Transhumanisten geloven heilig in technologische vooruitgang. In dit artikel lees je profielen van Max More, Natasha Vita-More, Zoltan Istvan, Anders Sandberg en nog veel meer markante en uitgesproken personages.

Ben je benieuwd wat het transhumanisme is, lees dan eerst dit artikel: Wat is het transhumanisme?

Bekende transhumanisten

Dit zijn momenteel belangrijke mensen binnen het transhumanisme:

 • Max More
 • Natasha Vita-More
 • Ray Kurzweil
 • Nick Bostrom
 • Zoltan Istvan
 • Anders Sandberg
 • Dimitri Itskov
 • Ben Goertzel

Van ieder van deze prominente figuren heb ik een korte beschrijving opgenomen.

Max More

Max More is de directeur van Alcor, een instelling voor cryogene preservatie (een methode die valt onder transhumanisme waar ik verderop meer over schrijf). Hij is geboren in Ierland, opgegroeid in Bristol (Engeland), heeft gestudeerd in Oxford (Engeland) en zijn promotieonderzoek gedaan aan de University of South Carolina (Verenigde Staten). In zijn proefschrift onderzocht hij wat de dood precies inhoudt en de continuïteit van het Zelf door de tijd heen.

Tijdens zijn studietijd heeft hij zijn achternaam veranderd van O’Connor naar More. In een interview met magazine Wired geeft hij aan dat de nieuwe achternaam ‘echt de essentie van mijn streven weergeeft: altijd jezelf verbeteren, nooit stilstaan. Ik zou overal beter in worden, ik zou slimmer, fitter en gezonder worden.’ De nieuwe achternaam zou hem eraan moeten herinneren om vooruit te blijven gaan.

Max More

Natasha Vita-More

Natasha Vita-More is de vrouw van Max More. Zij is momenteel de voorzitter van Humanity Plus. Humanity Plus is een overkoepelend instituut dat zich inzet voor het verspreiden van het transhumanisme. Ze is initiatiefnemer van het Primo Posthuman-project.

In 1981 heeft ze een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad die tot een miskraam leidde. In het ziekenhuis bleek dat het maar een paar minuten had gescheeld of ze was dood geweest. In Mensmachine staat een passage over hoe ze zich tijdens haar miskraam realiseerde dat ‘het menselijk lichaam een fragiel en verraderlijk mechanisme is dat bloedend en gedoemd is te sterven.’ Dit was een bepalend moment in haar leven dat haar interesse in het transhumanisme aanwakkerde.

Natasha Vita-More

Ray Kurzweil

Ray Kurzweil is hoofdingenieur bij Google. In 1999 ontving hij van president Bill Clinton de National Medal of Technology and Innovation, de hoogste onderscheiding voor experts in technologie in de Verenigde Staten. Hij is auteur van diverse boeken over de technologische toekomst, waaronder The Singularity is near. Ook schrijft hij artikelen op zijn blog Kurzweil.ai.

Kurzweil is een veelgevraagd spreker over nieuwe technologie en transhumanisme. Hij doet veel onderzoek naar de emulatie van het menselijk brein in een computer, waarover later meer. De documentaire Transcendent Man gaat over zijn leven en de ideeën die hij nastreeft. Hij verwacht dat we als mens in het jaar 2040 voor altijd jong kunnen blijven met genetische modificatie, nanorobots en andere methoden.

Ray Kurzweil

Nick Bostrom

De Zweedse filosoof Nick Bostrom behoorde tot de meest prominente leden van de transhumanistische beweging. Zo was hij oprichter van de World Transhumanist Association, een vereniging die ondertussen is opgegaan in Humanity Plus. Momenteel is Bostrom directeur van het Future of Humanity Institute, een instituut verbonden aan de Universiteit van Oxford in Engeland.

Bij het transhumanisme wordt technologie zo de hemel in geprezen.

Nick Bostrom (Universiteit van Oxford)

Tegenwoordig associeert Bostrom zich nauwelijks met het transhumanisme en richt hij zich vooral op de ontwikkeling en risico’s van kunstmatige intelligentie. In Mensmachine vertelt hij Mark O’Connell: ‘Ik geloof zonder meer in het algemene principe van de bevordering van de menselijke vermogens. Maar met de beweging zelf heb ik niet zoveel meer op. Bij het transhumanisme wordt technologie zo de hemel in geprezen.’

Met name de overgave aan technologie lijkt hem tegen te staan. Zowel in zijn boek Superintelligentie als in zijn werk in Oxford pleit hij voor maatregelen om te voorkomen dat technologie ons de verkeerde kant op stuurt als mensheid.

Nick Bostrom

Zoltan Istvan

De Amerikaan Zoltan Istvan deed in 2016 namens de Transhumanist Party mee aan de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Hierdoor werd hij al snel door de media gezien als de leider van de transhumanistische beweging. Hij gelooft dat in de komende decennia het transhumanistische gedachtengoed mainstream zal worden.

Eerder reisde Istvan voor zijn werk voor National Geographic Magazine de wereld over als journalist en fotograaf. Hij schreef het boek The Transhumanist Wager dat losjes op zijn eigen achtergrond is gebaseerd.

Zoltan Istvan

Anders Sandberg

De Zweed Anders Sandberg is schrijver, onderzoeker en overtuigd transhumanist [link onderin]. Hij heeft een promotieonderzoek gedaan naar het digitaal simuleren van het brein aan de Universiteit van Stockholm, Zweden.

Momenteel is hij verbonden aan het Future of Humanity Institute van de Universiteit van Oxford in Engeland. Hij doet onderzoek naar radicale methoden om de cognitie te verbeteren, neuro-ethiek, mind uploading en het leven van de mensheid in de ruimte.

Anders Sandberg

Dimitri Itskov

Dimitri Itskov is een Russische technologie miljonair en oprichter van het 2045 initiatief, ook wel project Avatar genoemd. Het 2045 initiatief is een organisatie die zicht tot doel heeft gesteld ‘technologie te creëren waardoor iemands persoonlijkheid kan worden overzet op een geavanceerder, niet-biologische drager, en het leven zodanig kan worden verlengd dat onsterfelijkheid mogelijk wordt.’

Tot aan 2045, dat ook wel fase D wordt genoemd, heeft het initiatief in haar manifest een aantal andere tussendoelen gesteld. Zo moet in 2020 voor het eerst een menselijk brein getransplanteerd zijn in een kunstmatig lichaam.

Een overzicht van de fasering en doelen staat in de onderstaande figuur:

Fasering en doelen van 2045 initiatief

Ben Goertzel

De Braziliaan Ben Goertzel is de oprichter en CEO van Singularity.NET. Het doel van het bedrijf is om met blockchain-technologie een gedecentraliseerd netwerk van superintelligentie te realiseren. Zijn promotieonderzoek in wiskunde rondde hij af aan Temple University, Verenigde Staten.

Naast zijn rol bij Singularity.NET is hij ook wetenschappelijk directeur bij Hanson Robotics, het robotbedrijf dat onder meer betrokken is bij Bina48 en Sophia (zij kreeg als eerste robot het staatsburgerschap, in Saudie-Arabië).

Ben Goertzel

Jeffrey Epstein

Een bekende transhumanist is Jeffrey Epstein. Hij kwam midden 2019 in het nieuws na beschuldigingen van misbruik van minderjarige meisjes. Later bleek dat hij transhumanstische ideeën had.

Samen met presentator Willemijn Veenhoven en Amerika-kenner Victor Vlam ging ik hierover in gesprek in het Radio 1 programma De Nieuws B.V.

Bekijk de video hieronder:

Interview bij De Nieuws BV

Later werd ik ook gevraagd om dit toe te lichten bij EditieNL (RTL4).

Bekijk de video hieronder:

Interview bij Editie NL

Overige transhumanisten

Naast diegenen die hier boven zijn genoemd, zijn er nog andere toonaangevende denkers, leiders en kunstenaars. Sommige daarvan heb ik genoemd bij het overzicht van de stromingen binnen het transhumanisme, over andere lees je later in dit artikel meer.

 • Tim Cannon is de oprichter van Grindhouse Wetware. Hij is een voorloper in de Grinder beweging, waar onder andere Stelarc en Lepth Anonym onderdeel van uit maken. In het deel over cyborgs kun je hier meer over lezen.
 • Aubrey de Grey is een Britse gerontoloog en directeur van de non-profitorganisatie Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS). Hij richt zich op medische en biologische methoden voor levensverlenging [in mijn artikelen over langer leven en anti-aging lees je meer over hem].
 • Giulio Prisco is een Italiaanse futurist en auteur. Aanhanger van het kosmisme.
 • Steve Umbrello is operationeel directeur van IEET. Hij benadrukt het kosmopolitisch transhumanisme.
 • Lincoln Cannon is filosoof en een vooraanstaand lid van een deel van de Mormoonse kerk dat de ideeën van het transhumanisme in lijn ziet met het geloof.
 • Mike LaTorra pleit voor de integratie van het boeddhisme met het transhumanisme. Hij wijst nadrukkelijk naar de theravada, een oude traditie waarin naar voren komt dat het lichaam overstegen moet worden.
 • Bina Rothblatt en Bruce Duncan zijn prominente figuren binnen de Terasem Movement Foundation. Deze beweging onderzoekt de mogelijkheden van mind uploading.
 • David Pearce is een prominent figuur binnen de gehele transhumanistische beweging, maar bovenal bekend vanwege het hedonistisch perspectief.
 • James Hughes is directeur van IEET. Hij pleit voor het democratisch transhumanisme. Dit zette hij uiteen in zijn boek Citizen Cyborg.
 • Peter Thiel is een Amerikaanse durfinvesteerder en was met onder andere Elon Musk een van de oprichters van het bedrijf Paypal. Hij is het toonbeeld van het Libertarische transhumanisme.
 • Gennady Stolyarov II leidt twee politieke transhumanistische bewegingen in de Verenigde Staten. Hij is auteur van het kinderboek Death is wrong.
 • Newton Lee is een computerwetenschapper en samensteller van het Transhumanist Handbook.
 • José Cordeiro is één van de weinige uitgesproken Europese leiders in de transhumanistische beweging.

Transhumanisme Nederland

In Nederland zijn er mensen die zich bezighouden met transhumanisme. Transcedo is een heuse vereniging voor transhumanisten. Deze vereniging is echter niet zo actief meer. Het laatste artikel op de website was uit 2013 en sinds begin 2019 lijkt de website offline te zijn.

Binnen die groep heeft ook een afsplitsing plaatsgevonden van mensen die interesse hebben in cryonics. Zij hebben zich verzameld in de Dutch Cryonics Organisation. Voor 50 euro per jaar kun je aspirant-lid worden.

In België is Heales actief. Deze vereniging richt zich meer op het tegengaan van veroudering en levensverlenging. Je kan lid worden voor 25 euro per jaar. Zelf heb ik in 2016, 2017 en 2018 hun conferenties in Brussel bezocht.

Aanhangers van het transhumanisme

Wat voor mensen zijn aanhangers van deze beweging? In zijn boek Mensmachine verdiept schrijver Mark O’Connell zich in de transhumanisten zelf [link onderin]. Zijn perspectief komt overeen met het beeld dat ik heb wanneer ik bijeenkomsten en congressen over dit thema bezoek.

De meeste bezoekers zijn man, Noord-Europees of Amerikaans. Wat me verder opvalt is het denkniveau van de deelnemers. De meesten zijn werkzaam in de wetenschap, bijvoorbeeld in biotechnologie, medische biologie of economie. Je kan het ook afleiden aan de lijst met bekende aanhangers van transhumanistische bewegingen. Vaak zijn ze ook stellig atheïst. Dit is de afwezigheid van geloof in één of meerdere goden.

De rode lijn in de gesprekken die O’Connell voert is het beeld dat transhumanisten hebben van het menselijk lichaam: het menselijk lichaam is inefficiënt, het is traag en sterfelijk. Om dit te illustreren tijdens lezingen, noem ik het vaak een beetje aangezet een ‘klomp vlees’ of ‘zak water’. Aanhangers van het transhumanisme willen hun (vaak) wetenschappelijke rationaliteit en vooruitgang toepassen op hun eigen lichaam.

Sommige transhumanisten willen virtueel (verder) leven zoals in de film Avatar.

Wat vind jij van transhumanisten? Laat een reactie achter!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Wat opdrachtgevers zeggen over Peter

Mooie presentatie, super interactief en bovendien heel interessant en inspirerend.

Ik raad Peter van harte aan als spreker!

Anna van Oenen, Visma Nmbrs

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie.

Kortom: een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.