Bekend van BNNVARA, RTL 5, NPO Radio 1, BNR Nieuwsradio, 3FM, Tegenlicht, De Correspondent en meer: In de media | Telefoon: 06-53555875

Quantified Self. 12 trends, ontwikkelingen en visies over de toekomst

Quantified self trends en toekomst. Wat is de toekomst van quantified self? Wat zijn de trends en wat zijn aansprekende visies? Dit zijn alle relevante ontwikkelingen in quantified self.  Dit zijn de trends en inzichten over de toekomst van quantified self.

 1. Quantified self blijft een niche – in deze vorm
 2. Sport: DNA profielen en optimale rusten
 3. Voeding: de doorbraak van het paleo dieet
 4. Apps zijn (steeds meer) een goede coach
 5. Data als toekomstvoorspeller (en meer esoterische hocus pocus)
 6. Humanisering van technologie
 7. Alles wordt meetbaar
 8. Maatschappelijke impact (met Gary Wolf)
 9. Gezondheidszorg (met Martijn Aslander)
 10. Tonen van data (met Joost Plattel)
 11. Design en gebruiksgemak

Daarna schrijf ik over quantified self in 2014 en 2013. Tot slot schrijf ik over kritiek op quantified self en mijn conclusie.


De quantified self trend

Hieronder staat een (Engelstalige) video waarin ik deelnemers en de organisatoren vraag wat zij vonden van de Quantified Self Europe Conference 2015. Het artikel is trouwens nog steeds relevant.

Wie waren daar? Cijferfanaten, appbouwers, sporters, gadgetfreaks, futuristen, studenten, wetenschappers, artsen, amateurs, professionals en ondernemers. Het was een continu gesprek over persoonlijke experimenten, zelfmetingen, data, analyses en nog veel meer.

Verslag van Quantified Self Europe Conference

Welkom in de tijdmachine

Robert (Nederland) zei het wel treffend toen we elkaar spraken bij de koffie. “Dit zijn echt de pioniers. Waanzinnig wat hier gebeurt op het gebied van quantified self.” Wat is dat dan? Quantified self gaat om zelfmetingen. Niet alleen over beweging (hoeveel stappen je zet en hoe hard je hebt gerend), maar ook over eten (calorieën tellen), slaap, mentaal (hoe blij ben ik en hoe goed heb ik gemediteerd), tot aan hoeveel geld je per dag uitgeeft. Wat je kan kwantificeren en meten is interessant. Je kan het zo gek niet verzinnen, waarover je data kan verzamelen en analyseren.

De cyclus van vrouwen meten in relatie tot Tinder

Wil je voorbeelden? Oké dan. Hier komen ze.

 • Optimale leessnelheid
 • Tinder in relatie tot je menstruatie
 • Slaap meten op allerlei manieren

A. Je optimale leessnelheid bepalen, gecombineerd met je maximale staat van flow en de mate van retentie. In andere woorden: betekent snellezen in een staat van flow ook beter scoren op een test over dat boek? Antwoord: ja.

B. Verandert je muzieksmaak, welke kleur kleding je koopt, welke kant je op swipet op Tinder en op welke Facebookprofielen je klikt aan de hand van de fase van je menstruatiecyclus? De antwoorden: ja, ja, ja en ja.

C. Een ring die kan meten hoe goed je hebt geslapen. Een pil inslikken die je lichaamstemperatuur kan meten. Slaapsensoren onder je hoeslaken die berekenen hoe gestrest je naar bed gaat en hoe relaxed je wakker wordt. Of andersom.

1. Waarom QS een niche blijft. In deze vorm

Ik keek rond. Eigenlijk ben ik beland in een tijdmachine. Waar iedereen hier mee bezig is, dat breekt pas over 5 tot 10 jaar door in de samenleving. Maar de doorbraak zal niet zijn in deze vorm. Waarom niet? Voornamelijk komt dat omdat het verzamelen van data over jezelf en dat analyseren nog veel te veel moeite kost. Ook is het niet altijd duidelijk wat je eraan hebt. Quantified self zoals we dat nu kennen en doen, dat blijft een niche.

Technologie wordt pas echt groot als het onzichtbaar is

Maar dat gaat veranderen. Robert (ondernemer uit Nederland): “Ken je de theorie van technologie-expert Kevin Kelly?” Ik schudde nee. “Technologie wordt pas echt groot als het onzichtbaar is.” Hij wees op zijn Apple Watch. “Het meten van mijn stappen of mijn slaap gebeurt nu zonder dat ik het door heb. Ideaal!”

Impact van Research Kit op gezondheidszorg

Dit gaat niet alleen gevolgen hebben voor de eigenaren van de Apple Watch. “Als Apple echt aan de slag gaat met de integratie van Research Kit op de Apple Watch, dan staat de hele medische wetenschap op zijn kop. Ze kunnen dan in no time een grote steekproef voor een onderzoek selecteren op bepaalde kenmerken.”

Nu moet een onderzoeker nog heel hard haar best doen om een specifieke steekproef van mensen uit de omgeving van het ziekenhuis te bereiken. Let daarom op: crowdfunding van medisch onderzoek gaat snel voor spectaculaire doorbraken in de geneeskunde zorgen.

Ik gaf zelf ook een presentatie over ochtendroutines. Ik maakte een foto met mijn iPhone voor Instagram.

2. Sport: DNA profielen en optimaal rusten

De eerste apps en gadgets rond zelfmetingen waren gericht op sporters. Die ontwikkeling gaat door. In die zin dat sport nog steeds ‘the next frontier’ is voor interessante ontwikkelingen. Wat? Denk aan data over bewegingsmechanica en DNA analyse om optimaal te sporten.

Ralph (Engeland) was met zijn start-up op de Conference. Zijn startup Genetrainer ontwikkelt een platform om DNA data te combineren met je trainingsinformatie uit bijvoorbeeld Strava, de Withings weegschaal en de Apple Watch.

Gevaar van DNA profielen

Gevaarlijk is het ook. Ralph: “Het is niet zo simpel zoals sommige mensen nu willen voorstellen. Dat je op basis van de genen van een kleuter keuzes maakt over wat voor sport hij moet gaan doen.” Volgens hem gaat het om marginale winst. Hoe kan DNA data je helpen met sporten, welke inspanningen kun je het beste doen en hoe lang je moet herstellen.

De filosofie van zijn bedrijf gaat uit van epigenetica [link onderin]. Dat betekent dat genen de ontwikkeling van je lichaam niet vastleggen. Epigenetica gaat erom dat je door omgeving en lifestyle bepaalde genen aan en uit kan zetten. In de woorden van Ralph: “Je genen maken 10% uit van je prestatie. Daarnaast gaat het ook om voeding, slaap, stress en vooral je mentaliteit.”

Slaapsensoren meten hartritmevariabiliteit

Als je veel sport, dan ken je ook het gezegde dat ‘rust je belangrijkste training is’. De fabrikanten van slaapsensors spelen daar nu handig op in. Fabrikanten Beddit en Emfit waren op de Conference. Allebei hebben ze hun technologie nu uitgebreid. Naast hoeveelheid slaap, slaapkwaliteit en hartslag kunnen ze nu ook hartritmevariabiliteit meten. Op basis van die score kun je als atleet beter bepalen wat voor type training nu het beste voor je is. Of dat je beter een rustdag kan nemen.

Naast het plenaire programma waren er ook aparte deelsessies.

3. Voeding en diëten

Het was een onmiskenbare trend. Volgens Ernesto (Verenigde Staten) was dit ook al zichtbaar op de Quantified Self Conference in San Francisco een paar maanden eerder. Steeds meer mensen doen experimenten met voeding en diëten.

In bijna alle verhalen die ik tijdens de Conference hoorde was er één constante: het paleo, ketogene, low-carb dieet (of hoe je het ook wil noemen) scoort superieur ten opzichte van andere diëten.

Zoals Justin (Engeland). Hij switchte van een traditioneel dieet naar een paleo dieet. Hij ontdekte in zijn analyses dat zowel zijn focus, productiviteit en humeur verbeterden door zijn nieuwe dieet.

Diabetes en genen

Een mooie combinatie van de vorige trend is het verhaal van Philip (Duitsland). Via genetische testen kwam hij er achter dat hij 40% kans heeft op diabetes.

Om dit te voorkomen doet hij twee dingen. Ten eerste meet hij elke dag zijn bloedsuiker. Ten tweede eet en drinkt hij volgens de principes van het paleo dieet. Jacob (Denemarken) kwam trouwens tot een andere bevinding. Door zijn overstap naar een vegetarisch dieet kwam hij van zijn darmproblemen af.

Het paleo dieet is geen mal die iedereen past. Geen ‘one size fits all’. Over 10 jaar weet je precies welk dieet bij jou past. Op basis van je geslacht, leeftijd, DNA, doelen, darmflora, etc.

Paneldiscussies waren er, over slaaptechnologie en diabetes.

4. Apps coaching 

De Quantified Self Conferences zijn bijzondere bijeenkomsten. De deelnemers maken het congres. Zij zijn de sprekers. Zij vertellen over hun ervaringen, inzichten en lessen. Iets dat me opviel is dat apps steeds intelligenter, omdat ze steeds meer data hebben en beter kunnen analyseren met onder andere kunstmatige intelligentie.

Obligate aanbevelingen zoals ‘je moet meer wandelen’ komen steeds minder voor. Technologie wordt steeds slimmer. Je krijgt tips om dingen te doen of te laten. Specifiek voor jou. Precies op het juiste moment.

Autorijden en Whatsappen

Een mooi verhaal waarin data een coach kan zijn die je een spiegel voor houdt, is van Danny (Verenigde Staten). Hij vertelde over dat hij had geanalyseerd dat hij 23% van de tijd dat hij in zijn auto rijdt, op zijn telefoon kijkt. Hij schrok daar zo van, dat hij een aantal dingen heeft gedaan (bijvoorbeeld alle meldingen op zijn smartphone uit zetten) om zijn gedrag drastisch aan te passen.

Denk eens na. Dat is een kwart van de tijd dat hij in de auto rijdt. Wat zal dat percentage bij mij zijn? Of bij jou?

Persoonlijke data kan helpen met coaching op gedrag. Gedragsverandering doordat je jezelf monitort is de toekomst, volgens de meeste experts.

Je kan jezelf continu gaan vergelijken met je vorige gedrag, maar ook met personen met een vergelijkbaar fysiek profiel. Quantified self wordt een essentieel onderdeel van ons leven. Een vraag die ik mezelf stel is of er dan ook een tegenbeweging op gang komt. Is het in de toekomst nog wel mogelijk jezelf niet te monitoren?

Er waren ook een aantal fabrikanten van gadgets en wearables aanwezig. Opvallend veel Finse bedrijven overigens.

5. Data als toekomstvoorspeller

Een lezing die mij intrigeerde was van Gary Wolf, tevens een van de oprichters van de beweging (overigens samen met de eerder genoemde Kevin Kelly). Hij liet zien wat een analyse van 7 jaar meditatiedata hem vertelde. Hij kwam er achter dat hij minder ging mediteren in de aanloop naar een moeilijkere periode in zijn persoonlijke leven. Wat heel boeiend is: zonder dat hij dat op dat moment zelf door had.

Data en esoterische hocus pocus

Natuurlijk, misschien is het een verkeerde interpretatie van oorzaak-gevolg: doordat hij minder ging mediteren leidde dat tot meer problemen. Dat kan. Maar toch. Let op, hierna volgt wat esoterische hocus pocus:

Ik geloof er ook wel in dat je geest en lichaam al signalen afgeven voordat er iets gebeurt. Dat je blinde vlekken hebt van dingen die je zelf niet weet. Maar als je dus scherp genoeg bent op die signalen, zou je het al eerder zien aankomen. Dat is pas boeiend, als er een technologie beschikbaar komt die dat kan herkennen en aan ons duidelijk kan maken.

De deelnemers tijdens het plenaire gedeelte van het programma

Naast de bovenstaande 5 trends heb ik eerder de volgende trends opgemerkt. Over humanisering van technologie (#7), alles meten (#8), maatschappelijke impact (#9), gezondheidszorg (#10), tonen van data (#11) en design (#12).

Al komen een aantal thema’s wel vaker terug. Zoals data voor gedragsverandering en vragen over het eigendomschap van data.

6 Humanisering van de technologie

De humanisering van technologie. Wearables zoals de Fitbit, Nike Fuelband of een smartwatch zijn er nu al. De volgende stap is dat je techniek op of in je lichaam gaat dragen. Een chip implementeren die continu je bloeddruk, bloedsuiker en ijzerwaarde meet?

De volgende stap is technologie op je huid. De voordelen? Het is goedkoper om te maken, is nauwkeuriger (omdat het dichter op je lichaam zit) en een gebruiker kan het moeilijk vergeten om te doen of aan te doen. Nog een stap verder is de integratie van dergelijke technologie met biologische systemen in het lichaam volgens experts.

Een chip implementeren die je lichaamstemperatuur elke seconde monitort? Een volgende stap is om sensoren in en op je lichaam te gaan dragen.

7 Alles kun je meten en monitoren

Een interviewster van Trouw vroeg mij of er dingen in mijn leven zijn die ik niet zo willen meten. Zo snel kon ik niet iets verzinnen. Later bedacht ik me dat er dingen zijn die ik wel heel erg graag zou willen vastleggen en meten.

Zou je alles, echt alles, willen meten, Peter?Interviewster Trouw

Bijvoorbeeld dromen en nachtmerries. Dat komt al snel dichterbij. Shadow is een tool waarmee je dromen kan verzamelen. Het is een wekker die je wakker maakt door steeds harder te klinken. Daardoor heb je een grotere kans om je droom te onthouden als je wakker wordt. Shadow wil daarmee een database van dromen aanleggen.

8 Maatschappelijke impact

“We kunnen quantified self van nu wel vergelijken met hoe ze dertig jaar geleden dachten over de computer. Wat moet je ermee?” – aldus Gary Wolf. Gary Wolf, een van de oprichters van de beweging Quantified Self, sprak op Freedom Labs over de beweging, technologie en trends. Een bijzondere locatie, tegenover Artis en voorheen het tattoo museum van Amsterdam.

Quantified self kun je vergelijken met hoe ze 30 jaar geleden met computers omgingen.

Voor de Quantified Self Europe Conference 2014 gaf hij daar een lezing. Volgens Gary zijn de quantified self conferences bijzonder. Van de 250 bezoekers geven meer dan 100 zelf een lezing, presentatie of workshop. Samen met de andere organisatoren loopt hij vooraf alle onderwerpen af. Wat valt op?

“Vergankelijkheid is iets voor mij wat er dit jaar uitspringt. Hoe snel vergaat data? Hoe ga je als mens om met je sterfelijkheid. Hoe ga je om met rouw en verlies?”

Meaningful self

Het klinkt menselijk, maar de kritiek is vaak dat quantified self te rationeel en te data-gedreven is. Wanneer ontwikkelt het zich naar meaningful self? Volgens Gary Wolf is het woord quantified een beetje misleidend. Het gaat om de interpretatie van data. Daarmee krijgt de data betekenis. Dat is de ‘meaningful self’.

Hoe kunnen we quantified self gebruiken om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen? De vraag zelf roept in de zaal de nodige discussie op. Een donorregistratie meesturen bij de belastingpapieren, is een voorbeeld waarin de positieve effecten duidelijk zijn.

Maar daarna kom je al snel op een glijdende schaal. Is het altijd transparant wat (overheids)organisaties en ondernemingen willen?

Vertrouwen in marktpartijen

Van wie is je data? Een gesprek, zo vertelt Gary, dat al vanaf het begin van het ontstaan van quantified self wordt gevoerd. De overname van Moves door Facebook is een actuele casus. Van wie is je data? Als de data van jou is, wil je het dan verkopen? Stel je voor dat het voor de wetenschap of gezondheidszorg is, zou je het dan willen doneren.

9 Gezondheidszorg

Wat is de stand van zaken rondom quantified self in Nederland? Martijn Aslander is één van de pioniers van quantified self in Nederland.  Ik sprak Martijn in 2014 na een energieke lezing in Arnhem, waarin hij afsloot door mede te delen dat hij in januari een chip laat installeren in één van zijn vingers. Hij praat met hackers om software te programmeren voor de chip.

Martijn ziet quantified self als een belangrijke trend. Een trend die samenvalt met andere ontwikkelingen, zoals ook bekend vanuit Singularity University. Quantified self speelt zich af op het snijvlak van technologie, beweging en voeding. Een disruptieve technologie die gaat zorgen voor grote doorbraken. In de gezondheidszorg, farmacie, sport, maar ook in andere instituties.

De Quantified Us. Dat is pas interessant!Martijn Aslander

“Zeker als we de data van alle individuele gebruikers kunnen gebruiken en analyseren: quantified us.”

Wat meet hij zelf? “Een Fitbit om mijn stappen te tellen, een Zeo om mijn slaap te meten en een Bodymedia om mijn bovenarm.” Dat zijn de tools die hij gebruikt. “De data die eruit komt, vind ik niet zo interessant”.

Wat wel? “Quantified self als trend vind ik vooral interessant om al die nieuwe technologie te doorgronden en me te laten verrassen door de user interface.”

“Welke inzichten ik over mezelf heb gekregen?”, vraagt hij. “Naar festivals gaan is heel gezond. Dan blijk ik namelijk ontzettend veel te lopen!”

Een ander inzicht verraste hem niet zozeer: “Als ik veel alcohol drink, dan slaap ik veel slechter.”

Martijn verkent de mogelijkheden van programma’s die hij in zijn dagelijkse leven gebruikt. “Ik ben bezig met mijn provider. Hoe tof is het als ze mijn data voor mij kunnen ontsluiten! Met wie heb ik hoe vaak en hoe lang gebeld? Naar wie heb ik veel smsjes gestuurd?”

Martijn is positief over de toekomst, ook over de rol van Nederland. “Nederland loopt voorop in quantified self. Wij zijn de early adopters van deze spectaculaire disruptieve innovatie.”

Dan moet hij weg. Op naar een volgende afspraak. Hij sprint naar buiten. “Goed voor de scores op zijn Fitbit en Bodymedia”, denk ik als hij wegrent.

10 Tonen van data

Hoe ziet Joost Plattel de ontwikkelingen rondom quantified self? Wat betekent de data uit een Fitbit, Jawbone of andere apparaten voor iemand? Ik had een leuk interview in het centrum van Utrecht met “de persoon in Europa die het meeste af weet van quantified self”. Aldus Martijn Aslander. Ik sprak Joost halverwege 2014.

“Ik had de behoefte om mijn persoonlijke data op een andere manier te zien.” Rond 2011 liep Joost Plattel rond met een Fitbit. Niet een polsband zoals de huidige versies. “Nee, het was die versie die eruit ziet als een paperclip.” Hoe ging Joost aan de slag? “Ik kon helemaal niet programmeren. Ik ben het gewoon gaan proberen.” Dat is eigenlijk steeds verder uitgebouwd.

Relevante data en relevante inzichten

In een tussenjaar na een paar jaar scheikunde studeren (wel afgemaakt), ging Joost aan de slag met de data uit zijn Fitbit. Het ging hem erom om ermee te spelen, de data op een andere manier te presenteren om er nieuwe inzichten van te krijgen. Om er andere dingen mee te doen. Massa is niet het belangrijkste. “Het is niet interessant om zoveel mogelijk data te hebben. Het gaat om data waar je wat mee kan.”

Het gaat om data waar je wat mee kan.Joost Plattel

Wat meet Joost zelf? Naast het aantal stappen met Fitbit slaapt hij af en toe met de ZEO. “Als mens slapen we zoveel. Raar dat we daar nog zo weinig over weten.”

Hij doet niet aan experimenten, maar bekijkt de resultaten achteraf. Zo heeft cafeïne na 18.00 uur een negatieve impact op zijn nachtrust.

De uitdaging voor de markt

“Het leukste vind ik om daadwerkelijk dingen te bouwen waarmee mensen werken.” Joost is praktisch ingesteld. Over een grote uitdaging voor de markt zijn we het al snel eens.

De oplossing zal nog even duren. “Een platform waarin je de data uit al je apps, gadgets en wearable kan integreren? Dat is best lastig. Want niet alle bedrijven geven die data vrij.”

Maar ook consumenten hebben ook allemaal andere wensen. “Sommigen willen dingen tegenover elkaar zetten. Anderen willen een strak dashboard hebben.”

Werknemers moeten meer bewegen

We praten nog even na. Joost vertelt over zijn huidige project waarin werknemers hun beweging tracken: Qount.us. Kun je een groep werknemers met een Jawbone en mooie datavisualisaties overhalen meer te bewegen?

Zelf dragen we allebei een Jawbone. We worden teamgenoten op Jawbone. Nu kunnen we van elkaar zien hoeveel we bewegen, hoe lang en hoe goed we slapen. De volgende dag kijk ik in de app naar zijn statistieken. Hadden we gisteren die dubbele espresso’s na 18.00 uur gedronken?

11 Design en gebruikservaring

Hoe zorgt quantified self voor een andere rol van design? Mijn Fitbit Flex stappenteller is een polsbandje met vijf led lampjes. In het begin vond ik het verwarrend. Na een dag wist ik precies hoe ik met het apparaat moest communiceren. Het design en de gebruikerservaring is makkelijk en intuïtief.

Wat werkt? Een makkelijke en intuïtieve user interface

Goede quantified self hardware of tools verstoren het dagelijkse ritme van een persoon niet direct. Ik merk dat aan mijn eigen ervaringen met het monitoren van mijn dagelijkse gedrag en patronen.

Na een nacht slapen opschrijven hoe lang en hoe goed ik had geslapen? Ik deed het vijf keer, vergat het een keer en had vervolgens de discipline niet meer om het in te vullen. Dat werkt dus niet voor mij.

Simpele self-tracking tools gaan zorgen voor een doorbraak van quantified self. Dat is mijn overtuiging. Als ik nu mijn slaap wil monitoren, dan leg ik mijn smartphone naast mijn bed en start een applicatie.

Het eerste wat ik ‘s ochtends doe is invullen hoe mijn slaap was op een schaal van 0 tot en met 5. Het kost me haast geen moeite en maakt daarom al snel deel uit van mijn routine.

De Fitbit Flex vind ik ook een schoolvoorbeeld van goede user experience en een uitstekende user interface. Door twee keer te tikken zie je aan het aantal led lampjes hoe ver je bent om je doel te bereiken. Tik je vijf keer achter elkaar dan gaat het apparaat je slaap meten.

Hetzelfde doe je als je wakker wordt. Het synchroniseren werkt ook belachelijk eenvoudig, zeker als je een nieuwe versie smartphone hebt. Via een dongel op de laptop werkt het synchroniseren ook simpel.

Quantified self en design hebben elkaar nodig. De verwachte groei van self tracking apparaten kan alleen als je als bedrijf goed nadenkt over de user experience en de user interface. Zie het succes van de Fitbit. Het sluit aan bij wat ik al gewend was, namelijk een polsbandje. Daarnaast heeft het de goede focus. Je kan er ook (nog) niet alles mee meten.

Voor mij geen probleem. In de beperking toont zich de meester.

Aansluitend bij heersende praktijk, een goed design en focus zijn kernbegrippen voor succes van quantified self tools. Self tracking gaat in de komende jaren daarom voor grote veranderingen in design zorgen.


Quantified Self 2014

“Wat is de stand van quantified self, self tracking en livelogging anno 2014?”, vroeg ik me af. Naast de blogposts die ik lees en de video’s die ik zie, is het nog veel zinvoller om te praten met de experts op dit gebied.

Ik sprak met Maarten den Braber (digital health strategy expert), Gonny van der Zwaag (fithacking) en Joost Plattel (data strategist).

Technologie wordt onzichtbaar

In Utrecht sprak ik met Joost Plattel. “Je ziet dat tracking technologie steeds onzichtbaarder wordt, zoals met de app Apple Health.” Maar we beginnen het gesprek over waar hij zelf mee bezig is. “Het gaat lekker met Qount.us, een platform waarmee teams hun activiteiten kunnen tracken.”

Andere toffe projecten? “Ik heb een ontwerp gemaakt waarmee je data kan inladen om er lampenkappen van te maken!” Vreemd? “Nee, hoor. Het maakt data tastbaar.”

Context geven aan data

Wat zijn de trends, zowel maatschappelijk als technologisch? Volgens Maarten en Joost gaat het steeds meer om data. Maarten: “Het gaat om de interpretatie van de data met kunstmatige intelligentie en deep learning.

Hetzelfde zegt Joost: “De hardware is al aardig ver ontwikkeld. Het gaat er nu om context geven aan data.”

Persoonlijke data beveiligen

Het eigendom en de beveiliging van persoonlijke data komt ook steeds meer in de schijnwerpers te staan. “Er was altijd al veel aandacht voor, maar nu komen ook de eerste echte oplossingen beschikbaar.”

Joost: “Een goed voorbeeld is de Angel open sensor wristband. Dat is een activity tracker waar je als gebruiker zelf kan bepalen waar en wanneer je data deelt.”

Beste apps op dit moment

Wat praktischer. Wat zijn de beste apps op dit moment? Op het Rokin in Amsterdam sprak ik met Gonny van der Zwaag van fithacking.nl. Een leuke site als je fitter wil worden met de hulp van apps. “De apps die ik nu het meeste gebruik? Dat is de Fitbit app, Runkeeper, Fitmo, Coach Me en 30/30.”

Wat die apps doen? “Fitmo koppelt je aan een coach om je gezondheidsdoelen te halen. Runkeeper en Fitbit gebruik ik om mijn wandelingen en hardlopen te meten. 30/30 is een app voor intervaltrainingen.” Haar horloge viel me ook op. “Dat is een Withings Pop. Het leuke is dat die er uit ziet als een gewone horloge. Je kan niet zien dat het een nerdy activity tracker is.”


Quantified self 2013

In juni 2013 was ik aanwezig bij de achtste meetup van quantified self Amsterdam. Na een korte introductie door één van de organisatoren, Maarten den Braber, sprak Matt Dippl over biohacking. Hij is nu actief bij Startup Bootcamp Amsterdam en schrijver van een boek over biohacking. Daarvoor de wereld over getrokken en specialist in Oosterse vechtsport en Chinese gezondheidszorg.

Tijdens de avond ging het over

 1. Voeding
 2. Sensoren
 3. Sport
 4. Hype

Dit staat hieronder verder uitgewerkt.

1 Voeding

Matt sprak over de tekortkomingen van de hedendaagse westerse gezondheidszorg. De focus ligt op het genezen van patiënten (sickcare) in plaats van preventie (healthcare). Hij gaf 7 tips om je gezondheid radicaal te verbeteren en legde het verband met quantified self. Het belangrijkste met betrekking tot voeding is om jezelf goed te informeren en de effecten van voeding op je lichaam en geest te meten.

Na afloop sprak ik Matt bij een kleinere break-out sessie over quantified self en diëten, geleid door James Burke. De discussie daar ging onder andere over het effect van vasten. Is dit goed voor je lichaam of niet? Volgens Matt is vasten niet per se goed voor je lichaam. Dit is voornamelijk afhankelijk van je fysieke gesteldheid en je metabolisme. Als je het toch wil doen, zorg dat je meet wat er gebeurt en blijf naar je lichaam luisteren.

2 Sensoren

De tweede presentatie ging over de ‘memachine’. Ik moest denken aan de film Avartar. Het is een pak met tientallen sensoren. De informatie van die sensoren wordt vervolgens gedeeld met je vrienden en familie. Het bedrijf xsense ontwikkelt het pak in samenwerking met de TU Delft. Een gaaf concept.

Quantified self wordt dan ineens heel persoonlijk. Aan de andere kant ook wel eng. Zo heeft het pak een bril met camera’s gericht op zowel de ogen als wat de persoon ziet. Dit kun je combineren met data zoals hartslag, de mate van transpiratie en de toonhoogte van de stem. Al deze data gecombineerd zorgen dat je niet meer kan liegen. Je lichaam als scherprechter van de waarheid.

3 Sport 

De derde presentatie was voor mij de ideale combinatie. Sport en quantified self. Volgens Gijsbregt Brouwer staan we aan de vooravond van radicale veranderingen in de sport vanwege de opkomst van self tracking. De opkomst van mobiele technologie heeft bijgedragen aan de spectaculaire groei in de afgelopen jaren. Met een smartphone kun je langs de atletiekbaan makkelijker je statistieken uitlezen dan wanneer je een PC moet meenemen.

Inputs kun je al op diverse manieren meten met sensoren, audio en video. De output naar de sporter staat nog in de kinderschoenen. Nu heb je eigenlijk alleen nog maar audiofeedback, bijvoorbeeld in de vorm van apps die je gemiddelde tempo over de kilometer en je hartslag in je oor roepen

De twee meest interessante vergezichten vond ik gamification en Google glass. Met gamification kun je sporten voor een grote groep mensen leuker en uitdagender maken. Als ik mijn afstanden en aantal kilometers per week in een digitale competitie kan vergelijken met mijn vrienden, dan wordt sporten nog leuker. Met Google Glass wellicht dat je door middel van ghosting virtueel tegen je vrienden kan rennen. Toekomtmuziek? Wie weet.

4 Hype

Zelftracking beleeft nu een mediahype. Forbes schrijft op het blog zelfs dat 2013 het jaar is van quantified self [link onderin]. Zij baseren dit op de grote elektronicabeurs CES, waar een heleboel apparaten en software voor zelftracking werden gepresenteerd.

Het grote verschil is volgens Forbes dat deze zaken het leven van mensen echt kunnen verbeteren. Het zijn niet alleen leuke speeltjes meer. Kortom, deze ontwikkeling kan echt je leven veranderen.


Kritiek

Er zijn steeds meer commerciële testen beschikbaar. Niet alleen testen om de samenstelling van je darmbacteriën in kaart te brengen. Maar ook om je genetisch profiel in kaart te brengen. Of wearables en activity trackers die bijhouden hoeveel je beweegt, slaapt en hoeveel je eet. Maar wat doe je als blijkt dat je een genetisch hoger risico loopt op het ontwikkelen van bepaalde ziekten? Of als blijkt dat je darmflora niet het gewenste patroon oplevert, nadat je elke dag zuurkool bent gaan eten?

Nienke Tode-Gottenbos is darmflora therapeut en zij zet in haar werk quantificeerbare data in om mensen beter te maken. Daarin vertaalt ze laboratoriumwaarden naar een praktisch plan voor voeding, leefstijl of een gerichte behandeling.

Haar uitgangspunt is dat de meeste persoonlijke metingen niet erg bruikbaar zijn voor medische handelingen. “Je kunt het beter over laten aan iemand die ervoor gestudeerd heeft. Anders krijg je uitwassen als Soylent of mensen die aan de Becel gaan op basis van de uitslag van een genetische test. Dat doet je gezondheid eerder kwaad dan goed.”

Conclusie

Zoals je merkt was de Quantified Self Conference 2015 (trends #1 tot en met #5) voor mij een snoepjeswinkel. Zeker nadat ik me er in 2013 en 2014 ook in had verdiept (en ben blijvend doen in 2016 en 2017). Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie, sport, fitness, voeding, tools en gadgets. Toch is quantified self voor mij te beperkt.

Natuurlijk, quantified self kan mij helpen in wat ik eet, hoe goed ik slaap, hoe snel ik lees en hoe goed ik sport. Maar uiteindelijk gaat het voor mij om dat allemaal te optimaliseren. Technologie, supplementen, sport, voeding en lifestyle om optimaal te leven. Hoe interpreteer je data? Hoe pas je het toe? Hoe houd je het vol? Quantified self is een middel, geen doel op zich.


Meer weten?

Wil je meer weten over quantified self? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of presentatie te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst.

Kijk trouwens naar mijn lezingen pagina voor een overzicht van waar en waarover ik heb gesproken. Daar staat ook een lijst met referenties.

Zo vertelde ik bij Hacker hotel over quantified self:

Referentie Dimitri Modderman


Leeslijst

Wil je nog meer weten over quantified self?

Zoek je een spreker over quantified self?

Dit zijn externe links:

 • Quantifiedself.com is het thuishonk voor de gemeenschap rondom quantified self.
 • Lifestream blog gaat over lifelogging, quantified self en het bewaren van digitale data. De blog ziet er wat kaal uit, maar bevat veel informatie. De blogger, Mark, post regelmatige nieuwe artikelen. Daarbij beschrijft hij experimenten en hoe bepaalde gadgets hem bevallen.
 • Dat Winslow Strong een wiskundige van origine is, dat merk je aan de artikelen op de blog biohackyourself.com. Zijn aanpak is grondig en methodisch.
 • Measuredme.com is een persoonlijke blog, Een blogger deelt zijn eigen persoonlijke data. Naast de blogartikelen is dit het leukste onderdeel van de blog. Hij meet onder andere hoe snel hij eet, hoe duur zijn eten per dag is, hoe alert hij is en hoe snel hij denkt.
 • Angel open sensor wristband
 • Forbes over quantified self als trend: bron

Wat zie jij voor ontwikkelingen rond quantified self? Ben je het ergens mee eens of juist niet? Laat een reactie achter in de comments!

2018-09-18T12:16:26+00:00By |Reacties uitgeschakeld voor Quantified Self. 12 trends, ontwikkelingen en visies over de toekomst

No Comments

 1. […] led a breakout session on morning rituals. He has quite a nice blog, althought it’s in Dutch (http://www.projectleven.nl/quantified-self-conference-europe-2015-5-inzichten/). He ran different experiments to see how morning rituals affect him, including using the Muse […]