DIY biologie. Of te wel ‘doe het zelf biologie’ en klussen aan je lichaam. Wat is DIY biologie eigenlijk? Hoe is het ontstaan? Wat gebeurt er allemaal rondom DIY biologie, wat zijn aansprekende voorbeelden en wat moet je doen om zelf ‘doe het zelf’ bioloog te worden?

Wat is DIY biologie?

Klussen aan je lichaam. Dat is biohacking in de meest letterlijke zin. Niet voor niets ben ik erg enthousiast over dit thema. Vergis je niet, dit is relevant. Neem Bill Gates. Hij zei in 2010 dat als hij nu een tiener zou zijn, dat hij dan hij niet in computers zou hacken, maar dat hij biologie zou gaan hacken [link onderin].

Dit zou Bill Gates nu doen

Het hacken van DNA/RNA en het menselijk lichaam is niet alleen voorbehouden aan onderzoekers en laboratoria met dure apparatuur. Technologie ontwikkelt zich zo snel dat geïnteresseerde amateurs hier ook gebruik van kunnen maken. Dat klussen en klooien doen ze in hun eigen hackerspaces. Dat is DIY biologie, een wereldwijde beweging  [link onderin].

Model DIY biologie

DIY biologie hangt nauw samen met biotechnologie en synthetische biologie. Om de ontwikkelingen te duiden heb ik dit artikel geschreven en onderstaande mindmap gemaakt.

Mindmap met een samenvatting van welke concepten ik belangrijk vind en hoe ze met elkaar samenhangen.

Hackerspace biologie

Een hackerspace. Eerlijk gezegd had ik er wel eens van gehoord, maar had ik er niet echt een beeld bij. Een hackerspace is een soort van open laboratorium waar mensen met een gezamenlijke interesse komen om samen te werken en elkaar te ontmoeten.

Ik mocht onlangs spreken op een congres voor hackers en in de grote ruimte was een hackerspace opgezet. Dat was echt fascinerend, overal laptops en computers. Sommige waren opengedraaid. Anderen waren met soldeerbouten aan de slag en weer anderen probeerden oude computers te programmeren. Aan de andere kant van de ruimte was een groep mannen bezig met 3d printers.

Dit bestaat al langer. Maar in 2010 is een crowdfunding campagne op Kickstarter gestart voor een biologie hackerspace. Dit is BioCurious geworden, in San Francisco (Verenigde Staten). BioCurious omschrijft zichzelf als een community voor onderzoekers, biologen, ondernemers, studenten en amateurs die interesse hebben in biologie [link onderin].

Alessio over het DIY lab in Groningen

Waarom ik hier enthousiast van word

Wat is mijn gevoel hierbij? Soms voel ik me best wel een ‘noob’ als ik met die hackers praat. Of ze dat nu doen in computers of in mensen. Wat weet ik er nu van? Het leuke is dat ze daar wel enorm open staan voor vragen en opmerkingen. Zeker als je geïnteresseerd bent in wat ze doen. Daarbij is het gewoon erg gaaf dat als je het menselijk lichaam, biologie en DNA leuk vindt, je daarvoor niet per se in dienst moet zijn van een ziekenhuis of groot farmaceutisch bedrijf.

Dat is gewoon, hoe zal ik het zeggen, verpletterend.

Zeker omdat je dan misschien ook vrijer kan denken en associëren. Dat kan, in theorie althans, leiden tot ontwikkelingen, inzichten en innovaties die de professionals niet konden bedenken.

Tijdens de labsessie waarin ik zelf aan de slag ging met DIY biologie.

Biologie hacken

In Nederland zijn er biologie hackerspaces in Groningen en in Amsterdam. In Amsterdam houdt de Waag Society hier zich actief mee bezig. Bioloog Roland van Dierendonck houdt zich samen met een aantal collega’s bezig met de ontwikkeling van ‘doe het zelf’ biologie in Nederland. Zo organiseert de Waag Society ook de Biohack Academy. Roland zal tijdens deze meetup meer over deze trend en de impact vertellen.

Daarnaast komt Alessio Marcozzi vertellen over hoe hij het DIY biologie laboratorium heeft opgezet in de stad Groningen.

Dit waren de thema’s van de Meetup:

 • Het ontstaan van DIY biologie
 • Geschiedenis
 • Voorbeelden wat je kan doen in de hackerspaces
 • DIY biologie in Nederland
 • Hoe word je doe-het-zelf bioloog?
 • Is DIY biologie de toekomst?

Verderop lees je mijn verslag.

Presentatie van Roland

De impact van DIY biologie

De meetup was geweest. Het was mooi weer, ik liep door Utrecht. Het duizelde mij nog wel een beetje. Een aantal dingen bleven me heel erg bij.

 1. De gigantische impact die DIY Biologie gaat hebben (net als computers in de jaren 70)
 2. Het doel van DIY biologie (niet alleen innoveren)
 3. Wie bepaalt of het goed is? (of hoe open source software werkt)
 4. De toekomst (van biomaterialen tot digibio)

1 Gigantische impact

Ten eerste was het een opmerking die Alessio aan het einde van zijn presentatie maakte. Hij zei: “Waar wij nu staan met biologie, is te vergelijken met waar computers waren in de jaren zeventig”. Toen waren er nog enorme kamers in universiteiten waar de computer in stond. Tegenwoordig hebben we een stuk meer rekenkracht in onze mobiele telefoons die in onze broekzak zit.

Als je daar even bij stil staat.

Niet voor niets begon Roland zijn presentatie ook met de zin: “De 21e eeuw wordt de eeuw van de biologie”.

2 Opleiden en informeren

Ten tweede het doel van DIY biologie. Van te voren had ik gehoopt en verwacht dat beide sprekers zouden zeggen dat het voor grote doorbraken en innovatie zou zorgen. Het doel van de DIY biologie beweging ligt toch net wat anders. Het gaat ook juist ook vooral om mensen kennis te laten maken met deze technologie, zodat zij daar een beter beeld van hebben. “We geven mensen inzicht in hoe ontzettend snel alle ontwikkelingen tegenwoordig gaan”.

Het gaat tijdens de sessies in het laboratorium ook om het nabouwen van dure apparatuur of het doen van biologische analyses. Zo is het met huis-tuin en keuken middelen mogelijk om je eigen DNA te isoleren.

3 Wie bepaalt of het goed is?

Tijdens de meetup stuitten we op een interessante discussie. Stel dat uit de doe-het-zelf laboratoria een briljante oplossing komt, bijvoorbeeld voor het genezen van een ongeneeslijke ziekte. Hoe bepalen mensen of artsen dan of ze dat kunnen toepassen?

Werkt het in de toekomst net als met open source software? Dat je naast samen bouwen aan iets, andere mensen hebt die onafhankelijk van elkaar dat weer controleren.

Aan de andere kant, met software is zoiets nog wel voor te stellen. Maar hoe zit het met ingrijpende zaken in biologie of in het menselijk lichaam? Moet de doe-het-zelf knutselaar zijn of haar idee dan toch weer geven aan een medisch instituut of een farmaceut?

4 De toekomst

Aan het einde van zijn presentatie ging Roland in op de toekomst van DIY biologie. Waar experts nu mee bezig zijn, is de samensmelting van informatie en biologie. Dit heeft digibio, het digitaliseren van biologie. Andere interessante ontwikkelingen zijn synthetische biologie en biomaterialen. Hij haalde daar het voorbeeld aan van een jurk die is gemaakt van schimmels.

De presentatie die Roland gebruikte, heeft hij op Slideshare gezet. Bekijk de presentatie hieronder.Labsessie

Ik moest slalommen tussen de toeristen door. De Waag had net een dependance van het ‘diy wetlab’ geopend in de ‘Red Light District’ in Amsterdam.

We waren met ongeveer 10 mensen. Geïnteresseerde leken zoals ik, tot aan mensen die overdag in hun werk ook bezig zijn met biologie (en onderzoek). De avond begon met lezing over de schimmel Kombucha. Federico (die ik ook in de video spreek) doet daar onderzoek naar.

Niet of het gezond is, maar wat je er mee kan doen. Kun je het gebruiken als materiaal? De schimmel is namelijk sterk en kan zichzelf repareren.

Dat was ook het leuke aan de workshop die daarna kwam.

Een schimmeljurk?!

Ik sprak Roland nog even. Die sprak eerder op de Meetup die ik had georganiseerd over DIY biologie. “Biomaterialen zijn een trend in de biologie”. Zie trend #4 in de paragraaf hierboven.

Nina doet bij De Waag onderzoek naar biomaterialen. De inhoud van de workshop was om met met verschillende bacteriën stukken textiel te kleuren.

In mijn groepje sprak ik ook met iemand die vanuit de modeacademie daarmee bezig was. Dit is niet raar. Modeontwerpers zijn bijvoorbeeld ook bezig met het maken van jurken van schimmels [link onderin].

Juist dat ik daar een modeontwerpster heb ontmoet vind ik gaaf. De DIY biologie zorgt voor die kruisbestuiving.

Precies zoals Frederico vertelt in de onderstaande video. Biologie, biologisch onderzoek, biodesign, genetica en nog veel meer. Dat wordt toegankelijk voor veel meer mensen en veel meer disciplines.

Wat is DIY biologie? Ik was bij een workshop van De Waag


Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of presentatie te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst.

Kijk trouwens naar mijn lezingen pagina voor een overzicht van waar en waarover ik heb gesproken.


Leeslijst

Dit zijn gerelateerde artikelen die ik heb geschreven:

Dit zijn externe artikelen die ik heb gebruik:

 • Bill Gates over biologie hacken: link
 • DIY bio link
 • Biocurious link
 • Schimmeljurken: bron

Wil je nog wat weten over diy biologie? Laat een reactie achter!