarde vertegenwoordigen van 5 miljard dollar.

Van de eerste 10.000 bitcoins werd een pizza gekocht. Tegenwoordig is dat 5 miljard dollar waard.

In al die jaren is bitcoin vaak afgeschreven. Volgens Andreas, Sam en Brock vertoont deze ontwikkeling dezelfde trend als het internet. Internet werd ook vaak afgeschreven, zoals het legendarische artikel in Newsweek: “Why the Internet will fail”. 

Kritiek bitcoin

Er is ook kritiek op bitcoin. Volgens Sam Wouters wordt geroepen dat bitcoin een geldeenheid is die vooral door criminelen en terroristen wordt gebruikt. Hij brengt daar tegenin dat het internet ook heeft gezorgd voor positieve en minder positieve toepassingen.

Daarbij haalt hij een onderzoek aan van de Bank of England. Binnen de blockchain zijn alle transacties te herleiden. Het is daarom behoorlijk dom om geld te gaan witwassen met bitcoin.

Dit kwam ook terug in het gesprek met Krijn Soeteman. Volgens hem zijn er momenteel 3 cryptocurrencies die volledig anoniem beloven te zijn, waarvan Dash de meest bekende is. Hij zegt ook dat bitcoins nu soms door criminelen wordt gebruikt om geld wit te wassen. De AIVD is daarom bezig om de ‘bitcoin wasmachines’ te onderzoeken.

Krijn Soeteman: “De AIVD is bezig om de zogenaamde bitcoin wasmachines te onderzoeken.”

Dat bitcoin transparant is, kan juist ook mooie toepassingen als gevolg hebben. Denk aan goede doelen en stichtingen. Je kan transparant maken hoeveel middelen een stichting ontvangt en waar ze dat aan uitgeven.

Een ander punt van kritiek is dat de blockchain database die onder bitcoin ligt, behoorlijk inefficiënt is. Om die reden worden ook talloze andere cryptocurrencies ontwikkeld, zoals ethereum.

Bij de bibliotheek Hengelo vertelde ik over bitcoin en cryptovaluta

Ethereum

Ethereum lijkt op bitcoin. Maar eigenlijk is het slimmer. De ontwerper van Ethereum (ETH) is de Rus Vitalik Buterin.

Ethereum biedt hun blockchain technologie aan als een dienst voor bedrijven en financiële instellingen. Zo doet Microsoft projecten op Ethereum. Het grootste verschil met Bitcoin is dat Ethereum meer mogelijkheden heeft; het is een meer geavanceerde technologie. Volgens Nick Szabo maakt dat Ethereum ook meer kwetsbaar voor aanvallen van hackers.

Een ander verschil is dat er jaarlijks een bepaalde hoeveelheid Ether (het betaalmiddel op Ethereum) beschikbaar komt. Het doel van Ethereum is namelijk ook dat het veel gebruikt wordt en niet een vorm van waardeopslag is. Daarnaast is Bitcoin een ‘open source’ beweging, terwijl Ethereum eigendom is van een Zwitserse stichting.

Als transactiemiddel is het volledig programmeerbaar. Je hebt Ethereum nodig wanneer je slimme contracten en applicaties wilt programmeren. Een voorbeeld volgens Krijn Soeteman is dat je daarmee onderling afspraken kan maken over het gebruik van fysieke goederen, zoals een woning. Denk aan Airbnb, maar dan echt peer-to-peer. Zonder tussenpersoon. Met je token heb je dan in een bepaalde tijdsperiode toegang tot een woning. Het afrekenen met de eigenaar van de woning gebeurt rechtstreeks.

Dat is echt revolutionair.

Volgens Andreas Antonopoulos brengt Ethereum mede daardoor ook weer zijn eigen problemen en uitdagingen met zich mee. Hij werkt momenteel aan een boek over Ethereum.

Altcoins (6x)

Bitcoin en Ethereum zijn momenteel (2018) de bekendste cryptovaluta. Er zijn heel veel andere cryptomunten in omloop. Deze worden ‘altcoins’ genoemd. Het zijn alternatieve valuta naast het originele bitcoin (BTC). Zo zijn er ook bitcoin fanatici die ethereum (ETH) een altcoin noemen.

Litecoin (LTC). Sommige mensen noemen Litcoin het zilver van de cryptomunten, waar Bitcoin het goud is. Litecoin werkt grotendeels volgens dezelfde principes als Bitcoin. Het verschil is dat er 84 miljoen Litecoins gemaakt kunnen worden (ten opzichte van 21 miljoen Bitcoin). Daarnaast worden de blokken sneller gemaakt en kost dit minder rekenkracht.

Ripple (XRP). Ripple is een vreemde eend in de bijt. In ons podcastinterview zegt Lykle de Vries ook dat Ripple eigenlijk helemaal geen blockchain technologie gebruikt. Het doel van Ripple is om een systeem te ontwikkelen zodat alle financiële instellingen in de wereld beter met elkaar kunnen communiceren.

Om die reden ken ik een aantal crypto enthousiasteling die weigeren om Ripple te kopen en te gebruiken. Zij beschouwen Ripple als een middel van het huidige financiële systeem en in tegenspraak met de basisgedachte achter Bitcoin.

Bitcoin Cash (BCC). Bitcoin Cash kwam in augustus 2017 tot leven na een zogenaamde ‘hard fork’. Dit kwam omdat een groep ‘miners’ zich besloot af te splitsen van de rest. Zij waren het niet eens met de voortgang van Bitcoin, onder meer de hoge transactiekosten. Ze hebben dit ondermeer proberen op te lossen met een grotere omvang van de blokken. Bij Bitcoin had elke blok in de keten een capaciteit van 1 Mb, bij Bitcoin Cash is dit 8 Mb.

Bitcoin Gold (BTG). Het verhaal van Bitcoin Gold is vergelijkbaar met Bitcoin Cash. Bitcoin Gold ontstond in oktober 2017 na een ‘hard fork’. Momenteel lijkt het een minder succesvolle afscheiding te zijn dat Bitcoin Cash, gezien de koers, handelsomvang en de reacties van experts. Ten opzichte van de regulieren Bitcoin is bij Bitcoin Gold elke computer in staat om munten te ‘minen’. Bij Bitcoin hebben computers met veel rekenkracht (en energie) het voordeel, waardoor het systeem volgens de aanhangers van Bitcoin Gold uit balans is geraakt.

Dash (DASH). Ik heb een tijd Dash gehad, totdat ik werd gehackt. Dit heeft verder niets met Dash te maken, het had me ook kunnen gebeuren bij andere munten. Het verschil is dat Dash een grotere mate van anonimiteit beloofd. Bij Bitcoin zijn alle transacties op de blockchain voor iedereen in te zien. Dash gebruikt een technologie waarbij de aan en verkopen worden geanonimiseerd.

IOTA (IOTA). Deze cryptomunt maakt geen gebruik van blockchain technologie. Onder IOTA ligt de Directed Acyclic Grap (DAG). Het voordeel hiervan is dat IOTA veel sneller geschaald kan worden. De grootste toepassing ligt bij de zogenaamde ‘Internet of Things’. IOTA is het communicatiemiddel waarmee verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren. Zo kan je wasmachine bijvoorbeeld aan een drone doorgeven dat er wasmiddel moet worden besteld.


Toekomst bitcoin

In de afgelopen maanden heb ik een aantal lezingen en presentaties bijgewoond over bitcoin en blockchain.

 • Op Darefest in Antwerpen: Sam Wouters (augustus 2016)
 • Op de Singularity University The Netherlands Summit: Brock Pierce (september 2016)
 • Op Bitcoin Wednesday sprak ik met: Andreas Antonopoulos (november 2016)
 • Op de Biohacking Meetup sprak ik met: Krijn Soeteman (januari 2017)

Zeker niet de minsten. Brock Pierce is voorzitter van de Bitcoin Foundation. Hij staat op de foto boven (gemaakt door Sebastiaan ter Burg). Andreas Antonopoulos is één van de bekendste bloggers en schrijvers op het gebied van bitcoin en blockchain. Zo was hij al een aantal keer te gast in de podcast van Joe Rogan.

Sam Wouters is adviseur bij Duval Union Consulting. Krijn Soeteman is freelance journalist voor onder meer Tweakers en gespecialiseerd in blockchain.

Video bitcoin

Voor de meetup over biohacking en bitcoin had ik een video interview met Krijn Soeteman. Bekijk de video hieronder.

Interview met Krijn Soeteman 

Op Bitcoin Wednesday had ik een kort interview met Andreas Antonopoulos. Bekijk de video hieronder.

Interview met Andreas Antonopoulos bij EYE Amsterdam

Wat is blockchain?

Bitcoin is maar één toepassing van de blockchain database. Het is een collectieve boekhouding op internet. Publiek toegankelijk en met iedereen gedeeld. Net als het internet eigenlijk.

Alle transacties worden geregistreerd en iedere node in het netwerk weet de samenstelling van de volledige blockchain. Als er een transactie wordt voorgesteld, dan moeten alle nodes het hier mee eens zijn. Anders gaat het niet door.

Dit maakt blockchain ook betrekkelijk veilig. Om blockchain technologie onder bitcoin te kraken moet je 20.000 keer sterker zijn dan de huidige 500 sterkste supercomputers gecombineerd. Krijn Soeteman: “Dat is ook de grootste misvatting rondom bitcoin. Het is niet de blockchain technologie die onder bitcoin ligt die is gekraakt, maar het zijn bedrijven die zijn gekraakt.” 

Blockchain toepassingen

Wat zijn blockchain toepassingen? Nu leggen we het eigendom van bitcoins vast in de blockchain. Volgens Brock Pierce gaan we straks veel meer dingen vastleggen in de blockchain. Je kan ook allerlei contracten en eigendomsrechten vastleggen in een blockchain.

Een voorbeeld hiervan is Everledger [link onderin]. Dat bedrijf logt met behulp van de blockchain technologie het eigendom van diamanten. Een ander voorbeeld is identiteit. Jurjen de Vries (Permanent Future Lab) wees mij erop dat hij zijn pasgeboren tweeling heeft geregistreerd in de blockchain: in bitnation, identify, keybase en namecoin. Jurjen: “Mijn kinderen waren eerder geregistreerd in de blockchain dan bij de gemeente.”

Jurjen de Vries (Permanent Future Lab): “Mijn kinderen waren eerder geregistreerd in de blockchain dan bij de gemeente”.

Andere toepassingen zijn dat je contracten in blockchain kan programmeren (‘als A, dan automatisch B’) en dat je microtransacties kan afrekenen. Denk aan het bekijken van een video, waarbij je betaalt per seconde.

Van informatie gaat het ook naar fysieke producten. Volgens Brock Pierce gaan we straks producten een RFID chip geven en dat registeren in een blockchain database. Weer die vergelijking met het internet. Met internet deden we in het begin alleen maar tekst. Nu audio, video, bestanden, software en nog veel meer.

Krijn Soeteman tijdens de Biohacking Meetup


Kansen cryptovaluta (4x)

Wat zijn de kansen voor bitcoin en de andere cryptovaluta? Volgens Sam Wouters zijn cryptomunten superieur ten opzichte van traditionele munteenheden om een aantal redenen:

 1. Open innovatie. Bitcoin is niet statisch, het kan doorontwikkeld worden.
 2. Onafhankelijk. Het is van iedereen en daarmee van niemand.
 3. Geen censuur of uitsluiting. Iedereen kan bitcoin kopen en verkopen.
 4. Onveranderlijkheid. Een Centrale Bank of staat kan geld bijdrukken. Het aantal beschikbare bitcoins is beperkt.

Maar toch. Als ik het navraag in mijn omgeving, dan reageren mijn vrienden en familie alsof ze water zien branden. Sam Wouters: “Bitcoin is zoals het internet in de jaren 90. Het is lelijk, het werkt nog niet handig en de gevestigde orde probeert het met alle macht tegen te houden.”

Digitaal geld

Wat is de toekomst van digitaal geld? Volgens Andreas Antonopoulos is het onvermijdelijk. Hij zegt: “Kinderen die nu geboren worden, die zien papieren geld alleen in een museum als ze oud zijn.” Cash gaat verdwijnen.

Volgens Andreas Antonopoulos is het beheren van geld ook het beheren van macht. Hij stelt daarom de vraag: “Wil jij je als mens laten controleren door de overheid of een bedrijf? Of door iedereen?”

Andreas Antonopoulos: “Cash gaat verdwijnen. Sowieso. Wat gaan we kiezen?”

Hij gelooft stellig in bitcoin. Dat banken zelf met bitcoin bezig zijn, daar gelooft hij niet zo in. Hij trekt een parallel met bedrijven die zelf hun eigen internet wilden ontwikkelen. Uiteindelijk is de kracht van het open internet zoals we dat nu kennen veel te groot.

Daarom worden banken in de toekomst overbodig. Instituten zoals de centrale bank krijgen veel minder macht.

Dat is de magie van bitcoin volgens Andreas Antonopoulos. Je hebt geen tussenpartijen meer nodig zoals banken of een overheid. Je regelt alles samen.

Aanwezigen tijdens Biohacking Meetup over bitcoin


Biohacking

Wat is de relatie tussen deze technologieën met biohacking?

 1. Betalen via een onderhuidse chip
 2. Eigendom
 3. Betalen per tijdseenheid

#1 Je kan denken aan het dragen van je bitcoin wallet in een onderhuidse chip. In Nederland kwam Martin Wismeijer hiermee in het nieuws. Martin werd door Tom gechipt, net als ik [link onderin].

#2 Gaan we onze identiteit vastleggen in de blockchain? Misschien gaan we biometrische identificatie gebruiken voor contracten die met blockchain technologie worden ondersteund.

#3 Heeft de blockchain invloed op betaalmodellen? Denk aan dat je bijvoorbeeld een virtual reality training om je hersenen te trainen per seconde kan gaan afrekenen. In een wereld waarin we steeds minder bezitten en delen, wil je ook betalen voor wat je gebruikt.

Conclusie

In de afgelopen maanden heb ik steeds een beetje cryptovaluta gekocht. Om 2 redenen. De eerste is dat geld op een spaarrekening niet zo veel oplevert. Daarnaast wil ik mijn financiën een beetje spreiden. Naast beleggen, indexfonds beleggen en peer-to-peer beleggen, past bitcoin daar ook in.

De tweede reden is misschien nog belangrijker. Dit komt mede door het boek ‘Antifragile’ van Taleb dat ik heb gelezen. Zijn stelling is dat je niet fragiel moet zijn. Zijn definitie van fragiel is dat je niet weerbaar bent bij volatiliteit. Een onderdeel van niet fragiel zijn – of eigenlijk: anti fragiel – is dat je juist sterker wordt van volatiliteit.

Hij is kritisch op economen en wetenschappers die dingen roepen over dingen waar ze geen belang in hebben.

Dat spreekt me aan.

Ik geloof in de toekomst van cryptocurrency. Of bitcoin het digitale geld van de toekomst wordt, dat weet ik niet. Wie weet wordt het een andere. Oké, ik kan erover schrijven. Maar om echt ergens voor te staan en om ergens ervaring mee op te doen, moet je het ook ervaren en proberen. Daarom heb ik bitcoins gekocht.

Krijn Soeteman: De slimste investering is jezelf verdiepen in bitcoin en blockchain.

Dat is ook de slimste investering die je kan doen: meer leren over deze ontwikkeling. Al doet Krijn Soeteman wel een kleine voorspelling: ik verwacht dat bitcoin het digitale goud wordt en dat een andere cryptocurrency de valuta wordt die we dagelijks gaan gebruiken.


Leeslijst

Eerder schreef ik deze artikelen over dit onderwerp:

Wil je zelf eens met bitcoin aan de slag?

 • Coinbase aanmelden (actie: krijg $10 aan BTC gratis als jij je via deze link aanmeldt en $100 stort)
 • Anycoin om te kopen via iDeal (je hebt dan al wel een wallet nodig)
 • Triaconta (is een soort index van de grootste 30 cryptovaluta)
 • BTC Direct om te kopen via iDeal (je hebt dan al wel een wallet nodig)
 • Bitonic om te kopen via iDeal (je hebt dan al wel een wallet nodig)
 • Binance om te handelen in diverse crypto valuta

N.B. afgezien van de onderste twee, zijn deze links zijn affiliate links.

Hier kun je mijn podcast met Lykle de Vries luisteren. Je kan je ook abonneren op de Project Leven Show podcast via iOS of Spotify. Ga naar aflevering 37.

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Hoe denk jij hier over? Heb je zelf bitcoins? Laat een reactie achter!

LEER ALLES OVER MENSVERBETERING

Vul je gegevens in en ontvang GRATIS hoofdstuk 1 van mijn nieuwe boek Supermens.
DOWNLOAD NU
Ik ga zorgvuldig met je gegevens om, lees meer in mijn privacy statement.
Supermens