ONDERWIJS

Wat zijn de gevolgen van nieuwe technologie zoals virtual reality, sensortechnologie, robotisering, kunstmatige intelligentie en biotechnologie op de samenleving? De technologisering van de wereld heeft onmiskenbaar consequenties voor allerlei instituties, waaronder het onderwijs. 

In mijn keynotes in het onderwijs richt ik me op de sociale, culturele en ethische aspecten van technologische ontwikkelingen en mensverbetering. Onder dit laatste vallen alle mogelijkheden om jezelf cognitief of fysiek te verbeteren of om bijvoorbeeld je zintuigen uit te breiden. Moet het onderwijs hier een rol in spelen? Zo ja, wat vraagt dit dan van docenten, onderwijsinstellingen en leerlingen?

METHODE

De methode die ik gebruik in mijn lezingen is om te vertellen over mijn eigen ervaringen, mijn persoonlijke experimenten en om het publiek mee te nemen in de (ethische) dilemma’s en afwegingen die daar nu al bij komen kijken. Voor mijn Youtube- en podcast-interviews heb ik uitgebreid met deskundigen gesproken over nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals blockchain, biotechnologie en kunstmatige intelligentie. De kern hiervan is steeds: wat zijn de vragen waar we nú al over moeten nadenken en met elkaar over moeten praten?

Ik geef regelmatig les als gastdocent aan de Hogeschool van Utrecht, de Technische Universiteit Eindhoven, de Bildung Academie in Leiden en het University College in Londen.

BEST PRACTICES & VALKUILEN

Wat zijn best practices en valkuilen als het gaat om de rol van het onderwijs in de wereld van morgen?

VOORBEELDEN

Universiteit Utrecht

Dyade

Biohacker Summit Stockholm 2018

Breda Photo Festival 2018

“Peter heeft vorige week op de studiedag ‘Innoveren is leren’(Koraal stg. Het Driespan) op inspirerende wijze een workshop verzorgd. Collega’s geven aan dat de workshop ‘verrassend, leuk en boeiend’ was. ‘Uiteindelijk was er tijd tekort.’ Met andere woorden; zeer geslaagd en aan te bevelen wanneer iemand op zoek is naar een out-of-the-box invulling van een workshop, lezing of presentatie!
Peter, nogmaals dank voor je inspirerende verhaal.”

Stefan de Crom, Onderwijsstichting Koraalgroep

“Peter was als gastspreker aanwezig op ons event over biohacking voor een groep HBO studenten van Toegepaste psychologie en van HRM.

Zijn verhaal gaf een duidelijk inzicht in deze voor velen nog onbekende wereld met nieuwe mogelijkheden en zijn persoonlijke verhaal heeft zichtbaar indruk gemaakt op de aanwezige studenten. Ik zou hem zo weer uitnodigen voor een volgend event.”

Sebas Nouwen, docent Fontys Hogescholen

“Peters bijdrage op onze quantifiedstudent.nl conference 2017 was precies in de roos. Enthousiast en op basis van eigen ervaringen weet Peter een abstract iets als quantified self tot iets heel praktisch te maken.

Verwacht geen holle goeroe verhalen, maar praktisch met een vleugje humor en ook serieus! Tnx peter!”

Roel Smabers, Parantion

“Stichting Consent heeft Peter uitgenodigd om te spreken op onze onderwijsdag rondom het thema effectiviteit. Hij heeft een mooi beeld geschetst van verschillende toekomsttrends in het rondom het onderwijs. Daarbij weet hij de vertaling te maken naar praktijkvoorbeelden en hoe wij effectiever zouden kunnen weken. Naar aanleiding van zijn podcast en website Project Leven heb ik contact met hem gezocht. Hij heeft de verwachtingen zeker waar gemaakt.”

Gert-Jan Egberink, Onderwijsstichting Consent

MEER
WETEN?

NEEM CONTACT OP