Bekend van BNNVARA, RTL 5, BNR Nieuwsradio, Tegenlicht, De Correspondent en meer: In de media

Brainhacking: brein implantaten, Neuralink (Elon Musk), hersenen stimuleren & meer!

Brainhacking? Hoe kun jij je hersenen stimuleren? Kan dat met zwakstroom en magnetisme? Hoe werken brein implantaten? Wat is het menselijk connectoom? Hack je brein! Wie wil dat nu niet? Kun je ingrijpen in je hersenen, zodat je ineens superslim wordt of heel veel focus hebt? In dit artikel alles over brainhacking, plus de impact daarvan op ons leven, bedrijven, de overheid en de maatschappij.

Wat is brainhacking?

Wat is brainhacking? Wat weten we nu eigenlijk van onze hersenen? Als het om brainhacking gaat, dan gaat het over de volgende onderdelen.

 1. Connectoom
 2. Brein implantaten & Deep Brain Stimulation
 3. Neuralink van Elon Musk
 4. Hersenen stimuleren
 5. Toekomst

#1 Analyseren is in eerste instantie gericht op het vroegtijdig opsporen en genezen van aandoeningen zoals Alzheimer, autisme, ADHD en dyslexie. Daarvoor brengen onderzoekers het brein in kaart met het zogenaamde connectoom.

#2 Brein implantaten gaat om het inbrengen van elektronica in je hersenen.

#3 Het doel van het bedrijf Neuralink van Elon Musk is om een implantaat te ontwikkelen dat gedachten kan downloaden en uploaden.

#4 Hersenen stimuleren gaat om het activeren van (delen van je) brein met zwakstroom of magnetisme. Kunnen we ingrijpen in onze hersenen om slimmer en productiever te worden?

#5 De toekomst dan? Hoe ver zijn we met ‘biodesign’ (het virtueel reconstrueren van ons brein in computers)? Of neem andere baanbrekende concepten: kunnen we al onze gedachtes over het internet versturen of machines aansturen?


1 Connectoom

Begin 2016 organiseerde ik een Biohacking Meetup over brainhacking. Zelf gaf ik een korte inleiding bij deze meetup. Daarna was het woord aan Martijn van den Heuvel. Hij is hersenonderzoeker, assistent-professor aan de Universiteit van Utrecht en hij werkt bij het Dutch Connectome Lab.

Het doel van dit lab om het menselijk connectoom in kaart te brengen. Het connectoom is een beschrijving van de verbindingen tussen hersengebieden, zowel op macroniveau als op microniveau tussen neuronen en synapsen. Martijn won in 2011 een prijs van de Nederlandse Hersenstichting voor zijn onderzoek. In 2011 schreef The New Scientist over zijn onderzoek naar het menselijk connectoom (de link staat in de leeslijst onderaan dit artikel).

De onderzoekers, onder leiding van Martijn van den Heuvel, kwamen er achter dat er in hersenen 12 gebieden zijn die intensief met elkaar samenwerken. Deze 12 gebieden zijn essentieel. Zo kwamen ze er achter als één van deze belangrijke gebieden beschadigd raakte, dat dit drie keer zo veel schade betekende dan als een ander gebied beschadigd raakte.

Het menselijk connectoom met de 12 belangrijkste gebieden

Hersengebieden analyseren

De 6 gebieden die in het artikel worden belicht zijn de precuneus, de prefrontale cortex, de pariëtale cortex, de thalamus, de hippocampus en de putamen.

Dit is in het kort wat ze doen.

 • De functie van de precuneus hebben de onderzoekers nog niet helemaal scherp. Dit gebied lijkt een soort verdeelstation te zijn, dat de input van alle andere hersengebieden integreert.
 • De prefrontale cortex zorgt voor planning en regelt waarop jij je aandacht richt. De pariëtale cortex is sterk verbonden met je visuele context en daarmee registreer je wat er in je nabije omgeving gebeurd.
 • De thalamus speelt een belangrijke rol om alle visuele input samen te brengen.
 • In de hippocampus worden herinneringen opgeslagen en verwerkt.
 • Tot slot, de putamen regelt hoe jij je beweegt.

Het belangrijkste is dat deze hersengebieden intensief met elkaar samenwerken. Een beetje plat gesteld: gaat er eentje stuk, dan dondert alles in elkaar.

[pullquote cite=”Martijn van den Heuvel” type=”center”]”Je bent niet je brein. Je bent je connecties.”[/pullquote]

Martijn doet met zijn onderzoeksgroep onderzoek naar de connecties tussen neuronen in de hersenen. Martijn: “Je bent niet je brein, zoals het boek van Dick Swaab. Eigenlijk ben jij je connecties”.

Het woord voor de connecties in je hersenen is het connectoom. Dat in kaart brengen is best een werk. Ga maar na. De hersenen van een mens bevatten 10 miljard neuronen. Dat zijn 10 triljoen connecties. Wil je dat allemaal opslaan in bits en bytes, dan heb je een harde schijf van 900 petabytes nodig.

Connecties neuronen

Het menselijk connectoom kun je zien als een grote routekaart met alle routes van neuronen naar andere neuronen. In het onderzoek waar Martijn een prijs van de hersenstichting heeft ontvangen en waarover is gepubliceerd, blijkt dat sommige gebieden meer connecties hebben dan andere gebieden. Martijn: “Je kan dat vergelijken met stations en spoorwegen. In Nederland heb je een aantal hele belangrijke stations, zoals Utrecht, Amsterdam, Groningen en Den Haag.” 

Dit is een natuurlijk proces. Martijn maakt de vergelijking met het internet, dat op dezelfde manier is ontstaan en verder groeit. “Het is een dynamisch systeem”. Er ontstaan clusters waar veel verbindingen naar andere gebieden ontstaan. Interessant is dat die gebieden ook beter doorbloed zijn dan andere gebieden én dat die clusters al aanwezig zijn bij een kind in de baarmoeder.  We worden er dus mee geboren.

Martijn van den Heuvel

Hersenen analyseren

Wat de lezing van Martijn interessant maakt is dat hij praktische voorbeelden gaf. Over de hersenen van psychopaten en het brein van Einstein.

 • Hersenziektes
 • Intelligentie
 • Creativiteit
 • Psychopaten

ZIEKTEBEELDEN Het onderzoek van Martijn richt zich nu op welke invloed het connectoom heeft op ziektebeelden. Bijvoorbeeld, ziet de landkaart (het connectoom) van iemand met schizofrenie er anders uit dan van iemand die deze aandoening niet heeft? Zo ja, dan kun je nog een stapje doordenken. Kun je bewust wijzigingen in de hersenen aanbrengen om daarmee iemand te genezen?

[pullquote cite=”Martijn van den Heuvel” type=”center”]”Denk aan de bizarre anekdote over het brein van Einstein.”[/pullquote]

INTELLIGENTIE “We zien een relatie tussen de intelligentie van mensen en de snelheid waarmee neuronen met elkaar communiceren”. Tegenwoordig kunnen we hier met computers naar kijken, maar Martijn vertelt een anekdote over de hersenen van Einstein. Deze werden na zijn dood door een wetenschapper gestolen om daar onderzoek naar te doen. Bizar.

CREATIVITEIT “We zien een relatie tussen creativiteit en de hoeveelheid verbindingen in het connectoom.” Met andere woorden, dat kunstenaars elementen uit verschillende disciplines met elkaar kunnen verbinden om iets nieuws te creëren, vindt dus letterlijk zijn weerslag in hun hersenen!

PSYCHOPATEN “Er is onderzoek gedaan naar de hersenen en het connectoom van criminelen in de gevangenis. Daaruit blijkt dat bij psychopaten de frontale kwab minder goed is ontwikkeld”.

Dit is wel boeiend. Gaat de rechtspraak hier in de toekomst rekening mee houden? Of denk aan films zoals Minority Report. Gaan we in de toekomst mensen al preventief oppakken vanwege de samenstelling van hun hersenen?


2 Brein implantaten & Deep Brain Stimulation

Een spannend terrein als het gaat om elektronica in het lichaam zijn de hersenen. Martijn over hoe je met brein implantaten je hersenen kan stimuleren: “Dat kan met magneten, met stroom of met een naald. De techniek heet deep brain stimulation. Daar zien we al hele goede resultaten met Parkinson patiënten”. 

Op de Singularity University the Netherlands Summit in september 2016 sprak ik met Divya Chander. Zij is Neural Data Scientist en anesthesioloog bij Stanford. In haar onderzoek proberen ze heel gericht neuronen en synapsen te analyseren. Een nadeel van ‘deep brain stimulation’ is dat het een invasieve technologie is. Je brengt electronica in de hersenen. Daarmee loop je het risico dat andere hersengebieden worden aangetast.

Volgens Divya Chander (Stanford) zijn er oplossingen voor. Er worden testen gedaan met licht (optogenetic technology) bij muizen en geluid (sonogenetics).  Een andere oplossing is volgens haar psychedelische middelen. Zij past in haar onderzoeken toe, bijvoorbeeld met ketamine. “Ketamine kan helpen bij de opiaat receptoren en daarmee verslaving verminderen”.

Toch gaat het snel. Dit zijn een aantal voorbeelden.

 1. Kernel
 2. Neural Dust
 3. Kleuren horen

#1 Kernel. Zo is er het bedrijf Kernel [link onderin]. Dat is een start-up die chips ontwikkelen. Deze chips worden ingebracht bij patiënten die leiden aan Parkinson of Alzheimer. De chips simuleren hoe neuronen met elkaar kunnen communiceren. De neurowetenschappers die bij Kernel werken, die verwachten dat de technologie ook gebruikt kan worden om mensen slimmer of vrolijker te maken.

#2 Neural Dust. Dit is een chip met de omvang van een graankorrel. [link onderin]. De chip wordt aangestuurd en aangedreven door geluid.

#3 Een bekende biohacker is Neil Harbisson. Hij is kleurenblind geboren, maar hij kan nu met een implantaat kleuren horen. Ik haal hem vaak aan bij lezingen over dit onderwerp. Hij staat trouwens ook op de foto bovenaan dit artikel.


Het bekendste voorbeeld is momenteel Neuralink, een bedrijf waar Elon Musk zeggenschap heeft. 

3 Neuralink en Elon Musk

Halverwege 2017 kwam Elon Musk weer in het nieuws. Niet vanwege de bedrijven waar hij al bij betrokken was (Tesla of SpaceX), maar omdat hij heeft geïnvesteerd in het bedrijf Neuralink. Dat bedrijf wil met een chip implantaat in het hoofd de menselijke intelligentie uitbreiden met kunstmatige intelligente [link naar mijn artikel over kunstmatige intelligentie staat onderin]. Concreet: dit bedrijf wil kunnen ingrijpen op de neuronen in de hersenen, eigenlijk net zoals het bedrijf Kernel en Neural Dust van hierboven.

Het lastige is, volgens onderzoeker Paul Merolla, dat de werking van de neuronen per persoon verschilt. Een tweede probleem zijn de talloze verbindingen die neuronen met elkaar in een netwerk maken. Momenteel hebben we de rekenkracht nog niet om dit in kaart te brengen, laat staan om daar op in te kunnen grijpen. Een derde probleem is neuroplasticiteit. De verbindingen in onze hersenen veranderen elk moment.

Het is niet zo makkelijk dat je een script voor neuronen kan downloaden dat voor mij op een bepaalde manier werkt, dat ik dat kan kopiëren naar iemand anders en dat diegene vervolgens hetzelfde kan als ik. De scenes uit de Matrix waarin Neo nieuwe vaardigheden kan downloaden, lijken nog ver weg.

Het perspectief is echter wel interessant. Op WBW [link onderin] staat de mooie vergelijking dat we als mensheid ongeveer 50.000 jaar geleden taal hebben uitgevonden. Dat is een vorm van communicatie die we nog steeds gebruiken. Oké, schrift, boekdrukkunst en internet zijn er bij gekomen. Maar waarom kunnen we niet via onze gedachten met elkaar communiceren?

Uitleg Neuralink

Dat is de missie van Elon Musk. Hij ziet zichzelf als hemelbestormer, door met zijn ideeën, geld en verbeeldingskracht een hele nieuwe industrie te ontwerpen. Neural Dust en Kernel gaan te langzaam. Het doel met die nieuwe industrie is niet alleen om geld te verdienen, maar ook om de mensheid als geheel verder te brengen.

Wat zijn dan de voordelen?

 • Snellere communicatie tussen mensen
 • Meer genuanceerde en accurater communicatie tussen mensen (volgens Elon Musk zelf)
 • Bovenstaande punten leiden weer tot betere samenwerking, meer innovatie, etc.
 • Direct gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Denk aan het direct verstaan van een vreemde taal

Musk stoort zich aan ‘de output’ van het menselijk brein. Die is tergend langzaam, vergeleken met bijvoorbeeld ‘de hoge bandbreedte van de visuele interface met het brein’ (de ogen) van mensen. Met andere woorden: data komt wel snel binnen, maar om te praten of te typen? Daar gaat heel langzaam. Daarom zijn idee: als we gedachten kunnen afvangen en omzetten in tekst of beweging, zou de mensheid een stuk efficiënter communiceren.

[pullquote cite=”Elon Musk” type=”center”]”De output van het menselijk brein is tergend langzaam.”[/pullquote]

Kunnen mensen dan je gedachten lezen? Zo zal het niet zijn volgens Musk. Volgens hem moet je dan zelf de keuze maken om een gedachte met iemand anders te delen. Misschien noemen we het geen gedachte meer, maar hebben we een ander woord voor gedachten die je voor jezelf houdt en gedachten die je deelt. Daarnaast zijn er nog talloze andere uitdagingen die de wetenschappers, onderzoekers en techneuten bij Neuralink te wachten staat.

Hoe kun je met die talloze neuronen en verbindingen genoeg bandbreedte creëren? Hoe leidt je energie naar de chip toe? Kunnen we alle mensen gaan chippen? Alles kan gehackt worden, hoe gaan we daarmee om? In een artikel in de Volkskrant geeft Esther Keymolen (Universiteit van Leiden) aan dat je de mens afhankelijk maakt van een commercieel bedrijf: “Je krijgt met deze technologie in feite een bedrijf in je hoofd. Het is nu al moeilijk te achterhalen wat technologieconcerns met al je gegevens doen en hoe ze verbanden leggen.”

Het biedt ook een paradigma de andere kant op. Misschien ontstaat er dan een echt collectief bewustzijn. Dan worden we door de symbiose van mens en machine echt een nieuwe soort.

Elon Musk. Ik heb zijn autobiografie gelezen, een fascinerende man. Zijn plannen met Neuralink verbazen me niet.


4 Hersenen stimuleren

Hersenen stimuleren. Hoe kun jij je hersenen stimuleren van de buitenkant? Kan ik mijn hersenen aanpassen om structureel superslim te worden? Kan ik met zwakstroom of magnetische golven bepaalde hersengebieden tijdelijk stimuleren? Dan kan op een aantal manieren, met TDCS (1), TACS (2) en met magnetisme (3).

#1 TDCS. Steeds meer wetenschappers en hackers houden zich bezig met breinstimulatie. Zo heb ik een ‘doe het zelf’ set besteld om zwakstroom op mijn hersenen te zetten voor meer focus of energie. Dat werkt op TCDS, oftewel transcranial direct current stimulation. Dit is een techniek waarbij er een klein beetje stroom op de hersenen gezet wordt. Het wordt veel gebruikt door gamers en het Amerikaanse leger doet er testen mee. TDCS is een soort elektrische doping voor het brein.

#2 TACS. Naast TDCS heb je ook TDAS. Dat staat voor transcranial alternate stimulation. De Thync maakt hier bijvoorbeeld gebruikt van. De Thync plaats je op je slaap. Tussen 2 plekken op je hersenen (afhankelijk of je focus of ontspanning wil) wordt zwakstroom gestuurd.

#3 Magnetisme. Hierbij zet je magneten op je hoofd. Op dit gebied wordt onderzoek gedaan naar onder meer de effecten op depressiviteit. Zelf heb ik hier nog niet mee geëxperimenteerd, maar het schijnt dat de Russen hier al veel wetenschappelijk onderzoek naar hebben gedaan.


5 Toekomst

Als we het menselijk connectoom volledig in kaart hebben gebracht, kan ik dan met mijn hersenen computers aansturen? Of mijn gedachten versturen over het internet? Kan ik zo over afstand communiceren met anderen via mijn gedachten? (de link staat in de leeslijst onderaan dit artikel)

[pullquote cite=”Divya Chander” type=”center”]”Er worden nu onderzoeken gedaan naar gedachten lezen, dromen vangen en analyseren of iemand liegt.”[/pullquote]

Kunnen we ooit gedachten lezen? Volgens Divya Chander wel. Ze haalt een onderzoek aan uit 2011 van Nishimoto en anderen, waarin ze op basis van EEG scans al heel grofweg konden analyseren waar de proefpersonen aan dachten.

Wat ook kan:

 • weten waar andere mensen over dromen, volgens het onderzoek van Horikawa (2013)
 • weten of mensen liegen, volgens een onderzoek van Davatzikos (2005)
 • de intentie van iemand afleiden, volgens een onderzoek Gallant (2016)

Het laatste onderzoek werd mij door iemand aangeraden toen ik als expert te gast was op een bijeenkomst van het Ministerie van Justitie. Oké, het onderzoek is iets minder spannend. In dit geval konden ze zien of iemand van plan is om een wiskundige berekening uit te voeren.

Hoe bizar is dat?

Divya Chander (foto: Sebastiaan ter Burg)

Gedachten besturen

Hoe ver zijn we nog voordat we dingen kunnen aansturen met onze gedachten? Divya Chander haalt een onderzoek aan van Miguel Nicolelis (Duke University) waarbij iemand met zijn gedachten een rolstoel kan aansturen. Of een exoskelet aansturen.

In 2016 kwam ook in het nieuws dat iemand een vliegtuig had bestuurd met zijn hersenen [link onderin]. Een ander fascinerend onderzoek kwam uit Lausanne, waar onderzoekers een draadloze verbinding hadden gemaakt tussen de hersenen van een aap en zijn spieren.

Deze onderzoeken zijn op zichzelf al fascinerend. Maar wat als je het combineert met andere technologieën, zoals virtual reality en kunstmatige intelligentie? Een concreet voorbeeld van een combinatie met een andere technologie is nanotechnologie. Denk aan neural dust en Neuralink dat ik eerder beschreef.

[pullquote cite=”Howard Chizeck” type=”center”]“Er is eigenlijk vrij weinig tijd. Als we hier niet snel iets mee doen, is het te laat.”[/pullquote]

Misschien kun je daarmee ooit iemands gedachten lezen zonder dat diegene het door heeft. Daarom vindt Howard Chizeck van het University of Washington Biorobotics Lab dat we maatregelen moeten nemen [link onderin]. Nu al. Hij is niet heel positief. “Er is eigenlijk vrij weinig tijd. Als we hier niet snel iets mee doen, is het te laat.” Hij is bang dat niet alleen hackers deze technologieën kunnen misbruiken, maar dat het ook kan gelden voor instituten zoals de overheid en de politie.

Meer weten

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of presentatie te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst.

Kijk trouwens naar mijn lezingen pagina voor een overzicht van waar en waarover ik heb gesproken.

Leeslijst

Wil je meer weten over brainhacking om beter te presteren of wat het gaat betekenen in de komende jaren? Eerder schreef ik deze artikelen over dit thema:

Dit zijn externe links die ik heb gebruikt:

Wat wil jij nog weten over brainhacking? Laat het me weten in de comments!

2017-10-12T08:48:17+00:00 By |0 Comments

No Comments

 1. Mary juni 10, 2017 at 2:45 pm - Reply

  Hallo,
  Ik heb het stuk gelezen.
  Hetgeen wat erinstaat, gebeurt bij mij.
  Hoogstwaarschijnljjk komt en wordt het gebruikt door mensen van defenie.
  Ik weet niet hoe ze het gebruiken. Waarschijnlijk in combinatie met duistere praktijken.
  Mind controle maar dan op een gevaarlijke manier. Met de bedoeling om mij lichameljjk en geestelijk stuk te krijgen.

  Kunt u mij advies geven?
  Het straalt op mijn hoofd afkomstig van guna guna
  Vriendelijke groet Mary

Leave A Comment