Bekend van BNNVARA, RTL 5, BNR Nieuwsradio, Tegenlicht, De Correspondent en meer: In de media

Chip in lichaam mens. Hoe en waarom?

Chip in lichaam mens. Waarom zou je elektronica in je lichaam inbrengen? Hoe doe je dat? Ik draag een NFC chip in mijn hand. Deed het pijn? Wat heb ik er aan? Wat zijn de voordelen en nadelen?

In deze blogpost lees je over de chip, hoe dat in zijn werk gaat en natuurlijk waarom ik nu zo’n ding in mijn hand heb.

“Je ziet er eigenlijk niet zo veel van”. Mijn vriendin keek vol bewondering naar mijn linkerhand. Er zat nog een grote pleister op. Het voelde nog wel een beetje beurs. Wat er was gebeurd? Tussen de duim en de wijsvinger van mijn linkerhand zit nu een NFC chip. Een chip waar ik informatie op kan zetten en waar ik deuren mee kan openen.

[geheimzinnigheidsmodus aan] Overigens, er zit nog een ander aspect aan dit verhaal, maar daar mag ik nu nog niets over zeggen. In het voorjaar zal ik daar meer over vertellen [geheimzinnigheidsmodus uit].

Ik werd voor RTL 5 televisieprogramma Galileo geïnterviewd en in de uitzending werd de chip bij mij geïmplanteerd: chip implanteren op televisie.

In dit artikel:

Chip implanteren. Ik ben een cyborg

Een paar maanden geleden was ik nog bij een Meetup van Permanent Beta. Het was een bijeenkomst van allerlei andere cyborgs, mensen die net als ik een chip in hun lichaam hadden geïmplanteerd. Cyborgs is een soort van geuzennaam. Ik bedoel, is een pacemaker of een kunstbeen nou echt iets anders dan een chip in mijn hand?

Van de ervaringsdeskundigen hoorde ik destijds dat ze hele felle reacties kregen van mensen in hun omgeving. Zelfs bedreigingen. In mijn omgeving valt het reuze mee. Mensen zijn vooral benieuwd wat ik er mee kan. Zelfs mijn moeder. Zij vertelde me dat ze al eerder een verhaal in de krant had gelezen van een vrouw die ook een chip had geïmplanteerd.

Mijn hand na afloop.

Wat zit er nu in mijn hand?

De chip die nu in mijn hand zit, is gefabriceerd door Dangerous Things (zie foto boven). Dit is het bedrijf van Amal Graafstra, één van mijn voorbeelden in de biohacking. NFC staat voor ‘near field communication’. Dit betekent dat de chip alleen op korte afstand kan communiceren. Een van de redenen waarom een NFC chip zo geschikt is om te implanteren, is dat de chip energie krijgt van de lezer. Ik heb naast mijn chip dus verder geen batterij of accu in mijn vinger hoeven te implanteren.

De chip is gemaakt van supersterk glas (Bioglas Schott 8625) en is gesteriliseerd. De chip is zo groot als een rijstkorrel. Twee millimeter in diameter en 12 millimeter lang. De chip geeft geen storingen in een vliegtuig of problemen bij de douane.

Het belangrijkste argument voor mij is dat de chip geen gezondheidsimplicaties heeft (of schijnt te hebben). Door het glas worden geen vreemde metalen afgegeven in mijn lichaam. Als ik wil blijft de chip mijn hele leven zitten. Maar toch heb ik het even nagevraagd – als ik het wil, dan is de chip zo weer uit mijn lichaam.

Bij Tom is het duidelijk waar de chip zit. Bij mij moet je (nog) even zoeken.

Deed het pijn en andere praktische zaken

De chip laat je niet zetten in een ziekenhuis, bij een dokter of in één of ander technologisch laboratorium. Nee, in de zijstraat van de Voorstraat in Utrecht zit een piercing shop. De eigenaar (Tom) implanteerde de chip bij mij. Hoewel de interesse in de chips wel toeneemt, zijn de reguliere piercings en tatoeages nog wel veruit de belangrijkste bron van inkomsten voor hem.

Ik vertelde hem dat ik wel ervaring heb met prikken bij het bloed geven bij de bloedbank. In vergelijking met die naalden, is de naald die de chip implanteerde wel een stuk groter. Niet zo gek, de naald moet een opening maken waar de chip met zijn doorsnede van 2 millimeter doorheen moet.

Het voelde iets pijnlijker dan het bloedprikken, maar het viel me uiteindelijk mee. Eerlijk is eerlijk, ik was wel behoorlijk zenuwachtig.

[pullquote cite=”Tom (Piercing Utrecht)” type=”center”]”Na 6 tot 8 weken is de chip echt onderdeel van je lichaam”[/pullquote]

Direct na afloop voelde de plek behoorlijk beurs, maar dat nam in de dagen erna snel af. Tom raadde me aan om er niet teveel kracht op uit te oefenen of er veel aan te zitten. Het duurt tussen de 6 en 8 weken voordat het lichaam de chip helemaal heeft ingekapseld. Soms oefen ik per ongeluk druk op die plek uit en dan steekt het ook wel behoorlijk. Maar dit wordt ook steeds minder.

Nog een praktisch puntje. Ik moest een nieuwe telefoon kopen om echt dingen met de chip te kunnen doen. Mijn iPhone 5S heeft geen NFC technologie. Nu heb ik een HTC One X gekocht van een goede vriend en heb ik informatie op mijn chip gezet.

Hoe leuk is dat!

Ik kan straks mijn laptop ontgrendelen met mijn chip.

Waarom? In vredesnaam. Waarom?

De vraag die ik het meeste krijg is wat ik er nu eigenlijk mee kan. Ik moet dan vaak even gniffelen. “Eigenlijk kan ik er nu nog niet zoveel mee. Ik kan een slot kopen, waarna ik dat slot zou kunnen open maken met mijn chip. Ik kan mijn telefoon ermee ontgrendelen.” Dat is wel grappig, maar toch. Nu heb ik er alleen maar informatie opgezet, zoals mijn visitekaartje en het webadres van mijn blog.

Waarom heb ik het dan gedaan? De reden is simpel. Dit is nog maar het begin (zie volgende alinea). Ik ben een biohacker. Van de principes uit de natuur of uit de oudheid zoals het paleo dieet, ijsbaden of lopen op barefootschoenen tot aan nieuwe technologie zoals apps en gadgets. Dus ook chips in mijn hand. Ik ben ervan overtuigd dat deze technologie veel groter gaat worden. We staan nog maar aan het begin.

Dit is nog maar het begin

Edwin was een studiegenoot van me. We hebben een paar keer jaar nog contact. Soms spreken we af en andere keren praten we even bij via de telefoon. Hij werkt in een zorginstelling en was direct nieuwsgierig toen ik hem vertelde over mijn chip. “Bedenk je wat dit allemaal kan betekenen in de zorg, Peter!”. 

[pullquote cite=”Edwin” type=”center”] “Wat zou je hier allemaal mee kunnen in de zorg!”[/pullquote]

Dat is waar ik enthousiast van word. De chip die nu in mijn hand zit, daar kan ik nu misschien nog niet zoveel mee. Maar in de Verenigde Staten zijn bedrijven en wetenschappers bezig met chips die real-time je hartslag, bloedsuikerniveau en andere biologische waardes kunnen meten.

De chip kan nu mijn sleutels vervangen. Handig, wie is er niet een keer zijn sleutels vergeten? Maar denk eens door. Op je bankpas zit ook een NFC chip. Straks heb je dus geen sleutelbos meer nodig en geen portemonnee meer nodig. Want al die informatie zit in een chip. Denk nog verder door: wat als ik mijn paspoort en rijbewijs op de chip kan zetten.

Aan de andere kant brengt dit weer allerlei ethische, juridische en politieke discussies met zich mee. Ik zwengel die discussie graag aan. Met de chip in mijn hand.

7 Upgrades aan het lichaam

Wat zijn voorbeelden van mensen die biohacking letterlijk nemen? Mensen die aan DIY grinding doen, het installeren van technologie in hun eigen lichaam. Het voornaamste doel is om de zintuigen uit te breiden of nieuwe zintuigen te krijgen.

Deze voorbeelden gaan verder dan mijn NFC chip in mijn hand:

 1. Frank Swain (journalist BBC) hackte zijn gehoorapparaat en kan nu wifi signalen horen (lees meer).
 2. Jerry Jalava (een Finse programmeur) kreeg een ongeluk waarmee hij zijn wijsvinger verloor. Hij verving zijn missende vinger door een usb-stick (lees meer).
 3. Tim Cannon (Verenigde Staten) implanteerde een chip in zijn arm die biomedische informatie doorstuurt naar zijn smartphone (lees meer).
 4. Telefoonfabrikant Motorola ontwikkelt een pil voor wachtwoorden die met je computer en andere apparaten kan communiceren. Je hoeft dan geen wachtwoorden meer te onthouden (lees meer).
 5. Brian Mc Evoy heeft een chip ontwikkelt die werkt als een kompas. Je voelt een kleine trilling als je richting het zuiden staat (lees meer).
 6. Neil Harbinson kan naar kleuren luisteren. Niet alleen gewone kleuren, maar ook kleuren die normale mensen niet kunnen zien zoals infrarood (lees hier een artikel op NRC)
 7. Dann Berg heeft een magneet in zijn vingertop laten implanteren. Tom heeft dit overigens ook (lees meer).

Video: chip in lichaam mens

Ik interviewde Tom van Oudenaarden. Bekijk de video hieronder.

Video interview met Tom van Oudenaarden


Extra: RFID chip in lichaam. Dat is een vorm van NFC technologie.

RFID chip in lichaam

Waarom zou jij een chip implanteren in je lichaam? Vorige week woensdag (februari 2015) was ik bij een meetup van Permanent Beta over biohacking.

Een verslag over technologie die snel gaat, maar voor mij nog niet snel genoeg…

Continu alle biomarkers meten?

Voor mijn persoonlijke experimenten ben ik benieuwd wat de effecten zijn van lifestyle op mijn lichaam. Voeding, beweging, meditatie. Kun je de effecten terugzien in je biomarkers? Je kan natuurlijk je bloedwaardes meten, je hartritmevariabiliteit monitoren of afgaan op je gevoel.

[pullquote]Worden we allemaal cyborgs?[/pullquote]

Hoe tof zou het zijn als je een chip in je lichaam implanteert? Die chip kan mij dan continu updates geven hoe het zit met mijn bloedsuikerspiegel, mijn cholesterol, natrium, testosteron, etc. Het lijkt me geweldig om een cyborg te worden.

RFID chip in je hand

Zo ver is het nog niet. Ruben organiseerde de biohacking meetup in de Beurs van Berlage: “Ik heb ook een chip in mijn hand laten implanteren”. Ruben was één van 10 vrijwilligers die dus een chip liet implanteren. De meetups rond biohacking zijn begonnen vanuit de mensen-met-een-chip-in-hun-hand die af en toe bijeen willen komen om nieuwe ontwikkelingen op dit gebied te bespreken.

Één van hen: “Waarom ik het heb gedaan? Nou, gewoon omdat het kan!”

Satanisten en handhakkers

Niet alle reacties zijn positief. In de discussie achteraf vertelden sommigen dat ze werden bedreigd. “Die chip in je hand is het werk van satanisten” tot “Ik krijg ook emails van mensen die dreigen mijn hand eraf te hakken”.

Technologie in je lichaam stoppen.

Dat roept pittige reacties op. Aan de andere kant is tegenwoordig al lang geaccepteerd dat we pacemakers in ons lichaam hebben.

Gaan we straks baby’s chippen?

Wat was de conclusie naar aanleiding van de satanisten? Nieuwe technologie vereist een politieke en maatschappelijke discussie over wat je met die technologie moet kunnen en wat vooral niet.

Voor mij wel herkenbaar: ook rond quantified self en ‘Singularity University’ hoor ik vaak deze geluiden. Technologie an sich is niets, het wordt spannend als het gaat over hoe je het toepast. Zoals iemand zei: “Gaan we straks baby’s chippen?”

Is het een grote stap van armbandjes om je kind niet te verliezen op het strand, naar onderhuidse chips? [link onderin]

NFC is pure marketing

Dat is het leuke aan een meetup. Soms gaat het gesprek alle kanten op. De inhoud van de avond werd verzorgd door Danny Haak, die vertelde over de RFID en NFC technologie. Wat waren voor mij nieuwe inzichten?

 1. RFID is een verzamelnaam voor verschillende technologieën. NFC valt daar ook onder, maar de term NFC is eigenlijk gewoon een marketingnaam.
 2. In de retail zorgt RFID voor enorme efficiency voordelen. Voorraadbeheer is een eitje met de nieuwste RFID technologie en handscanners.
 3. De RFID ontvanger wordt opgeladen als die in het veld van de RFID zender zit. Het is een beetje abstract hoe dit werkt, maar je kunt het vergelijken met een magnetisch veld.

Danny Haak vertelt over RFID

Tatoeage als antenne

Hoe maak je de stap van RFID chips in de labels van je H&M t-shirt naar het meten van biomarkers? Volgens Danny is dat niet zo makkelijk: “We hebben daar nog wel wat uitdagingen. Dat heeft onder andere te maken dat de chips nog niet zo goed werken in de buurt van vloeistoffen.”

Ook is de huid van je lichaam best een barrière. Al zijn ze daar over aan het nadenken: “Het meest lastige is de antenne. Misschien kun je dat oplossen door met metalen inkt een tatoeage aan te brengen op je huid. Die dient dan als antenne van je chip”.

Nog even wachten

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Exponentieel. Steeds meer bedrijven en mensen gaan aan de slag met onderhuidse chips. Maar die chip die ik in mijn lichaam wil implanteren die continu alles meet? Die is er nog niet, ook niet op korte termijn.

Misschien moet ik eerst naar een chip die ik kan inslikken. Ja, die bestaat ook al. Al is die vooral gericht om patiënten te helpen om zich aan hun medicijnenplan te houden.

Lezing over de chip in mijn hand

Bij Pecha Kucha Amsterdam (februari 2017) gaf ik een lezing over diy grinding en wat ik doe met de chip in mijn hand.

Bij Pecha Kucha Amsterdam

Pecha Kucha Amsterdam

Bekijk de presentatie hieronder.

Mijn presentatie over chips in het lichaam van mensen

Meer weten?

Wil je meer weten over DIY grinding? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of presentatie te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst. Naast Pecha Kucha, deed ik dit bijvoorbeeld ook bij Fontys Hogescholen:

Kijk trouwens naar mijn lezingen pagina voor een overzicht van waar en waarover ik heb gesproken.

Leeslijst

Deze links en websites heb ik gebruikt:

Zou jij een onderhuidse chip in je lichaam willen implanteren? Waarom wel of waarom niet? Laat het me weten in de comments!

2017-10-12T08:48:27+00:00 By |10 Comments

10 Comments

 1. Marjolein november 4, 2016 at 8:41 pm - Reply

  Interessant artikel, ik kwam hier via een link van Julgen Zwaan, door zijn wekelijkse email.
  Wat overigens de satanisten betreft, dat komt voort uit het laatste boek van de Bijbel. Dat gaat over het einde van de tijd en wat er dan gaat gebeuren en ons te wachten staat. O.a. wordt daar gesproken over het merkteken van de antichrist wat aangebracht zal worden in de hand of op het voorhoofd waarmee betaald en gekocht wordt en niet meer zonder geleefd kan worden.
  Weet je dat ook weer.

 2. Gert november 16, 2016 at 10:25 pm - Reply

  Geachte Marjolein,

  Ik hoor een lichte spot in je woorden. Wellicht bedoel je dit niet zo. Toch zou ik even willen reageren.
  Hoewel iedereen het met alles altijd over toeval heeft, bestaat dit niet. In de Bijbel staat alles wat hierboven ook staat over de onderhandse chip; het dient voor het gemak van de mens. Lees het maar eens na in Openbaringen. Vind je het niet bijzonder dat alles zo gedetailleerd staat beschreven? Alleen een Alwetend iemand kan ingeven zoiets op te schrijven. Dat kan geen gokje zijn geweest…

 3. Halil Alexander Zeverboom november 24, 2016 at 8:19 pm - Reply

  Dat klopt Gert, geen gokje, daar waar God in de brief Jakobus ook duidelijk zegt dat een mens zijn/haar dag van morgen niet kan voorzeggen, laat staan een accurate voorzegging zoals Openbaring 13 doet over dit onderwerp, met andere woorden voor een ieder die dit leest, ja het Woord van God de Bijbel is door mensen geschreven, maar wel geïnspireerd door Gods Geest in de apostelen die de brieven geschreven hebben!

 4. Johan december 12, 2016 at 5:51 pm - Reply

  Ik zou wel een chip willen om mijn voor deur te kunnen ontgrendelen maar ik kom nergens tegen waar ik het kan kopen..

 5. Jeanine van Putten december 14, 2016 at 9:33 am - Reply

  En het maakt, dat aan allen, de kleinen en de groten, de rijken en de armen, de vrijen en de slaven, een merkteken gegeven wordt op hun rechterhand of op hun voorhoofd, [en] dat niemand kan kopen of verkopen, dan wie het merkteken, de naam van het beest, of het getal van zijn naam heeft. Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, berekene het getal van het beest, want het is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderd zesenzestig.
  Openbaring 13:16‭-‬18 NBG51
  http://bible.com/328/rev.13.16-18.NBG51

 6. Faas (13) maart 23, 2017 at 6:41 pm - Reply

  mij lijkt het wel handig om een chip te kunnen installeren want dan kun je heel veel dingen lekker vergeten en gaat alles heel snel maar het lastige is wel dat je als je even een sleutel wilt uitlenen dat dat dan moeilijk gaat

 7. Ronald juni 4, 2017 at 6:51 pm - Reply

  Hoi! Ik zou je wat willen vragen. Zou je mij een mail terug kunnen sturen? Heb namelijk geen zin dat mijn vraag zo op de website te lezen is…

  Alvast bedankt!

  Gr. Ronald

 8. Auwra juni 12, 2017 at 11:11 am - Reply

  Hallo Peter,

  Is er ook een chip die kan worden geïmplanteerd zodat je kan zien waar een persoon is
  En zo ja waar moet ik dan zijn?

  Groet,
  Auwra

 9. #Opb13 augustus 5, 2017 at 11:41 am - Reply

  En het maakt dat men aan allen, kleinen en groten, rijken en armen, vrijen en slaven een merkteken geeft op hun rechterhand of op hun voorhoofd, en het maakt dat niemand kan kopen of verkopen, behalve hij die dat merkteken heeft, of de naam van het beest of het getal van zijn naam. Hier is de wijsheid: wie verstand heeft, laat hij het getal van het beest berekenen, want het is een getal van een mens, en zijn getal is zeshonderdzesenzestig. #Openbaring13

 10. GIRL september 18, 2017 at 2:40 pm - Reply

  je denkt het is gemakkelijk, maar iedereen moet zijn verstand echt goed gebruiken.
  er is nu al contactdoos pinnen er wordt zomaar een nieuwe pas gestuurd, dat is al een begin stapje dat pinnen, naar de sportschool met je hand gemakkelijker maakt dus een voorbereiding van de duivel.

  ook belachelijk dat er al met zelfscanners door de winkel wordt gelopen dat is ook robotachtig.

  PLEASE HET IS ONMENSELIJK PINNEN MET JE HAND NAAR DE SPORTSCHOOL DOE HET NIET!!!!!!!!

  KIES VOOR GOD

Leave A Comment