LEZING TRANSHUMANISME

Het transhumanisme is een filosofische stroming die redeneert vanuit wetenschappelijke en technologische vooruitgang. Met die vooruitgang zijn we als mens in staat om onze biologische grenzen te doorbreken. Denk aan mind uploading, onsterfelijkheid, superintelligentie en het koloniseren van de ruimte.

Hoe ziet de mensheid er over een aantal decennia of eeuwen uit? In mijn lezingen geef ik een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen, mogelijkheden en uitdagingen van het transhumanisme. Mijn insteek is deels filosofisch en deels praktisch, met veel concrete voorbeelden en interactie met het publiek.

Mijn keynotes over transhumanisme gaan over grotere toekomstvisies van mensverbetering. Dit is anders dan mijn praktische lezingen over de supermens. Het gaat dieper in op ethische vragen over de mens en welke kant wij als mensheid op willen. De Supermens is concreter en meer gericht op hedendaagse voorbeelden.

o.a. gesproken bij:

INHOUD

Als spreker over het transhumanisme duid ik deze beweging, substromingen, prominenten, mogelijkheden, technieken en mogelijke consequenties.

Dit doe ik op een interactieve manier met een aantal stellingen, opdrachten en quizvragen. Ik geef zelf niet alle antwoorden, maar wil het publiek aan het denken zetten. De concepten illustreer ik met voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek dat momenteel plaatsvindt én meer speculatieve beelden uit sciencefictionfilms en series.

De opbouw van de keynote is doorgaans als volgt:

  • Betekenis. Wat is het transhumanisme, wanneer is het ontstaan en welke substromingen zijn er?

  • Ideeën. Wat zijn de meest pragmatische en wat zijn de meest verregaande ideeën van transhumanisten?

  • Impact. Wat zijn de voordelen van het transhumanisme voor de mensheid en wat zijn reële gevaren?

De keynote sluit ik af met een kleine opdracht, zodat het publiek na afloop nog kan nadenken over wat zij van het transhumanisme vinden en wat ze er nu mee kunnen doen.

PRAKTISCH

Insteek

Mijn lezingen hebben een praktische insteek. Ik geef veel concrete voorbeelden aan de hand van recente ontwikkelingen, prikkel de verbeelding met sciencefiction en deel mijn persoonlijke anekdotes als biohacker. Interactie met het publiek vind ik ontzettend belangrijk, door mijn hele lezing zitten vragen en kleine werkvormen verwerkt.

Bekijk hier een korte compilatievideo voor een indruk hoe ik op het podium ben, zoals mijn energie en interactie met de zaal.

Tarief

Bekijk hier mijn tariefkaart. De prijs is afhankelijk van de inzet, duur en aanvullende wensen. Neem voor de mogelijkheden contact met mij op.

Werkvorm

De werkvorm bepalen we in overleg. Meestal is dit een lezing van 45 minuten met tussendoor een aantal oefeningen en afsluitend en Q&A met de zaal.

Webinar

Naast het spreken op evenement en bijeenkomsten, kun je me ook inschakelen voor een webinar, een online workshop of een live Q&A. Hiervoor gelden aangepaste tarieven. Bekijk meer informatie over mijn webinars of neem direct contact met me op.

Expertise

Als biohacker doe ik al jaren allerlei experimenten met wearables, gadgets en andere nieuwe technologie. In 2015 liet ik een chip in mijn hand zetten onder toeziend oog van RTL5. Ik put uit mijn kennis van 100+ interviews voor mijn podcast en YouTube-kanaal met vooraanstaande wetenschappers, filosofen en experts op het gebied van mensverbetering, biotechnologie, kunstmatige intelligentie, genetica, algoritmes en nog veel meer.

Daarnaast blijf ik continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen door het volgen van relevante cursussen, het lezen van vakliteratuur, het laatste nieuws en relevante boeken over deze thema’s. Hierover schrijf ik ook artikelen op mijn website en ik schreef de boeken Biohacking (2018) en Supermens (2020, Bot Uitgevers).

Opdrachtgevers​ over transhumanisme

O.a.: De Balie, ABN Amro, Biohacking Conference Riga, Pakhuis de Zwijger, University College London, The Boston Consulting Group, Human Factors NL, Fontys Hogescholen, Groninger Forum, GOGBOT Festival Enschede en Universiteit Utrecht.

VOORBEELDEN LEZINGEN

De Balie Amsterdam

Design Museum Den Bosch

Fontys Eindhoven

Biohacker Conference Riga

“Peter, hartelijk dank voor je geweldige keynote op het Human Factors NL congres! Een goede start van het congres; een keynote die aanzet tot denken en discussie en zo precies de goede sfeer weet neer te zetten.”

Marijke Melles, TU/E en voorzitter Human Factors NL

“Peter Joosten gave a great talk on Transhuman Technology at our symposium, and was a fantastic addition to the panel discussion we had, blending in very nicely with researchers from all around the world (MIT, Oxford, TU/e). In the organisational process of the symposium, Peter Joosten was really helpful, and the audience of our symposium really appreciated his contribution to our event! A great speaker on human augmentation and transhumanism in our experience.”

Victor Brouwers, Team HART (TU Eindhoven)

“Peter is een expert op het gebied van biohacking en geeft je vernieuwende inzichten hoe diverse technologieën toepasbaar zijn op je leven. Wij danken Peter dan ook enorm voor zijn seminar bij ons en raden hem zeker aan.”

Chelsea Prent, Vrije Universiteit Amsterdam

“Peter heeft gesproken tijdens onze masterclass over ‘de Supermens’. Met zijn verhaal over de medische technologie en innovaties in de zorg leverde hij een perfecte bijdrage. Hij vertelt gepassioneerd en vol enthousiasme over zijn eigen ervaringen en visie.

Hij wist iedereen van het begin tot het einde te boeien!”

Carlijn Rouwhorst, Health Business Week van Erasmus Universiteit

CONTACT

Vul het contactformulier in als je een verzoek voor een lezing, webinar of workshop hebt. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Voor een lezing, webinar of workshop starten we met een vrijblijvend telefonisch gesprek van maximaal 30 minuten. Daarna stuur ik je per mail een beschrijving van wat we hebben besproken. Desgewenst ontvang je daarbij een offerte.

Ik ben ook bereikbaar op 06-53555875.

Neem contact met me op!