Biohacking is inmiddels een populaire term onder gezondheidsfreaks, maar ook in de biotechnologie is het een bekende term. Wat is biohacking precies en hoe kun je ermee aan de slag? In dit uitgebreide artikel ga ik dieper in op al deze onderwerpen. Ik geef voorbeelden op het gebied van body- & mindhacking voor optimale gezondheid, maar deel ook technologische ontwikkelingen, zoals ideeën over DIY-biologie.

Dit is de opbouw van het artikel:

Wat zijn definities van biohacking?

De definitie van biohacking

Wat is biohacking? Er zijn verschillende definities. Volgens sommigen gaat het over de omgang met biologie, met de instelling van een hacker. Maar er zijn ook andere beschrijvingen die relevant zijn:

  • ‘Het is de symbiose van je lichaam met technologie.’
  • ‘Het optimaliseren van je lichaam door gebruik van biologie en technologie.’
  • ‘Het beïnvloeden van je omgeving om optimaal te functioneren.’
  • ‘Biohacking is klooien aan je lijf.’

Op mijn Engelse YouTube-kanaal maakte ik deze video over biohacking:

Mijn video waarin ik de term biohacking uitleg.

Lezingen over biohacking

In 2021 gaf ik een webinar over biohacking bij T-Mobile:

Webinar bij T-Mobile over biohacking

Introductie van biohacking. Wie noemen zichzelf biohackers en wat is de oorsprong?

Biohackers onderverdeeld in drie groepen

Biohacking omvat een heel breed spectrum. Er zijn een aantal groepen die zichzelf met de term identificeren:

  1. Enthousiastelingen die in hun keuken aan de slag gaan met biotechnologie;
  2. Wannabe-cyborgs die onderhuidse chips laten zetten;
  3. Mensen die streven naar optimale prestaties door een perfecte leefstijl, ondersteund door technologische snufjes, supplementen en andere ‘hacks’.

Zowel de amateur-biotechnologen, de cyborgs als de aanhangers van een gezonde leefstijl afficheren zich met de term biohacking. Dit zorgt grappig genoeg ook voor wrevel tussen de drie groepen, vooral tussen groep 2 en 3.

Dave Asprey

Binnen de laatste groep, die ik de leefstijl-optimaliseerders noem, is Dave Asprey de goeroe. Asprey is het uithangbord van het Amerikaanse merk Bulletproof. Dit merk verkoopt onder meer speciale koffie dat je moet mengen met boter en kokosolie. Het beloofde resultaat: instant focus, zonder suikerdip en een urenlange verzadiging. Voor een aantal maanden was ik een groot fan van deze drank.

Sterker nog, ik maakte er zelfs een video over op mijn YouTube kanaal:

Video over het maken van boterkoffie, lang geleden. ;-)

Oorsprong van de term

Welke groep heeft historisch gezien gelijk? Of anders gesteld: wie was er het vroegst bij? In 1988 werd de term biohacking voor het eerst gebruikt in de Washington Post.

Het artikel beschreef de mogelijkheden om thuis allerlei technologische experimenten uit te voeren. Denk hierbij aan DNA-analyse, het kweken van bacteriën en het testen van het effect van virussen op schimmels. Deze definitie is nog steeds dominant voor de tweede groep van amateur-biotechnologen. Je zou dus kunnen zeggen dat hun visie op biohacking de originele is.

Computermetafoor

Door de cyborgs en leefstijl-optimaliseerders is biohacking vooral op de mens gericht, waarbij de metafoor met de computer wordt gebruikt. Waar computerhackers inbreken op hard- en software, doen biohackers dit op wetware: het menselijk lichaam. 

Sommige groepen, zoals groep 2 van de cyborgs, nemen dit letterlijk. Deze biohackers associëren zichzelf ook vaak met biopunk, transhumanisme of techno-progressivisme.

De 3e groep, van de leefstijl-optimalisatie, gelooft dat je het menselijk lichaam kan verbeteren met slimme voeding, hacks voor je gezondheid en handige gadgets. Dit doen ze om beter te presteren, zowel in hun cognitief als fysiek. Het lichaam als ultiem maakbaar.

Mijn essentie van biohacking

Dit is voor mij de essentie: biohacking draait om het optimaliseren van je leven en lichaam, met technologie, biologie, systeemdenken en persoonlijke experimenten

Zoals je verderop zult lezen, is dit nog steeds een brede omschrijving waar verschillende dingen onder vallen. Daarbij is voor mij in de afgelopen jaren de nadruk verschoven naar technologie (oftewel naar groep 2 van de cyborgs). Dat heeft namelijk een veel grotere impact op de toekomst van de mens, dan de (marginale) voordelen van leefstijl-optimalisatie (groep 3).

Mensverbetering

De term biohacking is nauw verbonden met de term mensverbetering. Dit komt het beste naar voren in een citaat in het rapport ‘Goed, beter, betwist’ van het Rathenau Instituut. Zij schrijven: Het menselijk lichaam is een kwantificeerbaar object geworden, een verzameling nullen en enen die je kunt meten, uitlezen, manipuleren, monitoren, pimpen en verbeteren en waarop je kunt ingrijpen, bezuinigen, sturen en controle uitoefenen.’

Voor mij is deze definitie het meest compleet en treffend. Om die reden gebruik ik deze definitie altijd in lezingen en presentaties die ik geef over biohacking.

Ik vind dat heel interessant en prikkelend. Hoe kan ik mijn lichaam en leven verbeteren? Welke technologische en niet-technologische hulpmiddelen gebruik ik daarbij? Wat voor impact heeft dat op mijn leven en de rest van de samenleving?

Mijn video over human enhancement (mensverbetering).

Uitleg aan de hand van mijn Biohacking Model.

Het Biohacking Model

Om het onderscheid te maken in onderdelen die vallen onder biohacking, heb ik het Biohacking Model opgesteld. Dit model is tevens de basis van mijn boek Biohacking, de toekomst van de maakbare mens.

Biohacking valt voor mij uiteen in drie onderdelen: Self Tracking, Human Performance Improvement en Human Enhancement. Onder deze onderdelen vallen diverse thema’s. In het onderstaande model staat de samenhang tussen de onderdelen en thema’s.

Het Biohacking Model

Self tracking

Onder Self Tracking vallen quantified self en lifelogging/streaming.

Quantified self: het meten, monitoren en analyseren van diverse onderdelen van je leven. Denk aan activity trackers om te meten of je genoeg beweegt gedurende de dag, apps waarmee je je eten en drinken kan loggen of sensoren die meten hoe goed je slaapt.

Lifelogging en streaming: het registreren van allerlei aspecten in je leven (logging) en het continu en/of real time delen van onderdelen van je leven (streaming).

Interview bij Brandpunt Plus over quantified self.

Human performance Improvement

Onder Human Performance Improvement vallen body, mind en consciousness hacking.

Body hacking: manieren om je lichaam, gezondheid en/of fysieke prestaties te verbeteren. Dit omvat beweging en training, maar ook leefstijl en voeding.

Mind hacking: manieren om je cognitieve prestaties te verbeteren. Technieken en strategieën om sneller te denken, creatiever te worden of je geheugen te trainen. Gerelateerd aan mind hacking is consciousness hacking, dat gaat om technologie voor spirituele groei.

  • Lees ook mijn artikel over de meest aansprekende en spraakmakende experimenten, hacks en gadgets op het gebied van Human Performance Improvement: persoonlijke experimenten.
Voorbeeld van een van mijn persoonlijke experimenten: cryotherapie.

Human Enhancement

Onder Human Enhancement vallen drie onderdelen, namelijk Human Augmentation, Biotechnologie en Transhumanisme.

Human Augmentation: Deze term lijkt heel erg op Human Enhancement, maar het verschil is dat Augmentation staat voor het toevoegen van elementen aan het lichaam. Een voorbeeld hiervan is electronica. Zo heb ik zelf een NFC-chip laten implanteren in mijn linkerhand.

Het laatste voorbeeld staat voor DIY Grinding. DIY Grinding is het modificeren van het lichaam met behulp van technologie. Samen met Neurotechnologie is dit een subonderdeel onder Human Augmentation. Neurotechnologie is het onderzoek naar en het ingrijpen op het menselijke brein. Een voorbeeld is het bedrijf Neuralink, opgericht door o.a. Elon Musk, dat werkt aan hersenimplantaten.

Lees meer over:
human enhancement
human augmentation
cyborgs
chips in het lichaam van de mens
Neuralink
neurotechnologie

Biotechnologie: Biotechnologie houdt zich bezig met de technieken om biologie te gebruiken voor praktische doeleinden. Dit is een erg breed terrein. Om die reden heb ik het onderverdeeld in twee subonderdelen, namelijk genetische modificatie en epigenetica. 

Genetische modificatie is het wijzigen van DNA en RNA in levende organismen. Epigenetica is hieraan verwant. Dit staat voor studie naar de uitwerking van genen op de ontwikkeling van een organisme. Andere ontwikkelingen zoals 3D bioprinten, DIY biologie, synthetische biologie, stamcellen en het kweken van vlees in een laboratorium heb ik beschreven in mijn artikel over biotechnologie.

Lees hier alles over:
biotechnologie
genetische manipulatie
epigenetica
3D-bioprinten

Transhumanisme: dit is een filosofische stroming die probeert de door de natuur gestelde grenzen aan het menselijk bestaan te doorbreken. Dit zijn de grenzen in allerlei gedaanten, zoals vaardigheden en leeftijd, maar ook de vorm waarin de mensheid leeft.

Onder transhumanisme vallen de subonderdelen onsterfelijkheid en supermens. Onsterfelijkheid staat voor visies waarmee technologie en wetenschappelijke doorbraken de mens in staat stelt om significant ouder te worden tot wellicht onsterfelijkheid.

De supermens is een ontwikkeling waarbij mensen straks in staat zijn om niet alleen veel ouder te worden, maar ook om meer capaciteiten en vermogens te hebben (onder andere door de andere onderdelen die ik heb beschreven zoals genetische modificatie en neurotechnologie).

Lees hier alles over:
transhumanisme
langer leven
anti-aging
supermens

Video met uitleg over het transhumanisme.

Impact van biohacking

Waarom is het nodig om je te verdiepen in de ontwikkelingen die onder biohacking vallen? De reden is dat veel vernieuwingen en innovaties ontstaan aan de randen van systemen. Door pionierswerk van freaks, weirdo’s, nerds, hackers, buitenstaanders en randgevallen. Straks zijn het niet de computerhackers die een grote impact op de wereld en onze toekomst hebben, maar de biohackers.

Video over de ethiek van human enhancement.

Een belangrijk onderdeel van biohacking zijn persoonlijke experimenten. Sommige mensen gaan daar behoorlijk ver in.

Persoonlijke experimenten

Zelfverbetering is de motivatie van veel mensen die biohacking beschouwen als methode om alles uit hun leven te halen en optimaal te presteren. Een pijler hiervan zijn persoonlijke experimenten. Zoals je eerder in de paragraaf over Human Performance Improvement hebt kunnen lezen, kan dit voor allerlei verschillende doelen zijn.  Van meer focus en concentratie tot sneller hardlopen en sterker worden, en van meer ontspanning tot spirituele groei.

In sommige gevallen gaat dit mis. Zo was ik in mei 2018 te gast in het Radio 1 programma ‘Met het Oog op Morgen’ met Wilfried de Jong. De video van het interview staat verderop. De aanleiding was de tragische dood van de Amerikaan Aaron Traywick. Hij was één van de meest prominente figuren in de biohackerscene. Met zijn bedrijf Ascendance wilde hij medicijnen en medische toepassingen sneller en voor iedereen beschikbaar maken. Volgens hem duurt het normale proces waarbij medicijnen worden getest in laboratoria veel te lang en zijn ze veel te duur.

Hij voegde daad bij het woord door regelmatig dingen op zichzelf uit te testen. In mei 2018 werd een experiment hem fataal. Hij werd dood aangetroffen in een floating tank met een overdosis ketamine (een harddrug).

Met Wilfried de Jong in de studio praat ik over dit tragische ongeval:

Interview bij Met het Oog op Morgen over biohacker Aaron Traywick

Tristan Roberts

Een compagnon van Aaron Traywick is Tristan Roberts. Hij besloot zichzelf genetische gemodificeerde plasmide in te spuiten met als doel dat zijn lichaam N6-antilichamen tegen het HIV-virus in zijn lichaam zou gaan maken. In november 2018 heb ik Tristan geïnterviewd over zijn experiment, de impact op de gezondheidszorg, de farmaceutische industrie, de gevaren en ethische dilemma’s.

Bekijk het interview hieronder.

Interview met Tristan Roberts over doe-het-zelf genetische modificatie

Hoe zit het met die andere stroming, van de amateur biotechnologen?

Open Wet Lab

Zoals ik in de introductie al schreef heeft biohacking van oudsher een andere betekenis. Bij de Waag Society in Amsterdam wordt de term biohacking nog steeds voor gebruikt zoals gesteld door de Washington Post. Namelijk de mogelijkheid om thuis biotechnologische experimenten te doen, de definitie van groep 1. Dat doen ze daar in een zogenaamd ‘open wet lab’.

Zelf heb ik Roland van Dierendonck van de Waag een keer uitgenodigd voor een meetup over het onderwerp DIY-biologie. In een interview met het Algemeen Dagblad, waar ik zelf ook voor ben geïnterviewd, geeft hij aan dat de term de afgelopen jaren twee betekenissen gekregen: ‘Voor mij gaat biohacking om burgerwetenschap en op eigen kracht onderzoek doen. Maar de term wordt steeds vaker gebruikt voor zelfverbetering. Dat is een andere cultuur.’

Kortom, om het duidelijk te maken: biohackers willen zichzelf verbeteren in de breedste zin van het woord, qua gezondheid, cognitie en fysieke prestaties. Hiervoor gebruiken ze producten en diensten die door bedrijven onder de naam biohacking in de markt zijn gezet, passen ze ook radicale methoden toe (zoals het implanteren van electronica in hun lichaam) of proberen ze recente wetenschappelijke inzichten op zichzelf uit.

Doe-het-zelf biologie

Zelf beschouw ik de activiteiten van de Waag als DIY-biologie. Dit betekent dat biologisch onderzoek niet alleen maar voorbehouden is aan grote bedrijven of wetenschappelijke instellingen, maar dat leken ook aan de slag kunnen met het onderzoeken en ingrijpen in de biologie.

In de Biohack Academy van de Waag kun je bijvoorbeeld zelf aan de slag met het bewerken van algen, het kweken van bacteriën en het zelf analyseren van je DNA. Je kan er zelf ook je eigen laboratoriumapparatuur maken. In 2019 volgde ik de Biohack Academy bij de Waag. Zij zetten zich ook in om het maatschappelijk debat rondom biotechnologie te stimuleren. Dit doen ze door het organiseren van lezingen en workshops.

Verslag van DIY-biologie.

Hoe zal biohacking zich ontwikkelen?

Toekomst van biohacking

Mijn verwachting is dat het gebruik van het woord biohacking in de komende jaren enorm gaat groeien en dat de definitie van biohacking zich gaat verbreden. Dan gaat het niet alleen om het verbeteren van je lichaam gaat met technologie, maar ook juist om de verbinding met de natuur. Dan is het niet alleen op je eigen lichaam gericht, maar ook op de impact op anderen en de planeet.

Om een paar voorbeelden te noemen, denk aan het genetisch modificeren van gewassen om het voedselprobleem op te lossen, ingrijpen op het menselijk lichaam om ziektes te voorkomen en het gebruik van persoonlijke data om het onderwijs, de gezondheidszorg en de overheid te verbeteren. Juist dan gaat het nog meer dan nu allerlei maatschappelijke, culturele, sociologische, economische en filosofische vraagstukken opleveren.

Wellicht is daar weer de verbinding naar het eerste gebruik van de term en hoe de Waag het gebruikt: biohackers testen biotechnologie zelf en besluiten dat vervolgens al dan niet ook om het op zichzelf te gebruiken. Zoals het voorbeeld van Aaron Traywick laat zien, is dat overigens niet zonder risico. 

Trends in biohacking

In 2018 werd biohacking voor het eerst opgepikt in de toonaangevende in de Gartner Hype Cycle rapport [link onderin]. Zij maken een onderscheid in vier onderdelen:

  • technological augmentation;
  • nutrigenomics;
  • experimental biology;
  • grinder biohacking.

Deze onderdelen vallen ook samen met thema’s binnen mijn model. De enige die wat bijzonderder is, is nutrigenomics. Dit is het vakgebied dat de effecten van voeding op genen en genexpressie onderzoekt [link onderin].

Gartner schrijft dat er steeds meer methoden voor het hacken van biologie beschikbaar komen en dat het populairder wordt. Het wordt mogelijk om het menselijk lichaam aan te passen aan de hand van je wensen qua leefstijl, interesses en gezondheid. Tegelijkertijd signaleren ze ook dat het zal zorgen voor een nadruk op de sociale consequenties, ethiek en ons beeld van menszijn.

Mike Walker is de vicepresident van de onderzoekstak van Gartner. Hij zegt: ‘Ondernemers en bedrijven krijgen te maken met versnellende technologische trends. Ze moeten bewust afwegen waar ze wat mee doen en zo niet: waarom niet?’ [link onderin].

Dit geldt dus ook voor biohacking. De vraag is: hoe kun je hierop anticiperen?

Hieronder volgt een deel met extra informatie, zoals presentaties, video’s, podcasts en media over biohacking.

Biohacking op televisie

De term biohacking duikt steeds vaker op in populaire media. Eind 2019 verschenen een drietal series, op de NPO en op Netflix.

  • Biohackers (Netflix) is een fictieve serie die zich afspeelt in de Duitse stad Freiburg. Het gaat over een groep studenten die de biotechnologie die ze leren op de Universiteit voor zichzelf willen inzetten. Op mijn blog schreef ik ook een recensie over de serie.
  • Unnatural Selection (Netflix) is een vierdelige documentaire over de mogelijkheden van genetische modificatie met CRISPR/cas9. In de serie komen ook de eerder genoemde Tristan Roberts en Aaron Traywick aan het woord.
  • De toekomst is fantastisch (VPRO) is een zesdelige serie met speculatieve fictie, gevoed door wetenschappers en denkers van nu. De serie, die een beetje doet denken aan Black Mirror (Netflix), gaat in op allerlei thema’s zoals het manipuleren van het geheugen, kunstmatige intelligentie en het genetisch manipuleren van embryo’s.
Trailer van de serie Biohackers op Netflix

Boeken & mindmap over biohacking

Ik maakte deze video over de 3 beste boeken over biohacking op mijn Engelse YouTube-kanaal:

Mijn video over de 3 beste boeken over biohacking.

Voor mij is biohacking een vorm van (extreme) zelfverbetering. Om die reden hangt het ook nauw samen met concepten zoals de supermens, human enhancement en transhumanisme. Hoe dit onderling met elkaar samenhangt en verschilt, heb ik beschreven in een mindmap die je hieronder kunt bekijken.

Mindmap met een samenvatting van welke concepten ik belangrijk vind en hoe ze met elkaar samenhangen.

Spreker over biohacking

Regelmatig word ik ingehuurd door bedrijven en instellingen om een lezing te geven over biohacking en de supermens. Ben je benieuwd naar mijn lezingen over biohacking? Hieronder staan een paar voorbeelden uit de afgelopen jaren.

Mijn lezing over biohacking op het Handpicked Festival 2019 in Breda.

Video’s over biohacking

Zelf ben ik een paar maal op de Nederlandse televisie geweest om te vertellen over biohacking, onder meer in de programma’s Galileo (RTL5) en Valerio4ever (BNNVARA).

In het voorjaar van 2016 werd ik geïnterviewd door Shelly Sterk voor het RTL5 programma Galileo over biohacking.

Interview bij Galileo (RTL 5)

Ik kom sinds 2015 in Helsinki en Londen voor de Biohacker Summit. Ik sprak daar veel bekende internationale biohackers en experts, waaronder Rhonda Patrick.

Interview met Rhonda Patrick

Podcast over biohacking

Zelf heb ik een podcast waarin me exclusief richt op biohacking, human enhancement en de impact van technologie op de mens: podcast Peter Joosten.

Eind september 2018 sprak ik bij De Technoloog over mijn boek Biohacking. Daarnaast ben ik voor verschillende radioprogramma’s en podcast shows geïnterviewd over biohacking, onder andere Radio 1, Radio 3FM, BNR Nieuwsradio en de podcasts Decoding Superhuman (EN) en Biohacking Secrets (EN). Bekijk hier een overzicht:

In 10 afleveringen van de podcast Bionic Man (BNR en Financieel Dagblad) bespraken we in 2018 diverse onderdelen van biohacking:

Biohacking in de media

Naast de video’s en podcasts word ik ook regelmatig door andere media over dit onderwerp geïnterviewd. Eerder in dit artikel staan de video’s van Met het Oog op Morgen en Galileo (RTL5)

Dit zijn andere video’s:

Dit zijn externe artikelen:

  • Artikel Handleiding voor zelfverbetering (NEMO Kennislink)
  • Artikel De hackar systemet för att förvandla sig till supermänniskor (digital.di.se, Zweden)
  • Artikel Biohacken om gezond te blijven (Algemeen Dagblad)
  • Artikel Biohacking, de mens met een bewustere leefstijl (Philip Schotte)
  • Artikel Biohacking is niet alleen voor nerds (Reporters Online)

Huur mij in!

Wil je meer weten over biohacking? Neem dan contact met me op als je vragen hebt! Ook als je me wil uitnodigen om een lezing of webinar te geven bij je bedrijf, op je congres, symposium of bijeenkomst.

Zo sprak ik op Darefest Antwerpen over biohacking:

Kijk naar mijn lezingen-pagina voor een overzicht van waar en waarover ik heb gesproken. Of ga naar mijn pagina met referenties voor meer ervaringen van klanten.

Bronnen

In dit stuk staan de links naar gerelateerde artikelen op mijn website bij de desbetreffende alinea’s en paragraven.

Eerder schreef ik deze gerelateerde artikelen:

Dit zijn externe links die ik in dit artikel heb gebruikt:

Hoe kijk jij aan tegen biohacking? Laat een reactie achter!

Over de auteur

Futurist, toekomst-onderzoeker en topspreker Peter Joosten MSc. geeft lezingen, webinars en workshops over de impact van technologie op de mens en maatschappij. Naast spreker is hij ook auteur van de boeken Biohacking en Supermens, podcastmaker en gastdocent bij de TU Eindhoven.

Meer weten over Peters werk?

Wil je meer weten over Peters lezingen, zijn tarieven, expertise en hoe een aanvraag in zijn werk gaat? In deze sprekerskit vind je alle informatie die je nodig hebt. Klik op de button hieronder en download de PDF direct.

Mis geen updates

Schrijf je in voor Toekomstbeelden en ontvang iedere maand mijn nieuwsbrief om beter voorbereid te zijn op de toekomst!

Wat opdrachtgevers zeggen over Peter

Mooie presentatie, super interactief en bovendien heel interessant en inspirerend.

Ik raad Peter van harte aan als spreker!

Anna van Oenen, Visma Nmbrs

Peter heeft een heel interessant verhaal waarbij hij gebruik maakt van een fijn tempo en voldoende afwisseling en interactie.

Kortom: een aanrader!

Jorien van den Akker, Demcon

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Interesse?

In mijn lezingen, workshops en webinars geef ik een overzicht van de meest relevante (technologische) ontwikkelingen, de kansen die ze opleveren en de risico’s die ze met zich mee brengen.

Mijn insteek is praktisch, met talrijke concrete voorbeelden, humor en veel interactie met de deelnemers.

Reacties

  1. Florian 11 maart 2021 at 10:49 - Reply

    Geachte meneer Joosten,

    Wij willen een podcast maken en ook een podcastmaker interviewen voor een schoolopdracht. Aangezien wij het over biohacking doen leek het ons dat u ons daar bij zou kunnen helpen. Zou u een paar van onze vragen willen beantwoorden?

    1. Hoe is een podcast opgebouwd?
    2. Hoe maak je een sterke podcast titel?
    3. Wat vindt u dat een podcast moet hebben om de aandacht van de luisteraars te behouden?
    4. Hoe maak je een aangrijpend begin en een goed slot aan je podcast?
    5. Waar moeten wij extra aan denken bij het maken van een podcast?

    Alvast bedankt!

    Florian en Odin

    • Peter Joosten MSc 11 maart 2021 at 11:13 - Reply

      Hey Florian en Odin,

      Leuke vragen! Hieronder heb ik de vragen opgeschreven met Q en de antwoorden met A.
      Meer informatie over mijn eigen podcast staat op deze pagina.

      Q: Hoe is een podcast opgebouwd?
      A: Er zijn heel verschillende vormen mogelijk. Denk aan interviews, vaste groepjes die om de paar weken met elkaar praten en zelfs ook een soort van luisterboeken (verhalen).

      Q: Hoe maak je een sterke podcast titel?
      A: Ik denk dat de titel vooral duidelijk moet zijn en tegelijkertijd de luisteraar ook nieuwsgierig maken. Voorbeelden: Tim Ferriss Show (Tim Ferriss is de interviewer), Zeepcast (een soort zeepkist, maar dan met cast van podcast) en Ecosofie (show over mix van ecologie en filosofie).

      Q: Wat vindt u dat een podcast moet hebben om de aandacht van de luisteraars te behouden?
      A: Ik vind het leuk als ik een band voel met de makers of als ik er wat van leer (bijvoorbeeld Nerdland, die elke maand het nieuws in wetenschap bespreken of Deep Questions dat gaat over productiviteit).

      Q: Hoe maak je een aangrijpend begin en een goed slot aan je podcast?
      A: Daarin heb je als maker ook de vrije keuze. De meeste podcasts hebben een vast begin met een introductie van wat je later gaat horen en een vast einde met waar je de shownotes en social media kan vinden.

      Q: Waar moeten wij extra aan denken bij het maken van een podcast?
      A: Het opnemen kan redelijk makkelijk, zelfs met je mobiele telefoon. Waar je op moet letten is waar je de bestanden host, zodat je podcast dan ook via Apple iOS, Google Podcast en Spotify te luisteren is. Dit kost iets meer werk, maar is niet moeilijk.

      Succes met jullie opdracht!

      Peter

      PS. Met Marnix Kluiters en Sjanett de Geus heb ik een aparte podcast gemaakt over dit onderwerp: link

  2. Stefan 16 maart 2021 at 17:21 - Reply

    Beste Peter,

    Ik heb net je podcast met Govert Viergever geluisterd en vind het enorm interessant wat je allemaal doet. Ik heb net gelijk je boek gekocht en ga er zo aan beginnen. Ik ben zelf bezig met het afronden van mijn master en me aan het oriënteren wat ik hierna wil doen. De wereld van biohacking en quantified self spreken mij erg aan en het lijkt me dan ook heel vet om in deze wereld te werken. Nu is mijn vraag of jij Nederlandse bedrijven weet die actief zijn in deze sector? Of wat volgens jou de mogelijkheden zijn om in deze wereld te werken? Ik ben benieuwd naar je antwoord!

    Met vriendelijke groet,

    Stephan Krijger

    • Peter Joosten MSc 16 maart 2021 at 17:26 - Reply

      Hey Stefan,

      Leuke vraag! Er zitten natuurlijk veel verschillende kanten aan biohacking.

      Govert zijn expertise ligt meer bij de human performance. In dat licht kun je bijvoorbeeld ook kijken naar wat het Biohacker Centre (Teemu en de anderen achter de Biohacker Summit) doen. En kijk ook eens op hun site naar de bedrijven die op de beursvloer staan bij hun evenementen. Zo moet ik zelf bijvoorbeeld denken aan Oura (van de ring), Ambronite (poedershakes), Ayo (licht therapie) of Four Sigmatic (paddenstoelen drank). Of in Nederland: Project Clear Health in Amsterdam.

      Wil je meer richting radicale mensverbetering, dan kun je kijken naar bedrijven die actief zijn genetische modificatie. Dan kom je ook al weer aardig richting biotechnologie (en ik weet niet of je die kant op wil). In de implantaten kun je kijken naar Dangerous Things (VS), Dsruptive (Zweden) of Impli (UK).

      Kan je hier wat mee?

      Succes,
      Peter

      • Stephan 19 maart 2021 at 17:34 - Reply

        Hey Peter,

        Ja dit is helemaal top, dankjewel!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.