Wat is duurzame inzetbaarheid? Waarom duurzame inzetbaarheid inzetten voor je bedrijf en organisatie? Wat is vitaliteitsmanagement? Wat zijn voorbeelden?

Ben je benieuwd naar de toekomst van werk en werknemers? Bekijk dan mijn artikel over human augmentation.

Na dit artikel

Na het lezen van dit artikel weet je wat duurzame inzetbaarheid is, waarom steeds meer bedrijven en organisaties hiermee aan de slag gaan, en wat je als werknemer en werkgever hierin kan doen.

Dit artikel heb ik geschreven op basis van meerdere bronnen. Zo heb ik het Ministerie van Defensie over dit onderwerp geadviseerd, vooral in relatie tot technologische ontwikkelingen rondom biohacking. Trendwatcher Yuri van Geest heb ik gesproken voor een podcast interview, waarbij ik hem vragen heb gesteld over de toekomst van werk naar aanleiding van zijn boek Exponential Organizations [link onderin].

Tot slot was ik bij de Biohacker Summit 2016 in Helsinki, waar duurzame inzetbaarheid een thema was, en sprak ik met ondernemer Michel Vos over stress en burn-out bij de eerste editie van de Super Lifestyle Summit.

Spreker duurzame inzetbaarheid

In mei 2019 gaf ik een lezing bij Nationale Nederlanden in Den Haag over duurzame inzetbaarheid en de rol van technologie hierin.

Bekijk de presentatie hieronder:

Na afloop liet Jeroen Meeuwsen van Nationale Nederlanden de volgende reactie achter:

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Een definitie van duurzame inzetbaarheid is opgesteld in het rapport ‘Duurzaam inzetbaar: werk als waarde’. De opstellers van dit rapport deden dit in opdracht van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren. Dit impliceert een werkcontext die hen hiertoe in staat stelt, evenals de attitude en motivatie om deze mogelijkheden daadwerkelijk te benutten.”

De essentie is dat organisaties een omgeving en context creëren waarin werknemers gezond blijven, betrokken zijn en zich kunnen ontwikkelen.

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Waarom zou je als bedrijf of publieke organisatie je bezig houden met duurzame inzetbaarheid? Vanuit de werknemer is het logisch. Je wilt een fysiek en mentaal gezond lichaam houden en met plezier naar je werk gaan. Bijvoorbeeld doordat je uitdagend werk hebt en/of leuke collega’s.

De redenen van werkgevers om aan duurzame inzetbaarheid te werken ligt in het verlengde hiervan. Een nieuw gekwalificeerd personeelslid vinden met de juiste competenties (daarover later meer) kost enkele maandsalarissen. Als een werknemer door een burn-out of fysieke ongemakken niet kan functioneren, dan kan deze geen werkzaamheden verrichten, maar kost deze werknemer de werkgever wel geld.

Wat is vitaliteitsmanagement?

Wat is vitaliteitsmanagement? Duurzame inzetbaarheid wordt vaak in één zin genoemd met de term vitaliteit. In een van mijn podcasts had ik het hierover met Chi Chiu, oprichter van Chivo [link onderin]. Chivo is een kennisinstituut voor vitaliteit.

Bij Chivo kun je verschillende cursussen en opleidingen volgen, waaronder Strategisch Vitaliteitsmanagement. Vitaliteitsmanagement is het beleid van een organisatie om haar medewerkers duurzaam inzetbaar te houden.

Vaak ligt dit bij de afdelingen HRM en Personeelszaken, maar steeds meer organisaties trekken het breder en maken het thema een strategisch speerpunt. Dit doen zij omdat zij zich realiseren dat het een competitief voordeel kan bieden.

Bedrijven richten zich steeds meer op de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers (foto: Canva)

Duurzame inzetbaarheid voorbeelden

Wat zijn nu voorbeelden van beleid voor duurzame inzetbaarheid? Ik zet er drie op een rij:

 1. Mentale gezondheid: burn-out en stress
 2. Fysieke gezondheid
 3. Competenties

Deze voorbeelden worden hieronder verder uitgewerkt. Aan het einde van elke paragraaf staan concrete tips voor werknemers en werkgevers om hiermee om te gaan.


1. Burn-out en stress

Burn-out en een teveel aan stress zijn belangrijke oorzaken van ziekteverzuim en de minder inzetbaarheid van medewerkers.

Volgens een onderzoek uit 2014 van het CBS en TNO had in 2014 ongeveer 14% van de Nederlanders burn-out klachten [link onderin]. De klachten kunnen zijn: je leeg voelen aan het einde van een werkdag, je emotioneel uitgeput voelen door het werk en moe zijn bij het opstaan als je moet werken die dag.

Fysiologisch betekent een burn-out dat het lichaam niet meer genoeg hormonen kan aanmaken om met de stress om te gaan. Dit leidt tot bijnieruitputting.

Chronische stress

De mens is gebouwd om met acute stress om te gaan. Loop je door het bos en kom je een tijger tegen, dan kan je op drie manieren reageren: vluchten, vechten of bevriezen. Vroeger was dit heel handig, want in het leven gaat het in principe maar om twee basisbehoeften: zelf overleven en zorgen dat de soort verder leeft.

De mens is de enige soort samen met dolfijnen, olifanten en octopussen (!) die een zelfbewustzijn hebben. Het voordeel is dat we vooruit kunnen plannen. Het nadeel is dat we ons grote zorgen kunnen maken om dingen in de toekomst. We gaan piekeren. Dat is chronische stress en is ongezond voor je.

Reactie stress

Wat gebeurt er in je lichaam als je ineens denkt aan die belangrijke deadline van over 2 weken? In je hersenen wordt in de amygdala en hypothalamus het hormoon adrenocorticotropic (ACTH) aangemaakt.

Dat leidt tot de aanmaak van adrenaline en cortisol. Dat leidt weer tot allerlei lichamelijk reacties: een verhoogde hartslag, een vertraagde spijsvertering, een droge mond en meer focus. Je lichaam maakt zich klaar om te vechten of te vluchten.

Tegenwoordig hoeven we niet meer bang te zijn voor tijgers in het bos. Maar toch hebben wij enorm veel stress. Onze hersenen kunnen niet het onderscheid maken tussen de stress van de roofdieren in het oerwoud en situaties op het werk, zoals e-mail van de baas, een telefoontje van een boze klant of je beoordelingsgesprek.

Michel Vos: De grootste stressfactor is de mening van anderen.

Wat tegenwoordig de belangrijkste stressfactor is? Hierover sprak Michel Vos op de eerste editie van de Super Lifestyle Summit. Michel is oprichter en eigenaar van Nootrofit, een webshop met supplementen en podcaster van Eindbazen.

“Dat is de mening van anderen. Daar maken wij ons als mens enorm druk om.” Andere stressfactoren zijn vakanties, slechte relaties met collega’s, deadlines en targets.

Tips tegen stress (6x)

Hoe kun je als werknemer stress te lijf gaan? Hieronder staan 6 concrete tips om je beter te wapenen tegen stress, op basis van mijn eigen ervaring en gesprekken die ik heb gevoerd.

 1. Training en sport
 2. Voeding
 3. Tools
 4. Doelen
 5. Proactiviteit
 6. Niet uitstellen

#1. Krachttraining zorgt voor de aanmaak van goede hormonen (zoals testosteron en endorfines) en reguleert het stressniveau in je lichaam. Zelf vind ik het heerlijk om te sporten, na een dag met veel denkwerk. Het geeft me de kans om even te ontsnappen aan deadlines, afspraken en andere dingen die in mijn hoofd hangen.

#2. Gezonde voeding. Goed drinken en eten, bijvoorbeeld in de vorm van groenten, fruit en onbewerkte producten, leidt tot meer energie en minder ontstekingen in je lichaam. In steeds meer kantoren en scholen zie ik steeds meer gezonde opties zoals salades en fruit.

#3. Tools. Vertrouw niet op je geheugen. Zorg dat je een extern systeem hebt om je afspraken en taken in op te slaan. Zelf heb ik altijd een notitieboekje bij me en sla ik belangrijke digitale notities op in Evernote.

#4. Doelen. Stel jezelf doelen en meet je progressie. Dat zorgt voor overzicht, focus en motivatie.

#5. Wees proactief. Heb een plan om je doelen (zie punt 4) te verwezenlijken. Of zoals Michel het verwoordt: “Get your shit together.”

#6. Eat your frogs. Dit zei ik meestal tegen Daan (en andersom), met wie ik veel heb samengewerkt. Voorkom uitstelgedrag, boek vooruitgang en overwin weerstand door ’s ochtends gelijk te doen waar je het meest tegenop ziet.

Voor werkgevers: De middelen voor werkgevers om hierin te voorzien zijn door gezonde voedingskeuzes te bieden (punt 2), wellicht zelfs door een abonnement bij de sportschool te faciliteren (punt 1), te zorgen voor goede ICT voorzieningen (punt 3), maar vooral door de wijze van samenwerking, coaching en aansturing (punten 4, 5 en 6).

Innovatie duurzame inzetbaarheid

In september 2017 organiseerde ik een Biohacking Meetup over het thema stress. De meetup vond plaats bij Ahti in het Amsterdam Health Technology Center, vlakbij station Holendrecht.

Zelf gaf ik een introductie bij de Meetup, gevolgd door Martijn Kriens, de ‘manager business development’ van Ahti. Ahti is een innovatief kennisinstituut in gezondheidszorg [link onderin].

Martijn vertelde dat de gezondheidszorg een lastige markt is. Want naast klanten, bedrijven en wetenschappelijke instellingen heb je ook te maken met verzekeraars, wetgevende instanties en organisaties die zorg verlenen. Hij ondervindt dit zelf aan de lijve met de ontwikkeling van een ‘zwarte doos’ voor in operatiekamers.

Hierna was Jeff Povlo aan het woord. Hij werkte jarenlang bij Heineken en is nu eigenaar van Scape [link onderin]. Scape combineert technologie met ‘social design’. Hij was gefascineerd door het concept van de ‘breakroom’. Dat is een ruimte waar je betaalt om dingen kapot te maken en te gooien (met als doel om even stoom af te blazen).

Jeff Povlo: In de Breakroom moet je betalen om dingen kapot te maken

Scape richt zich met Reset op het creëren van ruimtes waar medewerkers kunnen ontspannen [link onderin]. Volgens Jeff ontstaat 50% tot 60% van het ziekteverzuim door stress gerelateerde oorzaken. dat leidt tot minder productiviteit, werkgeluk en winst.

Het doel is dat Reset in verschillende modules wordt aangeboden. Van de deelnemers wordt gemeten via de hartslag en hersengolven (met de Emotive) hoe ze reageren op de ruimte. Sommige mensen hebben behoefte aan mediteren, anderen aan muziek maken en weer anderen aan dingen kapotmaken.

De toekomst, zo verwacht Jeff, is dat sensoren zo slim en onzichtbaar worden dat bijvoorbeeld de spiegel in de badkamer je stemming en stressniveau registreert, en dat vervolgens het licht en de geluiden daarop worden afgestemd.

Voorbeeld van Reset. Muziek maken als manier tegen stress (foto: Reset)

2. Fysieke gezondheid

De fysieke gezondheid van medewerkers is een ander element dat valt onder duurzame inzetbaarheid en vitaliteitsmanagement. Een gezonde werknemer is langer inzetbaar voor de organisatie. Het gaat dan niet alleen om de mentale gezondheid (zoals het verminderen van stress en het voorkomen van een burn-out), maar ook om de fysieke gezondheid.

Deze componenten hebben natuurlijk wel een relatie met elkaar. Een Latijnse uitspraak om dit te illustreren is: ‘Anima Sana In Corpore Sano’. Dit staat voor “een gezonde ziel in een gezond lichaam”. Als jij je gezond en fit voelt, dan kan je vaak cognitief en emotioneel meer aan.

Kantoren ontwerpen

Sommige organisaties houden rekening met de gezondheid van hun medewerkers in het ontwerp van hun kantoren. Dit heet ‘biophilic design’. Dit is een wijze waarbij de woon- of werkruimte op een natuurlijke en innovatieve manier wordt ontworpen.

Een bekend voorbeeld is de Apple Store in San Francisco. Die is ontworpen om de medewerkers en klanten een omgeving met frisse lucht en voldoende daglicht te geven, in een ruimte met veel planten en water.

Ralph Dost: Ricardo Semler verving in de jaren tachtig al muren voor planten in zijn kantoren.

In Nederland sprak ik hier onder meer over met Ralph Dost; zo werkten we ook samen aan een artikel voor Lifehacking.nl over flow en biophilic design [link onderin]. Hij vertelde dat de bekende ondernemer en managementdenker Ricardo Semler in de jaren tachtig al muren weghaalde in zijn kantoren en afscheidingen creëerde met planten.

Ziekteverzuim

Aandacht voor de fysieke gezondheid is logisch, al verschilt dit natuurlijk per beroepsgroep. Voor beroepen waar veel fysieke arbeid wordt geleverd, zoals de brandweer, politie of boer, zorgen fysieke ongemakken ervoor dat je het werk minder (of niet) kan uitvoeren.

Voor kenniswerkers, zoals ik, maakt dat minder uit. Als ik een gebroken been heb, dan kan ik mijn werk in principe nog steeds doen.

Wat ik verassend vind: voor bedrijven ligt in het bevorderen en behouden van de fysieke gezondheid van de medewerkers minder winst als je het relateert aan ziekteverzuim. Een groot deel van ziekteverzuim heeft namelijk helemaal geen relatie heeft met ziekte, maar met werkomstandigheden, leiderschap en de aansturing door het management [link onderin].

Waardering en erkenning

Een leuke podcast van Planet Money gaat over factoren die van invloed zijn op ziekteverzuim en verloop [link onderin]. Daar had een callcenter afdeling van een start-up voor parkeren met een app, een ziekteverzuimpercentage en een verloop van 0%. Het belangrijkste in hun aanpak was de focus op waardering en erkenning voor de medewerkers van de afdeling.

Toch blijft het punt overeind: hoe beter je als werkgever je werknemers faciliteert om goed voor hun gezondheid te zorgen, hoe weerbaarder ze zijn tegen stress en hoe minder ze geneigd zijn om een nieuwe uitdaging te zoeken.

Voor sommige werknemers kan het misschien een pré zijn als zij de arbeidsomstandigheden tussen werkgevers kunnen vergelijken: ik was ooit in de race voor een traineeship bij de Rijksoverheid bij het Minsterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze hadden op het Ministerie een sportschool, wat me echt geweldig leek. Zo kon ik mijn conditie bijhouden in de lunchpauzes! Overigens ben ik daar in de laatste ronde afgevallen.

Is de toekomst aan de meetbare werknemer? (foto: Canva)

De meetbare werknemer

Een stap verder in het bijhouden van het welzijn van werknemers is het concept van de ‘quantified employee’. Een van mijn podcast gasten, Joost Plattel, houdt zich hier onder meer mee bezig [link onderin]. Volgens een andere podcast gast, Yuri van Geest, is dit de toekomst van werk.

In de toekomst worden werknemers continu gemeten en gemonitord. Niet alleen om ziektes en burn-out te voorkomen, maar ook om te faciliteren dat individuen en teams optimaal kunnen presteren. Denk aan het concept ‘flow’ [link onderin].

Hier moet je aan denken: werkgevers gaan niet alleen intelligentie testen, maar ook je Emotionele Quotient (EQ) en Spirituele Quotient (SQ). Daarnaast wordt straks gemeten hoe gestrest je bent, wat je hormoonhuishouding is, wat je hebt gegeten, hoe goed je hebt geslapen en hoeveel je hebt bewogen.

Quantified Employee

In bepaalde settings wordt hier al mee geëxperimenteerd. Van Olympische atleten en professionele voetballers wordt bijgehouden wat ze eten en hoe goed ze trainen. Van een voetballer als Neymar wordt alles gemeten en bijgehouden: hoeveel kilometer hij per wedstrijd loopt, hoeveel assists hij geeft en hoe vaak hij op doel schiet.

Bij beroepen waar een verkeerde beslissing een grote impact heeft, zoals luchtverkeersleiders, scherpschutters, chirurgen of beurshandelaren, worden al experimenten gedaan met het meten van stressniveau en hersenactiviteit.

Als duidelijk wordt dat dit effect heeft én de technologie steeds goedkoper wordt, dan wordt dit in steeds meer beroepsgroepen toegepast. Wellicht wordt het zelfs van je verwacht als je gaat solliciteren. In Nederland is er al een bedrijf dat gebruik maakt van DNA analyses voor leiderschapsprogramma’s.

Tips gezondheid werk (6x)

Wat kun je als werknemer doen om fysiek gezond te blijven? Op de blog kun je natuurlijk nog veel meer artikelen vinden over gezondheid, voeding en sport [links onderin]. Maar deze onderstaande punten zijn nog specifieker van toepassing op duurzame inzetbaarheid:

 1. Zonlicht en lucht
 2. Staand en zittend werk afwisselen
 3. Neem de trap
 4. Doe een powernap
 5. Meet jezelf

#1. Ga naar buiten, stel jezelf bloot aan zonlicht en adem de frisse buitenlicht in, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Als je binnen zit, kijk dan af en toe weg van je computer om je ogen ontspanning te geven.

#2. Staand en zittend werk afwisselen. In 2016 was ik bij de Get Together Conference in Amsterdam. Daar sprak ik met Kelly Starrett, expert op het gebied van mobiliteit [link onderin]. Het belangrijkste dat je kunt doen om jezelf gezond te houden: blijven bewegen. “Your best move is your next move.”

Je hoeft niet per se de hele dag staand te werken, maar zorg juist dat je het afwisselt met zittend werken en bijvoorbeeld een keer wandelend met iemand overleggen (zie punt 1).

#3. Neem de trap. Het is beter om gedurende de dag wat vaker te bewegen, dan de hele dag weinig te bewegen en dan ’s avonds heel intensief te sporten. Loop bijvoorbeeld zelf naar de koffieautomaat en neem de trap in plaats van de lift. Het zijn de kleine dagelijkse keuzes die je maakt, die opgeteld het grootste effect hebben.

#4. Powernap. Neem een middagdutje om jezelf op te laden voor het tweede gedeelte van de werkdag. Een ‘powernap’ is effectiever voor je energieniveau dan een paar koppen koffie. De vraag is natuurlijk of je werkgever een bed voor je klaar heeft staan.

Een oud-collega had een alternatief. Hij bleef achter zijn bureau zitten en steunde met zijn hoofd op zijn handen. In één van zijn handen had hij zijn sleutelbos. Als hij wegdommelde, dan viel de sleutelbos op het bureau en schrok hij wakker. Voor hem was dat effectief genoeg.

#5. Meet jezelf. Ben je benieuwd of je wel genoeg beweegt op een dag? Draag een stappenteller om te meten hoeveel stappen je zet en hoeveel treden je per dag op en neer loopt.

Voor werkgevers: zorg voor een werkruimte met genoeg daglicht en frisse lucht (punt 1) en met mogelijkheden om staand en zittend werk af te wisselen (punt 2).

Overleg jij wel eens buiten met je collega? (foto: Canva)

3. Competenties

Duurzame inzetbaarheid gaat ook over de vaardigheden en competenties van werknemers. Hoe blijft het werk uitdagend genoeg, zonder dat het teveel van je vergt? Eén van de grootste ontwikkelingen die een impact gaan hebben op werk, is kunstmatige intelligentie [link onderin]. Veel beroepsgroepen staan onder druk, van vrachtwagenchauffeurs tot notarissen en juristen.

Algoritmes maken analyses en geven adviezen op basis van data. Data wordt steeds belangrijker voor organisaties. Dit wordt vaak samengevat in de term big data [link onderin]. Data over klanten, concurrenten, werknemers en de omgeving.

Yuri van Geest: Er blijft altijd nog behoefte aan menselijke interpretatie, creativiteit en besluitvaardigheid.

Door het bouwen van slimme algoritmes en die te ontsluiten in dashboards, wordt het voor iedereen in de organisatie duidelijk waarop je kan sturen (en waarop je wordt beoordeeld).

Volgens Yuri van Geest blijft er altijd nog behoefte aan menselijke interpretatie, creativiteit en besluitvaardigheid: “Data informeert, maar beslist niet.”

Investeren in werknemers

Later sprak ik Yuri nog op het World AI Summit 2017 in Amsterdam. Ruim 40% van de huidige banen gaat volgens hem verdwijnen en 50% wordt beïnvloedt door kunstmatige intelligentie en robotisering. Daarom moeten professionals volgens hem investeren in vaardigheden zoals empathie, sociale intelligentie en flexibiliteit.

Hij ziet ook een andere rol voor creatieve vorming en noemt de 21e eeuw “het tijdperk van de verbeelding”. Zelf vertel ik ook vaak als ik lezingen geef bij onderwijsinstellingen dat het straks gaat om het stellen van de juiste vragen. Juist in een wereld waarin alle antwoorden al beschikbaar zijn.

Eenzelfde gesprek had ik in mijn podcast met Vivianne Bendermacher [link onderin]. Zij is oprichter en eigenaar van Techionista. Dit is een organisatie die zich sterk maakt voor de positie van vrouwen in ICT en technologie. Ze denkt dat het niet zozeer gaat om diploma’s en kwalificaties, maar meer om nieuwsgierigheid en vindingrijkheid.

Toekomst van werk

Kunstmatige intelligentie gaat zorgen voor hele nieuwe beroepen. Wie had 20 jaar geleden verwacht dat hij of zij zou werken als app ontwikkelaar of ‘data scientist’?

Naast dat bedrijven steeds meer willen weten over potentiële werknemers (zoals hun DNA), gaan sollicitatieprocedures ook ingrijpend veranderen. Een voorbeeld is Zappos. Daar worden potentiële collega’s lid van een intern sociaal netwerk, waarin de huidige werknemers zich een oordeel kunnen vormen over de kandidaten.

Ben je door? Je kan het contract weigeren. Sterker nog, je krijgt 3.000 dollar mee als je weg gaat. Waarom? Hiermee weet Zappos zeker dat de nieuwe werknemers op en top gemotiveerd zijn om voor het bedrijf te werken. Motivatie is belangrijker dan competenties.

Model werkgever-werknemer

Overigens verwacht Yuri van Geest dat het traditionele werkgever-werknemersmodel minder relevant gaat worden. In het boek Exponential Organizations gaat het over het ‘Hollywood-model’. In Hollywood gaan acteurs, regisseurs, make-up artiesten, stuntmannen en andere professionals na elk project weer uit elkaar.

Dat is ook de toekomst van werk. Steeds meer op projectbasis en voor een kortere tijdsperiode. Platformen zoals LinkedIn, Fiverr en Upwork spelen hier een belangrijke rol in.

Gaan we in de toekomst steeds meer vanuit een rol als zelfstandig professional voor organisaties werken? (foto: Canva)

Conclusie

Duurzame inzetbaarheid draait om het effectief inzetten (en behouden) van één van de belangrijkste ‘assets’ van een organisatie: de medewerkers. Dit is een breed gebied, waar het zowel gaat om de mentale en fysieke gezondheid van werknemers, als ook om hun competenties.

De belangrijkste factoren die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit vallen daar eigenlijk niet helemaal één-op-één onder: dat zijn namelijk erkenning en waardering.

Zeker met ontwikkelingen zoals big data en kunstmatige intelligentie wordt menselijk kapitaal steeds belangrijker. Specifiek in de vorm van menselijke interpretatie, menselijk contact, creativiteit, empathie en motivatie.

Aan de andere kant verandert het hele model van werkgevers en werknemers. Je werkt als zelfstandig professional in allerlei projecten voor verschillende opdrachtgevers. Juist dan is het op orde houden van je mentale en fysieke gezondheid, als ook het bijhouden van je competenties en vaardigheden, je eigen verantwoordelijkheid.


Leeslijst

Momenteel geef ik geen algemene lezingen en presentaties (meer) over duurzame inzetbaarheid, maar richt ik me op de werknemer van de toekomst met biohacking (o.a. in 2019 bij TenneT, Nationale Nederlanden en Congres DI).

Eerder schreef ik deze gerelateerde artikelen:

Ik ben ook in de media geweest over dit onderwerp:

 • Artikel: Hoe biohacking de werkvloer bestormt (Sprout)
 • Artikel: Haal jij concurrentievoordeel uit de werknemer van de toekomst (TEAM van MKB Nederland)

Hier kun je mijn podcast interviews luisteren. Je kan je ook abonneren op mijn podcast via iOS of Spotify.

Aflevering 51 is met Vivianne Bendermacher over robotisering en vaardigheden voor in de toekomst.

Andere relevante afleveringen zijn:

 • Aflevering 10 is met Chi Chiu over o.a. vitaliteit.
 • Aflevering 14 is met Joost Plattel over o.a. de meetbare werknemer.
 • Aflevering 28 is met Yuri van Geest over o.a. kunstmatige intelligentie.

Zoek deze afleveringen op in iOS of Spotify! 🎧

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:


Wat doe je zelf aan duurzame inzetbaarheid? Wat doet je werkgever? Of wat doe jij als werkgever?

Laat een reactie achter!

Over de auteur

Peter Joosten is futurist, biohacker en spreker. Hij geeft lezingen, webinars en workshops over mensverbetering en de impact daarvan op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.
Meer over Peter

Discussie

 1. Francois labout 21 maart 2018 at 07:35 - Reply

  Wat ik mis in allen door mij gelezen onderzoeken . De werknemer die fysiek werk doet. Kan nooit iets terug vinden over de bouwvakker en duurzaam inzet baarheid. Ik vind dit op dit moment een vergeten groep zijn letterlijk en figuurlijk uit zicht.

  • Peter Joosten 6 april 2018 at 08:46 - Reply

   Dag Francois,

   Dat is een terecht punt. De focus in mijn artikel ligt op kenniswerkers.
   Heb je zelf ideeën en suggesties voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers die veel fysieke arbeid doen?

   Peter

 2. François Labout 11 september 2018 at 09:21 - Reply

  Hoi Peter

  Ik heb helaas niet gelijk kunnen antwoorden. Ik heb zeker ideeën voor duurzaam inzetbaarheid van fysieke belast personeel . Met mijn ervaring heb ik besloten van baan te veranderen van fysiek naar kantoor en op deze manier mijzelf in te zetten op duurzaam inzetbaarheid bij huidige werkgever. Ik ga mij nu bezig houden met instructeurs bouw opleiden met achterliggende gedachten duurzaam inzetbaarheid en EVC trajecten van fysiek belaste werknemers zodat deze bewust worden van op tijd hun carriere een anderen richting te geven naar minder fysiek.

  • Peter Joosten 12 september 2018 at 15:49 - Reply

   Hey Francois,

   Leuk, bedankt dat je er nog even op terugkomt. Voor MKB Nederland en VNO/NCW ben ik nu betrokken bij een vergelijkbaar traject.
   Misschien neem ik nog contact met je op!

   Peter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wat anderen zeggen

“Peter is niet alleen ervaringsdeskundige, hij beschikt ook over een hoop achtergrondkennis over quantified self, technologie, innovatie, en de invloed daarvan op de moderne samenleving.”

Catrien Spijkerman – Hogeschool van Utrecht

Gerelateerde berichten

Als je dit een leuk artikel vond, lees dan ook mijn andere artikelen.

Alle artikelen

MEER
WETEN?

NEEM CONTACT OP