Chip in het lichaam van de mens. Waarom zou je elektronica in je lichaam inbrengen? Hoe doe je dat? Ik draag een NFC-chip in mijn hand. Deed het pijn? Wat heb ik eraan? Wat zijn de voor- en nadelen?

In deze blogpost lees je over de chip, hoe dat in zijn werk gaat en natuurlijk waarom ik nu zo’n ding in mijn hand heb. Later in het artikel vertel ik over de bredere ontwikkeling van digitale implantaten, de DIY grinding beweging en de impact van al deze technologieën.

Chip in menselijk lichaam

Na het lezen van dit artikel weet je wat voor elektronische hulpmiddelen mensen in hun lichaam doen, met wat voor reden, hoe deze groep heet en hoe anderen daarop reageren.

Hieronder volgt alvast een opsomming met de belangrijkste punten.

#1 Ik heb twee chips in mijn hand te laten implanteren. Op de ene chip staan mijn contactgegevens, zodat ik die altijd bij me heb. Met de andere chip kan ik betalen.

#2 De reden is dat ik de chip heb laten plaatsen, is omdat ik nieuwsgierig was hoe het zou voelen en omdat ik denk dat implantables in de toekomst steeds normaler worden.

#3 De subgroep van biohackers die pionieren met implanteerbare technologie worden ook wel DIY-grinders genoemd.

#4 De bekendste DIY grinders zijn Kevin Warwick (Engelse professor), Neil Harbisson (schedelimplantaat om kleuren te horen) en Liviu Babitz (kompas in borst geïmplanteerd).

#5 De meest heftige reactie is dat onderhuidse chips het werk zijn van de duivel.

In de rest van dit artikel komen deze punten terug, met een onderbouwing en andere inzichten.

Opbouw artikel

Dit zijn de onderdelen van dit artikel:

Veel plezier met het lezen van dit artikel. Heb je een vraag, laat dan een reactie achter!

Dit deel gaat over de chip in mijn hand en mijn ervaringen hiermee.

Elektronica in lichaam

‘Je ziet er eigenlijk niet zoveel van.’ Mijn vriendin keek vol verbazing naar mijn linkerhand. Er zat nog een grote pleister op. Het voelde nog wel een beetje beurs. Wat er was gebeurd? Tussen de duim en de wijsvinger van mijn linkerhand zit nu een NFC-chip. Een chip waar ik informatie op kan zetten en waar ik deuren mee kan openen.

Ik werd voor RTL 5-televisieprogramma Galileo geïnterviewd en tijdens de uitzending werd de chip bij mij geïmplanteerd. Iets verderop in dit artikel kun je de video bekijken.

Chip implanteren mens

Een paar maanden daarvoor was ik nog bij een meet-up van Permanent Beta. Het was een bijeenkomst van allerlei cyborgs, mensen die net als ik een chip in hun lichaam hadden geïmplanteerd. Cyborgs is een soort van geuzennaam. Want is een pacemaker of een kunstbeen nou echt iets anders dan een chip in mijn hand?

De term ‘cyborg’ werd voor het eerst gebruikt in een artikel in 1960 met de titel Cyborgs and Space. Dat artikel gaat met name over uitdagingen die gepaard gaan met het reizen en overleven in de ruimte. Tegenwoordig worden mensen die electronica in hun lichaam hebben cyborgs genoemd. Het woord cyborg is een verbastering van ‘cybernetics’ en ‘organisme’.

Van anderen hoorde ik dat ze, na het plaatsen van hun chip, hele felle reacties kregen van mensen in hun omgeving, zelfs bedreigingen. In mijn omgeving viel het gelukkig reuze mee. Mensen zijn vooral benieuwd wat ik er mee kan, zo ook mijn moeder. Zij vertelde me dat ze al eerder een verhaal in de krant had gelezen van een vrouw die ook een chip had geïmplanteerd.

In deze video zie je hoe de 1e chip bij mij wordt ingebracht.

Video chip in lichaam mens

In het voorjaar van 2016 werd ik geïnterviewd door Shelly Sterk voor het RTL5 programma Galileo over biohacking. In de uitzending wordt de chip bij mij ingebracht. Bekijk de video hieronder:

Uitzending RTL 5 Galileo waarin je kan zien hoe de chip in mijn hand wordt geïmplanteerd. Vanaf 3.43 minuten kun je zien hoe de chip wordt ingebracht.

In de afgelopen jaren heb ik veel meer mensen geïnterviewd over dit onderwerp of werd ik hier zelf over bevraagd. Bekijk alle video’s onderaan dit artikel!

Dit deel gaat over de (techniek achter de) chip in mijn hand.

Chip in hand

De chip die nu in mijn hand zit, is gefabriceerd door Dangerous Things (zie foto boven). Dit is het bedrijf van Amal Graafstra, één van mijn voorbeelden in de biohacking-scene. NFC staat voor ‘Near Field Communication’. Dit betekent dat de chip alleen op korte afstand kan communiceren met een apparaat dat de chip kan uitlezen.

Een van de redenen waarom een NFC-chip zo geschikt is om te implanteren, is dat de chip energie krijgt van de lezer. Ik hoefde naast mijn chip dus verder geen batterij of accu in mijn vinger te implanteren.

Kenmerken chip

De chip is gemaakt van supersterk glas (Bioglas Schott 8625) en is steriel gemaakt. De chip is zo groot als een rijstkorrel: twee millimeter in diameter en 12 millimeter lang. De chip geeft geen storingen in een vliegtuig of problemen bij de douane.

Het belangrijkste argument voor mij is dat de chip geen gezondheidsimplicaties heeft (of in ieder geval schijnt te hebben). Door het glas worden geen vreemde metalen afgegeven in mijn lichaam.

Als ik wil, blijft de chip mijn hele leven zitten. Maar toch heb ik het even nagevraagd – als ik wil, dan is de chip er zo weer uit.

Deed het pijn?

De chip laat je niet zetten in een ziekenhuis, bij een dokter of in een technologisch laboratorium. Nee, in de zijstraat van de Voorstraat in Utrecht zit een piercingshop. De eigenaar (Tom) implanteerde de chip bij mij. Hoewel de interesse in de chips wel toeneemt, zijn de reguliere piercings en tatoeages veruit de belangrijkste bron van inkomsten voor hem.

Ik vertelde hem dat ik wel ervaring heb met prikken, zoals bloed geven bij de bloedbank. In vergelijking met die naalden, is de naald die de chip implanteerde wel een stuk groter. Niet zo gek, de naald moet een opening maken waar de chip met zijn doorsnede van 2 millimeter doorheen moet.

Na 6 tot 8 weken is de chip echt onderdeel van je lichaam.

Tom (Piercing Utrecht)

Het voelde iets pijnlijker dan bloedprikken, maar het viel me uiteindelijk mee. Eerlijk is eerlijk, ik was wel behoorlijk zenuwachtig, maar dat kwam misschien ook door de televisiecrew om me heen.

Gevoel na afloop

Direct na afloop voelde de plek behoorlijk beurs, maar dat nam in de dagen erna snel af. Tom raadde me aan om er niet teveel kracht mee uit te oefenen of er veel aan te zitten. Het duurt tussen de zes tot acht weken voordat het lichaam de chip helemaal heeft ingekapseld.

Nog een praktisch puntje. Ik moest een nieuwe telefoon kopen om echt dingen met de chip te kunnen doen. Mijn iPhone 5S heeft geen NFC technologie. Nu heb ik een HTC One X gekocht van een goede vriend en heb ik informatie op mijn chip gezet.

Op mijn iPhone Xr uit 2019 kan ik NFC-tags uitlezen. Hiervoor gebruik ik de app NFC reader van Stanc.io.

Wat is de reden dat ik de chip heb laten plaatsen?

Waarom?

De vraag die ik het meeste krijg is wat ik er nu eigenlijk mee kan. Ik moet dan vaak even gniffelen. ‘Eigenlijk kan ik er nu nog niet zoveel mee. Ik kan een slot kopen, waarna ik dat slot zou kunnen open maken met mijn chip. Ik kan mijn telefoon ermee ontgrendelen.’

Dat is wel grappig, maar niet heel nuttig. Op dit moment staat er alleen mijn contactinformatie op, als een soort digitaal visitekaartje.

Waarom heb ik het dan gedaan? De reden is simpel. Ik ben een biohacker en wil op dat gebied zoveel mogelijk proberen. Dus ook een chip in mijn hand. Ik ben ervan overtuigd dat deze technologie veel groter gaat worden. We staan nog maar aan het begin.

Impact van de chip

Edwin was een studiegenoot van me. We hebben een paar keer jaar nog contact. Soms spreken we af en andere keren praten we even bij via de telefoon. Hij werkt in een zorginstelling en was direct nieuwsgierig toen ik hem vertelde over mijn chip. ‘Bedenk je wat dit allemaal kan betekenen in de zorg, Peter!’

Wat zou je hier allemaal mee kunnen in de zorg!

Edwin (werkt in een zorginstelling)

Dat is waar ik enthousiast van word. De chip die nu in mijn hand zit, daar kan ik nu misschien nog niet zoveel mee. Maar in de Verenigde Staten zijn bedrijven en wetenschappers bezig met chips die real-time je hartslag, bloedsuikerniveau en andere biologische waardes kunnen meten.

De chip kan nu mijn sleutels vervangen. Handig, wie is er niet een keer zijn sleutels vergeten? Maar denk eens door. Op je bankpas zit ook een NFC-chip. Straks heb je dus geen sleutelbos én portemonnee meer nodig. Want al die informatie zit in een chip. Denk nog verder door: wat als ik mijn paspoort en rijbewijs op de chip kan zetten? Mijn volledige identiteit op een rijstkorrel.

Aan de andere kant brengt dit echter allerlei ethische, juridische en politieke discussies met zich mee. Als biohacker leek het mij juist sprekend om het dan zelf te proberen. Op die manier blijft een discussie niet theoretisch, maar kan ik zelf ervaren hoe het voelt, wat ik er praktisch mee kan en nadenken hoe ver ik hierin wil gaan.

In dit deel ga ik dieper in op de algehele trend van het implanteren van technologie in het lichaam, ook wel DIY grinding genoemd. Hieronder volgen een paar voorbeelden.

DIY grinding

Mensen die aan DIY grinding doen, het installeren van technologie in hun eigen lichaam. Het voornaamste doel is om de zintuigen uit te breiden of nieuwe zintuigen te krijgen.

Dit zijn bekende DIY grinders die elektronica in hun lichaam hebben geplaatst.

 • Amal Graafstra;
 • Kevin Warwick;
 • Neil Harbisson;
 • Tim Cannon;
 • Liviu Babitz;
 • Anderen.

Hieronder lees je een profiel van hen.

Amal Graafstra

Amal Graafstra is eigenaar van Dangerous Things. De NFC-chip in mijn hand is door dat bedrijf gemaakt. Een ondubbelzinnige naam voor als je implanteerbare chips ver- koopt. In een interview via Zoom vraag ik hem eerst naar zijn achternaam. ‘Ja, dat hoor ik vaker van Nederlanders. Vooral Freezland toch?’ Hij vertelt dat persoonlijke frustratie de start was van zijn bedrijf. ‘In 2005 werkte ik als programmeur bij een bedrijf voor biomedische apparatuur. Met een pasje ging het slot open, maar die pas vergat ik om de haverklap. Het was vooral irritant als mijn pas binnen lag en ik buiten stond.’

Chips voor koeien en paarden

Hij ontdekt een bedrijf dat onderhuidse chips voor koeien en paarden maakt. Hij kopieert de toegangscode van de pas naar de chip. Een bevriende arts plaatst de chip in zijn hand. Vanaf dan hoeft Amal zijn pas niet meer mee te nemen naar het werk. Naast zijn werk schrijft hij op zijn blog over NFC- en RFID-tags (Radio Frequency Identification). Die tags worden op dat moment vooral gebruikt in winkels. De tags zorgen ervoor dat het alarm afgaat als iemand met een kledingstuk naar buiten gaat zonder af te rekenen.

Uitgever Wiley benaderde hem om een boek te schrijven over die technologie. Het boek RFID Toys komt in 2006 uit. Het laatste hoofdstuk gaat over de chips in zijn hand. In het Zoom-gesprek hoor ik nog steeds oprechte verbazing. ‘Het boek was geen succes, maar op de één of andere manier ging het laatste hoofdstuk viraal.’ Elke week krijgt hij meer vragen en verzoeken over de onderhuidse implantaten. In 2013 besluit hij om een bedrijf te starten. De naam? Dangerous Things.

In 2020 interviewde ik Amal Graafstra, de oprichter en eigenaar van Dangerous Things. Dit bedrijf maakt de implanteerbare chips. Bekijk de video hieronder of op mijn YouTube kanaal.

Interview met Amal Graafstra

Kevin Warwick

Eén van de eerste mensen die experimenteerde met het implanteren van technologie in het lichaam is Kevin Warwick. Hij is professor in Cybernetics aan de Universiteit van Reading. In 1998 startte hij met ‘Project Cyborg 1.0’.

In augustus 1998 werd een siliconen chip in zijn bovenarm geïmplanteerd. De chip zond een signaal uit waardoor een computer kon bijhouden waar hij zich in het gebouw bevond. Daarnaast kon hij met de chip deuren, lichten, de verwarming en computers bedienen.

In 2002 is hij gestart met ‘Project Cyborg 2.0’. Het doel van dit project is om te onderzoeken of hij een nieuwe type chip kon implanteren, waarmee zijn zenuwstelsel signalen kon uitwisselen met een computer. Het effect was dat ze de signalen van het zenuwstelsel in de linkerarm van Warwick op een computer konden meten en dat ze ook in staat waren om hem dingen te laten voelen door signalen te programmeren in de computer.

Kevin Warwick met een chip (foto van zijn eigen website).

Neil Harbisson

De bekendste DIY grinder is Neil Harbisson. Hij kan naar kleuren luisteren, dankzij een antenne in zijn hoofd. Niet alleen gewone kleuren, maar ook kleuren die normale mensen niet kunnen zien zoals infrarood en ultraviolet.

Neil werd geboren met een erfelijke afwijking, waardoor hij alleen grijstinten kon zien. In 2004 werd de antenne in zijn schedel geïmplanteerd waarna hij kleuren kon horen. Aan de antenne, vlak voor zijn ogen, daar hangt de camera. Die camera registreert het dominante lichtspectrum.

Aan de achterkant van zijn antenne, vlakbij zijn schedel, zit een chip die de informatie van de camera vertaalt naar trillingen. Die trillingen worden door het binnenoor waargenomen als tonen. Elke kleur heeft een eigen toon.

Behalve dat zijn spectrum breder is dan van ‘gewone’ mensen, is hij ook in staat om beelden naar zijn bionische oog te sturen. Zo zegt hij dat hij elke dag verbinding maakt met de camera’s van het International Space Station. In een interview met het NRC zegt hij: ‘Mensen realiseren zich niet dat de ruimte vol kleuren zit.’

Schedel implantaat

Bij het Brave New World congres 2017 in Leiden sprak ik met Neil Harbisson. Hij vertelde dat de wereld eigenlijk is ingericht op kleur. Denk aan het ‘Rode Kruis’, het land ‘Groenland’ of de wijze waarop metrolijnen in Tokio zijn ingericht.

Hij vertelde over de voordelen die hij nu heeft met het implantaat in zijn schedel. Zo vertelt hij dat infrarood kan horen: ‘In een winkel kan ik horen of de camera’s en bewegingssensoren aan staan of niet.’ Hij lacht: ‘Bij banken staan de camera’s meestal uit.’

De Bluetooth-verbinding geeft hem nog meer mogelijkheden. Naast de ruimte heeft hij vrienden overal ter wereld die foto’s maken en naar Neil sturen. ‘Het kan zijn dat ik op dit moment de foto krijg van een zonsopgang in Australië en de kleuren daarvan kan horen.’

Het implantaat in zijn schedel is niet de enige upgrade. Hij heeft ook een kunstmatige kies die via Bluetooth verbonden is met zijn telefoon. Een vriendin van hem, Moon Ribas, heeft ook zo’n kies. Door te klikken met hun gebit, zijn ze in staat om via morsecode met elkaar te communiceren. Zelfs als ze honderden kilometers van elkaar verwijderd zijn.

Na de lezing op Brave New World 2017 in Leiden heb ik Neil geïnterviewd. Bekijk de video hieronder of op mijn YouTube kanaal.

Interview met Neil Harbisson, Moon Ribas en Manel Munoz.

Tim Cannon

Tim Cannon is een van de oprichters van Grindhouse Wetware. De missie van het bedrijf is ‘augmenting humanity using safe, affordable, open source technology’. Hij is vooral bekend door de plaatsing van Circadia 1.0 in zijn arm.

Dat implantaat, met de omvang van een klein boekje, meet zijn lichaamstemperatuur en stuurt deze data naar zijn smartphone. Bij de plaatsing sneed hij zijn arm open, schoof het apparaat erin en naaide de opening weer dicht. Zonder verdoving.

De Circadia 1.0

Liviu Babitz

Liviu Babitz is de oprichter en CEO van het bedrijf Cyborg Nest. Dit bedrijf produceert de North Sense. Dit is een apparaat dat je met piercings op je lichaam aanbrengt. Net als bij de Southpawn voel je een kleine vibratie. Volgens Liviu zorgt dat voor een nieuw gevoel van ruimte en oriëntatie.

Hij is niet de enige. Brian McEvoy heeft een chip ontwikkeld die werkt als een kompas. Je voelt een kleine trilling als je richting het zuiden staat. Hij noemt deze chip Southpawn. Een kompas in het lichaam kun je zien als een nieuw en extra zintuig.

Tijdens de Biohacker Summit 2017 in Helsinki interviewde ik Liviu Babitz. Hij heeft het kompas laten implanteren in zijn borstkas. Op mijn YouTube kanaal vertelt hij waarom hij dat heeft gedaan en deelt zijn visie op de toekomst van deze technologie. Bekijk de video hieronder.

Interview voor Liviu Babitz

Andere DIY grinders

Dit zijn nog meer voorbeelden van DIY grinders.

 • Oren
 • Vinger
 • Buik
 • Ogen
 • Huid

OREN: Frank Swain (journalist BBC) hackte zijn gehoorapparaat en kan nu wifi signalen horen (lees meer). Rich Lee heeft een magneet in zijn oren geïmplanteerd, waarmee hij als een soort van vleermuis gebruik kan maken van ‘echolocatie’ (lees meer).

VINGER: Jerry Jalava (een Finse programmeur) kreeg een ongeluk waarmee hij zijn wijsvinger verloor. Hij verving zijn missende vinger door een usb-stick (lees meer). Dann Berg heeft een magneet in zijn vingertop laten implanteren. Daarmee kan hij bijvoorbeeld voelen waar elektrische leidingen in de muur lopen (lees meer).

BUIK: Telefoonfabrikant Motorola ontwikkelt een pil voor wachtwoorden die met je computer en andere apparaten kan communiceren. Je hoeft dan geen wachtwoorden meer te onthouden (lees meer).

OGEN: Chris James lijdt aan ‘retinitis pigmentosa’. Hiermee is hij blind geworden. Door het implanteren van een microchip aan de achterkant van zijn oog, was hij in staat om langzamerhand weer meer te zien. In de Britse media wordt ook wel ‘eye-borg’ genoemd (lees meer).

HUID: Onderzoekers van de Universiteit van Bern (Zwitserland) hebben een zonnecel onder de huid aangebracht. Het doel van deze zonnecel van ongeveer 3,6 vierkante centimeter was om een pacemaker van energie te voorzien. Uit de test met 32 proefpersonen kwam naar voren dat de cel meer dan genoeg energie levert in elk seizoen van het jaar (lees meer).

Wat zijn (toekomstige) toepassingen van het plaatsen van chips in het menselijk lichaam?

Toepassingen

Het klinkt allemaal wat overdreven, zoals een kompas in je borst of een magneet in je vinger. Toch zijn er mensen direct geholpen met chips in hun lichaam, zoals Chris James die weer kon zien en Neil Harbisson die nu kleuren kan horen.

In andere domeinen en voor andere toepassingen kan elektronica in het lichaam een uitkomst zijn. Voor mij is dat bijvoorbeeld een continue meting van allerlei lichaamsfuncties. Maar ook meer praktisch. De Zweedse treinmaatschappij SJ liet in 2017 bij 100 forensen een onderhuidse chip implanteren om in en uit te checken bij het station.

In een interview met de Volkskrant zegt Wouter Serdijn, hoogleraar bio-elektronica in Delft, aan dat de chip onder de huid nog een beetje een gimmick is. ‘De meeste mensen vinden het teveel gedoe of gewoon te eng.’

De meeste mensen vinden het teveel gedoe of gewoon te eng.

Wouter Serdijn, hoogleraar bio-electronica

Enigszins vergelijkbaar hiermee is een ander project uit Zweden. Werknemers en ondernemers in de start-up hub Epicenter konden een chip implanteren om daarmee de deur te openen, te printen en dingen te kopen. Dit was niet verplicht, maar ze organiseerden feestjes waarbij een chip bij je geïmplanteerd kon worden.

Reacties van anderen

De eerste keer dat ik met DIY-grinders in aanraking kwam, was tijdens een meetup in 2015. Toen had ik zelf dus nog geen implantaten laten zetten. Ik was toen wel benieuwd waarom je zo’n ingreep zou overwegen. Tijdens die meetup heb ik het verschillende mensen gevraagd en dit was eigenlijk de teneur: ‘Waarom ik het heb gedaan? Nou, gewoon omdat het kan!’

Niet alle reacties zijn positief. Tijdens de meetup vertelden sommigen dat ze werden bedreigd. ‘Die chip in je hand is het werk van satanisten.’ tot ‘Ik krijg e-mails van mensen die dreigen mijn hand eraf te hakken.’

Technologie in je lichaam stoppen, dat roept pittige reacties op. Aan de andere kant is tegenwoordig al lang geaccepteerd dat we pacemakers in ons lichaam hebben.

Zoals ik al eerder schreef: het op gang brengen van zo’n discussie, dat is de kern van mijn werk als spreker en blogger. Dat is ook de reden dat ik heb gekozen om implantaten te laten plaatsen in mijn hand.

Eind 2020 kwam mijn boek Supermens uit. Hoofdstuk 6 gaat over onderhuidse chips. Hieronder staat de inleiding van dat hoofdstuk.

Betalen in de Baja

‘Een enkeling wenste graag een pornoster-uitstraling, maar dat soort inzendingen hebben we eruit gehaald.’ De Baja Beach Club in Rotterdam vierde in 2007 haar 12,5 jarige jubileum. Om het moment te markeren verloten ze een borstvergroting onder de vrouwelijke bezoekers. De winnares krijgt een operatie ter waarde van 5.000 euro in een privékliniek. In ruil voor de prijs mogen artsen van de privékliniek in de discotheek demonstraties geven van cosmetische behandelingen. De winnaar krijgt nog een intakegesprek over haar motivatie en een maand verplichte bedenktijd.

Een enkeling wenste graag een pornoster-uitstraling, maar dat soort inzendingen hebben we eruit gehaald.

Baja Beach Club Rotterdam

Vanaf de opening in 1994 haalt de club regelmatig de media. Destijds was dat door serveersters in bikini’s, gespierde mannen zonder t-shirts, zoete breezers in bakken ijs en de DJ in een speedboot. Ongekend in de uitgaanswereld, zeker in Rotterdam. Clarissa Slingerland, eigenaresse van PR bureau MissPublicity was destijds verantwoordelijk voor de PR: ‘In 2004 had je nog geen social media met foto’s in clubs. Toen was er meer mysterie. Mensen uit het hele land kwamen naar de Baja, omdat ze nieuwsgierig waren naar de verhalen.’

Chip van 1.000 euro

In 2004, tien jaar later presenteert de discotheek een nieuwe marketingstunt. In navolging van 130 clubleden in Barcelona kan je in Rotterdam een onderhuidse geheugenchip laten plaatsen. De chip kost 1.000 euro, maar komt met een tegoed van 1.500 euro. Met de chip kun je betalen en heb je toegang tot de VIP ruimtes in de club. Het is een kleine ingreep, de chip met de omvang van een behoorlijk grote rijstkorrel is na plaatsing onzichtbaar.

Clarissa: ‘Robin en Conrad, de eigenaren, hebben het idee van een onderhuidse chip tijdens een etentje bedacht.’ Robin Bravenboer, destijds eigenaar: ‘We waren altijd op zoek naar nieuwe dingen. Grappig genoeg kregen we toen helemaal geen vragen over big data of privacy. Dat kan je nu niet meer voorstellen!’ Robin heeft zelf destijds geen chip laten zetten, net zo min als Clarissa. Clarissa: ‘Persoonlijk heb ik er niet veel mee. Maar professioneel was het super. Het leverde ontzettend veel ophef en media-aandacht op.’

Grappig genoeg kregen we toen helemaal geen vragen over big data of privacy.

Robin Bravenboer, eigenaar Baja Beach Club

Robin: ‘Je loopt gewoon langs de scanner en de Baja Beach Club weet meteen wie je bent en wat je saldo is. Als je wilt betalen, komt een meisje met de handheld naar je tafel, scant de chip en het bedrag wordt van je rekening afgeschreven’. Uiteindelijk hebben zo’n tachtig mensen een chip in de Baja Beach Club laten plaatsen. Clarissa: ‘We hadden echt een grote groep trouwe fans die elke week naar de Baja kwamen. Een deel van die vaste kern vond een implantaat om te betalen wel handig’.

RTL Nieuws maakte destijds een item over de stunt van de Baja:

Chips bij Baja Beach Club in Rotterdam (2004)

Wat is mijn conclusie?

Conclusie

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Exponentieel. Steeds meer bedrijven en mensen gaan aan de slag met onderhuidse chips. Maar die chip die ik in mijn lichaam wil implanteren die continu alles meet? Die is nog niet commercieel beschikbaar voor particulieren.

Wel voor handige knutselaars, de DIY grinders. Zo liet Tim Cannon de chip Circadia 1.0 in zijn arm plaatsen die biomedische informatie doorstuurt naar zijn smartphone. Wereldwijd zijn er volgens Amal Graafstra, de CEO van Dangerous Things (de fabrikant van mijn NFC-chip), zo’n 8.000 mensen die een chip of andere elektronica in hun lichaam hebben laten plaatsen.

Vrijwillig dan. Patiënten met een pacemaker of gehoorimplantaat rekent hij niet mee.

Knutselaars

Het is mijn overtuiging dat elektronica in ons lichaam een volgende stap is vanaf waar we op dit moment zijn: elektronica óp ons lichaam. In de gezondheidszorg, in de wetenschap en vooral door enthousiaste ‘DIY knutselaars’ wordt hier volop mee geëxperimenteerd en onderzoek naar gedaan. Het zijn de voorlopers, maar op termijn zal dit steeds normaler worden.

Het is eigenlijk heel logisch. Neil Harbisson verwoordt het heel mooi: ‘We hebben vijf zintuigen gekregen van de natuur, waarom zou je er niet een zesde of zevende bijnemen?’

Het ligt in ons als mens om altijd meer te willen, om langer te leven en onze mogelijkheden uit te breiden. Een chip is daar een logisch gevolg van. De vraag is niet óf we het gaan doen, maar wanneer en in welke vorm. Het is daarom belangrijk om nu al na te denken over zaken als privacy en veiligheid, want de ontwikkelingen gaan razendsnel.

Bij Pecha Kucha Amsterdam gaf ik een lezing over dit thema.

Video’s en interviews.

Video’s

In 2022 werd ik geïnterviewd door Radio 1 over betalen met een implantaat:

Interview bij Radio 1

In 2021 werd ik geïnterviewd door Radio 1 over betalen met een implantaat:

Interview bij Radio 1

In 2021 werd ik geïnterviewd door Omroep Brabant over de toekomst van implanteerbare chips:

Interview bij Omroep Brabant

Op mijn Engelse YouTube-kanaal maakte ik deze video over het implanteren van de 2e chip waarmee ik kan betalen:

Mijn video over betalen met mijn hand.

Op mijn Engelse YouTube-kanaal maakte ik deze video over het implanteren van de chip met mijn visitekaartje:

Video over mijn geïmplanteerde chip

In 2019 had ik een interview met Patrick Paumen. Ten tijde van ons gesprek had hij 11 chips geïmplanteerd in zijn lichaam. Bekijk het interview:

Interview met Patrick Paumen

Ik interviewde Tom van Oudenaarden. Hij is diegene die de chip bij mij heeft geïmplanteerd en hij heeft zelf een OV-kaart in zijn hand gezet. Bekijk de video hieronder.

Interview met Tom van Oudenaarden

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of webinar te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst.

Leeslijst

Dit zijn andere relevante artikelen die ik heb geschreven:

Wil je een chip kopen:

Zou jij een onderhuidse chip in je lichaam willen implanteren? Waarom wel of waarom niet? Laat het me weten in de comments!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Wat opdrachtgevers zeggen over Peter

Mooie presentatie, super interactief en bovendien heel interessant en inspirerend.

Ik raad Peter van harte aan als spreker!

Anna van Oenen, Visma Nmbrs

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie.

Kortom: een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Reacties

 1. Marjolein 4 november 2016 at 20:41 - Reply

  Interessant artikel, ik kwam hier via een link van Julgen Zwaan, door zijn wekelijkse email.
  Wat overigens de satanisten betreft, dat komt voort uit het laatste boek van de Bijbel. Dat gaat over het einde van de tijd en wat er dan gaat gebeuren en ons te wachten staat. O.a. wordt daar gesproken over het merkteken van de antichrist wat aangebracht zal worden in de hand of op het voorhoofd waarmee betaald en gekocht wordt en niet meer zonder geleefd kan worden.
  Weet je dat ook weer.

 2. Gert 16 november 2016 at 22:25 - Reply

  Geachte Marjolein,

  Ik hoor een lichte spot in je woorden. Wellicht bedoel je dit niet zo. Toch zou ik even willen reageren.
  Hoewel iedereen het met alles altijd over toeval heeft, bestaat dit niet. In de Bijbel staat alles wat hierboven ook staat over de onderhandse chip; het dient voor het gemak van de mens. Lees het maar eens na in Openbaringen. Vind je het niet bijzonder dat alles zo gedetailleerd staat beschreven? Alleen een Alwetend iemand kan ingeven zoiets op te schrijven. Dat kan geen gokje zijn geweest…

 3. Halil Alexander Zeverboom 24 november 2016 at 20:19 - Reply

  Dat klopt Gert, geen gokje, daar waar God in de brief Jakobus ook duidelijk zegt dat een mens zijn/haar dag van morgen niet kan voorzeggen, laat staan een accurate voorzegging zoals Openbaring 13 doet over dit onderwerp, met andere woorden voor een ieder die dit leest, ja het Woord van God de Bijbel is door mensen geschreven, maar wel geïnspireerd door Gods Geest in de apostelen die de brieven geschreven hebben!

 4. Johan 12 december 2016 at 17:51 - Reply

  Ik zou wel een chip willen om mijn voor deur te kunnen ontgrendelen maar ik kom nergens tegen waar ik het kan kopen..

 5. Jeanine van Putten 14 december 2016 at 09:33 - Reply

  En het maakt, dat aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd, [en] dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft. Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, berekene het getal van het beest, want het is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderd zesenzestig.
  Openbaring 13:16‭-‬18 NBG51
  http://bible.com/328/rev.13.16-18.NBG51

  • Jan 10 september 2019 at 15:23 - Reply

   De Bijbel is waar! Het gootste gedeelte van wat in de Bijbel beschreven is (nu al ruim negentig procent, de rest moet nog uitkomen) qua profetieen is allemaal exact uitgekomen. Nu wordt ook de profetie van het merkteken zo makkelijk vervuld in de vorm van een (binnenkort verplichte!) onderhuidse chip. Als u mij niet gelooft, leest u dan in de Bijbel! De Bijbel is namelijk geschreven door ‘Hem, Die niet liegen kan’!

 6. Faas (13) 23 maart 2017 at 18:41 - Reply

  mij lijkt het wel handig om een chip te kunnen installeren want dan kun je heel veel dingen lekker vergeten en gaat alles heel snel maar het lastige is wel dat je als je even een sleutel wilt uitlenen dat dat dan moeilijk gaat

 7. Ronald 4 juni 2017 at 18:51 - Reply

  Hoi! Ik zou je wat willen vragen. Zou je mij een mail terug kunnen sturen? Heb namelijk geen zin dat mijn vraag zo op de website te lezen is…

  Alvast bedankt!

  Gr. Ronald

 8. Auwra 12 juni 2017 at 11:11 - Reply

  Hallo Peter,

  Is er ook een chip die kan worden geïmplanteerd zodat je kan zien waar een persoon is
  En zo ja waar moet ik dan zijn?

  Groet,
  Auwra

 9. #Opb13 5 augustus 2017 at 11:41 - Reply

  En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam. Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, laat hij het getal van het beest berekenen, want het is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderdzesenzestig. #Openbaring13

 10. GIRL 18 september 2017 at 14:40 - Reply

  je denkt het is gemakkelijk, maar iedereen moet zijn verstand echt goed gebruiken.
  er is nu al contactdoos pinnen er wordt zomaar een nieuwe pas gestuurd, dat is al een begin stapje dat pinnen, naar de sportschool met je hand gemakkelijker maakt dus een voorbereiding van de duivel.

  ook belachelijk dat er al met zelfscanners door de winkel wordt gelopen dat is ook robotachtig.

  PLEASE HET IS ONMENSELIJK PINNEN MET JE HAND NAAR DE SPORTSCHOOL DOE HET NIET!!!!!!!!

  KIES VOOR GOD

 11. Pim 2 mei 2018 at 07:08 - Reply

  Men reageert over het algemeen met aversie op chipimplantaten. Maar ik vind het eigenlijk moedig wat deze mensen doen. Ik weet zeker dat de toekomst er zo uit ziet en er moet er een de eerste zijn.

 12. GIRL 14 mei 2018 at 19:23 - Reply

  het is onmenselijk een implantaat in je hand om zo te betalen voor de trein, sportschool

  ik kies voor god en laat me niet dwingen door leugens van de wereld over dat het veiliger is een implantaat tegen terroristen, zonder pasjes etc.

  GEBRUIK JE VERSTAND !!!!!!! JE WEET TOCH DAT HET NIET NORMAAL IS OM MET JE HAND BOODSCHAPPEN TE DOEN ETC

  • Johan 20 februari 2019 at 16:06 - Reply

   Girl, daar ben ik het roerend mee eens.

 13. Willem 5 juni 2018 at 13:40 - Reply

  Interne middelen lijken me bij mensen niet zo handig als het ook extern kan, dus buiten het lichaam voornamelijk omdat de technologie razendsnel vooruit gaat raakt iets als zo een chip of usb stick ook razendsnel verouderd. Als het nu hulpmiddel is dat mensen weer in staat stelt een handicap te compenseren als hulpmiddel vind ik het een ander verhaal.

 14. Gaby 13 juni 2018 at 19:51 - Reply

  Bij Apple heb je de functie fond my friends. Is zoiets ook mogelijk met een chip? Dat je je laat implanteren en je familie kan zien waar je bent. En zo ja waar kan je dat laten doen?

  • Peter Joosten 15 juni 2018 at 09:52 - Reply

   Dag Gaby,
   Naar mijn weten is er momenteel nog niet zoiets als een implanteerbare GPS chip, ondanks dat je dat wel eens leest in thrillers of hoort over Hollywood sterren. Daarvoor is de zendtechniek nog te zwak, aangezien het ook nog door de menselijke huid moet. Mijn telefoon moet ik ook dicht op de huid houden voordat ik het kan aflezen.
   Peter

 15. Alle platformen 8 november 2018 at 15:17 - Reply

  Ik loop al zolang met breincontrolle zonder dat ik dat gekozen heb.
  De technologie zal nooit mogen bestaan.
  Pacemaker ok maar iemands brein controlleren nee dat is satanistisch.
  Het is foltering.

 16. Noyen 25 januari 2019 at 04:52 - Reply

  Jazeker, ik zou graag een chip geplaatst willen hebben, die bij gevorderde alzheimer mij het leven neemt.

 17. Joël Hofmeijer 24 juli 2019 at 06:54 - Reply

  Ik ben zeer geïnteresseerd in het plaatsen van een chip als alternatief voor dagelijkse handelingen. Mijn vraag is dan, hoe en door wie kan zo’n chip ingesteld worden? Kan ik zelf mijn bankgegevens erop zetten om contactloos te kunnen betalen?

 18. Daughter of Yahweh 24 september 2019 at 20:16 - Reply

  Jezus komt snel terug!!! ik begrijp dat er zoooveeel over het geloof wordt gesproken. En ik kan ook begrijpen waarom vele het eigenlijk niet zoveel uitmaakt omdat iedereen z’n “leven” gaat gewoon door of er nou wel of niet eeuwen gesproken wordt over verschillende “geloven”. Ik dacht precies zo! “Als er er een God is waarom Laat hij dan alle negativiteit toe in deze wereld”, “als er een God is waarom zijn er zoveel ziektes, armoede, wereld rampen ect.” I get it, maar wij zijn degene die dat brengen op deze aarde, wij zijn van nature verkeerd en alleen Jezus kan ons daarvan vrijmaken, hij is voor onze zonde aan het kruis gestaan en na 3 dagen weer opgestaan zodat wij de hemel binnen kunnen komen! Geloof het of niet, maar iedereen komt voor Gods troon te staan het is alleen een kwestie van tijd wanneer het jou tijd is om te gaan! En in zijn woord staat dat wij deze rommel niet moeten accepteren, nu is het nog chill.. iedereen heeft zijn eigen keuze of die deze chip wilt aannemen maar geloof me en niemand hoeft er met me eens te zijn maar uiteindelijk zal de waarheid boven water komen en zullen er zeker mensen zijn die dit berichtje gaan herinneren! Er komt een moment dat de mensheid wordt gedwongen om dit in het lichaam te nemen maar neem deze chip niet, neem het niet! Laten jullie je niet misleiden door hoe “makkelijk” alles gemaakt wordt in deze wereld! Wat voor meerwaarde heeft alles in deze wereld nou daadwerkelijk? Alles is tijdelijk en niemand zou mij daar in kunnen tegenspreken, gelovig of niet! Uiteindelijk gaan we allemaal dood, de vraag is wat voor schatten hebben jullie opgebouwd in het leven na dat je dood gaat? Hebben jullie het niet door hoe verrot deze wereld al was en hoe het met de dag erger en erger wordt? Alles wat er gebeurt staat geschreven in de bijbel, zoveel profetieën zijn al tot vervulling gekomen is volgensmij nu wel tijd dat er een belletje moet gaan rinkelen? Alsnog wil de mensheid als een kip zonder kop blijven doorlopen en doen wat ze zelf willen, een eigen wil hebben we gekregen vanaf toen Adam en Eva op deze aarde kwamen maar maak er geen misbruik van keer je naar God nu het nog kan!! Elke ochtend dat je wakker wordt gemaakt heb je genade gekregen van God, gebruik je tijd met wijsheid! Je lichaam en je hart zal uiteindelijk stoppen maar het leven van je ziel zal voor eeuwig blijven leven, hier op deze aarde kiezen wij er zelf voor in welke plek onze ziel eeuwig gaan leven! Kies verstandig, nu het nog kan!

 19. Glen Elsoucht 23 januari 2020 at 17:57 - Reply

  Hallo,
  Het zal wel al enkele keren gevraagd zijn maar waar kan je zo een chip laten zetten?
  Heb al een paar opzoekingen gedaan maar kan niets vinden.

  • Peter Joosten 5 februari 2020 at 16:26 - Reply

   Hi Glen,
   Je kan terecht bij Tom van Piercing Utrecht.
   Succes!
   Peter

 20. Natje 21 april 2020 at 01:35 - Reply

  En de eerste ging heen en goot zijn schaal uit op de aarde, en er kwam een boos en kwaadaardig gezwel aan de mensen, die het merkteken van het beest hadden en die zijn beeld aanbaden. En de vijfde goot zijn schaal uit over de troon van het beest, en zijn rijk werd verduisterd, en zij kauwden op hun tong van pijn, en zij lasterden de God des hemels vanwege hun pijnen en vanwege hun gezwellen, en zij bekeerden zich niet van hun werken.
  Openbaring 16:2‭, ‬10‭-‬11 NBG51
  https://bible.com/bible/328/rev.16.2-11.NBG51

  En het beest werd gegrepen en met hem de valse profeet, die de tekenen voor zijn ogen gedaan had, waardoor hij hen verleidde, die het merkteken van het beest ontvangen hadden en die zijn beeld aanbaden; levend werden zij beiden geworpen in de poel des vuurs, die van zwavel brandt. En de overigen werden gedood met het zwaard, dat kwam uit de mond van Hem, die op het paard zat; en al de vogels werden verzadigd van hun vlees.
  Openbaring 19:20‭-‬21 NBG51
  https://bible.com/bible/328/rev.19.20-21.NBG51

  In begin lijkt alles leuk en spannend. Maar de dag komt zeer dichtbij wij in het systeem onderworpen worden en verplicht zijn een chip nemen. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken geweest en zij hebben ontdekt als zo’n batterijtje onder huid ontploft er ter plekke een gezwel komt. Weer toeval he dat de Bijbel zo exact is? En 666, de naam van het beest betekent chi Xi stigma in het Grieks. En stigma betekent insteken, of injecteren? Is dit niet teveel toeval? De Bijbel is door de Heilige Geest geschreven die over de mensen kwam.

  En het beeld dat zij aanbidden wordt een geest gegeven. Dat zou dus een robot kunnen zijn. Misschien wel een gewapende robot wanneer je je niet onderwerpt, wordt gedood. Profeten kregen vaak openbaring in beelden en moesten met eigentijdse woorden omschrijven.

  Ik zou me geen zorgen maken over je fysieke dood. Als dit allemaal zo waar is gebleken, hoe waar is het niet dat je in de hel zult belanden? Ik zou me meer zorgen maken om mijn ziel dan om mijn vleselijk lichaam.

  Natuurlijk is dit nog niet meteen teken van het beest. Maar wel is het de voorbereiding. Als je het op de dag van toorn nog steeds in je hebt, krijg je alvast een gezwel. Hoe dit gebeurt weet ik ook niet. Misschien wel een heel scherp geluid dat glas springt? Alleszins gebeurt het want God heeft gesproken en spreekt ook tegen jullie. Hij heeft alles voorspeld om te laten zien dat Hij de enige Waarachtige is!!! Hij maakt zich bekend onder de mensen. Een andere God naast Hem is er niet. En Hij is GOED, zeer GOED. Hij gaf Zijn leven zodat jij kan leven. Hij stond op uit de dood, zodat jij kan opstaan uit de dood. Jezus Christ is the King forever en eindwinnaar!!!

 21. Tim 22 juni 2020 at 12:25 - Reply

  Ik krijg hier echt de kriebels van. Ik vraag me echt heel sterk af of de volgende stap van de mens kunstmatige intelligentie moet zijn. Sterker nog, beeld je eens in waar deze technologie voor gebruikt kan worden op het moment dat je het niet eens bent met de mensen die dit beheren, in de verkeerde handen valt of weigert een chip te nemen. Zo’n chip implanteren en de opkomende nano-technologie door middel van vaccinaties……..

  De belangrijkste vraag voor mij zal zijn:
  In hoeverre is een externe partij op het moment van een chip en/of nanotechnologie in staat jou te beïnvloeden? Elon Musk heeft zelf gezegd dat nanotechnologie en de chip het einde van de mensheid zou betekenen zoals wij die kennen. En op afstand beïnvloedbare cyborgs vind ik een hele enge ontwikkeling.

  Ik weet niet of ik nu een doemdenker ben maar gevoelsmatig wordt je een beetje een schaap die een nummer krijgt en moet luisteren naar de herder.

 22. Trix 22 juli 2020 at 06:52 - Reply

  Nooit maar dan ook nooit laten gebeuren zo’n chip implanteren! Nu vinden sommigen het misschien leuk. Maar straks als anderen aan de knoppen draaien heb je zelf totaal niets meer te vertellen. Ze kunnen mensen gaan straffen die niet doen wat de machtigste en rijkste mensen willen. Ze zorgen voor andere instellingen zodat je niets meer kan. Je hebt ineens een andere identiteit omdat iemand alles veranderd heeft in de chip die je gedwongen werd te laten zetten. En voor je het weet ben je niet meer wie je was. Duivels dit!!!!

  • Jeff 5 augustus 2020 at 10:02 - Reply

   Tijd om vies rijk te worden dus!

 23. AntiConspiracy 5 augustus 2020 at 12:18 - Reply

  Kom je ineens een soort tokkie bijbel sinkhole terecht, wtf. Duidelijk is wel dat deze mensen geen verstand van zaken hebben. En dat ze Twitter en Facebook verlaten hebben met hun onzin. Ze hebben vast door dat hun filterbubbel heel klein is daar.

  Anyway, Elon Musk kan een FRID chip in je arm niet besturen, misschien moet je even goed verdiepen in de technologie. Daarnaast, we zijn er toch ondertussen wel uit dat God een geloof is, geen waarheid.
  Overigens wel grappig dat iemand roept dat een pacemaker oke is (stel dat je die van afstand zou kunnen besturen, dan kun je dus gewoon iemand omleggen). En wat kun je nu helemaal met een RFID chip?

  Educate yourself.

 24. Pog Champion 15 oktober 2020 at 19:03 - Reply

  Al die Bible Thumpers hierzo die moeten zich eens een keer gaan verdiepen in wat de technologie allemaal kan doen. Als iemand zo’n ding wil laten implanteren dan laat ze lekker hun ding doen, ga jouw geloof niet afdwingen op een ander.

  Ik zou zelf zoiets wel willen hebben puur voor het gemakkelijk maken van zaken. Als ik geen pinpas of keycards of zelfs sleutels in mn hand hoef te hebben zie ik dat als een win.

 25. Isis 15 november 2020 at 20:38 - Reply

  Hoi, ik heb een vraagje. Kan de chip ook weer uit de hand worden gehaald? En hoe wordt dit dan gedaan?

  • Peter Joosten MSc 19 november 2020 at 10:07 - Reply

   Hey Isis,

   Ja, de chip kan er ook weer uitgehaald worden. Daarvoor moet ik weer naar de piercingshop.
   Die maken een kleine incisie en drukken de chip er dan weer uit.

   Peter

 26. Kees 19 december 2020 at 00:58 - Reply

  Handig zo’n chip, kun je door het kattenluik naar binnen.

 27. Jane 18 september 2021 at 07:25 - Reply

  Hoe zijn de ontwikkelingen van een GPS tracker in een onderhuidse microchip voor dieren. Dit zou zo’n uitkomst zijn voor alle diereneigenaren, maar is nog steeds niet mogelijk. Is hier een rede voor? Er is een grote markt om te bedienen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.