TRANSHUMANISME

Het transhumanisme is een filosofische stroming die redeneert vanuit wetenschappelijke en technologische vooruitgang. Met die vooruitgang zijn we als mens in staat om onze biologische grenzen te doorbreken. 

Mijn keynotes over biohacking verschillen in twee aspecten van die over transhumanisme. Bij transhumanisme richt ik me op de toekomst van de mens over een aantal decennia, terwijl ik bij biohacking spreek over hedendaagse voorbeelden uit de wetenschap en technologie (waaronder genetische modificatie en brain-computer-interfacing). Ten tweede ligt bij biohacking het accent op de impact van mensverbetering, wat organisaties er nu mee kunnen en welke ethische dilemma’s dit met zich meebrengt. Mijn lezingen over transhumanisme zijn meer gericht op filosofische aspecten en toekomstvisies van mensverbetering.

KEYNOTE TRANSHUMANISME

Als spreker over het transhumanisme duid ik deze beweging, de substromingen, prominenten, de mogelijkheden, technieken en mogelijke consequenties.

Dit doe ik op een interactieve manier met een aantal stellingen, opdrachten en quizvragen. Ik geef zelf niet alle antwoorden, maar wil het publiek aan het denken zetten. De concepten illustreer ik met voorbeelden van wetenschappelijk onderzoek dat momenteel plaatsvindt én meer speculatieve beelden uit sciencefictionfilms en series. 

De opbouw van een keynote is doorgaans als volgt:

  • Betekenis. Wat is het transhumanisme, wanneer is het ontstaan en welke substromingen zijn er?
  • Ideeën. Wat zijn de meest pragmatische en wat zijn de meest verregaande ideeën van transhumanisten? 
  • Impact. Wat zijn de voordelen van het transhumanisme voor de mensheid en wat zijn reële gevaren? 

De keynote sluit ik af met een kleine opdracht, zodat het publiek na afloop nog kan nadenken over wat zij van het transhumanisme vinden en wat ze er nu mee kunnen doen.

EFFECT & RICISO’S

Wat zijn mogelijke voordelen en wat zijn risico’s van het transhumanistische gedachtengoed?

VOORBEELDEN LEZINGEN

Fontys Eindhoven

Biohacker Conference Riga

De Balie, Amsterdam

Radio 1 De Nieuws B.V.

“Peter is een expert op het gebied van biohacking en geeft je vernieuwende inzichten hoe diverse technologieën toepasbaar zijn op je leven. Wij danken Peter dan ook enorm voor zijn seminar bij ons en raden hem zeker aan.”

Chelsea Prent, Vrije Universiteit Amsterdam

“Peter heeft gesproken tijdens onze masterclass over ‘de Supermens’. Met zijn verhaal over de medische technologie en innovaties in de zorg leverde hij een perfecte bijdrage. Hij vertelt gepassioneerd en vol enthousiasme over zijn eigen ervaringen en visie.

Hij wist iedereen van het begin tot het einde te boeien!”

Carlijn Rouwhorst, Health Business Week van Erasmus Universiteit

“Peter, hartelijk dank voor je geweldige keynote op het Human Factors NL congres! Een goede start van het congres; een keynote die aanzet tot denken en discussie en zo precies de goede sfeer weet neer te zetten.”

Marijke Melles, TU/E en voorzitter Human Factors NL
Boek Peter Joosten

BESTEL MIJN BOEK

Ik heb al mijn kennis op het gebied van biohacking nu ook samengebracht in mijn boek Biohacking, de toekomst van de maakbare mens.

Van het upgraden van je huidige leven aan de hand van technologie tot toekomstvisies waarin we zijn veranderd tot supermensen: welkom in de wondere wereld van biohacking. Biohacking heeft een grote impact op ons leven, nu en in de toekomst. Op basis van mijn Biohacking Model neem ik je mee.

Bestel nu

MEER
WETEN?

NEEM CONTACT OP