QUANTIFIED SELF

Quantified self helpt met het monitoren van je lichaam en gedrag. Welke mogelijkheden zijn er, welke betekenis heeft dit en wat zijn de effecten van quantified self in de gezondheidszorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid?

human enhancement spreker

METHODE

Ik ben de organisator van de Quantified Self Netherlands Meetups. Daarnaast sprak ik op een aantal Quantified Self Meetups en de Quantified Self Europe Conference. Mijn lezingen over quantified self gaan vaak over de relatie met big data en kunstmatige intelligentie.

Zelf maak ik het onderscheid tussen de aanpak, gevolgen en de impact van quantified self.

  • Aanpak: Dit gaat over het gebruik van de beste apps, gadgets, wearables en (online) tools om bepaald onderdeel van je leven in kaart te brengen. Welke analysemogelijkheden zijn er vervolgens om waardevolle inzichten uit je data te halen?
  • Gevolgen: Persoonlijke data op zichzelf is niet interessant. Ik vind quantified self vooral boeiend als het gaat om mijn eigen gedrag. De crux is wanneer data betekenis heeft en mij aanzet om mijn gedrag te veranderen.
  • Impact: Wat zijn de effecten van quantified self in de gezondheidszorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid? Welke voordelen en kansen brengt dit met zich mee? Aan welke uitdagingen en risico’s moet je denken als deze trend nog groter wordt?

IMPACT

Wat is de impact van quantified self? Hoe kunnen consumenten en organisaties persoonlijke data gebruiken? Wat zijn de gevaren en uitdagingen?

VOORBEELDEN

Boston Consulting Group Amsterdam

Hogeschool Windesheim

Windesheim HBO-ICT 2018

Biohacker Summit Stockholm 2018

“Naar aanleiding van zijn aandeel in de tentoonstelling The Life Fair (te zien t/m 8 januari 2017) en zijn blog ProjectLeven is hij met een groep kinderen aan de slag gegaan met het testen van gadgets die allerlei soorten functies van het lichaam meten en in de gaten houden.

Ontzettend leuk om kinderen hiermee aan de slag te laten gaan en om te zien hoe open zij op dit soort ontwikkelingen reageren. Peter heeft dit op een hele prettige manier begeleid en hij heeft de aandacht van de kinderen heel goed vast weten te houden. Ze hebben heel geboeid zitten luisteren en meegedaan met de testjes.”

Linda Muysson, Het Nieuwe Instituut Rotterdam

“Als programmamaker heb ik Peter uitgenodigd om te komen spreken bij ons evenement: “We are data”, waarin we het onder andere hadden over zelf meten en de betekenis van data van jezelf.

Peter was in dit engelstalige programma een grote toevoeging en hij kon zijn verhaal zeer goed vertellen. Ik raad hem als spreker zeker aan!”

Folkert Lodewijks, Programmamaker Pakhuis de Zwijger

“Peter heeft op een netwerkbijeenkomst bij The Boston Consulting Group (BCG) een lezing gehouden binnen het thema “Data analytics”. Nadat huidige & ex-BCG’ers hun business ideeën hierover gedeeld hadden, kwam Peter met een geheel andere, frisse blik op dit thema, namelijk vanuit gezondheid.

Hoe kun je analytics toepassen op Personal Data? Wat voor inzichten kun je daaruit halen? Wat betekent dit voor de toekomst en onze gezondheid? Dit ondersteunde hij met aansprekende voorbeelden van experimenten die hij zelf heeft uitgevoerd. Met name Peter’s authenticiteit maakte de lezing interessant en inspirerend!”

Eva Jongbloed, Senior recruiter Boston Consulting Group

MEER
WETEN?

NEEM CONTACT OP